banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jul 2025, 19:17

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 171 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 23 Apr 2013, 16:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2002, 16:13
E, jebiga, propade mi fazon...prestig'o me. :D

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2013, 16:52 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 26 Jun 2010, 18:18
Evil_Dead je napisao:
staar je napisao:
to je cinjenica, za detaljnu razradu ja nemam vremena jer me ceka stvarni posao.

То, наравно, није чињеница. А за разраду немаш времена јер немаш на основу чега разрађивати. Поред Индије, ми можемо само да крадуцкамо рачунарско-информатичке послове, пар десетина људи да има стварног посла и то је то, а и већина посла би била аутсорсована у Индију.

de prosvijetli me, molim te!

jel sad jasno gdje smo i zasto propadamo jedan filozof sebi daje za pravo da pametuje covjeku iz struke o njegovoj struci!

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2013, 16:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Nema uvoznog mlijeka ovdje.

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2013, 16:55 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
laoce je napisao:
Nema uvoznog mlijeka ovdje.

Naravno da nema :wink: da ima bilo bi tri puta skuplje tako da se ne isplati...plus kupujmo domaće čuvajmo svoje u razvijenim zemljama je malo bolje shvaćeno...

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2013, 16:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2011, 00:53
staar je napisao:
de prosvijetli me, molim te!

jel sad jasno gdje smo i zasto propadamo jedan filozof sebi daje za pravo da pametuje covjeku iz struke o njegovoj struci!

Види, драга моја, ја теби не паметујем о информатици, јер се у информатику не разумијем много, већ о нечему у шта се мало боље разумијем а то је политичка економија коју ти покушаваш да објасниш мени, а која је, ако ме памћење добро служи, друштвена, а не техничка наука.

Тимотић је лијепо објаснио како инжињер овде себи "ствара посао" и нема се шта додати. :)

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2013, 17:05 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 26 Jun 2010, 18:18
Evil_Dead je napisao:
Тимотић је лијепо објаснио како инжињер овде себи "ствара посао" и нема се шта додати. :)

ja vam govorim da postoji i drugi nacin, mnogo tezi ali isto tako mnogo prirodniji i moralniji.

zato i ne vidim razlog da kritikujete vlast kad ste od iste sorte...

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2013, 17:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2011, 16:22
Brale001 je napisao:
E ovo drzavna sisa nop nop to me podsjeti uuu..

Imam ja jednog prijatelja sa kojim se ne slazem , kad sam procito ovo tvoje, ko da sam njega cuo u srednjem uhu.

On kaze nesto isto kao ti,nesto kao ovako:
Drzava tj sistem je tu da sluzi nekom. E sad koje taj? On je to meni ovako objasnjavo.
Drzava nije tu da stiti sve svoje gradjane kao neka dobra vila.
Nije to socijalna ustanova da stiti tebe koji nemas i ostalo siromasno stanovnistvo da svima pruzi jednake uslove, podlogu i mogucnosti za razvoj, za neki isti start i uspjeh u zivotu. To je utopija.
Drzava nije tu da stiti neku izmisljenu socijalnu pravdu, da obezbijedi neke okvire za ekonomske mogucnosti svima, to naginje na Marksa.

Drzava je tu da stiti trziste da ono nesmetano funkcionise sa svojim zakonima.
Drzava je tu za one koji su sposobni, vjesti, za one koji zu zaintersirani i motivirani da naprave jos vise. Drzava je za uspjesne, tvoj problem je sto ti nisi sposoban i zato ti propadni sam (ma nisi ti kriv takav si se rodio), a ostali sposobni ce se spasti.
Tebi ce se malo pomoci dok se ne snadjes,grickat ces malo socijalu, malo familija, neces biti gladan a ne da svi propadnemo zajedno.

BTW, koliko ja znam komunizam se jos nigdje nije dogodio niti je postojao,djes to naso.

Komunizam je uređenje, a ja sam ga opisao kao pojavu. Ne želim da idem u off topic što se toga tiče.

