@Ajkula
Ok, bio ili ti organska hrana jeste značajno skuplja. U Gracu ima svega jedna mesnica za koju znam, ako ne računamo neke naše mesnice i kojekakve Turke.
U kupovinu idem u Lidl, Hofer, Špar ili Bilu. Kako mi je koja prodavnica usput. Meso je nešto jeftinije u Lidlu i Hoferu i sasvim je normalno kupovati meso u prodavnici.
Iskren da budem, nisam primjetio razliku u mesu između Lidla i Špara na primjer. Ni jedno ni drugo niti smrdi, niti pjeni kad se sprema.
Kod jaja naravno postoji razlika i u veličini i u kakvoći kad ih kupuješ i to je sve propisno deklarisano.
Ovdje je u principu teško naći svjež bijeli hljeb. Pekare uglavnom prodaju razne crne hljebove koji tako nekako koštaju 2-3-4€. Sve zavisi od veličine, odnosno težine.
Kad kupim veknu hljeba, ona bi bude nekoliko dana, tako da mi nije problem što košta recimo 3€.
Ne vidim razlog zašto bih pio flaširanu vodu, tako da nju ni ne kupujem.
Tekući troškovi za auto su stvarno oko 100€ +-20€ i gorivo.
Za osiguranje ti ne mogu puno reći. Imam to obavezno zdravstveno osiguranje kao i većina Austrijanaca koje ja znam.
Budući da sam član Austrijskog planinarskog društva, imam tu dodatno osiguranje. Ne da mi se sad prevoditi, ali ako te interesuje možeš pogledati
ovdje.
EDIT: Ako ne jedem bolje nego kod kuće, sigurno ne jedem ni lošije...