Malo kasnim na temu, ali evo par opservacija...
Lista 200 najljepsih gradova - subjektivna stvar i krajnje povrsna...
Kako vidim ocjenjivalo se vise parametara za svaki grad, a stvarno ne znam ko je mogao biti toliko objektivan i kompetentan da govori i da daje ocjenu po svim tim navedenim parametrima. Da bi se dala kompletna ocjena o nekom gradu neophodno je provesti neko vrijeme ziveci u njemu, pa teko onda davati ocjenu i poredjenja...
U sustini, kao i vecina stvari kod nas ovo se pretvorilo u regionalni obracun Sarajevo - Beograd - Banja Luka. Tu se megdje nagurava i Zagreb kako vidim, ali je on izgleda samo sporedni faktor
Realno smijesna mi je i pomisao da Beograd, Sarajevo i Zagreb mogu da udju na listu najljepsih gradova. Zagreb bi mozda mogao, ali daleko je i on od tog nivoa...
Sto se tice Banja Luke, ja tu necu da ulazim u raspravu, jer je za mene jedna i jedina i najljepsa...
Dove je napisao:
A sta li je to lijepo u BL? Ja kad sam bila tamo sa nekim kanadjanima, nisam imala sta da im pokazem.
Sve zavisi sta ljudi zele da vide. Kulturne sadrzaje, sportske sadrzaje, mozda nocni zivot, restorane, prirodne ljepote, ili mozda zele da upoznaju mentalitet ljudi. Sve u svemu - suplja ti je prica. Svaki grad ima svojih osobenosti i svaki grad ima nesto da pokaze onom ko tu dolazi prvi put...
Iduci put ih povedi u setnju oballam Vrbasa, odvedi ih na kastel, provedi kroz banjalucke aleje i parkove, pokazi im Banski dvor i ostale primjerke stare arihitekture u BL i odvedi ih na Sehitluke ili u galeriju...
A ostali pomenuti gradovi
Beograd - siv i odbojan, razrusene zgrade u bomabardovanju, unistene ulice, odbojna populacija sa manjkom osnovne kulture. Beograd je prava slika i prilika urbanog okruzenja u kojoj zivi malogradjanstina i ruralno stanovnistvo... Ima jako zanimljivih i lijepih stvari u Beogradu, ali kompletna slika nikako ga ne bi svrstala u red najljepsih gradova na svijetu...
Sarajevo - grad kobasica... Sve je smjesteno izmedju dva brda. Ako se odmaknes sa glavne ulice, vec se pentras uzbrdo i to dosta strmo brdo... Ne kazem da nema lijepih stvari (ljudi u Sarajevu su definitivno bolji od Beogradjana) - bascarsija, marin dvor, onda dva nebodera (Momo i Uzeir, jel tako bjese?), crkve i dzamije, sve je to OK i na mjestu, ali sam ulaz u grad, pa ona srusena zgrda u centru, koja ni deset godina nakon rata nije ni srusena ni renovirana, pa prljavstina i magla, i nekakav cudan urbanisticki izgled, ni njega nikako ne bi svrstali medju najljepse gradove svijeta...
Od njih jos je Zagreb najblizi ulasku na tu listu, jer ima taj gospodski izgled i sarm, a i ljudi imaju osnovnu kulturu, znaci ima obiljezja metropole, ali jos uvijek to nije...
Sve u svemu uzaludna rasprava... Meni je recimo Novi Sad ljepsi i od Sarajeva i od Beograda i od Zagreba, ali kao sto rece neko par redova iznad - stvar ukusa...