Evil_Dead je napisao:
Daniel. je napisao:
Ne možemo biti svi isti, to nije prirodno. Neko ima veće, a neko manje mogućnosti. Neko će se u životu više mučiti, a neko manje. To je možda surovo, ali to je tako.. Smatram da svako ima svoju ulogu u društvu, a kad od malena djecu vaspitavaš da rade na sebi i da misle svojom glavom nećeš pogriješiti.
Па, ствар и није у томе да сви будемо исти, треба да смо једнаки. Услов једнакости јесте да нисмо сви исти, када бисмо били исти питање једнакости би било савршено бесмислено.
Е, сад... један француски чикица, Жак Рансијер, баш каже да смо по природи ствари сви једнаки. Једнаки смо јер не постоји никакав arche (почело, принцип, темељ) на основу ког бисмо могли тврдити није тако.
Што се тиче тога да "свако има своју улогу у друштву"... сад ми је јасно зашто социјалдемократија пропада у Шведској. Ако јој омладина мисли као што ти мислиш (а ти си јако интелигентан и проницав, што цијеним) онда није ни чудо.

Kako da budemo jednaki kada rastemo u različitim sredinama? (prvo i osnovno) Vaspitavaju nas različiti tipovi roditelja, neki ulažu u svoju djecu, neki ne (neće, ne mogu, postoje razlozi, manje bitno sad), neko je kroz odrastanje više podložan religiji, neko nije uopšte, nekoga uče da treba da poštuje sve oko sebe i bude dobar čovjek, a nekoga uče da od malena cilj opravdava sredstvo..
To su samo neke bitne stvari. Kad to sve zbrojiš, mi nikako ne možemo biti jednaki kao ličnosti, jer su ove gore stvari isuviše bitne, isuviše nas oblikuju kao ličnosti da bi mi na kraju svi bili jednaki.
Da, slažem se da smo svi po prirodi svi jednaki. Ista je beba iz Somalije i Švicarske.. samo što se, počev još od odrastanja u neko dijete ulaže više pažnje, sredstava, ima bolje obrazovanje, pa to dijete onda ima šire vidike, pa kad to dijete ima šire vidike to dijete može pravilnije da procjeni šta dalje raditi u životu, a i sigurno će imati kvalitetnije uslove života.
Što se zadnjeg dijela posta tiče, uloga u društvu se ne dobija automatski čim se dijete rodi.. To se nadovezuje na moju priču o kapitalizmu, kako radiš, takve ćeš plodove imati, e onda kad se ti plodovi zbroje, neko ima bitniju, a neko manje bitnu ulogu u društvu. Nemojte ovo protumačiti da ja zagovaram kapitalizam, daleko od toga..
A sve se to nadovezuje na priču jednog pametnog čike iz Švedske, koji je davno nekome zasmetao pa ja ubijen u atentatu, a on je rekao:
"Ne možemo svi da budemo jednaki ali svi moramo imati jednake uslove i mogućnosti za uspjeh" (nešto u tom kontekstu kad se ugrubo prevede sa švedskog, da ne gnjavim sad).
Brale001 je napisao:
Generalno, kreces od opsteg niotkud a zavrsis na pojedinacnom nigdje.
Kaze"Smatram da svako ima svoju ulogu u društvu".
Jest ali ima i drustvo ulogu, eto vidis to socijal darvinisti zaobilaze.
Drustvo ili ti drzava je tu da kaze tebi sto si se rodio ili sticajem okolnosti nasao sa vecim mogucnostima ne mozes da iskoristis to na ovom sto ima manje mogucnosti bez kontrole i nadzora.
I on moram imat zivot dostojan covjek, zato je drustvo- drzava na odredjen nacin tu da kaze tebi prikoci malo, pomozi da i on dostigne te manje mogucnosti sto ima pa ces i ti svoje.
A ne da drustvo -drzava okrene glavu i da kaze izvoli Darwinov zakon jaci opstaje pa ti ostvari svoje mogucnosti preko ledja ovoga ups..sorry.
Moze ta tvoja logika, ali idi na pusti otok tamo mozes biti bogat i sposoban kolko oces medju palmama.
Mislim da sam ti odgovorio na ovaj post, pročitaj ovo podvučeno boldirano.