banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 09 Avg 2025, 11:45

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11143 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 338, 339, 340, 341, 342, 343, 344 ... 558  Sledeća

Da li bi ste se vakcinisali protiv korona virusa? (12.02.2021.)
a)vakcinisaću se 57%  57%  [ 72 ]
b)neću se vakcinisati 14%  14%  [ 18 ]
c)vakcinisaću se ako budem bio uslovljen/a (zbog posla, putovanja i sl.) 25%  25%  [ 32 ]
d)nisam o tome još razmišljao/la 3%  3%  [ 4 ]
Ukupno glasova : 126
Autoru Poruka
PostPoslato: 27 Jan 2021, 23:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Dec 2007, 18:06
Da to sa gusenjem pod maskom nema neke veze psiho dozivljajem?
Just sayin'.
https://www.scientificamerican.com/arti ... ear-masks/

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2021, 23:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Apr 2008, 01:45
Meni nekako vise vuce da ima veze sa manjkom kiseonika.

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2021, 07:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Jul 2008, 18:33
skitnica je napisao:
Da to sa gusenjem pod maskom nema neke veze psiho dozivljajem?
Just sayin'.
https://www.scientificamerican.com/arti ... ear-masks/
Nidje veze.

1) clanak je 100% pristrastan i pisan od strane nekog demokrate (protiv Trumpa).Sve je to lijepo upakovano u naucni oblik, ali svi znamo da se bas u tim sferama najvise guraju ljevicarske dogme, te pristalice Trumpa pokusavaju predstaviti kao idiote. Nisam gledao datum kad je objavljen.

2) nemam problem da nosim masku, cak mi je djelomicno preslo u naviku da stavim masku u nekim situacijama (npr. kad ulazim u lift, idem u neku drugu kancelarijy,itd..). Medjutim, prilikom bilo kakvog jaceg zamora (npr. u zurbi se stepenicama popnem 3 sprata, da ne cekam lift), odmah se zadisem i INSTIKTIVNA reakcija je da skidam masku. Naravno, zadihao bih se i da nisam nosio masku (kilaza,losa kondicija), ali ipak lakse dosao sebi.

Odvojeno sad od maske. Jel se i vama cini da ovo prolazi ? Prije jedno 3 mjeseca, nije mogao proci dan-dva da ne cujem da se nije neko zarazio,ili zavrsio u izolaciji, ili da ima temp. a nece da ga testirau (ili nece on). Sinoc nesto kontam, iz mog okruzenja, ne znsm da se iko zarazio u unazad mjesec dana (npr. u 2021.). Pretpostavljam da nas je vecina vec imala kontakt sa virusom i stekla odredjeni imunitet.

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2021, 08:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2011, 06:54
Što se tiče maski, ima li igdje naučno dokazano njihovo dejstvo u zaštiti od Covid19? Ovi "mimovi" sa postotcima efikasnosti su u najmanju ruku neozbiljni. Sve je smješno, nose se svakakve maske, svako ih proizvodi, čak neki i sami sebi prave i sve je to kao OK. Eno i na inauguraciji Bajdena ima svakakvih modela :D
Ja jedino mogu prihvatiti da ista ima smisla ako je nosi neko ko je dokazano pozitivan na Covid19 pa da se smanji mogućnost da druge zarazi.
Ja je nosim samo tamo gdje se baš mora, prodavnice, apoteke... čisto da vlasnici istih ne bi imali problema zbog mene.

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2021, 08:37 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Dokazano je da nošenje maske smanjuje "domet" kapljičnog prenošenja virusa i bakterija. To je dovoljno da se smanji i prenosivost infekcije. Virus se ne prenosi zrakom nego kapljicama samim tim nebitna je njegova veličina, bitno je da maska spriječava kapljice pljuvačke da prođu.

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2021, 08:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2011, 06:54
Kao što rekoh, ima mi logike ako je nosi neko ko je dokazano pozitivan na virus!

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2021, 08:42 
Administrator
Korisnikov avatar

Kako znati ko je dokazano pozitivan? Testirati svu populaciju na sedmičnom nivou?

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2021, 08:59 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2010, 09:15
Ako ne možeš sa sigurnošću znati ko je pozitivan, a ko nije, onda propišeš da svi moraju nositi maske i to je to.
Koji dio nije jasan?

Ja nisam uštva iz tvoga društva!

Ovde svaka nova vlast ima nove bogataše, batinaše i robijaše.

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2021, 09:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
_зока je napisao:
Dokazano je da nošenje maske smanjuje "domet" kapljičnog prenošenja virusa i bakterija. To je dovoljno da se smanji i prenosivost infekcije. Virus se ne prenosi zrakom nego kapljicama samim tim nebitna je njegova veličina, bitno je da maska spriječava kapljice pljuvačke da prođu.

Zasto onda Njemacka kriminalizuje nosenje svih maski osim FFP2?
Da li postoji direktno istrazivanje koje govori bilo sta o efikasnosti maski u borbi protiv virusa?

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2021, 09:18 
Administrator
Korisnikov avatar

Ja jesam mal' i debeo ali nisam Angela Merkel i ne bavim se špekulisanjem u domenu teorija zavjere kao ti, otkud ja znam.

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2021, 09:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ne znam ni ja. Ali znam da su se popisali na nosenje "obicnih" maski.
To nije teorija zavjere vec cinjenica.

