banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 23:26

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10389 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 439, 440, 441, 442, 443, 444, 445 ... 520  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 07 Jul 2023, 18:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
Tabako Pit je napisao:
Aikus je napisao:
Tabako Pit je napisao:
Aikus je napisao:
Pokazalo se više stvari užasno, kao što su komentari internet stručnjaka na AMX. AMX-10 nije tenk nego IFV sa tačno određenom ulogom na bojnom polju. Kao takav ima određen nivo zaštite. A to što ga baja uzme pa upotrijebi/nagari kao tenk, to je druga stvar.

Evo citat te "stručne" izjave:
"The soldier tells about a battle of the 37th Ukrainian Division near Velika Novosilka. The Russians fired a continuous barrage that penetrated the French-supplied AMX-10 RCs. “The armored vehicles, sometimes called “light tanks,” were not heavy enough to protect the soldiers, Gray said, and had to be positioned behind them instead of in front,"

Nije to bas tako, ukrajinci nigdje nisu koristili AMX-10 RCs kao udarni tenk u napada. AMX-10 RCs je upravo i nadrljao u pozadinskim aktivnostima ali ne mozes iz Lavova da ga koristis ipak mora malo da pridje da bi vidio ruski BMP. Udarnu grupu na pocetku ofanzive su cinili leo i bradli pa su prosli kako su prosli. Po ovome sto smo mogli vidjeti plan je bio da se kroz minska polja probiju i sa onim savremenim ralicama za ciscenje mina koje se u minskom polju nisu snasle.

U principu svaki tenk pa i laki je dobar kad imas vazdusnu dominaciju ako nemas tu ti ni superiorna nato doktrina ne pomaze sam su to ukrajinci izgleda morali nauciti na sopstvenoj kozi iako ih nato obucava od 2014.

O tome pričam, on se ne koristi kao udarni, kako su ga prvo koristili...a ne koristi se ni kao pozadinski.
A uz tenk nije neophodna vazdusna dominacija, nego nešto drugo. Ali neke stvari se ne mogu naučiti iz nekoliko članaka sa interneta.

Nemoj bas bukvalno da shavtas to o pozadina.

Sta drugu? Sta to fali leopardu u ukrajini da bi bio supertenk?
Da mu niko ne stavlja mine pod gusjenice da se minska polja ne brane artiljerijom. Pa nije na poligonu

:D Zaboravih, da ga aligator ne saceka u zasjedi i to mu fali
Sad će standardno ono....F16?

Vrh

PostPoslato: 07 Jul 2023, 18:14 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 04 Apr 2020, 16:15
Naletih juce negdje da sad valjda traze 1000 komada istih

Jbga, nije bila dovoljna poluautonomija Dombasa i vojna neutralnost.

Vrh

PostPoslato: 07 Jul 2023, 18:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Megabyte je napisao:
The_new_Statesman je napisao:
Elem, da se manemo sklopocija, ne znam da li sam do sada negdje napisao/rekao ali mi se cini da masovna upotreba nadzornih dronova i druge savremene tehnike u brutu "spasava" zivote. Neime, nesto se kontam da postojanje dronova sprecava masovnija okupljanja vojski i samim tim masivnih izgibija kao u proslosti. Ovakva vrsta sukoba ovako velikih vojski bi sigurno odnio vise zrtava da su koncetracije moguce. Sada se artiljerijom juri nekoliko vojnika.
Ne slažem se. Omogućili su nadzor 00-24 i povećali efikasnost te iste artiljerije. Plus raznorazna leteća kamikaza smeća, svako sad može da precizno gađa iz vazduha. I to jeftino. I to masovno. I to dostupno.

Nekad je bilo krij se od aviona, krij se od helikoptera. A sad krij se od leteće mine koja je brža od tebe i okretnija.

Sent from my RMX3081 using Tapatalk

Ti gledas ocima jednog vojnika, gledaj situaciju ocima hiljade vojnika na jednom mjestu koje zaspu tone gvozdja. Jer su primamljiv cilj.

Vidi, zbog tog "smeca" nema vise hiljadarke na jednom mjestu. Pa nema ni izgibije.

Vrh

PostPoslato: 08 Jul 2023, 17:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2010, 23:46
Aikus je napisao:
Pokazalo se više stvari užasno, kao što su komentari internet stručnjaka na AMX. AMX-10 nije tenk nego IFV sa tačno određenom ulogom na bojnom polju. Kao takav ima određen nivo zaštite. A to što ga baja uzme pa upotrijebi/nagari kao tenk, to je druga stvar.

"The soldier tells about a battle of the 37th Ukrainian Division near Velika Novosilka. The Russians fired a continuous barrage that penetrated the French-supplied AMX-10 RCs. “The armored vehicles, sometimes called “light tanks,” were not heavy enough to protect the soldiers, Gray said, and had to be positioned behind them instead of in front,"

Jednostavno ne postoji opravdanje da klasični artiljerijski geleri probiju oklopno vozilo i pobiju posadu. Kako god da su ga koristili.

