banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 10 Avg 2025, 07:10

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1580 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 79  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 17 Apr 2015, 10:19 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Apr 2015, 20:25
uros_bl je napisao:
Зоран Николић je napisao:
кад већ помињеш мудоње, ево један занимљив и врло познат примјер из италијанске хералдике :lol:

Slika

cekaj, da li su to tri kučeća koorca na grbu??? hahaha. :D aooo ljudi zamislite da su nam ovo stavili, haha. cekaj a da li to stvarno moze? ima li opisa ovog talijanskog grba?

čovječe, na prvi pogled pomisliš grb, kakve tu filozofije ima, ali sad mi je jasnije da neko o tome izuzetnoooo mnoooogo zna, i da se to bas proučava do tančina, kao i da se iza toga krije čitav složeni sistempravila i kombinatorike...

znaci mozda i mi dobijemo uskoro "misaoni" grb!!! to mi cak zvuci uzbudljivo! 8)

:lol:

не, нису псећа муда, него људска. колико год то некоме звучало смијешно или невјероватно - то је грб славног војсковође Бартоломеа Колеонеа (Bartolomeo Colleoni 1400-1475), генералног капетана и врховног заповједника венецијанске војске. стекао је велику славу и углед, а Венеција га је богато наградила- што новцем, што почастима. послије његове смрти чувени Верокио му је израдио најљепшу скулптуру коњаника у историји, која је постављена испред школе Св. Марка. ево како је изгледао његов грб у рељефу:

Slika

припадао је старој племићкој породици, а шаржа (тестиси) указују на његово презиме (алузивни или рјечити грб)- у буквалном смислу Колиони значи мудоња :lol: међутим, и у италијанском као и у српском ''имати муда'' значи бити храбар и дрзак.

coglione (pl. coglioni) [koʎˈʎone]: literally an offensive version of testicle; where referred to a person, it usually means idiot, burk, twit, fool. In addition, it can be used on several phrases such as avere i coglioni (literally, to have the balls, that is, to be very courageous), avere i coglioni girati (literally, to have turned testicles) which means to be angry/in a bad mood, or essere un coglione (to be a fool). Sometimes Coglione was also featured in worldwide news when used by Italian PM Silvio Berlusconi referring to those who would not vote for him during the 2006 Italian election campaign. It derives from Latin culio, pl. culiones, and is thus cognate to the Spanish cojones;
http://en.wikipedia.org/wiki/Italian_profanity

блазон гласи-

Blason: Coupé de gueules et d'argent, à trois paires de testicules de l'un dans l'autre.
duos colionos albos in campo rubeo de supra et unum colionum rubeum in campo albo infra ipsum campum rubeum
изнад на црвеном два пара сребрних тестиса, испод један пар црвених тестиса на сребрном

ето, једна таква славна личност се није устручавала да на свој грб стави муда, а Бањалучани се стиде бикова. шта рећи..

уједно, то је поука и онима што у грбу Бање Луке виде откопчан шлиц.

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2015, 10:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Nekima bi i ovaj bik smetao :)

Slika

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2015, 10:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
od kad to "mesnica" ima pravo na grb? ako u ovom grbu vidis "mesnicu" onda za tebe grbobvi nisu :D ocigledno :P.

bik je legitiman heraldicki simbol, i onda za tebe svi grbovi koji imaju na sebi bika zapravo su grbovi mesnopredadjivacke industrije? pa oni imaju logotipove a ne grbove. ajoj akiul'ce!!! :) nemoj tako. ovo je dobro rješenje.

Ima razlike od bika do bika i kako su predstavljeni a kao sto rekoh, ni jedan blucanin se nece pronaci u ovom grbu. Nista ali BAS nista na ovom grbu ne asocira na BL.

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2015, 10:36 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
Zahvaljujuću ovoj temi čitala malo o simbolici, recimo na porodičnim grbovima ukoso postavljeni npr. mačevi ukazuju na grb vanbračne djece.
Kad već spomenu oblik grba Beograda, razapeta koža, kako se zove oblik dubrovačkog štita na grbu koji je mislim sam po sebi specifičan i neobičan.

