banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 31 Jul 2025, 11:25

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3732 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53 ... 187  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 01 Jul 2014, 08:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2003, 22:29
The_new_Statesman je napisao:
Princip je princip.

Takvom logikom princip je princip bi svi trebali da zivimo na selu. Nema principa kada su projekti od nekoliko desetina miliona eura u pitanju. Sve se svede na ekonomsku racunicu, neisplativo je da se grije na toplani samo jedan stan od citave zgrade. Ekonomska isplativost za sve potrosace postojeca samo onda kada je vecina prikljucena na istu. Onaj ko to narusava mora to i da plati...

Vrh

PostPoslato: 01 Jul 2014, 08:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Nije moj problem sto oni nemaju racunice. Neka nadju drugi posao ako im ovaj ne ide od ruke.

Poslednji put menjao The_new_Statesman dana 01 Jul 2014, 08:51, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 01 Jul 2014, 08:51 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 17 Avg 2009, 07:33
problem je što treba ugovorom regulisati odnos između toplane i korisnika, što za nove korisnike nije problem,ako nećeš ne priključuješ se

u svakom slučaju nek su daleko do mene i oni i njihova poslovna politika

Vrh

PostPoslato: 01 Jul 2014, 08:52 
Majstor
Majstor

oni nemaju računice zato što su distributivni gubitci oko 50 % zavisno na kojem dijelu grada
dakle dog god oni griju ovako nijedna cijena ne može pokriti troškove

Vrh

PostPoslato: 01 Jul 2014, 08:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2011, 06:54
A ko će plaćati za grijanje pojedinih trotoara, zelenih površina i drugih mjesta kuda prolazi njihova distributivna mreža, pa zimi kad je snijeg na tim mjestima se isti istopi... vjerujem da bi stručnom analizom ustanovili da se više energije potroši ovde nego na komšijin stan koji se odjavio od njihovog grijanja...

Vrh

PostPoslato: 01 Jul 2014, 08:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Tako je,
ali to je opet druga prica. Ali cak i da nemaju nikakve gubitke, pausal za nekoristenje usluge toplane je sasvim najnormalnija stvar. Problem kod BL je taj sto je cijena sama po sebi niska za ekonomiju toplana a visoka za gradjane, a nasoj vlasti naravno ne pada na pamet da rijesava probleme vec samo da kupuje socijalni mir odrzavajuci niske cijene, iako to znaci potpuno unistenje preduzeca sto je na kraju i realizovano. A svi ovi problemi su mogli biti rijeseni prije 10 godina...

Vrh

PostPoslato: 01 Jul 2014, 09:10 
Majstor
Majstor

pa ne znam baš xa je niska cijena
ja se grijem na struju, koja bi trebala da je skuplji energent i izađe me isto kao da se grijem i na toplanu

Vrh

PostPoslato: 01 Jul 2014, 09:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Moj kolega u socijalistickoj Austriji placa grijanje kuce od 140 kvadrata onolk koliko bih ja trebao placati grijanje za duplo manji stan u BL.

Vrh

PostPoslato: 01 Jul 2014, 09:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
[Enterprise] je napisao:
Tako je,
ali to je opet druga prica. Ali cak i da nemaju nikakve gubitke, pausal za nekoristenje usluge toplane je sasvim najnormalnija stvar. Problem kod BL je taj sto je cijena sama po sebi niska za ekonomiju toplana a visoka za gradjane, a nasoj vlasti naravno ne pada na pamet da rijesava probleme vec samo da kupuje socijalni mir odrzavajuci niske cijene, iako to znaci potpuno unistenje preduzeca sto je na kraju i realizovano. A svi ovi problemi su mogli biti rijeseni prije 10 godina...

Извини, овај... с које си ти планете? Значи нормално је да плаћам нешто што ми не треба? Оно типа, имам уговор, раскинем уговор, не треба ми услуга и треба још да платим нешто?!? Шта мислиш да ти рецимо БХ Телеком и Еронет сваки мјесец испоставе рачун за мобилни а ти користиш м:тел? Зашто? Па носиш телефон и у зони покривања њихових мрежа...

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 01 Jul 2014, 09:32 
Bič božji
Bič božji

Pridružio se: 17 Jun 2010, 18:47
a moze li se iskopati septicka jama da se ne koristi gradska kanalizacija...

Vrh

PostPoslato: 01 Jul 2014, 09:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

А што не би могло? Зовнеш оне што празне кад се напуни.

Vladimir RUS je napisao:
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 01 Jul 2014, 09:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

RBA 1987 eks VB 1987 je napisao:
a moze li se iskopati septicka jama da se ne koristi gradska kanalizacija...

