banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Maj 2025, 21:23

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 25 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: ### Zemljotres ###
PostPoslato: 26 Dec 2004, 19:53 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Mar 2004, 18:43
Preko 10 000 mrtvi u zemljotresu koji je zahvatio jugo-istocnu Aziju.
Kazu da je bio jacine 8,9 riht.
Imali neko novijih vijesti ??

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Dec 2004, 20:01 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
Preuzeto sa: Index.hr

Više od 10,000 poginulih, svijet nudi pomoć

NAJSNAŽNIJI potres u posljednjih 40 godina, koji je u nedjelju ujutro pogodio južnu Aziju, podigavši plimne valove visoke i do deset metara odnio je, prema posljednjim podacima, najmanje 10.200 ljudskih života, a dok poginulih neprestano raste sa svih strana svijeta dolaze ponude za pomoć.

Valove je prouzročio potres magnitude 8,9 stupnjeva po Richteru koji je najteže posljedice i najviše žrtava, prema posljednjim podacima oko 10.200, ostavio dužindonezijske obale, obale Šri Lanke i Indije, te u Tajlandu i na poznatom turističkom odredištu Maldivima

Prema posljednjim podacima, u Indoneziji je živote izgubilo 4.185 ljudi, na Šri Lanki 3.225, a u Indiji 2.447 osoba. Na Tajlandu je poginulo 310, u Maleziji 42, na Maldivima 15, a u Bangladešu dvoje ljudi.

Plimni valovi stigli su u međuvremenu do obala istočne Afrike, ali zasad nema podataka o eventualnim ljudskim žrtvama.

Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) u međuvremenu je uputio hitan apel na pružanje pomoći zemljama pogođenim ovom katastrofom. Iako podaci o broju osoba koje su ostale bez krova nad glavom ICRC je inicijalno zatražio 7.5 milijuna švicarskih franaka pomoći (oko 40 milijuna kuna). Pomoć bi se trebala usredotočiti na tri najpogođenije zemlje - Indoneziju, Šri Lanku i Indiju. "Najveći će problem biti zaustavljanje bolesti koje se šire vodom, prvenstveno malarije i dijareje", priopćeno je iz ICRC-a.

Svoju su izravnu pomoć dosad također ponudile Rusija, Francuska, Britanija i Njemačka.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Dec 2004, 22:15 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jun 2004, 21:34
:(

Poslednji put menjao deedee dana 28 Dec 2004, 14:04, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Dec 2004, 23:24 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2004, 23:12
23.700 žrtava cunamija

27. decembar 2004. | 23:19 | Izvor: B92
Nju Delhi, Beograd, Hag -- Broj žrtava cunamija u jugoistočnoj Aziji, posle najjačeg zemljotresa u poslednjih 40 godina, prešao je 23.700, saopštio je Crveni krst

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Dec 2004, 01:29 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Okt 2001, 01:00
Nazalost i ja sam upravo gledala na TV i kazu 23.700 zrtava za sada, sta se desava ovo sa nasom kuglicom?
Prirodne katastrofe su najsnaznije, samim tim i najopasnije, od prirode se ne moze pobjeci. Sto se mi vise igramo sa prirodom, ona nam to vraca na ovaj nacin. Uzas, tuzna sam jako zbog svega sto se desava.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Dec 2004, 12:46 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 18 Dec 2004, 13:17
Ko da ostane ravnodusan gledajuci onoliki broj nastradalih ljudi,zalosno mnogo zalosno.Slozio bih se sa tobom Balkan Ex.da nam priroda samo uzvraca udarac ali ni blizu onoliko koliko mi nju povrijedjujemo.Sve je ovo rezultat covjeka a koji se izrazava na ovaj nacin.Ne bih se iznenadio kada bi za par dana neka zemlja bila optuzena za ovakvo nesto.Svi znamo da se svakodnevno po raznim okeanima vrse ispitivanja raznih atomskih proba tj.oslobadja se velika kolicina energije koja moze da poremeti/narusi vodeni svijet/flora i fauna/. Realno je ocekivati da pojavi neka mutirana zivotinja bas u tim okeanima gdje se rade ispitivanja raznih oruzja usljed velike kolicine radijacije

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Dec 2004, 16:54 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Avg 2002, 15:42
Srce mi se potpuno slomilo vidjevsi ovoliku mrtvu djecu i kako ih roditelji traze. grozno. Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Dec 2004, 18:06 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 01 Nov 2004, 18:42
ne daj boze nikad vise nikome