драго ми је ако вас је ова тема заинтересовала за хералдику. шта год било са грбом Бање Луке, ја ћу ваш интерес за хералдику сматрати својим највећим успјехом :)

грб Београда је једно лоше и несрећно рјешење које је урадио сликар (тад још студент) Ђорђе Андрејевић Кун негдје између два рата. има много недостатака, није у питању само штит. касније је тамо шездесетих, седамдесетих неко прерадио и дотјерао грб, али на жалост, вратили су ово Куново смеће.

Дубровник је дуга прича. њихов грб је у основи грб Арпадовића (тадашњих суверена града) са црвеним и сребрним пречкама. касније у доба барока, штит се деформише јер губи функцију оружја, а постаје архитектонски украс. и сребрна се временом претворила у плавичасту, а касније и плаву па је грб постао сасвим неправилан. сад се то полако све враћа на своје, јер Хрвати озбиљно сређују свој хералдички систем и тако заокружују етнички простор.

што се тиче ознака за ванбрачну дјецу, то све зависи од система и изнака каденце. негдје је то лијеви привез, негдје бордура.

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2015, 10:41 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

ajkula je napisao:
Ima razlike od bika do bika i kako su predstavljeni a kao sto rekoh, ni jedan blucanin se nece pronaci u ovom grbu. Nista ali BAS nista na ovom grbu ne asocira na BL.

а како ти замишљаш грб Бање Луке?

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2015, 10:47 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

kosicagf je napisao:
Grb je sjajn! Steta sto je na javnoj prezentaciji bilo svega 10-15 ljudi...sve je mnogo jasnije poslije objasnjenja!
Zorane, da li imate nekih novih informacija vezano za javnu raspravu?

ја сам тражио да се јавна расправа организује тако да Срђан и ја будемо присутни у Бањој Луци и да свако ко жели да нешто каже, пита, упути неки примједбу или приједлог, моћи да дође. тако би се водио дијалог, а то и јесте суштина дискусије, а не писање коментара по блоговима. но, то све зависи од ваших градских власти. морате се њима обратити.

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2015, 11:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Nov 2008, 18:35
A što ne bi u grb umetnuli neki ženski lik, BL je poznata po lijepim ženama.Privlačilo bi turiste :)

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2015, 11:04 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Dec 2009, 15:09
Ima razlike od bika do bika i kako su predstavljeni a kao sto rekoh, ni jedan blucanin se nece pronaci u ovom grbu. Nista ali BAS nista na ovom grbu ne asocira na BL.[/quote]

Ja sam Banjalucanin i pronalazim se u ovom grbu jer sam procitao njegov opis, bio na javnoj prezentaciji (na kojoj tebe nije bilo ocigledno) i jako dobro poznajem tradiciju Krajine a Banja Luka kao "Krajiska ljepotica" treba da u svome grbu ima utkano nasljedje gore pomenute regije. Ni jedan grb na svijetu na prvu ne asocira o kome je gradu rijec, jer to nije ni smisao heraldike koja ima svoja pravila ali nece se sama procitati, treba se zainteresovati za nesto prije nego se pocne kritikovati. Procitaj opis grba, promijenices misljenje siguran sam :)

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2015, 11:13 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
Talija je napisao:
Kad već spomenu oblik grba Beograda, razapeta koža, kako se zove oblik dubrovačkog štita na grbu koji je mislim sam po sebi specifičan i neobičan.

Mene grb Dubrovnika:

Slika

neodoljivo podsjeca na "scudetto":

Slika

U stvari, ni ne sumnjam da su to italijanski relikti ;)

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2015, 11:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
uros_bl je napisao:
od kad to "mesnica" ima pravo na grb? ako u ovom grbu vidis "mesnicu" onda za tebe grbobvi nisu :D ocigledno :P.

bik je legitiman heraldicki simbol, i onda za tebe svi grbovi koji imaju na sebi bika zapravo su grbovi mesnopredadjivacke industrije? pa oni imaju logotipove a ne grbove. ajoj akiul'ce!!! :) nemoj tako. ovo je dobro rješenje.

