banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 22:29

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1184 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 60  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Egzodus
PostPoslato: 22 Sep 2017, 13:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Strujom? :-D

I jos nesto kutak. Kada se danas tako lako odrices jednog ogromnog dijela naroda, da li bi se sutra odrekla i svoje djece ako bi otisla vani?
Zato sto ne dijele tvoj stavove?

Isto pitanje vazi i za sve druge koji razmisljaju na taj nacin.

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2017, 13:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Feb 2017, 23:20
Da, strujom, ali ne znam kakve ti mutne poslove nam imputiraš i kakva sitna lična korist?
Mislim, optužio si, red je i da objasniš i to dobro.

Prije nego što odgovoriš, reći ću ti da se bavimo: el. mjerenjima, na elektro i gromobranskim instalacijama, revizijama trafostanica i pogonskim ispitivanjima. Stari je sam otvorio firmu prije više od 10 godina i održava se (doduše skromno) zahvaljujući svom radu, a i zato što je tata-mata u svom poslu. Pa, mi sad reci, gdje ti vidiš ličnu korist na štetu kolektiva?

Ne odričem se ja nikog, nego se vi odričete nas, omalovažavajući, zatvarajući vrata guzicom.

I, da. NIsam u prilici da zapošljavam, ali na ličnom primjeru ti kažem: neću da idem. Ne ide mi se, zbog mnogo razloga. I nikad nisam isključila tu mogućnost, ali trenutno ne.

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2017, 14:07 
Citiraj:
E sad, ima razlike da li kupuješ u Lidlu, Hoferu, Bili i Šparu takođe. Ne znam da li si na to mislila možda...

Na to misli.

Doduse ja i dalje ne znam koja je razlika kupovao ja u aldiju, lidlu ili negdje trece. Mislim na generalne proizvode tipa meso ili slicno, nemam pojma zasto je batak bolji u jednom, a gori u drugom.

Merne je iznenadila cijena prsuta "gore", duplo jeftiniji nego kod nas, mislim na ove jeftinije. Jeo sam i neki spanski sto kosta 3 eura 100 grama, ali taj jebe koliko je dobar.

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2017, 14:15 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2002, 01:00
Malo sam čitao, u jednom trenutku sam se izgubio, počeli su se svakakvi javljati... Čovjek ima satnicu od 4.7€ i to je izganjao nakon godinu i po dana čekanja u onom redu ispred ambasade... Opet mi kaže, imaš stan koji si naslijedio od roditelja, žena i ti radite normalne poslove sa redovnom platom, ne zavaravaj se, uživaj... Ukoliko te smori okolina, koja je sve "čudnija", bježi na englesko govorno područje, ukoliko imaš opciju... Čovjek priča o studentskom životu i honorarnom poslu programera i upoređuje sa bauštelom na kojoj se umire?! Treba tebi dati lopatu u ruke 2 sata, pa da jaučeš majci preko Skypa 7 dana... Ti sebe smatraš nekim ko je otišao trbuhom za kruhom?! Svašta možeš pročitati... Na kraju taj drugar, ima opciju da prevede trudnu ženu kod njega (ternutno plaća i njoj u BL kiriju i sebi u Ljubljani, ona ovde naravno nezaposlena, pogotovo otkad je trudna)... Našao garsonjeru, 200€ plus režije... Naravno, opet ga čeka brdo pečata i gubljenja živaca... Ne zna da li će mu se dijete roditi ovde ili tamo... Sa svim tim pritiskom, on opet guli po 12 sati dnevno najteže moguće fizičke poslove, a ima 37 godina i u tom ritmu radi već 20... Stavite prst na čelo vi, što su vas roditelji poslali na studiranje, u novoj garderobi, na ugledan fakultet... pa ste iz dosade našli honorarni posao kojim sebi obezbjedite 300€ za šprdnju i zajebanciju... Vi ne spadate u ovu "egzodus" grupu, vi ste povlašteni stanovnici bivše vam republike... O nlaženju posla u austriji, bez ičega i ikoga da ne pričamo...

