banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Avg 2025, 17:26

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 147 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 15 Mar 2017, 11:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Nuklearka na Vrbasu, pa nas Vrbas grije tokom cijele zime.

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2017, 12:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Vidis, nije ti ta losa. Onda izvozimo struju jer ce u EU porasti potreba za njom zbog uvodjenja elektricnih automobila, a sa novim fasadama struja nece trebati ni ljeti za klima uredjaje.

Plus ce nafta biti jeftinija zbog smanjene potraznje u Evropi.

Nema sta, genijalni smo :D

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2017, 17:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Jul 2008, 18:33
Jedino smisleno rjesenje jeste da ljudi placaju koliko potrose..tj kalorimetar...pa ti imas losu izolaciju,ko te ebe, bice hladnije,ili ces placati skuplje..

Rjesenje br.2, ako vec ne moze kalorimetar

Zgradama bih uveo oznake za energetsku efikasnost...veca oznaka, manja cijena mjesecnog racuna...niza oznaka, skuplji mjesecni pausalni racun (vise energije se trosi da postignes tih 23 )

Uz ovo sve, otkaciti raju od grijanja na struju, uvedes osnovne pakete za struju (npr 100kw po clanu - lupam bezveze), tj tu zadrzis sadasnje cijene po kw, ili cak nesto jeftinije...poenta, ko god se grije na struju, nema sanse da se u to uklopit...njemu lupis 3× vecu cijenu za svaki kilovat preko toh dozvoljenib ...tj napravis sve da se uvijek vise isplati toplana od struje...jer grijanje pretvaranje struje u toplotnu energgiju je velika glupost i rasipanje resursa

Na kraju, subvencije ZEVu , u vidu pokrivanja kamata, da se sredi zgrada (fasada i prozori) i da zgrada dobije bolju ocijenu..tj da stanari dobiju nize racune za grijanje ...naravno, ne muljajuci za izborom izvodjaca, davajuci monopolski/kartelski status, ili prilikom same certifikacije objekata

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2017, 17:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2015, 20:56
Град је већ давао субвенције за обнову фасаде, претпостављам да су тако Чилсови упали. Услов је био регистрован ЗЕВ и редовно плаћање обавеза. У доста зграда тога нема. Контам да би калориметар по згради такође био коректно рјешење, ако не могу у сваки стан.

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2017, 17:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

To za fasade znam...al pola zgrada jos nije sredilo ZEV...treba poceti lupati kazne

* za kalorimetar na zgradu..to bi tek bio cirkus jer bi morao podijeliti racun po necemo (m2,broj clanova itd) ..kod nas smijurija jer se tako placa racun za vodu, pa komsije negoduju ko se koliko puta tusira...sta bi ovdje tek bilo , mogu samo zamisltii... ;)))

definitivno, svako placa za sebe ...to je najbolje rjesenje

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2017, 18:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Nista bez mrkve i stapa, odnosno bonus/malus sistema.

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2017, 19:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
Wizzy šta fali struji? Ionako je izvozimo, nek svi pokupuju norveške, raspustimo toplanu i za 10 godina smo svi na nuli. Naravno uz navedene poteze izolacije, novih proizvođača el.energije, imamo TE, HE, sunca i vjetra, a nemamo više industrije toliko da troši.

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2017, 19:02 
Bič božji
Bič božji

Pridružio se: 17 Jun 2010, 18:47
munja.alex je napisao:
Wizzy šta fali struji? Ionako je izvozimo, nek svi pokupuju norveške, raspustimo toplanu i za 10 godina smo svi na nuli. Naravno uz navedene poteze izolacije, novih proizvođača el.energije, imamo TE, HE, sunca i vjetra, a nemamo više industrije toliko da troši.

Zaboravljas da elektroprivreda zeli da izvozi sto vecu kolicinu struje...

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2017, 19:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Zato što bi je htjeli prodati ino kupcima a tolerišu kod nas gubitke i krađu i neplaćanje. A naši resursi. Isto tako poskupljenje struje građanima vodi do poskupljenja i pravnim licima a to neće da ide...

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2017, 19:31 
Bič božji
Bič božji

munja.alex je napisao:
Zato što bi je htjeli prodati ino kupcima a tolerišu kod nas gubitke i krađu i neplaćanje. A naši resursi. Isto tako poskupljenje struje građanima vodi do poskupljenja i pravnim licima a to neće da ide...

Kontam da vecu cijenu postizu na ino trzistu nego kod nase sirotinje...

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2017, 19:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

nisam inzinjer, vec ekonomista...ali po mojoj logici struja je cista energija koja se moze koristiti za puno pametnije stvari od grijanja ...toplotna energija je "glupa" energija..koja se u sustini dobije kao nus proizvod u procesu proizvodnje el.energije itd..

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2017, 20:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Da, ali tu glupu dok proizvedeš, preneseš... Posebno kod nas gdje nije nusprodukt nego glavni produkt. Za struju ti ne treba dodatna infrastrukutra, već imaš "kalorimetar", griješ koliko i kada ti treba... Ali nije više pitanje samo zime, nego i klima uređaja preko ljeta kada istu tu struju koristiš i to po jeftinijoj tarifi.

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2017, 20:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Klima uredjaji su ogromni potrosaci u ljetno vrijeme kada rijeke ne stoje bas dobro sa vodom. Ocekivati da se i ta "jeftina" tarifa ukinuti.

Dakle, kao sto rekoh danas, jos jedan plus za sredjivanje fasada.

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2017, 20:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Реално је да се укине такво тарифирање и уведе да имаш одређену количину киловата по члану по једној цијени, а све преко по већој.

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2017, 20:23 
Bič božji
Bič božji

Владимир je napisao:
Реално је да се укине такво тарифирање и уведе да имаш одређену количину киловата по члану по једној цијени, а све преко по већој.

Mislim da je ovaj pokusaj vec bio prije nekih petnaest godina, ali je iz nekog razloga propao, mozda se neko i sjeca...

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2017, 20:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

To tukne na par nepar tablice, bonove za secer, kafu i slicne stvari sa pocetka osamdesetih.
Ne rjesava nista.

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2017, 20:40 
Bič božji
Bič božji

The_new_Statesman je napisao:
To tukne na par nepar tablice, bonove za secer, kafu i slicne stvari sa pocetka osamdesetih.
Ne rjesava nista.

Rjesava, upravo ono o cemu sam govorio, vise struje za izvoz i zdravu valutu, po mogucnosti zvececu...

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2017, 20:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Какве везе то има са пар-непар? Прогресивни обрачун се користи у разним ситуацијама.

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2017, 22:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

RBA 1987 eks VB 1987 je napisao:
Ne rjesava nista.

Rjesava, upravo ono o cemu sam govorio, vise struje za izvoz i zdravu valutu, po mogucnosti zvececu...

Valutu koja završi u stranačkim kasama a ne za rješavanje problema. Ovako daj mi moje. A ne ko u Crnom Gruji:
"A Đorđe da diže bunu? Od čega more??!!??!! Ovako će mjesto Turcima pare da idu na jedno mjesto, gdje treba!"

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2017, 22:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

RBA 1987 eks VB 1987 je napisao:
Ne rjesava nista.

M-da.

http://www.advance.hr/vijesti/siromastv ... -nigeriju/

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 147 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]