Slažem se za bolnicu. Nije idealno što je u centru, ali je bolje od drugih opcija.
Evo nekih informacija koje bi mogle biti korisne ljudima:
1) Koronavirusi su otkriveni već sredinom '60 i predstavljaju veliku grupu virusa. Neki izazivaju bolesti kod ljudi, a neki samo kod životinja.
Rijetko, životinjski koronavirusi evoluiraju i postanu humani.
Četiri vrste koronavirusa su uobičajene (229E, NL63, OC43, HKU1) i tri su novije (MERS-CoV, SARS-CoV, SARS-CoV-2/COVID-19/2019-nCoV).
Ovi uobičajeni izazivaju blage reakcije, tako da na njih ne obraćamo pažnju.
MERS: Middle East Respiratory Syndrome
SARS: Severe Acute Respiratory Syndrome
COVID: Corona Virus Disease
nCoV: novel Corona Virus
2) COVID-19 se izgleda lako širi od osobe do osobe, putem respiratornih kapljica.
Nije poznato da li se prenosi preko hrane. Prilikom spremanja hrane treba dobro oprati ruke sapunom i voditi osnovnu higijenu.
Ruke treba prati tokom čitavog dana nakon pirenja nosa, kašljanja, kihanja ili korištenja toaleta.
Možda je moguće pokupiti virus dodirujući površinu na kojoj se virus nalazi i zatim dodirujući sluzokožu (usta, nos i možda oči), ali se ovo ne smatra glavnim načinom širenja virusa.
Smatra se da su pošiljke sigurne, budući da slanje traje danima ili sedmicama.
Nije poznato da li vrijeme i temperatura utiču na širenje COVID-19.
3) Osobe za koje se sumnja da bi mogli biti prenosioci virusa se trebaju staviti u karantin/samoizolaciju u trajanju od 14 dana.
Osobe koje imaju simptome kao visoku temperaturu, kašalj i/ili probleme sa disanjem i ako su bile u kontaktu sa nekim ko je pozitivan ili ako su boravili gdje je zaraza rasprostranjena se testiraju, ostali ne.
Testovi su dragocijeni i treba ih štediti. Moguće je da su testovi lažno negativni u ranim fazama infekcije. Ukoliko osoba ima simptome, a test je negativan, onda je šansa minimalna da je osoba zaražena sa COVID-19.
4) Smatra se da su starije osobe i osobe sa hroničnim problemima (srčane bolesti, dijabetes, respiratorne bolesti) podložnije.
5) Smatra se da nije potrebno nositi masku da bi se zaštitili od respiratornih bolesti.
Masku trebaju koristiti samo ljudi koji su zaraženi, medicinski radnici, ljudi koji njeguju zaražene i slično.
Poenta je da su maske dragocijene i da ih treba štediti, a ne da ne mogu zaštiti zdrave osobe.
Ove informacije sam pokupio od američkog CDC-a, a opristićete mi ako sam nešto neprecizno preveo. U principu, mislim da je Vučić usrao motku sa onom presicom i dramom. Situacija jeste teška i loša, ali uz zajednički trud i pažnju mislim da se može znatno olakšati.
Internetom kruže razne dezinformacije. Prije nego što povjerujete u njih ili ih proslijedite dalje, mućnite glavom. Obično su to neke rekla-kazala priče ili su jednostavno senzacionalne i bombastične.
Raskrinkavanje ima listu dezinformacija koje su se pojavile:
https://www.raskrikavanje.rs/tags.php?tag=KoronavirusSjedite s mirom kući, nemojte ići nigdje ako baš ne morate. Istrpite ovo malo i svima će nam biti bolje.
Vidio sam da dosta ljudi kaže da se može prošetati sam ili sa ljudima sa kojima živite. Nisam siguran kakav je zvaničan stav po ovom pitanju.
Ako sam šta pogrešno naveo, ispravite me. Sigurno će nekome informacije dobro doći...