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2021, 09:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2010, 23:46
The_new_Statesman je napisao:
_зока je napisao:

Zasto onda Njemacka kriminalizuje nosenje svih maski osim FFP2?
Da li postoji direktno istrazivanje koje govori bilo sta o efikasnosti maski u borbi protiv virusa?

Nakon prvog talasa, prvo Kinezi, a potom i Italijani, su statističkim metodama došli do zaključka da je među medicinskim osobljem daleko veća stopa preživljavanja, tj. manja stopa pojave teških oblika, tamo gdje su nosili maske, u odnosu na tamo gdje nisu nosili (ponajviše zbog manjka istih tada). Tako da ne samo da štiti od prenosioca, već maska djelimično (ona hirurška) smanjuje i količinu unesenog virusa, a količina unesenog virusa se pokazala ključnom za razvoj težine bolesti.

Šo se tiče švapske pomame za FFP, možda je cilj isti kao i ono kod nas "nošenje maski na otvorenom", što je uglavnom besmislica - čisto smanjivanje kretanja stanovništva, zbog nekomfornosti maske.

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2021, 12:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Dec 2007, 18:06
_зока je napisao:

Pa da. Sve jasno.

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2021, 13:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ako je samo kapljicno prenosenje onda bi bilo dovoljno da masku nosi onaj ko zeli da se zastiti?

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2021, 13:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Otkud sad teorija da se virus ne prenosi zrakom, već samo kapljično? Čini mi se da sam možda baš ja postavljao ovdje istraživanje koje se odnosi na onaj jedan zaraženi hor u Americi, gdje su baš došli do zaključka da se virus i te kako prenosi zrakom. A maska pored kapljičnog prenošenja, navodno smanjuje i aerosolno, jer smanjuje daljinu na koju vazduh izlazi.
A da dam i lično svoje, potpuno laičko mišljenje - kod izdisanja u masku trebalo bi da dolazi do veće kondenzacije, i stvaranja manje zagađenih aerosoli, a više kapljičnog materijala, zatvorenog unutar maske.

Prvi ne volim maske, i često mi prave problem sa disanjem, ali neki pos'o definitivno rade. Pogotovo kod sprečavanja širenja. Nije ovo prva respiratorna epidemija... Uostalom radikalno smanjen broj slučajeva gripe može biti i posljedica baš ovih maski i izolacije, a ne "bjelosvjetske zavjere gdje je svaka gripa i prehlada - korona"?

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2021, 14:06 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Zoran

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2021, 14:12 
Administrator
Korisnikov avatar

Rivaldinho je napisao:
Otkud sad teorija da se virus ne prenosi zrakom, već samo kapljično?

Citiraj:
Novi koronavirus je respiratorni virus koji se primarno širi u kontaktu s inficiranom osobom putem kapljica iz usta i nosa koje nastaju prilikom govora, kašljanja i kihanja i koje izravno padaju na sluznicu nosa, usta ili očiju druge osobe.

https://www.zzjzdnz.hr/hr/zdravlje/prev ... lesti/1369

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2021, 16:45 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2010, 09:15
The_new_Statesman je napisao:
Ako je samo kapljicno prenosenje onda bi bilo dovoljno da masku nosi onaj ko zeli da se zastiti?

Zavisi o kakvim maskama pričamo i kolika je njihova učikovitost.
Kačene su ranije grafike i prikazi kako ta priča sa maskama funkcioniše.

Da veoma, veoma uprostimo:
- ako je mogućnost da virus prođe kroz masku 10% (FFP2 maska recimo) ili da je brzina udaha/izdaha (∝ domet tog vazduha) sa maskom jednaka 10% od one bez maske (obična maska)
- mogućnost da se neko zarazi je 10% ukoliko imamo samo 1 masku u scenariju
- mogućnost da se neko zarazi je 1% ukoliko imamo 2 maske u scenariju

Ja nisam uštva iz tvoga društva!

Ovde svaka nova vlast ima nove bogataše, batinaše i robijaše.

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2021, 17:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

_зока je napisao:
Rivaldinho je napisao:
Otkud sad teorija da se virus ne prenosi zrakom, već samo kapljično?

Citiraj:
Novi koronavirus je respiratorni virus koji se primarno širi u kontaktu s inficiranom osobom putem kapljica iz usta i nosa koje nastaju prilikom govora, kašljanja i kihanja i koje izravno padaju na sluznicu nosa, usta ili očiju druge osobe.

https://www.zzjzdnz.hr/hr/zdravlje/prev ... lesti/1369

Pa to su Arvati neki... :)

Kapljični prenos, ne znam kako bi objasnio zaražavanje u vozilima npr, gdje je svako fiksiran na svom mjestu i ne pljucka ispred drugoga, niti po njegovim vratima, površinama koje se diraju... a u vozilima obično dođe do najlakšeg širenja. Mnogo je sumnjivije što je taj prostor u autu minimalan i zatvoren i može se postići koncentracija aerosoli. Da prostite, kad neko prdne u autu... pa podavi sve :)

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2021, 17:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Znaci ako smrducka kroz masku onda maska nije ni za one stvari na biciklu?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11143 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 338, 339, 340, 341, 342, 343, 344 ... 558  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]