ISTINA
Potresnom recenicom „Ovo je moj otac”, koju izgovara maloletni decak pored mrtvog roditelja, Srbina, u subotu u podne 09.07.2005, u prepunoj dvorani Centra „Sava”, pocelo je prikazivanje dokumentarnog filma „Istina”, o zverstvima i zločinima nad Srbima tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije. Film je upotpunjen i kasnijim dogadajima na Kosovu i prikazuje kako su u južnoj srpskoj pokrajini stradali Srbi.
U filmu „Istina” na najstrašniji način prikazani su zločini nad Srbima u ratnim sukobima u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu i Metohiji. Masakrima srpskih civila i vojnika, bez glave, sa iskopanim ocima, silovane žene i pobijena deca, jauk majki koje u rukama drže lobanje svojih sinvoa... neke su od strahotnih scena.
Prikazan je i detalj kada tadašnji predsednik Predsedništva SFRJ, sada predsednik Hrvatske, Stjepan Mesic, trijumfalno porucuje: „Svoj zadatak sam ispunio, Jugoslavije više nema”. Odmah zatim slede scene spaljenog Vukovara, prekrivenog uglavnom srpskim leševima. Zatim sledi svedocenje pripadnika hrvatske paravojske, koji je po naredenju pretpostavljenih zaklao dve devojcice u Vukovaru, na ocigled njihovih majki. Taj zlikovac govori i o jednom saborcu koji je oko vrata nosio ogrlicu od prstiju srpskog deteta. A drugi pripadnik ustaških koljackih formacija, ovako je pred kamerama opisivao svoj „podvig”: - Pošto sam ubio Srbina, video sam da na ruci ima prsten sa četiri slova „S”. Izvadio sam nož, odsekao mu prst, zavio ga u papirnu maramicu i stavio u džep. „Ne daj se, Rašo”, tim rečima su neki od prisutnih propratili scenu na kojoj Alijini bojovnici spaljuju sliku Radovana Karadžica. Film se završava slikom ranjenog srpskog decaka i izraženim bolom za svim žrtvama u ratu na prostoru bivše Jugoslavije. Po rečima organizatora, predstavnika Srpske radikalne stranke, film „Istina” uraden je u produkciji SRS, a snimke i fotografije dostavili su ljudi koji su imali sreće da izvuku živu glavu sa ratom zahvacenih podrucja.
Napomena!
Filmo sadrzi slike iz rata, leseve, masakrirane osobe, spaljene kuce itd ...
Kliknte desnim misom na ==>
Preuzmi film
Film je velicine 126mb a da pogledate potreban vam je "Real player" kojeg mozete skinuti sa
http://www.real.com/player