banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Maj 2025, 19:31

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 49 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Pohvala...
PostPoslato: 05 Jun 2005, 11:16 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2005, 10:49
...vlastima ili kome god!?

Provedoh 10 dana u rodnom gradu i mogu reci da ga nikad cisceg nisam
dozivio.Posto zivim u jednom Becu gdje je pseci izmet na svakom koraku
jednostavno me je odusevila cistoca Banjaluke.
Znam da je ovo subjektivno i da sve u proljece izgleda gledano kroz roza naocale ali se opet primjeti promjena svijesti gradjana.
Respekt! :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jun 2005, 22:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2001, 01:00
...YO!... ja nisam bas odusevljen Banjalukom, ali se primjecuje da je Davidovic marljiviji od Umicevica ili Predraga Radica...[pomenuti remont osvjetljenja i....hmh.....].

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jun 2005, 23:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 12:43
Ma ok je grad, naravno moze i bolje ali ok je.
Samo da Baja ne napravi novi koncert, da ne bi ostali bez jos neke aleje... :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jun 2005, 23:27 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Apr 2005, 09:34
ma ja bas i nisam zadovoljan.ok, ako su negdje ulice ciste, ali *bote milion drugih stvari je katastrofa,i ajd sto je sad trenutno katastrofa, ali me nervira sto nema nekog pomaka,svi kuliraju..
na broj od 250 000 ljudi je primjetno ako je posadjeno par drvcadi(kao vid`kolko se ulaze bog te mazo) onda znas koliko je u drugim oblastima.nula

Banjaluci treba tramvaj,modernizacija puteva,javni objekti(bazeni itd..)stadion da na nesto lici...itd.

to sto se prave ove "nove" kuce koje su reinkarnacija rimskog doba(ne bi li se ukazalo na tradicionalno posjedovanje novca),dolje ona crvena naselja u kuljanima bez ikakvog plana,Laus, nidje veze.svaki seljak jel ima malo para najradje bi kucu nasadio na banski dvor...a to da je Davidovic vrijedniji od Umicevica,..ne znam,ja tu ne vidim nikakvu razliku sve je to mlacenje prazne slame kao i citava drzava..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2005, 07:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2003, 11:26
Koji ce ti tramvaj (ili sto bi ovi sto zidaju kuce rekli "trenvej") kad celu BL mozes prepesaciti... i ovako nam ceste nisu bog zna, jos da uglave sine i mozemo svi da pocnemo da vozimo tenkove... grad ce nam biti ko Bejrut...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2005, 08:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Okt 2003, 11:42
Banjaluci treba novi sloj asfalta na cijelom gradskom podrucju i regulisati jednosmjernim ulicama najgusce chepove..........al' dok to se sjete polako imamo vremena zivicemo svi po 150 godina...

Idealan sex: brz I divalj, gde sve puca od strasti, halteri, rajsferšlusi, majice…

kaže narod ne laže valjda

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2005, 16:30 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Warlock je napisao:
Koji ce ti tramvaj (ili sto bi ovi sto zidaju kuce rekli "trenvej") kad celu BL mozes prepesaciti... i ovako nam ceste nisu bog zna, jos da uglave sine i mozemo svi da pocnemo da vozimo tenkove... grad ce nam biti ko Bejrut...

tramvaj ne mora da izgleda kao tenk..prednosti tramvaja u javnom prevozu su ogromne u odnosu na stare autobuscine..

-vozi 5 puta vise ljudi nego bus
-ima posebna pravila u saobracaju znaci brzi je nego bus koji se zaglavljuje po kolonama
- ne zagadjuje okolinu

to su samo neke prednosti. A citavu Banjaluku mozes prepjesaciti no problem,mozemo ja i ti,ali sta ce neka baba koja nema snage.a pokusaj i ti sa dva cekera od zelenog mosta do budzaka....draaagi tramvaj

