banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 10 Avg 2025, 02:04

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11143 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 332, 333, 334, 335, 336, 337, 338 ... 558  Sledeća

Da li bi ste se vakcinisali protiv korona virusa? (12.02.2021.)
a)vakcinisaću se 57%  57%  [ 72 ]
b)neću se vakcinisati 14%  14%  [ 18 ]
c)vakcinisaću se ako budem bio uslovljen/a (zbog posla, putovanja i sl.) 25%  25%  [ 32 ]
d)nisam o tome još razmišljao/la 3%  3%  [ 4 ]
Ukupno glasova : 126
Autoru Poruka
PostPoslato: 27 Dec 2020, 19:55 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Dec 2017, 08:56
Karan: Virus ostavlja užasne promjene na ljudskom tijelu

Citiraj:
- Kod osoba koje su bile zaražene koronom i kod kojih se virus raširio u organizmu nastale su mnoge štetne promjene. Kada rasiječete pluća kod takvih ljudi vidite da su totalno propala i da ni našta ne liče. Osim toga na prvi pogled se uočavaju oštećenja na bubrezima kao i koagulacija, odnosno stvaranje ugrušaka. To su užasne promjene - rekao je Karan.

Prema njegovim riječima posljednjih dana radio je obdukcije nekoliko leševa ljudi za koje je potvrđeno da su bili pozitivni na virus korona.

- Kod takvih slučajeva pored utvrđivanja onog što nam je bitno, primarnog uzroka smrti, uzimao sam uzorke tkiva za kasniju analizu. To ćemo naknadno proučavati. Međutim, ono što se tokom obdukcije moglo ustanoviti na prvi pogled su po pravilu veća i manja oštećenja pluća koja su različita od slučaja do slučaja. Vidljive su makromorfološke promjene na bubrezima i tromboze - rekao je Karan.

https://www.glassrpske.com/lat/plus/tem ... elu/344892

Vrh

PostPoslato: 27 Dec 2020, 20:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Ima li tog zgrušavanja uslijed smrti od nekih drugih stvari?

Vrh

PostPoslato: 27 Dec 2020, 20:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jan 2009, 00:45
Rocker je napisao:
Kolega je dosao iz us, vasington - cirih - zg, kaze da apsolutno nista ne kontrolisu osim pcr testova, do sad se nikad nije desilo da prodje bez xray kontrole, a sad nista.
Na nasoj granici predocio otprintan pcr nalaz i prosao takodje bez kontrole prtljaga.
Meni sestra dosla u petak cikago-cirih-bg-bl preko hr niko je nista upitao nije, ni za test ni nista.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 27 Dec 2020, 21:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
BANJALUKA - Policijski službenici Policijske uprave Banjaluka, uhapsili su četiri osobe i pretresli stan u Banjaluci, a tom prilikom je oduzet falsifikovan novac, pečati i drugi razni falsifikovani predmeti.

“Policijski službenici Policijske uprave Banjaluka, preduzimanjem operativnih mjera i radnji lišili su slobode četiri lica inicijala B.P., M.P., N.Č. i R.M. zbog osnova sumnje da su počinili krivična djela”, saopšteno je iz Policijske uprave Banjaluka.

U saopštenju navode da je izvršen pretres stana na području Grada Banjaluka, koji koriste osumnjičena lica.

“Tom prilikom pronađenao i oduzeto više falsifikovanih novčanica u apoenima 100KM i 10KM, više falsifikovanih pečata, razne vrste falsifikovanih dokumenata kao što su nalazi „PCR Covid“ testova, dokumenti za dobijanje kredita, uvjerenja, potvrde o zaposlenju, potvrde o visini mjesečnih primanja, mjesečne karte, uvjerenja o prebivalištu, falsifikovane lične karte, UV lampe, oprema za falsifikovanje, laserski štampači, laserska gravika, razne hemikalije, precizna vaga, oprema za konzumiranje narkotika, 13 sim kartica, više nosača za sim kartice, sredstvo za falsifikovanje pečata, vosak i naljepnice za notarske ugovore, kao i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem ovih krivičnih djela”, navedeno je u saopštenju.

Sve aktivnosti u okviru ovog predmeta preduzete su pod nadzorom Tužilaštva BiH, a po naredbama Suda BiH.

"Nezavisne" nezvanično saznaju da su uhapšeni Boris P, Mihajlo P, Nina Č. i Radomir M.

Da li se kod njih mogao izvaditi nalaz za manje pare nego što zvanično košta?

Vrh

PostPoslato: 27 Dec 2020, 21:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Otkako je Korone mogli su se kupiti ti lazirani testovi .. manje ili vise kvalitetni. Obicno su se vrtile cijene oko 50 do 100 KM.

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 28 Dec 2020, 08:17 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Dec 2017, 08:56
filozof sa vrbasa je napisao:
Ima li tog zgrušavanja uslijed smrti od nekih drugih stvari?

Nesam školovala.

Vrh

PostPoslato: 02 Jan 2021, 11:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2010, 23:46
https://www.rt.com/news/511332-israel-vaccination-coronavirus-pfizer/

Citiraj:
The number of those who got Covid-19 despite being vaccinated was at around 240 people, according to data from Channel 13 News.

Navodno su 27. decembra započeli sa masovnom vakcinacijom i za sada imaju najvišu stopu vakcinisanih po glavi stanovnika, pa će biti zanimljivo pratiti kako se odvija situacija.

Za sad su na nekoj ivici eksponencijalnog rasta, vidjećemo hoće li ovo presjeći. Ako je ičemu vakcina, bar sa anti-korona stajališta, moralo bi.

https://www.worldometers.info/coronavir ... ry/israel/

Vrh

PostPoslato: 02 Jan 2021, 14:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2017, 09:12
A treba proći oko mjesec dana da se stekne imunitet.

