banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 11 Maj 2025, 15:36

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 26 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 17 Nov 2005, 09:21 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Dec 2004, 11:18
КAТAСТРОФA У ГРAДИШЦИ: ВAТРA ПРОГУТAЛA ДОМ КУЛТУРЕ

ТРОЈЕ МРТВИХ У ПОЖАРУ

Незванично сазнајемо да су у пожару страдале Биљана Шешум, Гордана Ждеро и Дијана Ећимовић. Узрок избијања ватре још није познат

ГРAДИШКA - Страховит пожар претворио је јуче градишки Дом културе у згариште. Овдашњи ватрогасци, без помоћи колега из Бање Луке и Лакташа нису били кадри да обуздају ватру која је бјесњела у центру града.
О силини пожара свједочи и то да се црни дим видио чак до 20 километара удаљених Романоваца, у Лијевче пољу.
Ужас који је одвијао пред очима свих становника Градишке завршио се трагично: у згради су остала три угљенисана тијела. Незванично, страдале су Биљана Шешум, Гордана Ждеро и Дијана Ећимовић.
Смрт их је сустигла тамо гдје су радиле и зарађивале за живот, у канцеларијама предузећа "Симпо Сик" из Врања.
Њихова тијела пронашао је ватрогасац из Лакташа Момир Максимовић.
- Поред врата од једне канцеларије затекао сам три изгорјела тијела. Вјероватно су почеле бјежати на врата, али нису успјеле од дима. Тијела сам затекао једно до другог - тешком муком из себе је исциједио ријечи Момир Максимовић.
По његовом мишљењу, жртве катастрофалног пожара страдале су од угљен-моноксида.
Пожар, чији узрок до синоћ није био познат, становници града на Сави примијетили су у 10.35 часова. Убрзо су стигли градишки ватрогасци и почели битку са пламеним језицима, који су се већ извијали према небу.
Ватрена стихија умало није коштала главе и Живка Шукала.
- Људи, у помоћ! Помозите ми! - са другог спрата Дома културе дозивао је Шукало ватрогасце и лупао у прозорско окно.
Ватрогасци су покушали да дођу до њега. Подигли су љестве и допрли до првог спрата. Даље нису могли од густог дима.
Шукало није имао избора. Скочио је са другог спрата и пао на ватрогасна кола.
- Жив је! - чуло су из масе окужене око Дома културе, претвореног у буктињу.
Ускоро је стигла Хитна помоћ и Живка Шукала одвезла у болницу. Живкова супруга др Душанка Шукало каже да је њен муж сломио обје ноге. Срећом, других повреда нема.
Кућни мајстор Смајо Хукић сав избезумљен, кашљући од дима који га је гушио док је био у запаљеној згради, рекао нам је да је пожар букнуо одједном, као да је ударио гром из ведрог неба.
- Додавао сам директору Зорану Лукићу противпожарне апарате. Све је било утаман, пожар се страховито брзо ширио. На улазна врата се није могло изаћи. Око нас је све горјело. Провалио сам леђима врата од спољашњег балкона некадашње биоскопске сале. Падао сам неколико пута. Нисам могао дисати. Гурао сам људе испред себе на балкон. Спасио сам неке раднике и себе - причао нам је видно узбуђен Смајо Хукић.
Чуо је, вели, вику са друге стране зграде. Aли од пламена који се ширио од средине зграде и гутао све пред собом није могао доћи до лијеве стане Дома културе.
- Викао сам: Излазите! Излазите! Страховао сам да је неко остао на другој страни гдје су се налазиле канцеларије представништва врањског предузећа "Симпо Сик". То се, нажалост, обистинило. До њих нисам могао доћи - немоћно је слегнуо раменима Смајо Хукић.
Кад, гдје и због чега се градишки Дом културе јуче претворио у буктињу - питања су на које треба да одговори истрага коју води окружни тужилац из Бање Луке Гордана Мијатовић.

Got to pass the test first time, yeah
I know that people talk about me
I hear it every day
But I can prove them wrong 'cause I'm right first time.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Nov 2005, 09:45 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
POTRAGA ZA TRI RADNICE "SIMPA"!

