_Krol_ je napisao:
ima nas ko po beograda a proizvodimo struje za po njemacke i kaze mora poskupjeti...kakvi smo da smo u sahari kilovat bi bio 10 marki ......
Tačno je da smo mi skoro jedini u regiji koji imamo višak el. energije, ali opet sa druge strane Elektroprivreda izvozi struju i na taj način osttvaruje određenu dobit, ali sa tom dobiti pokriva i relativno nisku cijenu domaćih potrošača. Potrošnja el energije nije ograničena, tj nema limita iznad kojih bi potrošak plaćao veću cijenu, pa je i to otežavajuća okolnost za Elektroprivredu, jer da narod ostvaruje manju potrošnju, više el. energije bi se izvozilo i bila bi veća mogućnost pokrivanja socijalne cijene energije u RS. Nažalost jedan od razloga su i tzv gubitci na mreži(djelimično krađa), pa su oni u elektrokrajini na nekih 15%, a čini mi se da je najuređenije stanje u Elektrodoboju i da su oni vrlo blizu standardu razvijenih zemalja, mislim da je to oko 5%, (ovo sve pišem po sjećanju onako iz glave pa možda nije sve tačno, a neda mi se tražiti na netu). Inače proizvodnja el energije je jako skup sport, posebno se to odnosi na naše dvije TE, koje su u stvari i nosioci čitavog sistema, znam da sam prije nekoliko godina bio u Ugljeviku i da su tada baratali cifrom od 60 miliona za sistem odsumporavnja, jer je kvalitet uglja katastrofalan, pa su zagađenja enormna, otuda je i izgrađen najviši dimnjak da vjetrovi zagađenje nose prema Mađarskoj. Standardi u EU su jako oštri i ako bi sutra ušli u Uniju, mislim da bi obe TE morale biti zatvorene...