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2017, 14:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

kutak je napisao:
Da, strujom, ali ne znam kakve ti mutne poslove nam imputiraš i kakva sitna lična korist?
Mislim, optužio si, red je i da objasniš i to dobro.

Prije nego što odgovoriš, reći ću ti da se bavimo: el. mjerenjima, na elektro i gromobranskim instalacijama, revizijama trafostanica i pogonskim ispitivanjima. Stari je sam otvorio firmu prije više od 10 godina i održava se (doduše skromno) zahvaljujući svom radu, a i zato što je tata-mata u svom poslu. Pa, mi sad reci, gdje ti vidiš ličnu korist na štetu kolektiva?

Ne odričem se ja nikog, nego se vi odričete nas, omalovažavajući, zatvarajući vrata guzicom.

I, da. NIsam u prilici da zapošljavam, ali na ličnom primjeru ti kažem: neću da idem. Ne ide mi se, zbog mnogo razloga. I nikad nisam isključila tu mogućnost, ali trenutno ne.

Sticajem okolnosti vrlo dobro znam cime se bavite, ali sam se iz vaspitnih pobuda ubacio u tvoj mod cisto da ti pokazem kako izgleda kada sa druge strane imas sagovornika koji u svojoj glavi sam stvara neke projekcije koje su nidje veze sa zdravim razumom.

Ako zelis pokazati da nisi takva, izvoli nadji slovo kojim sam pozvao na iseljavanje, slovo kojem se ismijavam narodu ili bilo sta od tvojih optuzbi kojima si me zasula.

I ostala si mi duzna neki primjer. Mislim da uveliko imas preko 30 i red je da imas nesto uradjeno iza sebe.

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2017, 14:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2010, 09:21
Ja nisam primijetio da neko nekog omalovažava.
I tema je Egzodus, odnosno namijenjena je onim ljudima koji bi otišli, a ne onima koji bi ostali.

I da, mislim da su kritike situacije i sistema logične, nema veze od koga dolaze.

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2017, 14:44 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2010, 09:15
De smirite strasti. Kako vam se prepucavati.

Evo moje viđenje situacije...
Konkretno Česma ima veliki problem sa infrastrukturom, a vjerujem i mnoga druga gradska naselja. Pretpostavljam da ostali gradovi, mjesta i sela u RS i BiH takođe kubure na sličan način.
U Česmi nema kanalizacije, nema trotoara, nema čestitog asfalta. Isključenja struje su stvarno prečesta. Možda vi možete da mi objasnite šta ima toliko kvarljivo u tom sistemu pa da malo-malo bude planirano neko servisno isključivanje. Jedan od velikih problema Česme je takođe i osnovna škola do četvrtog razreda. Do Česme možete stići samo jednim autobusom javnog prevoza, koji vozi na svakih pola sata u najboljem slučaju. Ako idete autobusom, vozićete se pola sata u njemu, iako biciklom do centra treba možda nekih petnaest minuta.
Kad je Česma ostala bez Vitaminkinog mosta, jedini most je bio onaj kod Incela. Taj most nije bio siguran za korištenje, pa su metalnom konstrukcijom ograničili visinu vozila koja mogu da ga pređu. Tu se ujedno moralo i presjedati u drugi autobus.

Budući da nisam htio raditi u privatnoj firmi moga oca, tražio sam svoj neki poziv i odlučio da to bude nešto u domenu informatike i tu me čekao ETF. Dobar je to fakultet, ruku na srce, ali da su profesori idioti i da se nepotrebno iživljavaju na studentima ne mogu prećutati. Drugi problem je takođe što se ne radi nikakvo istraživanje ili naučni radovi, nego je to sve neko implementiranje postojećih tehnologija. Čitaj kase, baze podataka, neke veb aplikacije i slično. Po završenom fakultetu bih morao ganjati posao u Lanaku, Mtelu ili nekoj od privatnih firmi koje rade razvoj softvera. Ne znam kako je u Lanaku i Mtelu, ali mislim da čovjek nema neku priliku da napreduje i uči nove stvari. Mislim da se to sve svodi na jedno te isto i tako u krug.