Višemilionska šteta nastala je tokom požara koji je u utorak progutao najveći dio Doma kulture, jednog od najvećih i najljepših objekata u gradu. Vatrena stihija je izbila oko deset sati da bi se munjevito proširila na oba sprata i prizemlje.

Bez obzira što su vatrogasne ekipe brzo stigle na lice mjesta, one nisu bile u mogućnosti da suzbiju ogroman vatreni stub koji se vidio i s udaljenosti od nekoliko kilometara dok su plinske boce, vatrogasni aparati i drugi uredjaji eksplodirali uz zaglušujuću buku i prasak. Zarobljen vatrenom stihijom Živko Šukalo, gradjanin koji se zadesio u Domu na očigled zaprepaštenih ljudi koji su se brzo okupljali skočio je s prvog sprata na vatrogasni kamion. Tom prilikom, kako nam je kasnije saopštio anesteziolog Opšte bolnice u Gradiški Milan Švraka, polomio je obje potkoljenice te povrijedio kičmu ali njegov život nije u opasnosti. On je trebao biti operisan tokom dana ali potvrdu o tome nismo dobili. Vijest koju niko nije mogao potvrditi niti demantovati a koja se proširila medju Gradištanima je da su navodno tri mlade žene ostale unutra, mada se radi o nagadjanjima jer niko do zaključenja ovog broja nije uspio da uđe u ovaj objekat te tako provjeri informaciju. Prema izjavi povrijedjenog Šukala, što nam je prenio anesteziolog Milan Švraka, on je navodno na hodniku vidio tri službenice Salona namještaja «Simpo» koji se nalazi takođe pod krovom Doma kulture ali su se one vratile nespremne da skoče kroz prozor. Prema izjavi načelnika opštine Nikole Kragulja, postoje indicije da su tri žene ostale unutra.
On je u izjavi za «Euroblic» rekao da rodbina traži Biljanu Šešum, Dijanu Ećimović i Gordanu Ždero te da će zvanične informacije biti poznate tek nakon uviđaja istražitelja. Bez obzira na obećanje policije da će se obratiti novinarima koji su satima strpljivo čekali, do toga nije došlo ni do zaključenja ovog broja.

Radnik Doma kulture Ranko Puljarević koji se u trenucima izbijanja požara zadesio unutra posvjedočio nam je da se sve dešavalo munjevito.
- Bio sam u jednoj od kancelarija i osjetio paljevinu. Ubrzo sam vidio i plamen ali ni sam ne znam kako je izbio i šta se zapalilo. Širio se munjevitom brzinom jer je Dom gradjen s mnogo iverice, plastike i drugog zapaljivog materijala.
Ne znam da li su svi ljudi iznutra uspjeli izaći jer je bilo mnogo kancelarija, tu se odvijao život ali me tješi da je ipak nekoliko vrata bilo otvoreno, - ispričao nam je Puljarević. Predsjednik Skupštine opštine Uroš Grahovac koji je zajedno s načelnikom Nikolom Kraguljem te cijelim rukovodstvom bio na licu mjesta rekao je da su vatru primijetili tokom jutarnje sjednice opštinskog rukovodstva u susjednoj zgradi.
- Vidjeli smo vatru i čovjeka koji s prozora zove u pomoć. Svi smo pojurili tamo, došle su i vatrogasne ekipe ali je borba s velikom vatrom kakva se ne pamti u Gradiški bila neravnopravna, - izjavio je Grahovac u nemogućnosti da kaže bilo šta o uzrocima požara ističući da je za to rano sve dok se vatra u potpunosti ne lokalizuje.
O dragocjenostima i kulturnom blagu te drugim bogatstvima koje je vatra progutala tek će se tokom narednih dana moći saznati više informacija. Radi se o vrijednoj istoriografskoj gradji, likovnim radovima, skulpturama, reprezentativnim dvoranama od kojih je najveća bila za kino predstave, koncertnoj te Sali za sjednice, mnogim poslovnim prostorijama.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Nov 2005, 09:47 
Stara kuka
Stara kuka

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Nov 2005, 10:24 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Jul 2004, 11:47
Slike su stvarno stravicne... Cudi me da te djevojke nisu ranije primijetile dim, sto upucuje na los protivpozarni sistem...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Nov 2005, 11:06 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 22 Okt 2001, 01:00
Pitanje je da li je uopste postojao neki protivpozarni sistem.

