banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 08 Avg 2025, 11:34

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1580 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46 ... 79  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 17 Apr 2015, 19:59 
Tako nekako, ukratko... :lol:

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2015, 20:05 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Apr 2015, 21:40
<Enter_name> je napisao:
Isto tako ja vidim da bi ovaj grb mogao biti grb Ankare, turska zastava je crvena, ima tvrđavu, ima rijeku. Isto tako, bikovi se vrlo često spominju u anatolijskoj kulturi. Karikiram, ali hoću da ukažem na to koliko grb nije jednoznačan. Znam, sad ćeš reći da je to veličina ovog grba i počećemo da se vrtimo u krug...

nemoze biti grb ankare jer turska ne priznaje heraldiku (heraldika je nastala kao hriscanska disciplina)
tuski gradovi imaju ambleme koji bas lice na ovaj koji nas grad ima do sad. ok dakle mi smo turska? kul!

navika je najgore zlo za ljude! a vi razmislite o ovoj recenici.

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2015, 20:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
Фулаш поенту.

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2015, 02:31 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Apr 2015, 21:40
sinip je napisao:
Фулаш поенту.

hm ne, ja je ne fulam, meni su stvari jasne, a nisam ksenofob. kad nesto ne znam dozvolim da mi onaj ko zna objasni. u ovom slucaju to mi je pomoglo da shvatim neke stvari, da skontam gdje je sloboda heraldike a gdje njena opstost, kao i to sta je kreativni heraldicki izraz, a sta su nase zablude. meni pola rodbine ima austrijsko porijeklo ( iako sad svi popravoslavljeni :P ), pa valjda zato ne lupam djonom u glavu ljudima koji mi nesto objasne i razjasne. eto oko grba sam promjenio misljenje. bio sma indiferentan a sad mi je odlican.

sasvim je jasno da je socijalisticka ikonografija isprala mozak nasim banjalucanima te da je tesko odvici se od toga, inace ne bi posmatrali amblem iz socijalizma kao sveto pismo. istrazivao sma nesto danas ali akd sistematizujem postovacu ;)

kome treba realizam kastela ili valovito prikazan vrbas, pa neka poruci ulje na platnu za dnevnu sobu i identfikuje se svako jutro na putu od spavace sobe do kuhinje :) !

malo dodjoh pripit iz grada :D ne zamjerite! laku noc :D

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2015, 07:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Jul 2008, 18:33
nisam mogao sve procitati,ali ukratko...novi grb mi je onako,niti smrdi niti mirise..al eto,vjerovatno bih ga suyra prihvatio...

nego,kad smo kod simbola sva 3 naroda,pored orla,koji bi bio primaran,mogli smo staviti zmaja ( muslimani se time ponose,zmajevi ,fudbaleri) ... koji bljuje vatru (hrvati...vatreni) ...3 zivotinje,gdje orao dominira...a kroz pricu ispricas da ovi predstavljaju druga dva naroda..majku mu..ne mora ici polumjesec i sahovnica za hrvate i muslimane. Takodje ,muslimani bi se mogli ispostovati da ubacis neki NISAN (kao zanimljiv i diskretan simbol) ...vidi samo onaj ko to zeli da vidi (ostali vide kamen)

* kucajte u google bekir misirlic MAKOVI ( za mladje/neupucene...poznati banjalucki slikar)...99% ljudi se divi tim slikama,koje ih vesele i opustaju,unose radost ...a ne vide da su to makovi...na NISANIMA (koji su u pozadini)

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2015, 07:55 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Nišan jeboga ti...Ja kontam nakav Nisan...

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2015, 09:30 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Apr 2015, 20:25
kosicagf je napisao:
Pa činjenica je da sve sto si naveo zapravo postoji na grbu ali isto tako i nije uočljivo na prvu.
Meni nekako upravo to bas i daje neku draz grbu, nekako je klasican a opet tako pun simbolike...to je mozda zato sto se i sam bavim time. Shvatam da nekome nije do apstrakcije.

колега, не знам да ли си видио један наш приједлог грба који је комисија одбацила, а имао је јасну и снажну симболику са мање апстракције:

Slika

блазон: штит пресјечен (водоравно подијељен) црвено и сребрно на коме су златна каменом озидана тврђава са три куле и црвени крин.