Ako osnuješ vlastitu firmu i ako uspiješ dobro da se probiješ, onda te vazda čekaju neke zavrzlame. Te plati ovo, te plati ono ili podmiti jednoga ili drugoga.

Brine me takođe i zdravstvo i školstvo. Pitanje je kakvu medicinsku zaštitu možeš dobiti kod nas. Eto, majka mi radi gore, pa sam imao prilike da čujem kako im svašta nešto fali i kako krpe kraj s krajem. Doktori i medicinske sestre stabilno odlaze i pitanje je ko dolazi umjesto njih. Znam nekoliko pravih dileja koji su uradili neku prekfalifikaciju i dobili mjesto tehničara. Nisam baš čuo da znaju svoj posao i ne znam baš da li bih im povjerio život...

Mislim da nema potreba da pričam kako nam je školstvo vremenom sve gore i gore. O tome sam stvarno i prečesto pisao ovdje na forumu.

Politička situacija u BiH je sve osim stabilna. Jedina stabilna stvar je njena nestabilnost.
Malo-malo pa se nešto zakuha i opet ona priča Srbi-Hrvati-Muslimani. Kad nema tog, onda je priča vlast-opozicija.
Po mom mišljenju, vlast je napravila pravi aparat kojeg će biti jako teško promijeniti. Ti ljudi, koji su dobili posao preko SNSDa i koalicije, mogu previše izgubiti da bi se usuditi promijeniti mišljenje.
Opozicija je blaga katastrofa. Čekaju priliku da smijene vlast, samo da bi bili kalif umjesto kalifa. To je u principu ono što me najviše i sikira.
Zbog toga ne vidim neku mogućnost za mijenjanjem trulih i pokvarenih stvari u društu. Ne vidim kako može biti bolje.
Ne znam kakvo je konkretno stanje u industriji, ali sumnjam da se tu može napraviti neka ozbiljna para koja bi na taj način mogla pokrenuti društvo.
Meni izgleda kao da živimo na kredit.

Zbog svega toga sam i odlučio da odem. Da je bilo lako, nije. Ostavio sam sve što sam imao kući i krenuo u nepoznato.
Mislim da je dugoročno ovako bolje. Volio bih da se nekad vratim i pomoći promijeniti stvari na bolje, ali o tom - po tom...

Jesu mene roditelji spremili i poslali na fakultet i hvala im do neba zbog toga. Sigurno im nije bilo lako izdvojiti tih 500€ mjesečno koliko je meni trebalo.
Ono što ti se mogu zakleti, jeste da nijedan ispit nisam položio preko štele, kao da mi niko nije ni oko papira, ni oko posla pomoći. Šta misliš ko mi je našao posao?
Posao sam našao isključivo zbog svog znanja, iako nisam bio favorizovan zbog birokratije koja prati radnike koji dolaze izvan Evropske unije. Od tog posla živim. Taj posao radim uporedo sa studijem i sve uspijevam u roku. Ako ćeš da pričao o fizičkim poslovima, mislim da sam oko svoje kuće uradio više nego mnogi ovdje na forumu. Nije mi ni strano, a boga mi ni teško raditi rukama.

U Banjoj Luci sam mogao imati svoj vlastiti stan, vjerovatno i auto do sad. Imao bih porodicu tu kraj sebe. Misliš da nisam dobro odvagao sve prednosti i mane prije nego što sam digao sidro i sa koferom i planinarskim rancem sjeo u bus? Treba imati i petlju za to... Najlakše je sjediti kod kuće, ništa ne raditi i kukati...

Slobodno me demantujte ako po nekom pitanju nisam u pravu...

Ja nisam uštva iz tvoga društva!

Ovde svaka nova vlast ima nove bogataše, batinaše i robijaše.

Poslednji put menjao Castra dana 22 Sep 2017, 14:45, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2017, 14:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Sargas je napisao:

Šta podrazumijevaš kao kvalitetnu hranu?