Tragedija.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Nov 2005, 11:24 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Jan 2002, 01:00
Tragikomicna je izjava gradonacelinka koji je rekao da su vatrogasci stigli u realnom vremenu - za 10-15 min.
Je*ote cijelu Gradisku obidjes tri puta za to vrijeme. Mislim da su itekako zakazali...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Nov 2005, 11:40 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Jul 2005, 22:07
Gradiski vatrogasci nisu imali merdevine pa su morali doci vatrogasci iz laktasa i srbca, bruuuuuuuka. Licno sam poznavao biljanu koja je poginula, imala je 30-ak godina i sina od 2 godine, tuzno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Nov 2005, 14:18 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Maj 2002, 01:00
stipu-ga je napisao:
Gradiski vatrogasci nisu imali merdevine pa su morali doci vatrogasci iz laktasa i srbca, bruuuuuuuka. Licno sam poznavao biljanu koja je poginula, imala je 30-ak godina i sina od 2 godine, tuzno.

:cry: :cry: :cry:

Sem da ti kaľem - ne udaraj me nisko...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Nov 2005, 14:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jan 2005, 14:44
bas sad sam citala u glasu, uzas zivi.....

:cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Nov 2005, 19:12 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Feb 2004, 19:53
uzas... navikli smo da o tome slusamo na tv, ali da se desi ovako blizu
pitanje je koliko smo uopste sigurni sa tako "agilnim" hitnim sluzbama

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Nov 2005, 19:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Okt 2003, 11:42
cujem i banjalucki vatrogasci su isli na intervenciju....pa kakva je to brzina ....i pomoc 1 sat im treba da dodju do tamo....
Gradiski vatrogasci nespremni totalno za ovakvu nesrecu bili ocigledno...

zali Boze mladih zivota ljudkih... :cry:

Idealan sex: brz I divalj, gde sve puca od strasti, halteri, rajsferšlusi, majice…

kaže narod ne laže valjda

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Nov 2005, 19:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Bas tragedija :(

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Nov 2005, 19:46 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Feb 2004, 19:53
čuj vatrogasci da nemaju merdevine...bože sačuvaj

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Nov 2005, 20:01 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Jul 2005, 22:07
kad se pozar desi jednom godisnje, pa su vatrogasci non-stop opusteni, a ko zna jesu li i bili na radnom mjestu, al da nemaju merdevine to je jadno

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Nov 2005, 20:03 
Stara kuka
Stara kuka

To ti je nasa drzava i nasa politika. Nisu sposobni da opreme jednu vatrogasnu sluzbu a hoce u Evropu... Mogu misliliti kako bi evropa izgorjela kad bi nasi uslu u nju.. :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Nov 2005, 20:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Nov 2004, 16:56

Poslednji put menjao emeritus dana 23 Dec 2008, 03:16, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Nov 2005, 20:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jan 2005, 14:44
e zalosti moja, koliko smo mi zaostali za ostalim svijetom.....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Nov 2005, 22:58 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 10 Sep 2001, 01:00
meni je jasno da se pozar siri takvom brzinom i da u takvom objektu
niko na vrijeme nije uocio pozar tih razmjera ...zaista mi je zao tih zena
i njihovih porodica i prijatelja ...kod nas tek kad se desi nesreca onda
se zapitamo kako .....toliko ima vode u bosni da svaka kuca moze imati protivpozarne tuseve koji se aktiviraju kao dozeri ...zalosno koliko zaostajemo ...iskreno saucesce

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Nov 2005, 23:08 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
Zalosno... :(

Niti protivpozarnog sistema, niti vatrogasaca, niti merdevina... Izgleda da je jos najbolje imati punu kantu vode. Tako ces biti sigurniji, nego ovako, u ovakvim okolnostima. :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Nov 2005, 23:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2001, 01:00
...bez rijeci sam!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 26 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]