црвено поље (ТЛО - земља) представља ''луку'', тј. равницу поред ријеке у којој је настао град, а та ''лука'' је као појам садржана и у његовом имену. у ширем контексту односи се и на средњовјековне жупе Врбас и Земљаник (Земуник), као и Доње Краје – данашњу Крајину. црвена указује на ратничку прошлост, у хералдици означава храброст, великодушност, снагу и срећу.

сребрно поље (РИЈЕКА - вода) представља Врбас, који је и етимолошка одредница у значењу имена града (лука је равница поред ријеке), и његова природна и географска константа. Врбас је најважнији елемент идентитета самог града (по коме је добила име и средњовјековна жупа Врбас, као и град Врбас, који је историјски претходник данашње Бање Луке). водене површине се на грбовима уобичајено изражавају тинктуром сребра (што је хералдички израз за бијелу боју) која означава чистоту, свјетлост, мир и радост.

ТВРЂАВА (историјско насљеђе) изражава све историјске периоде развоја Бање Луке (од античког времена до данас), који се у различитим слојевима и нивоима очитују управо у бањалучкој тврђави- гдје су једном општом фигуром представљени истовремено и римски каструм и средњовјековни Врбашки Град и Castell Bagna Luca из времена угарске бановине и каснијe османскo утврђење. дата је у златној боји, чиме се истиче њен примарни значај у култуно-историјском насљеђу Бање Луке и визуелном идентитету њених становника. на грбу је приказана у складу са хералдичким правилима (са зидом и три куле), стилизовано да би се тако истакла њена вишеслојност и указало на континуитет града као насељеног мјеста у различитим историјским епохама његовог постојања.

ЉУДИ представљају душу града, његово живо ткиво и његову покретачку снагу. људи (и живот као највећа вриједност) у приједлогу грба су изражени кроз хералдички крин црвене боје. цвијет крина је у хералдици елемент највишег реда и симболише узвишеност и племенитост, означава рајско Дрво живота. то је уједно најстарија и једина фигура која се у нашој хералдици може пратити у континуитету још од времена кад се у XIII вијеку први пут јавља. у хришћанској симболици кринови са своје три латице означавају Свету Тројицу (којој је посвећена и бањалучка Саборна црква). крин је дат у црвеној тинктури, јер је црвена боја крви и боја живота. стављен је на доњу сребрну половину штита која представља воду, јер је вода извор живота, што је свакако и ријека Врбас за Бању Луку.

--------

но, као што рекох, ово је одмах одбачено.

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2015, 09:36 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

а овако би изгледала застава:

Slika

Poslednji put menjao Зоран Николић dana 18 Apr 2015, 10:14, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2015, 09:38 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
wizzy nemoj da zbunjujes zokija
zna se da muslimani vise vole tojotlu od nisana

suma sumarum jebe mi se za grbom mislim da bakovima i ducicevoj poeziji nije tu mjesto al mene se pita haman koliko i kad zena kupuje cipele

zorane ovaj prijedlog bez bakova i ducica i sa kestenom umjesto ljiljana bi bio pravi pogodak

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2015, 09:43 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

chils je napisao:
wizzy nemoj da zbunjujes zokija
zna se da muslimani vise vole tojotlu od nisana

suma sumarum jebe mi se za grbom mislim da bakovima i ducicevoj poeziji nije tu mjesto al mene se pita haman koliko i kad zena kupuje cipele

zorane ovaj prijedlog bez bakova i ducica i sa kestenom umjesto ljiljana bi bio pravi pogodak

дата је цијела грана кестена испод штита, било би смијешно да се ставља и у штит. уз то, кестен у хералдици не значи ама баш ништа (а не значи ни у историји града). са друге стране крин је елемент првог реда и има историјско утемељење јер се (црвени крин) појављују у грбу Стјепанића, војвода Доњих Краја. као што видиш, ми смо о свему мислили.