Волови тј. бикови онако како су нацртани на приједлогу грба више одговарају неком амблему месне индустрије. И то је то. А о укусима се обично (не)расправља.

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2015, 11:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

danijell je napisao:
Nekima bi i ovaj bik smetao :)

Slika

Е то је бик, а не во. :)

Vladimir RUS je napisao:
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2015, 11:22 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Dec 2009, 15:09
Волови тј. бикови онако како су нацртани на приједлогу грба више одговарају неком амблему месне индустрије. И то је то. А о укусима се обично (не)расправља.[/quote]

Grbovi imaju samo jedan blazon (opis). Emblazona (grafickih rjesenja) moze biti beskonacno sve dok se postuje blazon. Dakle ako je ovde problem "stilizacija" bikova, slobodno odradi svoj prijedlog kako bikovi trebaju izgledati i nece biti problema. Opet naglasavam, sve dok postujes blazon. Vrlo jednostavno :)

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2015, 11:24 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

krajo je napisao:
A što ne bi u grb umetnuli neki ženski lik, BL je poznata po lijepim ženama.Privlačilo bi turiste :)

Амстердам, Хамбург и Будимпешта су још познатији по женама, али ипак их нису ставили у своје грбове да би тако привлачили тај вид туриста :wink:

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2015, 11:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

kosicagf je napisao:
Grbovi imaju samo jedan blazon (opis). Emblazona (grafickih rjesenja) moze biti beskonacno sve dok se postuje blazon. Dakle ako je ovde problem "stilizacija" bikova, slobodno odradi svoj prijedlog kako bikovi trebaju izgledati i nece biti problema. Opet naglasavam, sve dok postujes blazon. Vrlo jednostavno :)

Прво, не знам графички дизајн. Друго, и да знам qрко би га урадио за бадава. Мени лично ти волови изгледају очајно и пресмјешно. Како рекох раније, к'о да их је цртао клињо од 15 година. А и начин како су уклопљени у све то скупа је дно... Оно типа, шта да ставимо са стране... Два бика. А како да их ставимо? Ма како год, ко да то неко гледа.

Vladimir RUS je napisao:

Poslednji put menjao sinip dana 17 Apr 2015, 11:29, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2015, 11:29 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
krajo je napisao:

Амстердам, Хамбург и Будимпешта су још познатији по женама, али ипак их нису ставили у своје грбове да би тако привлачили тај вид туриста :wink:

Amsterdam je poznat po kurvama, koje su mahom iz istočne Evrope... njihove žene i nisu baš neke ljepotice. Druga stvar, to su gradovi čiji grbovi su stari desetine vjekova i koji imaju tradiciju, nisu oni osmišljeni prošle godine.

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2015, 11:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Da.Treba nam nešto novo svježe što ide u budućnost, a ne da gledamo unazad u vremena koja su bila turbulenta u svakom pogledu.Tako treba da gledamo i na pitanje riješenja grba.

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2015, 11:40 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Dakle, treba da se odreknemo svoje tradicije. Odličan predlog, pravi srBski!

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2015, 11:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Nisam to rekao.Htio sam reći da se prilagođavamo vremenu u kome živimo.

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2015, 11:44 
Citiraj:
Амстердам, Хамбург и Будимпешта су још познатији по женама

Jesi siguran za Hamburg?

Mislim idem gore redovno pa nesto ne vidim bas prepi*ke na sve strane...

Ono, nije bas da su ruzne, ali ne smijem onda ni pomisliti kakve su u drugim gradovima...

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2015, 11:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2011, 15:28
krajo je napisao:

Ovo ti je malo fuj.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1580 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 79  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]