EiLeen je napisao:
EiLeen je napisao:
Ministar civilnih poslova u Savjetu ministara BiH Sredoje Nović izrazio je očekivanje da će BiH do aprila iduće godine dobiti biometrijske pasoše, koji bi bili među najkvalitetnijim u Evropi i svijetu.
On je istakao da je izrada biometrijskih pasoša izuzetno ozbiljan i značajan projekat za BiH.
"Krajem prošle godine smo na Savjetu ministara usvojili odluku o izradi biometrijskih pasoša. Za ovu godinu smo predvidjeli da budu urađene sve tehničke pripreme i raspisani svi potrebni tenderi za njihovu izradu", kazao je Nović federalnim medijia.
On je dodao da će poslije oktobra početi faza provjere kvaliteta izdavanja biometrijskih pasoša, koja će trajati nekoliko mjeseci.
Uvodjenje biometrijskog pasoša obaveza je BiH u daljem procesu liberalizacije viznog režima za građane. Biometrijski pasoš, za razliku od sadašnjih putnih isprava, na zadnjoj korici ima ugrađen čip koji može da prihvati više podataka koji se očitavaju prilikom prelaska državne granice.
U biometrijski pasoš elektronski su unose lični podaci koji, osim uobičajenih, sadrže i otiske prstiju i skenirane slike lica vlasnika. Čip ugrađen u pasoš omogućava ovlaštenim osobama pristup detaljnoj identifikaciji osobe.BL LIVEDa li vjerovati u ovo?
ja ovo postavila? a jesam naivna....

Ko prizna pola mu se doda
Ajde, april je bio skoro. Pa oni samo malo kasne
A možda i ne kasne. Možda to mislili uraditi do aprila 2010., a ono 2009. je samo greška u kucanju
Stvarno, kad počinje zamjena paŠoša? Šta su naveli kao glavni razlog sada? Kašnjnje u štampanju ili šta?