Ne može čovjek ni na ručak otići!

Dakle, da vam odgovorim.
Evil_Dead je napisao:
Mоже да дотира из буџета оног ко би био заинтересован да отвори апотеку, а не да мермерише центар града и поставља свјетиљке за Нову годину.
Јбте, у кругу 150м од моје зграде имају 4 (четири) апотеке! А једва да треба и једна!
Ne kažem ja da se tih 60 000 km nije moglo pametnije potrošiti od te rasvjete, jer je moglo. I naravno da nije potrebno toliko para za rasvhetu, ali jebiga, neko mora i na godišnji odmor na MAldive. Ali, ta kratkotrajna pomoć za otvaranje apoteke ili vrtića u Motikama ničemu ne bi služila.
Prvo, oni u Motikama nemaju dovoljno djece ni za po jedno odjeljelje u svakoj generaciji, kamoli šta drugo. Gdje bi onda našli djecu za vrtić? Da ih dovoze roditelji iz drugih dijelova grada? Aha, sigurno, pazi pa bih ja dovozila sa Hiseta dijete u Motike. Znaš li ti koliko je to goriva? Prije bih našla tetu da mi čuva dijete.
Drugo, džaba ti da daš i tih 60 000 km za apoteku. To bi moglo na početku da bude korisno, ali na duge staze, to ničemu ne vrijedi. Evo, objasniću ti zašto. Recept koji dobiješ od ljekara nije obični papir za obrisati guzicu nego ima vrijednost istu koju ima novac. Kad doneseš recpet, dobiješ lijek. a onda se recept šalje u Fond zdravstvenog osiguranja koji toj apoteci treba da uplati taj novac u roku od 90 dana. E sad, kako kod nas Fond stoji tako kako stoji, ako uplati u roku od 150 dana, i to je premija. I onda će ti Elektroprivreda baš uvažiti argument kad ne platiš struju za apoteku tokom 5 mjeseci. "Znate, nisu mi platili iz Fonda, nemojte mi sjeći struju." Aha, baš. Apoteke zapravo opstaju na nefondovskim lijekovima, a baš bi ti seosko stanovništvo redovno kupovalo neku Vichy kremu od 50 KM ili Antikilogram koji isto košta tu negdje.
rogue je napisao:
Timotic je napisao:
Ovo je OK, ali to se ne rjesava otvaranjem novih opstina, nego ukidanjem monopola koje drzava daje pojedincima, u ovom slucaju apoteci 1.maj.
Nije poenta u monopolu nego u uslovima koje treba da ispuni apoteka koja radi 3 smjene. Recimo da u svakoj smjeni mora da bude magistar farmacije, znači minimalno 3 po apoteci, čija je plata po zakonu 1 500 KM, za one apoteke koje sarađuju sa fondom. A gdje je ostali kadar? Vi mislite da bi se isplatilo 1500 km da se u Motikama otvori dežurna apoteka? Zašto onda u manjim gradovima nema dežurnih apoteka, ako 1. maj ima monopol, i ako je to finansijski isplativo?