Ne kažem da oni koji ne mogu (spriječeni su ili ne žele) nešto da ostvare da oni trebaju da pomru od gladi. Naravno da ne. :) Samo hoću da kažem da za onog ko je marljiv i inovativan ne smije da postoji granica, takvu osobu niko ne smije da ograničava. A još pogotovo ne smiju da se izjednačavaju radnici i neradnici, pa da kojim slučajem budemo svi isti.

Ne možemo biti svi isti, to nije prirodno. Neko ima veće, a neko manje mogućnosti. Neko će se u životu više mučiti, a neko manje. To je možda surovo, ali to je tako.. Smatram da svako ima svoju ulogu u društvu, a kad od malena djecu vaspitavaš da rade na sebi i da misle svojom glavom nećeš pogriješiti.

Oni koji neće da rade trebaju da budu najniža društvena ljestvica i ne treba niko da ih finansira. Oni koji ne mogu da rade (problemi sa zdravljem, nešto što imaju od rođenja, nisu mogli na to uticati itd itd..) oni trebaju da budu finansirani od države.

Ostali trebaju da rade ono što sam već rekao.. da se obrazuju ili da nešto konkretno rade, pa da poslije toga svoje znanje iskoriste tako što će roviti, kopati i rukama i nogama da bi napravili neki uspjeh i progurali se na tržištu. A kad se proguraš, onda ćeš svojoj porodici objezbjediti materijalna dobra. Ali do toga se ne dolazi tako lako.

To je kapitalizam. NEMA mame, nema tate koji će te progurati na državnu sisu, nema kumova, nema poznanika koji će srediti da ništa ne radiš, postoje SAMO tvoje ruke, tvoje znanje i tvoja želja da danas posao ne ispuštaš iz ruku dok ga ne završiš u potpunosti, da marljivo radiš i doprinosiš, nakon čega ćeš biti uredno plaćen (primjer). :)

Evil_Dead je napisao:
А, зашто ПРОТИВ осталих? Зашто не СА осталима?

Sa ostalima.. protiv konkurencije. :D

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2013, 17:10 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Daniel. je napisao:
To je kapitalizam. NEMA mame, nema tate koji će te progurati na državnu sisu, nema kumova, nema poznanika koji će srediti da ništa ne radiš, postoje SAMO tvoje ruke, tvoje znanje i tvoja želja da danas posao ne ispuštaš iz ruku dok ga ne završiš u potpunosti, da marljivo radiš i doprinosiš, nakon čega ćeš biti uredno plaćen (primjer).

Sinko ti živiš u Švedskoj, uređenoj zemlji, pravno ekonomskoj sigurnoj zemlji...ovo je Bosna :roll: mi smo narod i mentalitet koji prvo pita ko ti je babo, dido, maajka pa preko toga ostalo se gleda.

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2013, 17:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Daniel. je napisao:
To je kapitalizam. (...) postoje SAMO tvoje ruke, tvoje znanje i tvoja želja da danas posao ne ispuštaš iz ruku dok ga ne završiš u potpunosti, da marljivo radiš i doprinosiš, nakon čega ćeš biti uredno plaćen (primjer). :)

Као што овде никада нисмо имали комунизам, тако немамо ни капитализам. А, ово о чему ти говориш се зове социјалдемократија - рад је плаћен по вриједности рада, а капиталом се сматра укупни капитал којим располаже једно друштво, а не појединачни капитали феудал-капиталиста.
Што би рекао М.Л. Кинг - I have a dream! :)

Daniel. je napisao:
Evil_Dead je napisao:
А, зашто ПРОТИВ осталих? Зашто не СА осталима?

Sa ostalima.. protiv konkurencije. :D

Зашто увијек нека борба, непријатељи, конкуренција... То никада нисам разумио. То је тако животињски, дарвинистички... фуј. :)

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2013, 17:18 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2009, 12:35
Ovo što mi imamo prerasta u kleptokratiju.

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2013, 17:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

nepokoreni je napisao:
Daniel. je napisao:
To je kapitalizam. NEMA mame, nema tate koji će te progurati na državnu sisu, nema kumova, nema poznanika koji će srediti da ništa ne radiš, postoje SAMO tvoje ruke, tvoje znanje i tvoja želja da danas posao ne ispuštaš iz ruku dok ga ne završiš u potpunosti, da marljivo radiš i doprinosiš, nakon čega ćeš biti uredno plaćen (primjer).