Auto sam računao upravo tako. Dakle, imaš svoj auto. Plaćaš dadžbine, osiguranje i parking oko 100€ mjesečno, plus gorivo na sve to. Zdravstveno osiguranje imaš čim se zaposliš.

Neka su namirnice i 600€ za porodicu, opet ostane 900€.

.

Pod kvalitet smatram Organsku hranu i meso od mesara koji su provjereni. Kvalitetan crni hljeb kod mene kosta minimum 2,5 eu a onaj od citavog zrna je oko 3,5. Voda samo iz staklenih flasa itd..

Auto kosta def vise. Nema sile da te sve to nabrojano izadje samo 100eu. Ili je Austrija toliko jeftinija od De?

Zdravstveno bazno osiguranje imaju svi ali ako hoces Sefa odjela, jednokrevetnu sobu itd moras ti sam da placas.. Dodatno zubno osiguranje takodje.. ovo su sve opcije, nije moranje. Evo primjer: tetka je nezgodno pala prije neki dan i povrijedila je prsljen. Eno je lezi u Gradisci sa jos buljuk baba u sobi, nepokretna. Da je imala odgovarajuce osiguranje, imala bi prevoz helikopterom i odavno bi lezala u bolnici u gradu u kojem ona i njena porodica zivi. Ovako sada muka. Sin dole, placa I kurtu i murtu da bi ju adekvatno pazili.. Osiguranje je kvalitet zivota.

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2017, 14:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ajkula, da li si ti odrasla na takvoj hrani? Ne kazem da ne treba paziti, ali pretjerujes :-D

Btw. Obavezno osiguranje je za prosjecnog vozaca sa prosjecnim autom od 50 do 100€.

Otprilike ti jos toliko treba za auto i kad se sve sabere i oduzme za obicno auto ti treba 300-350€ mjesecno.

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2017, 15:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Bas zato sto sam odrasla znam razliku izmedju domaceg jajeta od kokoske hranjene zitom i kuruzom i one hranjene koncentratom, kao sto po mirisu i boji Mesa razaznam kvalitet od Skarta. Ko voli neka kupuje meso u Lidlu koje smrdi i pjeni kada se sprema. Ja sam imala privilegiju da se hranim zdravo i u mojoj porodici se uvijek primat davao kvalitetnoj klopi. Znaci, svi imamo izbor kako se ophodimo prema vlastitom zdravlju. I u auto sipas bolje ulje da ti motor ne bi zaribao :D
Vidjam ljude oko sebe koji jedu smece od hrane ali su obuceni u dizajnersku odjecu od do.. svako kako zeli i misli da treba. Ja govorim iskljucivo iz vlastitog iskustva.

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2017, 15:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2010, 11:56
ajkula je napisao:
I u auto sipas bolje ulje da ti motor ne bi zaribao :D

Netačno, bitnija je češća zamjena nego kvalitet ulja. :P
I bitno je da ulja nikad ne fali i da je odgovarajućeg viskoziteta.

Bajaga i Instruktori - Strah od vozova, 1986.

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2017, 15:16 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

@Ajkula
Ok, bio ili ti organska hrana jeste značajno skuplja. U Gracu ima svega jedna mesnica za koju znam, ako ne računamo neke naše mesnice i kojekakve Turke.
U kupovinu idem u Lidl, Hofer, Špar ili Bilu. Kako mi je koja prodavnica usput. Meso je nešto jeftinije u Lidlu i Hoferu i sasvim je normalno kupovati meso u prodavnici.
Iskren da budem, nisam primjetio razliku u mesu između Lidla i Špara na primjer. Ni jedno ni drugo niti smrdi, niti pjeni kad se sprema.
Kod jaja naravno postoji razlika i u veličini i u kakvoći kad ih kupuješ i to je sve propisno deklarisano.
Ovdje je u principu teško naći svjež bijeli hljeb. Pekare uglavnom prodaju razne crne hljebove koji tako nekako koštaju 2-3-4€. Sve zavisi od veličine, odnosno težine.
Kad kupim veknu hljeba, ona bi bude nekoliko dana, tako da mi nije problem što košta recimo 3€.
Ne vidim razlog zašto bih pio flaširanu vodu, tako da nju ni ne kupujem.
Tekući troškovi za auto su stvarno oko 100€ +-20€ i gorivo.