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2005, 17:02 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Jul 2001, 01:00
Hvala, prenijecu pohvale!! ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2005, 17:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

zipp to sto kazes stoji... medjutim kuda bi ti to "proturio" tramvaj? Ako ga stavis na glavnu ulicu gubis jednu traku, a i onako je guzva... ako "dizes" ili pomeras trotoar (tj. trotijer ;) ) onda je preskupo... cene autobuskog prevoza su i ovako previsoke. Kako bi se onda isplatila tolika investicija... koje bi linije vozio tramvaj... kako god okrenem, ne vidim realnu potrebu za tramvajOm... al' opet, mozda sam nesto prevideo...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2005, 18:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2004, 17:56
Bolje uvesti vise bus linija, kvalitetnije spojiti grad gradskim busom, uvesti tachan red voznje, a ne svakih pola sata. U ulicama gdje to moguce napraviti samo traku za autobuse. (ne mora u oba pravca - recimo u pravcu grada, jer svi zhure u grad u jutarnjim chasovima) Naravno u tim trakama zabraniti saobracaj autima od recimo 6-9 (kad je spica i kad svi idu na posao). Sve u svemu, man' se tramvaja, ali poboljsati autobuski prevoz tako da ljudi i malo manje koriste aute. (Doduse manje koristenje auta ce biti onda kad muskarci skontaju da im potencija ne znaci od tipa auta koji ima :wink: ) Naravno tu treba uvesti recimo dnevne karte (24 h za sve linije i buseve) kao i sedmodnevne. Ma sve u svemu, pronaci neko rjesenje :) (zipp nije losha ideja za tramvaj, ali znas i sam da se to nikad nece realizovati)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2005, 18:56 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Citiraj:
(zipp nije losha ideja za tramvaj, ali znas i sam da se to nikad nece realizovati

znam da nece,problem je sto ja ne vidim nikakav pomak.Banjaluka stvarno nema nikakvu strategiju.Svak suta po svome.I od one sirotinje ako se skupe neke pare da se nesto napravi onda uvijek iskrsnu "pravni" problemi...Ne znam da li ste primijetili da jedino pred izbore nesto negdje zdrcnu malo asfalta ne bi li narod glasao za njih...tuga i jad.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2005, 19:06 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Warlock je napisao:
zipp to sto kazes stoji... medjutim kuda bi ti to "proturio" tramvaj? Ako ga stavis na glavnu ulicu gubis jednu traku, a i onako je guzva... ako "dizes" ili pomeras trotoar (tj. trotijer ;) ) onda je preskupo... cene autobuskog prevoza su i ovako previsoke. Kako bi se onda isplatila tolika investicija... koje bi linije vozio tramvaj... kako god okrenem, ne vidim realnu potrebu za tramvajOm... al' opet, mozda sam nesto prevideo...

znas onu sve se moze kad se hoce..naravno da je skupo ali hajde samo pokusaj da izracunas koja kolicina nafte je potrebna za sve te autobuse u toku jedne godine...milioni,dok naftu uvozimo struje imamo na pretek,da ne govorim o troskovima odrzavanja stotina krseva,..sine kuda ide tramvaj nisu nikakva prepreka za automobile,ne propada nikakva traka..tramvaj bi sa dvije linije mogao da pokriva veci dio ...puknes jednu liniju glavnom cestom ,a drugu mejdan,borik,centar i tako u krug..za ostale dzepove par bus linija i to je to..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2005, 21:15 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2005, 00:07
Ljudi treba ovdje samo smanjiti cijenu autobuskih karata (kad poraste cijena nafte 2 feninga oni dignu cijene 20 feninga, kad cijena nafte padne oni ostave stare cijene), uvesti tacan i ucestaliji raspored voznji (ovo je vec neko naveo), a ne da autobosi idu kad stignu (licno sam prije neki dan stajao pored gimnazije gdje dva ili tri ista autobusa idu istom pravcu jedan za drugim u 5-10 minuta, a iz suprotnog nijedan) i jos sto je neko rekao uvesti dnevne i sedmicne karte ili cak bi dobra stvar bila uvesti kartu koja bi vazila 3 sata (jer postoje rute gdje moras presjesti tri puta da bi dosao od jednog mjesta do drugog = 3.60 KM i jos da se vratis 7.20 KM pa ja jos dodam 2.80 i mogu se po gradu autom vozati 3 dana).

Ja licno ne koristim gradski prevoz jer u koji god dio grada krenem od kuce mogu stici za 20-ak minuta (neukljucujuci Budzak i sl.)

Naravno za sve to postoje strucnjaci koji sve to fino mogu izracunati i vidjeti da li se isplati, ali je problem ovdje sto posao saobracajnog inzenjera radi pravnik...

Helena je napisao:
Naravno u tim trakama zabraniti saobracaj autima od recimo 6-9 (kad je spica i kad svi idu na posao).

To je nemoguca misija u ovom gradu :). Trebao bi policajac stajati svakih 100 m.