Citiraj:
Ti gledas ocima jednog vojnika, gledaj situaciju ocima hiljade vojnika na jednom mjestu koje zaspu tone gvozdja. Jer su primamljiv cilj.

Vidi, zbog tog "smeca" nema vise hiljadarke na jednom mjestu. Pa nema ni izgibije.

Izgibija u Ukrajini je, nažalost, obostrano veoma strašna (pogotovo Ukrajinska). I to velikim dijelom zbog tih dronova. Em što lako otkrije položaj, em što omoguće korekciju vatre za tili čas i pogode u trepavicu.

Ko nije dosad, preporučujem da izdvoji vrijeme i pogleda ovaj igrani film Vagner grupe, o urbanoj bici. Imate sve, od pištolja, dronova pa do Smerča i Tulipana: youtube.com/watch?v=jDL6auNk7I8

Moraćete se poslužiti automatskim prevodom...

Vrh

PostPoslato: 08 Jul 2023, 18:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Dec 2015, 15:40
Joj jesi težak. Oklopno vozilo pa oklopno vozilo. Pa jbt i HMMWV ima oklopne varijante pa se ne može porediti sa tenkom. Postoji nešto što se zove STANAG (standardi) i postoji STANAG 4569 koji definiše nivo zaštite (kalibar i udaljenost sa koje je ispaljen) Mrsko mi sada googlati ali mislim da ima oko 6-7 nivoa zaštite (od 5,56mm pa do 155mm, ispaljeno sa ranih udaljenosti)
Level 2 i Level 6 se isto tretira kao oklopno vozilo. Pa dalje ima APC, IFV, Tenk...

Kao da porediš Dacia i Land Rover u offroad sposobnostima

Vrh

PostPoslato: 08 Jul 2023, 18:47 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Rivaldinho je napisao:
Aikus je napisao:

Jednostavno ne postoji opravdanje da klasični artiljerijski geleri probiju oklopno vozilo i pobiju posadu. Kako god da su ga koristili.

Citiraj:

Izgibija u Ukrajini je, nažalost, obostrano veoma strašna (pogotovo Ukrajinska). I to velikim dijelom zbog tih dronova. Em što lako otkrije položaj, em što omoguće korekciju vatre za tili čas i pogode u trepavicu.

Ko nije dosad, preporučujem da izdvoji vrijeme i pogleda ovaj igrani film Vagner grupe, o urbanoj bici. Imate sve, od pištolja, dronova pa do Smerča i Tulipana: youtube.com/watch?v=jDL6auNk7I8

Moraćete se poslužiti automatskim prevodom...
Svjestan si da postoje topovi namjenjeni uništavanju tenkova? Pravih tenkova, ne bvp?

Послато са M2101K6G помоћу Тапатока

Vrh

PostPoslato: 08 Jul 2023, 20:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2010, 23:46
Aikus je napisao:
Joj jesi težak. Oklopno vozilo pa oklopno vozilo. Pa jbt i HMMWV ima oklopne varijante pa se ne može porediti sa tenkom. Postoji nešto što se zove STANAG (standardi) i postoji STANAG 4569 koji definiše nivo zaštite (kalibar i udaljenost sa koje je ispaljen) Mrsko mi sada googlati ali mislim da ima oko 6-7 nivoa zaštite (od 5,56mm pa do 155mm, ispaljeno sa ranih udaljenosti)
Level 2 i Level 6 se isto tretira kao oklopno vozilo. Pa dalje ima APC, IFV, Tenk...

Čuo sam za STANAG, AMX-10 je navodno STANAG-1 nivoa, koji podrazumijeva zaštitiu od pješadijskog streljačkog naoružanja i od gelera.
Ovo su izbušili geleri. Ljudi sfušarili vozilo i to je to, ne znam što je teško priznati, mora li sve sa zapada biti "pod špagu"...

Citiraj:
Svjestan si da postoje topovi namjenjeni uništavanju tenkova? Pravih tenkova, ne bvp?

Da. Samo se to ne radi gelerima.

Uostalom, zapadna tehnika u Ukrajini ima većih problema nego što je to performans AMX-10 koji realno i nije mogao donijeti nikakvu prebagu. Toliko se trubilo o Leopardima 2 kao da su Wunderwaffe, a tako se provedoše protiv dobro pripremljenog protivnika da su ih ubrzo morali povući nazad jer je brzina gomilanja gubitaka bila prevelika.

Jedan novi snimak, izginuše od mina u par minuta... https://t.me/intelslava/49776 inače sličan snimak u onom neuspjelom ruskom napadu na Ugledar su maksimalno cijedili na zapadu kao katastrofu Rusije, a ovakvih ukrajinskih se nakupi nemal, od početka "kontraofanzive"... ali ide dobro, kaže Zelenski. Napreduju. Do zadnjeg Ukrajinca, biće, da senator Lindzi Grejem bude ispoštovan.

Inače, Ukrajinci su se povukli iz mjesta Pjatihatki, na "ničijoj zemlji" u Zaporožju, simbolom "napretka" u ofanzivi. Valjda shvatili da m se ne isplati da ih Rusi tamo konstantno kolju artiljerijom...

