veteran 1987 je napisao:
Pa jednostavno zato sto ce pokusati da zadrze najjeftiniju radnu snagu u evropi.
Vec sad se osjeti manjak onih zanimanja koja mogu lakse dobiti papire: med. radnici,varioci,gradjevinci,vozaci...
I nije da nije bilo pokusaja da se sprijeci odlazak pojedine gazde su cak posjecivale i ambasade zemalja koje lako daju te rdne dozvole. O nasim komorama da ne govorim.
Mislim da ce oni pokusati izlobirati preko lopovske clasti da se sprijeci odlazak radne snage kad i ako BiH udje u EU.
Moderni feudalizam, vezi kmeta za zemlju.
Meni je ovaj Dobuj dobar test za dalje, udaljen od svojih 100 km prugom, nemam rodbine ovdje, jedem pastetu svaki drugi dan i opet ustedim oko 200 marki mjesecno, ali znam da to nece moci tako u nedogled, nekad ce mi zatrebati kutija lijeka od 100 marki i sta onda. Na posao putujem biciklom 5km, ljeti je bilo zajebano, zimi ce vjerovatno biti jos gore.
Gazda me opet "plasi" da me u BL ne ceka buducnost, opet cu biti statisika na Birou. Bojim se da ce biti u pravu, a ja sam mislio da ovaj tempo zivota mogu izdrzati u nedogled.
Zaista treba poceti zaradjivati da bi se vlastita para vise cjenila.
Dobojski penzioneri su me poceli nervirati, odem gledati sah, a oni svaki dan o Dodiku i penzijama. A mogu i o NOB-u.
Tensse vise nema nego sto ga ima.
Hocu kuci!