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2015, 09:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2009, 11:23
Ukloniš liljan i bikove, mada njih i ne moraš, i umjesto ljiljana staviš neke valovite linije da predstavljaju Vrbas i makneš ovaj slogan i prolazi sigurno. Mislim da bi svi na grbu vidjeli Kastel nad Vrbasom i kestenje kog ima na sve strane u BL. I od ovog zamka možeš Kastel napraviti sa onim kulama. Eto, gdje da se prijavim za prijedlog grba? :P

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2015, 10:25 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Panzer je napisao:
Ukloniš liljan i bikove, mada njih i ne moraš, i umjesto ljiljana staviš neke valovite linije da predstavljaju Vrbas i makneš ovaj slogan i prolazi sigurno. Mislim da bi svi na grbu vidjeli Kastel nad Vrbasom i kestenje kog ima na sve strane u BL. I od ovog zamka možeš Kastel napraviti sa onim kulama. Eto, gdje da se prijavim za prijedlog grba? :P

а зашто теби сметају црвени крин (љиљан) и мото ''славна и света'', баш ме занима. ми смо дали аргументе зашто смо их предложили, ред би био да и ти даш неки смислен аргумент зашто их треба избацити.

и како мислиш да нацрташ турске куле и кажеш како је то истовремено и римски каструм и средњовјековна тврђава, који су изгледали сасвим другачије. то би онда била лаж (да не кажем подвала). да ли си видио грб Загреба? ево погледај:

Slika

а сад ти мени објасни гдје се у Загребу налазе овакве куле. нема их нигдје, јер то је апстрактна представа тврђаве, а не реалан објекат у простору.

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2015, 10:38 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Feb 2008, 14:09
shoole je napisao:

Занимљиво је прочитати последњих 20 страница ове теме. Иде отприлике овако:
1. ево приједлога новог грба!
2. "шта је ово, грб неке месне индустрије!", " грб је го курац!", "који су ово мајмуни правили, само су узели паре!"
3. "добар дан, ја сам Зоран Николић, аутор грба и водио сам се овом логиком..."
4. "ало, бајо, знаш ли ти шта су симболи Бањалуке? ђе Врбас? ђе Кастел? што нема жена на грбу?
5. "има и Врбас и Кастел, дегутантно је ставити жене на грб"
6. "аха.... а чекај, што бик није зајебанији? деде, метни у грб љиљане/орлове/Сулејмана&Латиф-агу/лову за коју је направљена Ферхадија!"
7. "не може јер..."
8. "аха... а што ниси модификовао стари грб?
9. "не може јер..."
10. "аха, аха... ма знаш шта, јеби се ти, и даље је ти је грб го курац"

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Jbt suze mi idu na oči od smijeha. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2015, 10:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Зоран Николић je napisao:
kosicagf je napisao:
Pa činjenica je da sve sto si naveo zapravo postoji na grbu ali isto tako i nije uočljivo na prvu.
Meni nekako upravo to bas i daje neku draz grbu, nekako je klasican a opet tako pun simbolike...to je mozda zato sto se i sam bavim time. Shvatam da nekome nije do apstrakcije.

колега, не знам да ли си видио један наш приједлог грба који је комисија одбацила, а имао је јасну и снажну симболику са мање апстракције:

Мени је ово боље, с тим да на биковима и даље треба да се ради.

Vladimir RUS je napisao:
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2015, 10:46 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

uros_bl je napisao:
<Enter_name> je napisao:
Isto tako ja vidim da bi ovaj grb mogao biti grb Ankare, turska zastava je crvena, ima tvrđavu, ima rijeku. Isto tako, bikovi se vrlo često spominju u anatolijskoj kulturi. Karikiram, ali hoću da ukažem na to koliko grb nije jednoznačan. Znam, sad ćeš reći da je to veličina ovog grba i počećemo da se vrtimo u krug...

nemoze biti grb ankare jer turska ne priznaje heraldiku (heraldika je nastala kao hriscanska disciplina)
tuski gradovi imaju ambleme koji bas lice na ovaj koji nas grad ima do sad. ok dakle mi smo turska? kul!

navika je najgore zlo za ljude! a vi razmislite o ovoj recenici.

тако је. Турска не баштини и не признаје хералдику, јер хералдика није дио њиховог културног насљеђа. зато и босански муслимани (због своје османске традиције) немају афинитет према хералдици, јер им је страна, па њихови градови по Босни немају грбове, него амблеме. е сад, да ли је Бањалуци мјесто у свијету европске хералдике (коме припадају све европске државе) или у свијету неких другачијих цивилизацијских стремљења, то морају да одлуче сами Бањалучани.