Sinko ti živiš u Švedskoj, uređenoj zemlji, pravno ekonomskoj sigurnoj zemlji...ovo je Bosna :roll: mi smo narod i mentalitet koji prvo pita ko ti je babo, dido, maajka pa preko toga ostalo se gleda.

Vjerujem ti i stvarno nemam odgovor na tvoje pitanje kako promjeniti mentalitet, i da li se to uopšte može i uraditi. Samo sam napisao neke stvari koje se dotiču današnjeg poretka u svijetu, a koje neki pokušavaju degradirati spominjujući kako je bio dobar komunizam, neizostavne stanove i odlaske na more..

Ovo je prvi korak:
Citiraj:
Država koja bi trebalo da stvori uslove da bi se otvorilo što više radnih mjesta, gurati industriju, poljoprivredu i sve ono što bi bilo profitabilno (a to BIH sad ne radi).

Evil_Dead je napisao:
Као што овде никада нисмо имали комунизам, тако немамо ни капитализам. А, ово о чему ти говориш се зове социјалдемократија - рад је плаћен по вриједности рада, а капиталом се сматра укупни капитал којим располаже једно друштво, а не појединачни капитали феудал-капиталиста.
Што би рекао М.Л. Кинг - I have a dream! :)

Pa da, to je to. Samo što i socijalna komponenta polako nestaje u zemljama koje su "patentirale" moderni socijalni kapitalizam.

Evil_Dead je napisao:
Зашто увијек нека борба, непријатељи, конкуренција... То никада нисам разумио. То је тако животињски, дарвинистички... фуј. :)

Borba u smislu ko će ponuditi bolje riješenje, ko će prije nešto smisliti, ko će se bolje prodati.. Ne borba noževima, ništa strašno. :D

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2013, 17:25 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Daniel. je napisao:
Vjerujem ti i stvarno nemam odgovor na tvoje pitanje kako promjeniti mentalitet, i da li se to uopšte može i uraditi. Samo sam napisao neke stvari koje se dotiču današnjeg poretka u svijetu, a koje neki pokušavaju degradirati spominjujući kako je bio dobar komunizam, neizostavne stanove i odlaske na more..

Mentalitet naš nije niko uspio da promijeni, kod mene u firmi glavonja je zaposlio svoje rodIjake koji ne da ne rade ništa, nego ih je sramota uraditi nešto...to je jeres on je išao na faks da ne radi :roll: A ti svojim trudom i pameću pokušaj da se izdvojiš i ugroziš takve češiguze pa da vidiš kako ćeš biti neraspoređen ili tehnološki višak....još ako se žališ da takav zabušava ili ne radi svoj posao dobiješ ti po labrnji jer ne gledaš svoja posla :angry3: pusti priču kakav trud....

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2013, 18:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Jun 2012, 11:37
Danijele još dugo nećete imati socijalnu i životnu sigurnost u Švedskoj kakvu je Jugoslavija imala.

Inače privreda je bila izvozno orijentisana u Jugoslaviji. Samo u zlatno doba 80 godina je izvezeno 25 milijardi dolara naoružanja. Nije se ta ekonomija urušila sama od sebe vać su je urušili iz inostranstva.

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2013, 19:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

10 стратегија манипулације људима (дио)

Citiraj:
9. STVARANJE OSEĆAJA KRIVICE
Treba ubediti svakog pojedinca da je samo i isključivo on odgovoran za sopstvenu nesreću, usled oskudnog znanja, ograničenih sposobnosti, ili nedovoljnog truda. Tako nesiguran i potcenjen pojedinac, opterećen osećajem krivice, odustaće od traženja pravih uzroka svog položaja i pobune protiv ekonomskog sistema.

Noam Čomski

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2013, 19:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
[quote="Daniel

Ne možemo biti svi isti, to nije prirodno. Neko ima veće, a neko manje mogućnosti. Neko će se u životu više mučiti, a neko manje. To je možda surovo, ali to je tako.. Smatram da svako ima svoju ulogu u društvu, a kad od malena djecu vaspitavaš da rade na sebi i da misle svojom glavom nećeš pogriješiti.