Sto se tice tramvaja, mislim da bi to bila malo poveca studija izvodljivosti i isplativosti, jer zasigurno taj projekat iziskuje mnogo para odjednom, to bi trazilo da se sparta na drugim mjestima (platama gradskih sluzbenika)

The Godfather je napisao:
Banjaluci treba novi sloj asfalta na cijelom gradskom podrucju i regulisati jednosmjernim ulicama najgusce chepove

Upravo to ali i jos mnogo toga

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2005, 21:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Oko te pesacke zone je bilo dosta reci... ali cemu pricati kad su zivotinje ponovo od parkica napravile parking... tj. onaj deo kod pozorista...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2005, 22:01 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 10 Sep 2001, 01:00
idealno rjesenje bi bio sistem U-bana,tj podzemna zeljeznica koja bi
isla od recimo trna do sehera....i svakako puknuti zabranu saobracaja
u centru grada od ferhadije do pozorista ...izgraditi visespratne podzemne
garaze za parkiranje auta na bulevaru .zatim u okolini parka mladen stojanovic, srusiti metalsku skolu[jer svakako klinci kad je zavrse nece imati posla] i tu napraviti ogromnu visespratnu garazu za parkiranje.....
..tad bi vec grad licio na kakvu metropolicu ovako ce svi gradjani da popuse maligne tumore i rakove od olovnih isparenja krseva bez katalizatora.......koliko ja primjecujem jer sam samo ljeti dole mjesec dana svake godine zrak je sve tezi i zagadzeniji...pogotovo kad su julske ili augustovske vrucine....naravno da je sve ovo napisano za rubriku
naucne fantastike i da ce se projekat o podzemnoj zeljeznici realizirati
sredinom 2038 godine ,sest godina poslije udara komete u zemlju....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2005, 23:05 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

ja idealnijeg i promisljenijeg rjesenja nisam cuo ni vidio..svaka cast.
sta ce banjaluci metro majke ti..

grad od 250 000 stanovnika nije isto sto i od 3 miliona...bar mi se cini.. :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2005, 23:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Jun 2004, 14:58
zipp je napisao:
ja idealnijeg i promisljenijeg rjesenja nisam cuo ni vidio..svaka cast.
sta ce banjaluci metro majke ti..

grad od 250 000 stanovnika nije isto sto i od 3 miliona...bar mi se cini.. :D

Ne vidis da se co'jek zajebava?! Ajde-de na spavanje!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2005, 23:54 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

svejedno svaka cast. a i tebi svaka cast.svaka cast.stvarno svaka cast.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jun 2005, 00:17 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Jul 2004, 11:47
Salu na stranu, BL jos nije velika metropola da bi tramvaj ili metro bio isplativ.
Citao sam neke gradjevinske predispozicije za odredjene urbanisticke radove, medju koje spadaju i izgradnja tramvajske mreze (ukljucujuci elektrifikaciju), kao i izgradnja metroa.
Tramvajska mreza bi bila isplativa za grad, koji ima vise od 500.000 stanovnika, a metro za grad, koji ima vise od 1.5 miliona stanovnika (teoretski, ali prakticno je potrebno/isplativo tek oko 2 miliona).

Kako stvari stoje, BL ce za 10-20 godina imati oko 500.000 stanovnika (ukljucujuci i prigradska naselja), a taman u tom roku bi se mogla i izgraditi kompletna infrastruktura za tramvajsku mrezu. Grad bi time dobio vise radnih mjesta, a trenutni saobracaj bi se podigao na visi nivo.

Medjutim, problem je u inertnosti i nezainteresovanosti, a bogami i u budzetskom deficitu gradske vlasti, da ovu ideju uopste uzme u razmatranje.

Eno citam u Nezavisnim novinama kako muku muce sa autobusnim linijama (dodjela koncesije), a kako li ce tek organizovati jedan kompleksan projekt kao sto je uvodjenje tramvaja u gradski saobracaj...

Sve u svemu - zalosno ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jun 2005, 00:31 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
interesantnaj je podatak da je cijena autobuske karte u BL dosta veca nego recimo u BG a prosjecna ruta kojom idu autobusi su i do 10 puta krace.
a cijena goriva ista skoro.
sad treba sjesti i razmisliti. naravno slazemo se da u BG vise ljudi koristi buseve pa je zato jeftinija jkarta ali zaista mislim da je kod nas preskupo. zato ja ladno tabanici pa opleti. nema tog mjesta gdje nisam za 30 minuta :)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 49 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]