Vrh

PostPoslato: 13 Jan 2021, 09:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

https://www.nezavisne.com/novosti/svije ... rum/640803

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2021, 09:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Da li se zna broj ukupno umrlih u prosloj godini?

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2021, 12:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Dec 2007, 18:06
Mozda ovo moze pomoci:
https://knoema.com/atlas/Bosnia-and-Her ... Death-rate

Po ovome, manje se umiralo tokom rata.

A tokom posljednjih 20-tak godina je stopa smrtnosti u konstantnom blagom porastu, od cega ni 2020. ne odstupa.

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2021, 12:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Zanima me prethodna godina u odnosu na prosjek u zadnjih pet. Ako nista drugo, zbog iseljavanja je nezahvalno ganjati prosjek iz duzeg vremenskog perioda.

Drugo, da li mi se cini ili je broj novozarazenih i umrlih naglo pao?

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2021, 14:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ovdje se radi o stopi smrtnosti na bazi prosjecnog godisnjeg broja umrlih na 1000 stanovnika. Dakle, ne vidim zasto bi bilo nerelevantno poredjenje bilo kog perioda sa bilo kojim drugim.

Naravno, treba uzeti u obzir konstantno starenje populacije sto i stopu smrtnosti donekle konstantno povecava. Ali sumnjam da je to jedini faktor.

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2021, 15:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

https://www.timesofisrael.com/israeli-d ... cine-shot/

Citiraj:
Channel 13 News said that according to figures released by Clalit, Israel’s largest health provider, the chance of a person being infected with the coronavirus dropped by 33% 14 days after they were vaccinated.

Citiraj:
Separate figures recorded by the Maccabi health provider and aired by Channel 12 showed the vaccine caused a 60% drop in the chances for infection 14 days after taking the first shot.

Citiraj:
Each of the HMOs compiled the data from some 400,000 patients they treated (800,000 in total).

Citiraj:
Regardless, the vaccine is only expected to reach full protection potential a week after the administration of the second dose of the vaccine, which began in Israel this week. The second dose is expected to bring immunity levels to some 95% after about a week.

Dakle, najveća korona studija u toku, tj. masovna vakcinacija Fajzerom u Izraelu. Velika razlika u podacima različitih instituta, o efikasnosti nakon prijema prve doze. Jedni kažu 33%, drugi 60%.
33% zvuči zabrinjavajuće malo? Obično smo u istraživanjima do sada mogli čuti da je nakon prve doze efikasnost oko 50-60%, čini mi se...

Eto, kažu da su ove sedmice počeli sa primjenom druge doze, pa da će se sedmicu poslije dostići puna efikansost, a očekuje 95%. Ajde baš da vidimo za 7-10 dana, šta će i kako će biti.

Za sada:

Slika

Dok recimo Rusija, koja je vakcinisala 200 000 medicinskih radnika Sputnjikom, i provodi svoju kampanju vakcinacije. Rusi tvrde da su vakcinisali 1.5 miliona ljudi, neki statističari dovode taj borj u pitanje, da je višestruko preuveličan (što je sasvim moguće, radi prihvatanja vakcine). Opet taj grafik je puno ljepši nego izraelski, sad da li zbog efikasnije vakcinacije ili čega, ne znam:

Slika

Grafik može i zavarati, u smislu efikasnosti jedne i druge vakcinacije, jer se može reći da je Izrael prije početka vakcinacije bio u fazi eksponencijalnog širenja, koje se mnogo teže zaustavlja, dok je Rusija bila u linearnoj fazi sa postojećim padom stope rasta. Mnooogo pitanja...

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2021, 22:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

skitnica je napisao:
Ovdje se radi o stopi smrtnosti na bazi prosjecnog godisnjeg broja umrlih na 1000 stanovnika. Dakle, ne vidim zasto bi bilo nerelevantno poredjenje bilo kog perioda sa bilo kojim drugim.

Naravno, treba uzeti u obzir konstantno starenje populacije sto i stopu smrtnosti donekle konstantno povecava. Ali sumnjam da je to jedini faktor.

Mene zanima apsolutni broj unrlih u godini. Stope i procente ne mozemo racunati jer nema tacnog podatka o stvarnom broju stanovnika u RS/BiH

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2021, 23:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Jan 2020, 15:23
Nije još izašao podatak.

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2021, 23:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Jan 2020, 15:23
Slika

Slika

Vrh

PostPoslato: 16 Jan 2021, 15:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

U Norveškoj umrle 23 osobe nakon primanja Fajzerove vakcine:

https://www.novosti.rs/planeta/svet/954 ... munizaciju

Citiraj:
Kako se navodi u izveštaju norveške Agencije, svi smrtni slučajevi zabeleženi su kod osoba koje su starije od 80 godina i sa slabijim imunitetom.

Kinezi jedva dočekali, da se slavodobitno uskukaju :)

https://www.globaltimes.cn/page/202101/1212939.shtml

Vrh

PostPoslato: 16 Jan 2021, 19:33 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
kary mullis, pcr test inventor..

https://twitter.com/i/status/1336923426259349504

Vrh

PostPoslato: 16 Jan 2021, 22:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

The_new_Statesman je napisao:
skitnica je napisao:

Mene zanima apsolutni broj unrlih u godini. Stope i procente ne mozemo racunati jer nema tacnog podatka o stvarnom broju stanovnika u RS/BiH

Meni taj apsolutni broj nista ne govori, ali razumijem da tebi nesto znaci.

Ovo je POST.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11143 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 332, 333, 334, 335, 336, 337, 338 ... 558  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]