[/quote]

Generalno, kreces od opsteg niotkud a zavrsis na pojedinacnom nigdje.

Kaze"Smatram da svako ima svoju ulogu u društvu".

Jest ali ima i drustvo ulogu, eto vidis to socijal darvinisti zaobilaze.

Drustvo ili ti drzava je tu da kaze tebi sto si se rodio ili sticajem okolnosti nasao sa vecim mogucnostima ne mozes da iskoristis to na ovom sto ima manje mogucnosti bez kontrole i nadzora.
I on moram imat zivot dostojan covjek, zato je drustvo- drzava na odredjen nacin tu da kaze tebi prikoci malo, pomozi da i on dostigne te manje mogucnosti sto ima pa ces i ti svoje.
A ne da drustvo -drzava okrene glavu i da kaze izvoli Darwinov zakon jaci opstaje pa ti ostvari svoje mogucnosti preko ledja ovoga ups..sorry.

Moze ta tvoja logika, ali idi na pusti otok tamo mozes biti bogat i sposoban kolko oces medju palmama.

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2013, 19:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Daniel. je napisao:

Па, ствар и није у томе да сви будемо исти, треба да смо једнаки. Услов једнакости јесте да нисмо сви исти, када бисмо били исти питање једнакости би било савршено бесмислено.
Е, сад... један француски чикица, Жак Рансијер, баш каже да смо по природи ствари сви једнаки. Једнаки смо јер не постоји никакав arche (почело, принцип, темељ) на основу ког бисмо могли тврдити није тако.

Што се тиче тога да "свако има своју улогу у друштву"... сад ми је јасно зашто социјалдемократија пропада у Шведској. Ако јој омладина мисли као што ти мислиш (а ти си јако интелигентан и проницав, што цијеним) онда није ни чудо. :)

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2013, 19:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Evil_Dead je napisao:
Daniel. je napisao:

Па, ствар и није у томе да сви будемо исти, треба да смо једнаки. Услов једнакости јесте да нисмо сви исти, када бисмо били исти питање једнакости би било савршено бесмислено.
Е, сад... један француски чикица, Жак Рансијер, баш каже да смо по природи ствари сви једнаки. Једнаки смо јер не постоји никакав arche (почело, принцип, темељ) на основу ког бисмо могли тврдити није тако.

Што се тиче тога да "свако има своју улогу у друштву"... сад ми је јасно зашто социјалдемократија пропада у Шведској. Ако јој омладина мисли као што ти мислиш (а ти си јако интелигентан и проницав, што цијеним) онда није ни чудо. :)

Kako da budemo jednaki kada rastemo u različitim sredinama? (prvo i osnovno) Vaspitavaju nas različiti tipovi roditelja, neki ulažu u svoju djecu, neki ne (neće, ne mogu, postoje razlozi, manje bitno sad), neko je kroz odrastanje više podložan religiji, neko nije uopšte, nekoga uče da treba da poštuje sve oko sebe i bude dobar čovjek, a nekoga uče da od malena cilj opravdava sredstvo..

To su samo neke bitne stvari. Kad to sve zbrojiš, mi nikako ne možemo biti jednaki kao ličnosti, jer su ove gore stvari isuviše bitne, isuviše nas oblikuju kao ličnosti da bi mi na kraju svi bili jednaki.

Da, slažem se da smo svi po prirodi svi jednaki. Ista je beba iz Somalije i Švicarske.. samo što se, počev još od odrastanja u neko dijete ulaže više pažnje, sredstava, ima bolje obrazovanje, pa to dijete onda ima šire vidike, pa kad to dijete ima šire vidike to dijete može pravilnije da procjeni šta dalje raditi u životu, a i sigurno će imati kvalitetnije uslove života.

Što se zadnjeg dijela posta tiče, uloga u društvu se ne dobija automatski čim se dijete rodi.. To se nadovezuje na moju priču o kapitalizmu, kako radiš, takve ćeš plodove imati, e onda kad se ti plodovi zbroje, neko ima bitniju, a neko manje bitnu ulogu u društvu. Nemojte ovo protumačiti da ja zagovaram kapitalizam, daleko od toga..

