КAТAСТРОФA У ГРAДИШЦИ: ВAТРA ПРОГУТAЛA ДОМ КУЛТУРЕ
ТРОЈЕ МРТВИХ У ПОЖАРУ
Незванично сазнајемо да су у пожару страдале Биљана Шешум, Гордана Ждеро и Дијана Ећимовић. Узрок избијања ватре још није познат
ГРAДИШКA - Страховит пожар претворио је јуче градишки Дом културе у згариште. Овдашњи ватрогасци, без помоћи колега из Бање Луке и Лакташа нису били кадри да обуздају ватру која је бјесњела у центру града.
О силини пожара свједочи и то да се црни дим видио чак до 20 километара удаљених Романоваца, у Лијевче пољу.
Ужас који је одвијао пред очима свих становника Градишке завршио се трагично: у згради су остала три угљенисана тијела. Незванично, страдале су Биљана Шешум, Гордана Ждеро и Дијана Ећимовић.
Смрт их је сустигла тамо гдје су радиле и зарађивале за живот, у канцеларијама предузећа "Симпо Сик" из Врања.
Њихова тијела пронашао је ватрогасац из Лакташа Момир Максимовић.
- Поред врата од једне канцеларије затекао сам три изгорјела тијела. Вјероватно су почеле бјежати на врата, али нису успјеле од дима. Тијела сам затекао једно до другог - тешком муком из себе је исциједио ријечи Момир Максимовић.
По његовом мишљењу, жртве катастрофалног пожара страдале су од угљен-моноксида.
Пожар, чији узрок до синоћ није био познат, становници града на Сави примијетили су у 10.35 часова. Убрзо су стигли градишки ватрогасци и почели битку са пламеним језицима, који су се већ извијали према небу.
Ватрена стихија умало није коштала главе и Живка Шукала.
- Људи, у помоћ! Помозите ми! - са другог спрата Дома културе дозивао је Шукало ватрогасце и лупао у прозорско окно.
Ватрогасци су покушали да дођу до њега. Подигли су љестве и допрли до првог спрата. Даље нису могли од густог дима.
Шукало није имао избора. Скочио је са другог спрата и пао на ватрогасна кола.
- Жив је! - чуло су из масе окужене око Дома културе, претвореног у буктињу.
Ускоро је стигла Хитна помоћ и Живка Шукала одвезла у болницу. Живкова супруга др Душанка Шукало каже да је њен муж сломио обје ноге. Срећом, других повреда нема.
Кућни мајстор Смајо Хукић сав избезумљен, кашљући од дима који га је гушио док је био у запаљеној згради, рекао нам је да је пожар букнуо одједном, као да је ударио гром из ведрог неба.
- Додавао сам директору Зорану Лукићу противпожарне апарате. Све је било утаман, пожар се страховито брзо ширио. На улазна врата се није могло изаћи. Око нас је све горјело. Провалио сам леђима врата од спољашњег балкона некадашње биоскопске сале. Падао сам неколико пута. Нисам могао дисати. Гурао сам људе испред себе на балкон. Спасио сам неке раднике и себе - причао нам је видно узбуђен Смајо Хукић.
Чуо је, вели, вику са друге стране зграде. Aли од пламена који се ширио од средине зграде и гутао све пред собом није могао доћи до лијеве стане Дома културе.
- Викао сам: Излазите! Излазите! Страховао сам да је неко остао на другој страни гдје су се налазиле канцеларије представништва врањског предузећа "Симпо Сик". То се, нажалост, обистинило. До њих нисам могао доћи - немоћно је слегнуо раменима Смајо Хукић.
Кад, гдје и због чега се градишки Дом културе јуче претворио у буктињу - питања су на које треба да одговори истрага коју води окружни тужилац из Бање Луке Гордана Мијатовић.
_________________ I'm a man that will go far Fly the moon and reach for the stars With my sword and head held high Got to pass the test first time, yeah I know that people talk about me I hear it every day But I can prove them wrong 'cause I'm right first time.
|