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2015, 10:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

uros_bl je napisao:
sinip je napisao:
Фулаш поенту.

hm ne, ja je ne fulam, meni su stvari jasne, a nisam ksenofob. kad nesto ne znam dozvolim da mi onaj ko zna objasni. u ovom slucaju to mi je pomoglo da shvatim neke stvari, da skontam gdje je sloboda heraldike a gdje njena opstost, kao i to sta je kreativni heraldicki izraz, a sta su nase zablude. meni pola rodbine ima austrijsko porijeklo ( iako sad svi popravoslavljeni :P ), pa valjda zato ne lupam djonom u glavu ljudima koji mi nesto objasne i razjasne. eto oko grba sam promjenio misljenje. bio sma indiferentan a sad mi je odlican.

sasvim je jasno da je socijalisticka ikonografija isprala mozak nasim banjalucanima te da je tesko odvici se od toga, inace ne bi posmatrali amblem iz socijalizma kao sveto pismo. istrazivao sma nesto danas ali akd sistematizujem postovacu ;)

kome treba realizam kastela ili valovito prikazan vrbas, pa neka poruci ulje na platnu za dnevnu sobu i identfikuje se svako jutro na putu od spavace sobe do kuhinje :) !

malo dodjoh pripit iz grada :D ne zamjerite! laku noc :D

Фулаш поенту из разлога што ако примјер "не пали" на Турску јер ето они се не фурају на хералдику, може да се узме неки други град који фура хералдику, па да важи примјер. Иначе, качио сам и грб Грузије који је баш хералдички одрађен, са све светим Георгијем који убиВа аждаХу, (ко разумије - схватиће) а окачио сам и амблем (јербо грб мора да буде хералдички?) Тбилисија који по свим питањима и историје и величине и свега шије не само БЛ него читаву бишу Југу, и ено прилично да не кажем ултрамодеран амблем (с стилизацијом птице грабљивице у облику грузијског слова "т") и мени се скроз свиђа. И нису људи очигледно били оптерећени хералдиком.

Vladimir RUS je napisao:

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2015, 10:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

е сад, да ли је Бањалуци мјесто у свијету европске хералдике (коме припадају све европске државе) или у свијету неких другачијих цивилизацијских стремљења, то морају да одлуче сами Бањалучани.

Управо ти сасвим неочекивано одговорих у овој поруци изнад. :lol:

Vladimir RUS je napisao:

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2015, 10:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Dec 2007, 18:06
drug je napisao:
shoole je napisao:

Занимљиво је прочитати последњих 20 страница ове теме. Иде отприлике овако:
1. ево приједлога новог грба!
2. "шта је ово, грб неке месне индустрије!", " грб је го курац!", "који су ово мајмуни правили, само су узели паре!"
3. "добар дан, ја сам Зоран Николић, аутор грба и водио сам се овом логиком..."
4. "ало, бајо, знаш ли ти шта су симболи Бањалуке? ђе Врбас? ђе Кастел? што нема жена на грбу?
5. "има и Врбас и Кастел, дегутантно је ставити жене на грб"
6. "аха.... а чекај, што бик није зајебанији? деде, метни у грб љиљане/орлове/Сулејмана&Латиф-агу/лову за коју је направљена Ферхадија!"
7. "не може јер..."
8. "аха... а што ниси модификовао стари грб?
9. "не може јер..."
10. "аха, аха... ма знаш шта, јеби се ти, и даље је ти је грб го курац"

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Jbt suze mi idu na oči od smijeha. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

:lol: :lol: :lol: shoole se rijetko javi, ali kvalitetno :lol: :lol: :lol:

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2015, 10:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2009, 11:23
Panzer je napisao:

а зашто теби сметају црвени крин (љиљан) и мото ''славна и света'', баш ме занима. ми смо дали аргументе зашто смо их предложили, ред би био да и ти даш неки смислен аргумент зашто их треба избацити.

"Slavna i sveta" mi zvuči djetinjasto, namećemo odjednom gradu te epitete. Eto, to je samo subjektivno. A ljiljani se danas vezuju najviše uz Muslimane, tako da ako ne može bilo kakav orao na grb, iako nije simbol samo srpskog naroda, ne bi trebali ni ljiljani iako nisu simbol samo muslimanskog naroda. Na kraju krajeva, ljiljan nikad ne bi prošao na grbu BL. Nisu prošla ni 4C iako u začetku nisu imala veze sa Srbima.

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2015, 11:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Што се тиче љиљана, мени су највећи коњи, да не кажем волови, они који су уклонили љиљане са оног неуставног грба РС.

Vladimir RUS je napisao:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1580 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46 ... 79  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]