Za osiguranje ti ne mogu puno reći. Imam to obavezno zdravstveno osiguranje kao i većina Austrijanaca koje ja znam.
Budući da sam član Austrijskog planinarskog društva, imam tu dodatno osiguranje. Ne da mi se sad prevoditi, ali ako te interesuje možeš pogledati ovdje.

EDIT: Ako ne jedem bolje nego kod kuće, sigurno ne jedem ni lošije...

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2017, 15:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

@ajkula, pa i ta hrana koju smo jeli dole je bila puna pesticida i kan-ova, tri 15-tke i sl :-D

Sala na stranu, razumijem te. Mada ne mozes pobjeci od hemije. Pa taman i u alkoholu :-D

Sargas, sto se tice lanaca ishrane, Merkur u At je najbolji sa dobrom hranom.

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2017, 15:28 
Citiraj:
Bas zato sto sam odrasla znam razliku izmedju domaceg jajeta od kokoske hranjene zitom i kuruzom i one hranjene koncentratom

ja jedem jaja za dorucak najmanjer 90 posto vremena zadnjih 7-8 godina i nema sanse da razaznam razliku izmedju domacih i "nedomacih" jaja. A jeo sam i jedna i druga. Bas sada imam domaca iz sela iz Drvara od koka koje su bile na 800-900 metara nadmorske visine i isti k kao i kupovna kod ove babe na pijaci sto prodaje.

Da se razumijemo, ne sporim da su domaca bolja i kvalitetnija vec samo kazem da nema sanse da prepoznam razliku. Tebi svaka cast ako zaista mozes. U BL je hljeb od cijelog zrna (uvezen iz njemacke) 3 i kusur marke. Doduse meni traje skoro sedmicu dana.

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2017, 15:28 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

@TNS, jedini u koji ne idem... :D

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2017, 15:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Sto se tice auta, da kupis neku obicnu novu Kiu, Fiata, Skodu vozas je 6-7 godina treba ti 300-350 € mjesecno.

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2017, 15:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Sargas je napisao:
@TNS, jedini u koji ne idem... :D

Stooo? Super im koljenica :-D

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2017, 15:31 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 26 Okt 2014, 07:58
Milan je napisao:
Citiraj:
Bas zato sto sam odrasla znam razliku izmedju domaceg jajeta od kokoske hranjene zitom i kuruzom i one hranjene koncentratom

ja jedem jaja za dorucak najmanjer 90 posto vremena zadnjih 7-8 godina i nema sanse da razaznam razliku izmedju domacih i "nedomacih" jaja. A jeo sam i jedna i druga. Bas sada imam domaca iz sela iz Drvara od koka koje su bile na 800-900 metara nadmorske visine i isti k kao i kupovna kod ove babe na pijaci sto prodaje.

Da se razumijemo, ne sporim da su domaca bolja i kvalitetnija vec samo kazem da nema sanse da prepoznam razliku. Tebi svaka cast ako zaista mozes. U BL je hljeb od cijelog zrna (uvezen iz njemacke) 3 i kusur marke. Doduse meni traje skoro sedmicu dana.
?
A sto se cicvara i ustipci ne zute na "kupovnim"?

Sent from my LG-D855 using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2017, 15:40 
nije rijec o boji, vec o ukusu, znam i ja prepoznati po boji zumanceta 8) 8)

i ono sto me zivcira kod nekih gastrosa....seru svabama kako su pozeri jer kupuju organsku tj bio hranu, a onda dodju ovdje i ne mogu docekati da pojedu domac jer je "zdravo i domace"...logika u tri lijepe pm...

Citiraj:
"kupovnim"

sto citat ovdje ziv bio? :lol:

Poslednji put menjao Milan dana 22 Sep 2017, 15:45, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2017, 15:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
I ova tema će se izgubiti u hrani kulinarstvu i pečenju sa ražnja

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1184 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 60  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]