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Dec 2004, 19:19 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Mar 2004, 18:43
Zadnja vijest 58 000 nastradali.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Dec 2004, 20:11 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 26 Mar 2004, 13:15
Sad BBC izjavljuje 60.000 UZAS , i naravno broj se podize...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Dec 2004, 20:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2004, 11:40
ono sto je najcrnje u svemu tome je da su ti ljudi tamo ionako siromasni i jos im je samo ovo falilo. :cry:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Dec 2004, 20:23 
Pripravnik
Pripravnik

Flavoure-Flave je napisao:
ono sto je najcrnje u svemu tome je da su ti ljudi tamo ionako siromasni i jos im je samo ovo falilo. :cry:

upravo tako, a ovdje U Brit. nervira me malo jer media je napravila zapadne turiste zrtvama,,,umjesto onih siromasnih ljudi koji su istinske zrtve usvemu ovome. Svi su jednake zrtve ocigledno ali posebno ljudi koji imaju biznis i zive na onome sto je upravo unisteno.
Nestrece se dogadjaju ova je , PRIRODNA tako da nemozemo nista ucinuti i kriviti nikog!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Dec 2004, 20:28 
Početnik
Početnik

e majke mi, u pravu si. bas smo juce ja i prijatelj komentarisali, uvijek te prirodne katastrofe pogadjaju najsiromasnije, al uvijek!!!! i onako nemaju nista, sve sirotinja, uzas.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Dec 2004, 21:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

tough je napisao:

upravo tako, a ovdje U Brit. nervira me malo jer media je napravila zapadne turiste zrtvama,,,umjesto onih siromasnih ljudi koji su istinske zrtve usvemu ovome. Svi su jednake zrtve ocigledno ali posebno ljudi koji imaju biznis i zive na onome sto je upravo unisteno.
Nestrece se dogadjaju ova je , PRIRODNA tako da nemozemo nista ucinuti i kriviti nikog!

tu se isto slazem s tobom,najvece zrtve su ispali turisti i to cini zapadna propaganda.domicijelno stanovnistvo se i zaboravlja.FUJ

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Dec 2004, 21:18 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2004, 19:34
Ogromna tragedija,nema sta!
Ali neslazem se sa tvrdnjama da ove prirodne nesrece pogadjaju iskljucivo bjedu.Za primjer uzimam bogate zemlje:Amerika-tornado+trusna podrucja zapadne obale;Japan-ja mislim da oni vise i nereaguju na gotovo svakodnevne potrese;Austrija-nevjerovatne poplave prije par godina...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Dec 2004, 21:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

AGNOSTIC FRONT je napisao:
Ali neslazem se sa tvrdnjama da ove prirodne nesrece pogadjaju iskljucivo bjedu.Za primjer uzimam bogate zemlje:Amerika(tornado+trusna podrucja zapadne obale;Japan-ja mislim da oni vise i ne reaguju na gotovo svakodnevne potrese;Austrija-nevjerovatne poplave prije par godina...).

slazem se s tobom,ali skontaj koliko ljudi pogine od tornada,a koliko od cunamija?isto tako,kolika je materijalna steta i kako to utice na ekonomiju te pogodjene zemlje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Dec 2004, 22:01 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 03 Jun 2004, 13:47
Japanci su napravili zidine uz obale mora upravo da bi ih koliko- toliko zastitili od Tsunamija.
Tornada i Huricanes su godisnja pojava, nema da omane :D. Posto su ljudi skontali napravili su bunkere, podrume itd. Nemoj mi reci da prije 200 godina nije bilo stradavanja od jednih i drugih. Sto se tice stete, svi objekti su osigurani policom osiguranja koju debelo placas svake godine.

Zemljotresi se desavaju svake godine, California uglavnom. Za one jace se cuje i preko "bare".

Svi stradavamo, neko manje neko vise. Posto je BL okusila 2 katastrofalna, ja bih se stvarno uplasila da sam dole- sada.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Dec 2004, 22:05 
Početnik
Početnik

AGNOSTIC FRONT je napisao:
Ali neslazem se sa tvrdnjama da ove prirodne nesrece pogadjaju iskljucivo bjedu.Za primjer uzimam bogate zemlje:Amerika-tornado+trusna podrucja zapadne obale;Japan-ja mislim da oni vise i nereaguju na gotovo svakodnevne potrese;Austrija-nevjerovatne poplave prije par godina...

vjeruj mi, i ova tornada sto su bila po americi......sve po sirotinji. unistene su njihove kuce jel su slabe, ne boj se nisu one koje kostaju ne znam ni sama koliko.....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Dec 2004, 23:08 
Pripravnik
Pripravnik

al gledaj sad ce nakon ove tragedije i mas bolest da pocne gutati ljude na zarazenim podrucjima..UN smatra

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Dec 2004, 13:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Avg 2002, 19:32
animacija zemljotresa:
http://www.nature.com/news/2004/041229/ ... -2-m1.html

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 25 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]