banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 09 Avg 2025, 22:39

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1580 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 79  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 17 Apr 2015, 13:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
kosicagf je napisao:
Zeleno brdo predstavlja brdo Gradec, kula predstavlja naselje Gradec.

I to je to! U odnosu na ovaj prijedlog BL,grb Zagreba je bas tuga :)

Znam i ja koristiti Wiki. Znaš li ti šta je ironija? :)

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2015, 13:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
<Enter_name> je napisao:
kosicagf je napisao:
Nije mi cilj da te uvrijedim, samo sam rekao da licno misljenje ne moze biti argument.

Koji je onda cilj ove rasprave, tj. teme na forumu? Vaše dokazivanje kako je nešto lijepo i prepoznatljivo? Grb je očigledno urađen po pravilima heraldike, nije loš, ali njegova veza sa ovim gradom je i više nego apstraktna. Čovjek je izvukao neke simbole za koje misli da predstavljaju grad Banjaluku (bikovi to nikad nisu bili, al ajd). Svaka čast na iskustvu i radu na polju heraldike, ali je promašio cijeli fudbal.
To je kao da u osnovnoj dobijes zadatak da pises esej o supcima, a ti napises recept za baklavu :D

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2015, 13:46 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Choban je napisao:
bikovi mogli biti manje poetski predstavljeni,

Mogli smo proći i gore....

Spoiler:
Slika

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2015, 13:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
kosicagf je napisao:
Ok imas pravo iznjeti svoje misljenje, to niko ne dovodi u pitanje i to se postuje. Ako vec ne znas da grbove ne rade graficki dizajneri nego heraldicari, evo sad znas.
Nacrtaju ga rukom i oboje vodenim bojicama, zaista, i tako se radi! A ako vec nisi strucan, na osnovu cega komentarises nesto o cemu ne znas? Pola grbova su onda po tebi crtani "lenjirom". To kad bi cuo neko iz Amsterdama, uputio bi ti velike kritike.

А чуј могу ја хералдичку теорију да научим и имам "у малом прсту" а да и даље будем qрац од дизајнера да извинеш. Значи нема уопште препреке да графички дизајнер уради грб под надзором хералдичара. Штавише, тако би данас и требало да се ради. Ако мене питаш... Ја од свих ових страних што су качени задњих пар дана не видјех нешто пуно "лењира", али ови наши новокомпоновани, Боже ме сачувај...

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Poslednji put menjao sinip dana 17 Apr 2015, 13:50, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2015, 13:49 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Dec 2009, 15:09
<Enter_name> je napisao:
kosicagf je napisao:
Nije mi cilj da te uvrijedim, samo sam rekao da licno misljenje ne moze biti argument.

Koji je onda cilj ove rasprave, tj. teme na forumu? Vaše dokazivanje kako je nešto lijepo i prepoznatljivo? Grb je očigledno urađen po pravilima heraldike, nije loš, ali njegova veza sa ovim gradom je i više nego apstraktna. Čovjek je izvukao neke simbole za koje misli da predstavljaju grad Banjaluku (bikovi to nikad nisu bili, al ajd). Svaka čast na iskustvu i radu na polju heraldike, ali je promašio cijeli fudbal.

Grb jeste apstraktan ali sadrzi sve prepoznatljive simbole grada + jos neke koji imaju pravo da budu na grbu "Krajiške ljkepotice".
Zmijanjski vez je jedini na UNESCO-voj listi koje je vezan za nase podrucje. Bikovi su vijekovima prisutni u tradiciji krajine,
logicno da se nadju u najvecem gradu te regije. Sve jasno. Opet kazem ako procitate grb vidjecete da je zapravo tema vrlo dobro obradjena. Sasvim normalno da imamo razlicita misljenja to je ok. Ja sam Vam zahvalan sto ste rekli da je grb heraldicki ispravan i da nije los. Tu se vidi Vase shvatanje i postovanje struke. Ne slazemo se u tome da je ovde promasena tema. Ja sam bio na prezentaciji, procitao sam grb i tvrdim da cete i Vi misliti drugacije ako procitate opis. Mogu Vam poslati detaljn opis u pp ako zelite. pozzz

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2015, 13:51 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Slika

Ovo je zmijanjski vez, ako se ne varam. Ja to opet nigdje ne vidim na grbu. Ili opet ne razmišljam dovoljno apstraktno...

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2015, 13:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Мислим да је већ довољно пута објашњено овде на форуму шта је шта на грбу, почев од бетонског стуба који је Врбас па на даље...