Iskljuce ti vodu zbog neplacanja... Pa ti kaki ;)

Vrh

PostPoslato: 01 Jul 2014, 09:37 
Bič božji
Bič božji

ma mozda bi se komsije malo bunile u startu, al poslije bi se navikli na to, laganica, iskljucis se sa vodovoda i kanalizacije i iskopas septicku i bunar, tako se kod nas otprilike tumaci kolektivno stanovanje, zasto da ja placam naknadu za odrzavanje krova i lifta u zgradi kad zivim na prvom spratu, ne treba mi ni jedno ni drugo...

Vrh

PostPoslato: 01 Jul 2014, 09:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

DANIJEL BL je napisao:
pa ne znam baš xa je niska cijena
ja se grijem na struju, koja bi trebala da je skuplji energent i izađe me isto kao da se grijem i na toplanu

niska cijena za ekonomiju toplane, ne za ekonomiju korisnika.

sinip je napisao:
А што не би могло? Зовнеш оне што празне кад се напуни.

najbolje da svako placa svoje i da se utusimo u sopstvenim govnima...

Vrh

PostPoslato: 01 Jul 2014, 09:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

ma mozda bi se komsije malo bunile u startu, al poslije bi se navikli na to, laganica, iskljucis se sa vodovoda i kanalizacije i iskopas septicku i bunar, tako se kod nas otprilike tumaci kolektivno stanovanje, zasto da ja placam naknadu za odrzavanje krova i lifta u zgradi kad zivim na prvom spratu, ne treba mi ni jedno ni drugo...

А чуј, да Топлана макар показује назнаке да хоће да реконструише систем и угради калориметре, до комплетног срања не би ни дошло. Али пошто је њима једино стало да квадрата и харача по истом, мене болЕ уво, видјећемо се на суду. Можда. Што је најцрње (говорим за добојске индијанце) са мојим старим ни немају потписан уговор а нису хтјели да га искључе са мреже иако имају они улазни вентили у стан. :) Е сад нека га туже. Стока "комунистичка". По размишљању наравно. :)

Vladimir RUS je napisao:

Vrh

PostPoslato: 01 Jul 2014, 09:45 
Bič božji
Bič božji

mislim da se kalorimetri mogu ugraditi u sve stanove gdje je to moguce, tzv jednocijevni sistemi grijanja...

Vrh

PostPoslato: 01 Jul 2014, 09:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Aj ti meni pojasni gdje je granica finansirana zajednickog dobra. Da vidim ima lu mene dje tu ;-)

A kolorimetri se mogu postavljati na svao grejno tijelo.

Vrh

PostPoslato: 01 Jul 2014, 09:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

mislim da se kalorimetri mogu ugraditi u sve stanove gdje je to moguce, tzv jednocijevni sistemi grijanja...

А систем сам постављао ја или Топлана? Е сад што они не би да троше паре на реконструкцију испаде да је мој проблем? :) И не, добојска нема намјеру да то ради ни тамо гдје је једноцијевни систем. Живо им се џебе.

Vladimir RUS je napisao:

Vrh

PostPoslato: 01 Jul 2014, 09:54 
Bič božji
Bič božji

kad smo kod Dobboja, pise u pressu da je steta u poplavama oko 4 miliona km i da je sezona grijanja pod znakom pitanja...

Vrh

PostPoslato: 01 Jul 2014, 09:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Kalorimetri ce rijesiti problem samo da se ne naplacuje po kvadratu vec po utrosku toplote.
Oni se mogu ugraditi i na jednocijevne i na dvocijevne sisteme. S tim da se kod dvocijevnih mora montirati onoliko kalorimetara koliko radijatora imas, sto nisam cuo da je iko ikad uradio.
Kalorimetar nece rijesiti problem u smislu odjavljivanja korisnika sa toplane. Ako se ti odjavis a komsija ima kalorimetar, njegova ce potrosnja biti, vrlo vjerovatno, veca

Ovdje je osnovni problem sto toplana ni sa visokim cijenam prema korisnicima nije u mogucnosti da kvalitetno isporuci toplotu. Da jeste, ove rasprave ne bi ni bilo

Sistem dvocjevnog grijanja je montiran prije 100 godina kada se podrazumijevalo da ces prihvatiti da se grijes kolektivno. Moze se to sada prepraviti, samo to kosta.

Usluga isporuke toplotne energije je komunalna dijelatnost, bas kao i odvoz smeca, kanalizacija itd. I ako zivis u gradu gdje to postoji trebas to i da placas.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3732 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53 ... 187  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]