Flave je napisao:
Jako dobar tekst...malo je poduzi, ali vrijedi ga procitati da se koliko toliko uvid u stanje na terenu...
http://www.advance.hr/vijesti/o-sjevern ... ionalizma/Samo jedan dio iz teksta na kraju:
Citiraj:
Sjeverna Koreja je kompleksna država o kojoj se još uvijek jako malo zna. Suditi cijeloj zemlji na temelju novinarskog senzacionalizma bilo bi u najmanju ruku nespretno.
Aktualno stanje u zemlji, kao i gotovo svim državama današnjeg svijeta, direktno je ob
174c
likovano velikim tektonskim poremećajima koje je izazvao Drugi svjetski rat.
Najmoralniji i najpošteniji pristup koji možemo imati je dopustiti sjevernokorejskom narodu da sam odluči o svojoj sudbini, bez ikakvog uplitanja zapadnih (ili istočnih) sila. Ako žele radikalno drugačije društvo, neka ga stvore. Ako žele živjeti u sjeni mitoloških nepogrešivih vođa, neka žive.
Svako uplitanje u unutarnju politiku druge zemlje, bilo vojno ili mirnim putem, je čin agresije – a svaki agresor mora biti osuđen pred očima svakog racionalnog pojedinca.
Znači, tekst razvaljuje. Stvarno ga treba pročitati.
1. Japanska okupacija Koreje je trajala skoro 50 godina, ja sam mislio da je Hitlerova Njemačka, bila ultimativno zlo, ali od sada ću i Japance posmatrati. Jasno da je da su Japanci jedna od onih agresivnih nacija.
2. Komunistička misao u Koreji se počela rađati sa Oktobarskom revloucijom, što znači da su oni sami odabrali taj poredak, a nije kao što je nama Tito podmetnuo kukavičje jaje.
3. Ovo nisam znao, a to je udarac svima koji osporavate američki uspjeh i doprinos kraju 2SR, SSSR objavljuje rat Japanu sredinom 1945.
Zar rodna gruda nije Vladivostok i Kamčatka, ili je to samo ono što se nalazi između Staljingrada i Kaljiningrada?
Zar Amerima ne bi bilo lakše da su se iskrcali gore kod Aljaske i prišli Japanu s leđa, ali promoćurni Staljin nije htio da talasa?
4. Period poslije 2SR, jasno je ono što je Kuba bila za Sovjete, to je Južna Koreja bila za Amere. Podla Američka politka je počela, znači formirali su marionetsku državu, kao što su formirali Kosovo, mimo svih zvaničnih pregovora i dogovora.
Južna Koreja je jedan vještački balon, to u tekstu kaže da se u Sjevernoj Koreji živjelo bolje do početka 80tih, da je S Koreja imala mnogo pristalica na jugu.
Znači korejski rat je bio malo zagirjavanje i uvod u 3SR, kako tekst kaže Kina je otvoreno uskočila u sukob kada se osjetila ugroženom. To nisam znao.
5. S Koreja je furala svoj komunizam i svoju politiku, odnosi sa Kinom hladni, ali zato Istočna Njemačka, Rumunija, Jugoslavija sve kao po loju. Ovo mogu i da shvatim, ko nije drug Amerike ili SSSR njega će Tito u družinu da primi.
6. Hladni odnosi Albanije i S Koreje, ono što sam čuo iz drugih izvora Albanija je bila neka vrsta kineskog protektorata. Tito je uništio Kosovo kako bi Albaniju usisao, ali nisu se dali. Prije Tita, Kraljevina Jugoslavije je pokušala sve da se Albanija ne okrene fašističkoj Italiji nisu uspjeli.
7. Sjevernoj Koreji trebaju reforme, ali u vidu destaljinizacije i detitoizacije, što se tiče spoljne politike ja tu ništa ne bih dirao, jer ko su glavni kritičari u regionu: Japan i Amerika.
Kod nas: Njemačka i Amerika i njihovi satrapi, nikakve tu razlike nema, s tim što Koreja ima svoj suverenitet, mi smo se na svoj posrali.
O Južnoj Koreji i toj paradržavi neću da trošim riječi, marionetska država koju održavaju interesi Japana i Amerike i neka se nosi Samsung, LG, Filips, Tojota, Mazda, Fuđi i šta ti ja znam.
Neka Japan i Amerika priznaju koliko su biliona dolara upumpali u J Koreju.