Zlatka L. obavezno uzimam - slusam kad me dobro boli glava pa mi trebam nesto da mi ispere i izblici vijuge. I brale moram priznat uvjek, ma sto posto uvijek radi. Ispere mi mozak tako da sam poslije ko nov.
Teska Demagogija je blagi izraz za ovu njegovu spiku iz 19 vijeka.
Slusam taj govor, tako prazan, to zastarjelo fraziranje i vremenom pregazeno razmisljanje.
Onaj dio o tome kako je on za ocuvanje vlasti, poretka, reda i zakona.
Pa to je i dovelo do ovoga bas to.
Ljudi oce da promjene te zakone tu vlast, taj red i poredak na kojem on uziva vec 20 godina a ljudi i zemlja propadaju i tonu u nepovrat.
Koja je to providna otrcana prica.
Svaka recenica mu je iz pre 1905 misaonog sklopa i ere.
Ovakve mentalne seme mogu samo jos u bosanskoj zabokracini proseprirat i ponekom smetljistu istorjije bujati.
Necu komentarisat motive i pozadinu protesta al mi je nesto upalo u oci i ocu napomenut.
Cudno je to kako se od prvog dana protesta kad se jos moglo vidjet dosta obicnog postenog svijeta na ulicama Tuzle i drugih gradova nigdje nije moglo vidjeti ni jedno vjersko lice sa protestantima.
U tim prvim momentima kad su socijalne teme, bijeda,nezaposlenost bile na udaru i kad nije jos bilo paljenja i razbijanja nigdje ih nije bilo.
Zasto nisu vjerska lica izasla da podrze svoj narod bar u drugim redovima ili tu negdje uz.
Ne moraju hodze biti prvi pred pendrecima, ali bilo je za ocekivat je da i oni dijele sudbinu svojih sugradjana i da su sa svojim narodom i medju njima jel.
Slabo sam ih nesto vidio...

Ili su oni sigurniji sa druge strane barikada.