banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Avg 2025, 17:22

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1628 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 82  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 05 Okt 2013, 22:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
taj popisivac je glup, ja bih ga popisao, ali ne kao osobu koja zivi ovde nego kao privremeno prisutno lice, svaka glava dvije marke vrijedi

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2013, 22:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2011, 17:38
On zena i troje djece,to je 10KM onda,ja mu kazem isto druze popisuj to uzmi lovu,kaze on meni ja ocu da radim po propisima i da je jos tu par komsija Srba odbio koji su takodje dosli na odmor,koji kreten

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2013, 22:36 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Kreten je čovjek koji hoće da radi po pravilima? I onda se pitamo što smo u qurcu :roll:

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2013, 22:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Avg 2011, 23:08
mogle bi komsije da se zale popisnoj komisiji ili da odu do njih popisati se

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2013, 22:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa stvar je u tome da mi radimo po pravilima,a balije ne rade.Na kraju ce njih biti 2m,a nas 900k sto nije stvarno stanje,znaci preveslace nas ko djecu opet.

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2013, 22:40 
Administrator
Korisnikov avatar

Prvo, prestani ih nazivati balijama, to ostavi za kuću i kafanu....Drugo, tih što su došli ako bude cca 10 hiljada sjeci me gdje sam najtanji. Nemaju muslimani drugog posla u ŠveCkoj nego da dolaze na popis ovamo....

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2013, 22:41 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 26 Dec 2010, 17:58
Ja sam se jedno triput popisala. Malo kod sebe, malo me materićaća kod kuće popisali, još sam bila kod prijateljice preko puta,
reko pribilježi me u rod. Ako još koji put naletim na upisivača jopet ću.

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2013, 22:42 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Sep 2013, 12:02
_зока je napisao:
Kreten je čovjek koji hoće da radi po pravilima? I onda se pitamo što smo u qurcu :roll:
Kod nas nije po pravilima raditi po pravilima. Nažalost.

Onaj ko radi po pravilima, po pravilu krši to naše pravilo da nije po pravilima raditi po pravilima, a to pravilo nije po pravilu pravilnika o pravilnim pravilima. Kontaš?

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2013, 22:43 
Administrator
Korisnikov avatar

Ha. Ha. Ha.

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2013, 22:44 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Ok, računaj samo prvu rečenicu. To sam htjel skazat.

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2013, 22:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

_зока je napisao:
Prvo, prestani ih nazivati balijama, to ostavi za kuću i kafanu....Drugo, tih što su došli ako bude cca 10 hiljada sjeci me gdje sam najtanji. Nemaju muslimani drugog posla u ŠveCkoj nego da dolaze na popis ovamo....

ima ih puno vise,jer jedan dodje i popise 20-tak svojih clanova koji nisu tu.
drugo ja se izvinjavam ako sam nekog uvrijedio,naziv balije potice od negdje pred kraj turske vladavine na ovim prostorima.Balije su Srbi koji su kasno presli na islam pa zbog odlaska turske sa ovih prostora nisu uspjeli dobiti povlastice koje su se dobijale inace prelaskom.Ja stvarno ne znam kako da ih drugacije zovem

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2013, 22:50 
Administrator
Korisnikov avatar

Balija je seljak, prostak, sirovina, ne to što ti misliš :wink:
Ma ima milijardu da ih bude, kao Kineza.

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2013, 22:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hehe citam veceras neki clanak,covjek i zena dosli kao na popis ,kazu dosli smo upisati sve clanove nase porodice,sinove i njihove porodice koji su svedskoj,na to sam mislio,bice njih puno

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2013, 22:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Avg 2011, 23:08
njihov glavni argument je da ce se vratiti u BiH kad odu u penziju ... ako se vrati 10% ljudi, june me ubolo.

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2013, 23:00 
Administrator
Korisnikov avatar

ssaassaa je napisao:
Hehe citam veceras neki clanak,covjek i zena dosli kao na popis ,kazu dosli smo upisati sve clanove nase porodice,sinove i njihove porodice koji su svedskoj,na to sam mislio,bice njih puno

Pa neka se popišu. Što kaže šlager, time pada njihova priča o etnički čistoj RS i multikulti federaciji.

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2013, 23:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Mar 2007, 02:35
A i o genocidu.
Ni sami ne znaju šta da rade.

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2013, 23:49 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pipisivači, je li popisujete nedjeljom?

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2013, 23:56 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 03 Sep 2013, 18:12
Da vam kaze nesto Bosnjak, a i stanovnik Svedske. :)

Ne znam sto se toliko potencira prica da ce Bosnjaci nesto poremetiti u BL. Tesko. Ovo se radi zbog pozicija, koliko toliko vecih prava. Bar na papiru. Uloge ko je kakav su podijeljene jos odavno i tu nema sta da se mijenja, a posto je iskrsla prilika narod koji je izbjegao iz BL ali i 49 entiteta to vise radi iz drugih razloga.