Ko će znati da neće još kakav sulud juriš na sve ili ništa, ovih dana, čisto da zapadnoj publici malo skoči adrenalin. Ima još seljaka sirotinje za nafatati po Ukrajini, malo da se Andrew i Hans razgale.

Vrh

PostPoslato: 08 Jul 2023, 20:44 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Ne kontam ja kakav ti misliš da je geler od haubičke granate npr.

Послато са M2101K6G помоћу Тапатока

Vrh

PostPoslato: 08 Jul 2023, 21:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Rivaldinho je napisao:
Aikus je napisao:

Čuo sam za STANAG, AMX-10 je navodno STANAG-1 nivoa, koji podrazumijeva zaštitiu od pješadijskog streljačkog naoružanja i od gelera.
Ovo su izbušili geleri. Ljudi sfušarili vozilo i to je to, ne znam što je teško priznati, mora li sve sa zapada biti "pod špagu"...

Ima li nešto da ne znaš AKA da nisi guglao?
Guglaj bolje. Level 1 štiti od gelera od projektila koji je ekspolodirao 100 (STO) metara daleko. I to je samo teoretski jer ni jedan geler značajne veličine ne može da bude efikasan (da zadrži značajnu brzinu) sa te udaljenosti. Znači da te pogodi geler sa te daljine, zaštitio bi te i pancir.

Čuj priznati. Ja komentarišem dvije stvari:
1. Ukrajinic nisu koristili AMX 10 u svrhu za koju je napravljen (izviđanje, što dalje podeže hrpu pravila)
2. Izjava da je AMX "sranje zbog oklopa" jer ga probijaju geleri nije na mjestu. Da, probijaju ga geleri JER NIJE NI NAPRAVLJEN SA TOM VRSTOM ZAŠTITE. Kao da dođeš na pogubljenje i moliš se da preživiš. To je taj nivo zaštite protiv gelera.

A to što je za tebe Rus sa desne strane oca boga svoga je tvoj problem. Ako neko kaže da se ne slaže sa tobom, odmah znači da liže zapadna govna.
Eto vidiš samo kako pišeš npr o Leopardu. Više od pola stavri koje pišeš na ovoj temi su pristrasne i nemaju veze sa logikom i svim činjenicama. Praviš se neki teški stručnjak. Odvadi malo

Vrh

PostPoslato: 08 Jul 2023, 21:19 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Okt 2020, 16:15
Joj kad gledas to francusko govno vidis da su ubacili motor u limenu kutiju. Kad su francuzi znali napraviti bilo sta sto se krece, pod tim podrazumijevam i auta

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 08 Jul 2023, 21:20 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
De malo ohladi.

Vrh

PostPoslato: 08 Jul 2023, 21:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Francuzi pravili za svoje izlete po Africi. Eto nemaju oni pojma... Ali to što Ukrajincima prave miks od razne NATO tehnike, uz kratku obuku... to je druga priča.

Vrh

PostPoslato: 08 Jul 2023, 21:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

P.S. M2 Bradly je američki IFV. On je 12 tona teži od LRC AMX-10. Na osnovu podataka koje sam nabrzinu znao pronaći i uporediti, on ima nivo zaštite 4 (nisam pronašao nigdje da piše nivo zaštite) Bradly se koristi uz tenkove kao podrška.

Ne vjerujem da je razlika u zaštiti 12 tona, ali jeste barem 5.

Ako na auto staviš haubicu, to ne znači da je to auto laki tenk.

Vrh

PostPoslato: 08 Jul 2023, 23:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Mar 2014, 13:26
danijell je napisao:
Francuzi pravili za svoje izlete po Africi. Eto nemaju oni pojma....

Kako ono prođoše u Libiji?

Vrh

PostPoslato: 09 Jul 2023, 07:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Nego da vidimo kako Rusi mogu pokrenuti vojsku, probiti linije i uci u Harkov?

Vrh

PostPoslato: 09 Jul 2023, 07:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Za sada nikako. Nek budu sretni ako prežive ovi što su trenutno na liniji. Sa obe strane. Mine i artiljerija te PO oružja sabiše...
Podsjeća stanje malo na Crnu Guju završnu sezonu, kad se pred juriš raduju da su doživjeli mir i kraj rata 1914-1917...

Vrh

PostPoslato: 09 Jul 2023, 08:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jan 2009, 00:45
Kad se ovo sve zavrsi ko ce ovolike poljane i teritorije ocistiti od ovih nasejanih mina?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 09 Jul 2023, 09:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Kombajni i traktori seljaka koji ih budu koristili. Nešto će UN i lokalna vlast...

Vrh

PostPoslato: 09 Jul 2023, 09:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Jan 2009, 02:00
Vjerovatno brže nego BiH

Sent from my RMX3081 using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 09 Jul 2023, 09:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Obzirom na pare koje tu rastu to ce biti veoma brzo ocisceno. Bar oni dijelovi koji se obradjuju. Pustahije nikad.

Malo sam razocaran izostankom strucnih analiza za napad na Harkov :/

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10389 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 439, 440, 441, 442, 443, 444, 445 ... 520  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]