A sve se to nadovezuje na priču jednog pametnog čike iz Švedske, koji je davno nekome zasmetao pa ja ubijen u atentatu, a on je rekao: "Ne možemo svi da budemo jednaki ali svi moramo imati jednake uslove i mogućnosti za uspjeh" (nešto u tom kontekstu kad se ugrubo prevede sa švedskog, da ne gnjavim sad).

Brale001 je napisao:
Generalno, kreces od opsteg niotkud a zavrsis na pojedinacnom nigdje.

Kaze"Smatram da svako ima svoju ulogu u društvu".

Jest ali ima i drustvo ulogu, eto vidis to socijal darvinisti zaobilaze.

Drustvo ili ti drzava je tu da kaze tebi sto si se rodio ili sticajem okolnosti nasao sa vecim mogucnostima ne mozes da iskoristis to na ovom sto ima manje mogucnosti bez kontrole i nadzora.
I on moram imat zivot dostojan covjek, zato je drustvo- drzava na odredjen nacin tu da kaze tebi prikoci malo, pomozi da i on dostigne te manje mogucnosti sto ima pa ces i ti svoje.
A ne da drustvo -drzava okrene glavu i da kaze izvoli Darwinov zakon jaci opstaje pa ti ostvari svoje mogucnosti preko ledja ovoga ups..sorry.

Moze ta tvoja logika, ali idi na pusti otok tamo mozes biti bogat i sposoban kolko oces medju palmama.

Mislim da sam ti odgovorio na ovaj post, pročitaj ovo podvučeno boldirano.

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2013, 19:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
Daniel. je napisao:

Oni koji neće da rade trebaju da budu najniža društvena ljestvica i ne treba niko da ih finansira. Oni koji ne mogu da rade (problemi sa zdravljem, nešto što imaju od rođenja, nisu mogli na to uticati itd itd..) oni trebaju da budu finansirani od države.

Nece da rade,zapadna stampa,volim ovaj termin “Nece da rade”.
On je jako popularan sad u zadnje vrijeme.

Ko prati malo zapad i price, malo malo pa naleti prica o lijenim Grcima, Spancima, raji sa Kipra sad ce pocet malo i o Slovencima lijenim. Uzrok skrhanoj ekonomiji - nece da rade.

Onaj onaj nastup,hmm znas nece da rade.
Eto sreca mi nismo u EU ,nasi bez posla su samo nezaposleni. Sreca nasa inace odosmo i mi u “Nece da Rade”. :lol: :lol:

Kazes, oni koji nece da rade treba da budu najniza drustvena ljestvica.

Daniel, najniza drustvena ljestvica je u zatvoru obicno u normalnim sistemima.

Po toj logici svi ovi gore kriminalci, cista bagra. :lol: :lol:

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2013, 20:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Daniel. je napisao:
Da, slažem se da smo svi po prirodi svi jednaki. Ista je beba iz Somalije i Švicarske.. samo što se, počev još od odrastanja u neko dijete ulaže više pažnje, sredstava, ima bolje obrazovanje, pa to dijete onda ima šire vidike, pa kad to dijete ima šire vidike to dijete može pravilnije da procjeni šta dalje raditi u životu, a i sigurno će imati kvalitetnije uslove života.

Што не мијења на ствари ништа, осим обавезе оног који је имао боље услове да обезбиједи ономе који није имао приступ таквим условима, да их добије.
Једно је сомалијска беба у Шведској која не жели да искористи своје и друштвене могућности и на коју можемо да примјенимо правило о томе да свако сам себе ствара, а сасвим нешто друго сомалијска беба у Сомалији која нема ни текућу воду.

Што се тиче Улофа, мислим да није користио израз "једнаки" већ "исти". Пошто знам да ти српски умије задати главобоље, покушајмо са енглеским - исти = same, једнаки = equal. Баш као у Америчкој декларацији независности - We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty and the pursuit of Happiness.

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2013, 20:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ПС: Када се неко роди као аристократ у 14. вијеку, он је имао далеко боље услове од кмета, самим тим и шире видике, боље образовање и бољи живот.
Дакле - кметови треба да буду кметови, а барони барони?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 171 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]