STRATOKASTEL je napisao:
Avinoam1 je napisao:
Ko god pocne da uporedjuje izraelsku borbu protiv terorizma za Hitlerovim ideologijom, rasizmom, gasnim komorama i drugim svjetskim ratom uopste, za mene je automatski propao jer su odlike osobe koja ili ne poznaje istoriju ili je namjerno zlobna.
Ja odlično znam šta se sve Jevrejima dešavalo kroz istoriju, koliko su propatili, bili ponižavani, porobljavani, pokrštavani, gotovo istrijebljeni.
Šteta što je narod Izraela sam zaboravio kroz kakvu je golgotu prošao, pa to isto (ili slično) radi drugima.
Nisam zloban, ne mrzim ni jedan narod, najmanje Jevreje. Ali ne podnosim politiku vlade države Izrael. Ona nema opravdanje.
ps.
Avinoam1 je napisao:
jellyfish je napisao:
http://www.dailymail.co.uk/news/worldnews/article-1283077/Israeli-Gaza-aid-flotilla-raid-British-families-face-anxious-wait-news.html

Necessary equipment for peace activists.

Dobra ona praćka. David protiv Golijata. Samo ko je David ovdje? Sigurno ne oni koji su došli pod njegovom zvijezdom, naoružani do grla, i raspalili onako, momački.
Ne radi se druze o prackama i nozevima nego o tome da je velika galama nastala oko toga da su vojnici napali nevine, miroljubive aktiviste. Pogledaj ovde k u stvari stoji iza te humanitarne organizacije i zasto je Izrael postupio onako kako jeste.
http://www.terrorism-info.org.il/malam_ ... s_e105.htmNaravno da pitanje glasi 'sta ce oruzje bilo kakve vrste, pracke, molotov kokteli, itd, na tom brodu? Zar to ne daje samo jos vise povoda Izraelu da 'opravda' njihovu akciju? Uostalom cijela tragedija se mogla izbjeci da su organizatori postupali onako kako je to od njih trazeno. Nekome je izgleda bila potrebna senzacija ove vrste.
Pored toga mediji se odmah pale na sve moguce akcije sa izraelske strane pa je tako i ubistvo 15 ljudi na tom brodu odjednom 'masakr' i odmah se prave usporedbe sa Hitlerovom nazi-ideologijom, itd. U Jamaici je neki dan ubijeno skoro 50 ljudi od strane policije, gdje su onda bile demonstracije i osudjivanja Ujedinjenih Nacija? Zar ono nije bio 'masakr'?
Jasna je jedna stvar, dokle god Hamas drzi palestinski narod U gazi kao taoce svoje rasisticke ideologije, dotle ce Izrael postupati prema njima svom zestinom i bez ikakve milosti. Gdje je internacionalni pritisak na PA i na Hamas? Gdje je pritisak na Egipat (ne zaboravimo jedan dio Gaze je blokiran sa strane Egipta)?
Politika Izraela ima itekako svoje opravdanje uzimajuci u obzir 1948, 1967, 1973, 1982 itd. A mirovni ugovori Izraelaca i Arapa su apsolutno moguci kao sto i svjedoce bilateralni odnosi Izraela sa Jordanom i Egiptom, njihovim direktnim susjedima.