Vladimir RUS je napisao:
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2015, 13:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:01
Meni se na prvu nije nešto svidio, jer kao što ljudi rekoše- nije mi tu nešto prepoznatljiva Banjaluka. Ali kad pročitam objašnjenja i pravila kako se u stvari radi grb (o čemu nisam imala pojma), nije ni strašno. A posebno kad vidim ove "stranjske", mi smo još dobro prošli.
Meni bi se više svidio da je Vrbas prepoznatljivi, na bilo koji način, ili bojom ili linijama. Ovako ga ne prepoznajem. Bikovi bi bili ok da nisu razne mesne industrije kod nas već natrpale sve verzije bikova kao svoj logo, pa to ne mogu izbaciti iz glave.

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2015, 13:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2011, 12:04
<Enter_name> je napisao:
Slika

Ovo je zmijanjski vez, ako se ne varam. Ja to opet nigdje ne vidim na grbu. Ili opet ne razmišljam dovoljno apstraktno...

Zmijanjski vez zovu i plavi vez, zbog karakteristične boje, tako da piča o vezu pada u vodu.

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2015, 13:54 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

<Enter_name> je napisao:
Slika

Da li vidis narodnu nosnju na grbu? Ili si od onih koji ipak vide "rajfeslus" :) Opis grba ce lijepo da objasni simboliku.
Zapravo se nadam se ce sto vise ljudi biti na javnoj raspravi i da ce te sve to fino pitati autore koji ce vam pojasniti.

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2015, 13:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Plavi vez iliti zmijanjski ne može biti crven ili sam ja daltonista pa ne vidim plavu na prijedlogu novog grba.

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2015, 13:57 
Administrator
Korisnikov avatar

Ovaj plavi vez sa slike je crn, a ako crna može biti plava što ne bi mogla i crvena :lol:

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2015, 13:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Choban je napisao:
Plavi vez iliti zmijanjski ne može biti crven ili sam ja daltonista pa ne vidim plavu na prijedlogu novog grba.

Ма не знаш правила. :)

Vladimir RUS je napisao:

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2015, 14:01 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Choban je napisao:

Znas li uopste zasto je štit crvene boje?

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2015, 14:02 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Apr 2015, 20:25
Choban je napisao:
Meni ne smeta uloga bikova kao čuvara štita, jer imaju simboliku ne samo u Kočiću.
Onaj dio oko malog grba je odrađen super, mada bi, kao što napisah, bikovi mogli biti manje poetski predstavljeni, već snažnije.

Ovdje na forumu, ali i u gradu ljudima smeta mali grb, odnosno ono što je u štitu jer je decenijama Banjaluka imala u štitu dva prepoznatljiva simbola grada Vrbas i Kastel. U različitim varijacijama i kombinacijama boja.
Čak mislim da su vama dali stari grb i kazali da ga restilizujete i dodate detalje za veliki grb, da bi na kraju ispalo bolje i ne bi se ljudi bunili.

PS Zove se Nada Puvačić. I nije dr, bar se ne sjećam da je doktorirala. Al' kako se na Balkanu kupuju diplome, moguće je i da jeste.

нисам написао ''др'' него ''да''. сјетио сам се презимена па сам исправио.

Врбас и Кастел имају и даље у грбу, само су дати на другачији начин (кроз другачије фигуре). ја све вријеме настојим да објасним да грб није разгледница, него скуп симбола. међутим, ако желе некакав амблем као што има Велика Кладуша, онда изволите:

Slika

избаците коња и ставите чамац, умјесто мјесеца метнити лист кестена, ленту спустите испод штита и све је ту- и бијели Кастел и зелени Врбас и плаво небо. али онда будите свјесни гдје припадате и шта вам је ниво.

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2015, 14:03 
Administrator
Korisnikov avatar

kosicagf je napisao:
Choban je napisao:

Zato što odbija sve boje spektra osim crvene koja se odbija i koju mi vidimo.

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2015, 14:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

_зока je napisao:
Ovaj plavi vez sa slike je crn, a ako crna može biti plava što ne bi mogla i crvena :lol:

Može biti i crne boje i bio je crn jedno vrijeme, ali su vezilje počele koristiti plavu boju, zbog toga je prozvan plavim vezom, jer je osnova plava boja na bijeloj podlozi.

Eve
Slika

Takođe osnova je x iz kojeg se šire oblici. Pogledaj centar veza sa fotografije.

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2015, 14:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

_зока je napisao:
kosicagf je napisao:
Choban je napisao:

:lol: :lol: :lol:

Vladimir RUS je napisao:

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2015, 14:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Зоран Николић je napisao:
али онда будите свјесни гдје припадате и шта вам је ниво.

Не видим да се Београђани буне...

Vladimir RUS je napisao:

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2015, 14:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

_зока je napisao:
kosicagf je napisao:
Choban je napisao:

:lol:

Znam značenje crvene boje u heraldici (najčešće hrabrost, a može biti i snaga u vojnom smislu), jbt pa nismo toliki klocevi koliko bi neko pomislio :lol:
Plavi vez nemeže se predstaviti crvenom bojom da ga hebeš.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1580 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 79  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]