Život u podrumu u centru Banjaluke .
četvrtak, 14 mart 2013 12:59 ..
492 1G+0
Trošan i neuslovan stan u podrumu zgrade, pun vlage i neprijatnih mirisa, dom je četvoročlane porodice Radmanović, koja jedva sastavlja kraj s krajem.
Skoro u samom centru grada, u alternativnom smještaju živi Ljuba sa svoje dvoje maloljetne djece i sa nevjenčanim suprugom Simom.
Ona je nezaposlena i bolesna, dok Simo radi kao čuvar u jednoj firmi i tako žive, tačnije preživljavaju od njegove plate od 300 KM i pomoći koju dobijaju od Centra za socijalni rad.
"Teško je živjeti ovako. Iako nam pomažu komšije i Crveni krst, nekad se desi da nemamo šta jesti, pa smo više gladni nego siti. Pored svega toga, bojimo se i poplava, koje su česte. Par puta nam je poplavio cijeli stan, izbila je i kanalizacija u kupatilu, pa sam morala stavljati tepihe na to kako bi upili vodu. Kasnije bih sve to bacala i prala koliko bi se dalo oprati", priča svoju priču Ljuba za "Nezavisne novine".
Stariji Ljubin sin ide u Ugostiteljsku školu, treći je razred i prima mjesečno 50 KM stipendije, dok mlađi, zajedničko dijete nje i nevjenčanog supruga, boravi u Centru "Zaštiti me".
Prema Ljubinim riječima, pokušavala je naći posao, ali zbog bolesti kičme, ali i osnovnog obrazovanja koje ima, u tome nije uspjela.
"Ranije sam tražila jednokratnu pomoć od grada - nekad sam dobijala, nekad ne. Sada sam ponovo predala zahtjev, pa se nadam da ću ovaj put dobiti, jer bi nam, zaista, mnogo značilo", kazala nam je Ljuba.
Ovoj porodici je potrebno sve i značila bi im svaka pomoć - od hrane, do sredstava za higijenu i odjeće.
Svi ljudi dobre volje koji žele da pomognu, mogu da se jave na broj telefona 066/526-496.
Log: Tekst kopiran sa BanjalukaLive portala:
http://www.banjalukalive.com/banjaluka/ ... z2NXF5nnlx