A gdje je 50 000 Bosnjaka iz Banjalucke regije, 25 000 iz grada Banja Luke, sa cime su se sve suocavali je pitanje za neku drugu diskusiju. ;)

Vrh

PostPoslato: 06 Okt 2013, 00:46 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 03 Sep 2013, 18:12
Uzeli godišnji odmor da se upišu kao Bošnjaci

http://www.avaz.ba/vijesti/teme/uzeli-g ... o-bosnjaci

Brojni Bošnjaci iz banjalučkog naselja Vrbanja pristigli su iz dijaspore u svoje prijeratne domove samo da bi obavili dužnost i učestvovali u popisu stanovništva u BiH. U to se uvjerila ekipa "Dnevnog avaza" u razgovoru s Vrbanjcima čije su trenutne adrese u Danskoj, Švedskoj, Finskoj...

Bh. pasoši

- Mislim da u ovom trenutku u Vrbanji nema nijedne kuće u koju nisu došli vlasnici iz dijaspore. Vidi se da smo svi svjesni važnosti popisa. Prije svega, zar ne treba da se zna koliko stanovnika ima ova zemlja - upitao je Nazif Turčinović.

Od devedesetih je, kaže, u inozemstvu. Danas je penzioner i to mu dozvoljava da po šest mjeseci bude uz svoje ognjište. Ponosan je i na 12 članova svog domaćinstva, koji će, kako napominje, svjesni svog identiteta, dočekati popisivače.

- Vrbanjci su ljudi posebnog sentimenta i organizacije, što je, također, značajno u ovoj priči - objašnjava nam Nedžib Vehabović.

Njegova je porodica jedna od najstarijih u Vrbanji, kaže nam listajući redom sva ostala prezimena koja su utkana u rodoslov ovog kraja.

- Supruga Seida i ja imamo kćerku i sina koji žive u Danskoj i Švedskoj. Njih ću ja popisati, imam njihove matične brojeve, kćerka ima i bh. pasoš. Mi smo uzeli godišnji odmor od dvije sedmice samo zbog popisa - govori nam Vehabović.

Njemu je to, kaže, od iznimne važnosti.

- Mislim da svaki građanin treba da se izjasni, ne želim utjecati na to kako, ali moja djeca su izuzetno vezana za Vrbanju i s prvim približavanjem BiH Evropskoj uniji sin se planira vratiti ovdje - objašnjava nam Vehabović.

Pišem bosanski

Predsjednik je Udruženja Vrbanjaca u Malmeu, gdje danas, prema njegovim podacima, živi oko 800 mještana ovog banjalučkog naselja. Osobno se potrudio da u okviru Udruženja, a i šire, apelira na Bošnjake u dijaspori i ukaže im na važnost odazivanja popisu stanovništva u BiH.

- Nemam baš precizan podatak o tome koliko ih je stiglo u Vrbanju zbog popisa, ali sa sigurnošću mogu kazati da ih je puno. Samo u mojoj najužoj porodici, osim mene i supruge, trebaju doći još dvojica braće iz inozemstva, a ništa drugačije nije ni kod ostalih. Željno iščekujem popisivače i vrlo sam svjestan vlastitog identiteta. Bošnjak sam, islamske vjeroispovijesti i govorim i pišem bosanski jezik - govori Vehabović.

Skupljali za džamiju

- U Vrbanji je do devedesetih godina živjelo oko 5.000 stanovnika. Od toga je bilo oko 97 posto Bošnjaka. Koliko ja znam, devedesetih je od toga u Vrbanji ostalo svega 10 porodica. Mi smo izašli 1995. godine. Živjeli smo u Finskoj, a kasnije u Malmeu. Svake godine okupim oko 300 ljudi na godišnjem skupu u Švedskoj, a ne treba zaboraviti ni da smo se borili da naša džamija prva "ustane", što se i desilo za svega 11 mjeseci, za šta smo prikupili 1,5 miliona kruna - kaže nam Vehabović.

Aplauz na nogama

Jedne prilike, kaže Nedžib, Finci su organizirali skup za bh. građane u njihovoj zemlji. Nakon debate i on je zatražio riječ.

- Kazao sam im: “Zahvaljujem, dobri ste ljudi, pomogli ste mi, dali ste mi školu, posao, stan u kojem me je čak i hrana čekala. Međutim, meni je od svega najvažniji moj identitet, ja sam državljanin BiH, Bošnjak, moja vjera je islam, a moja kultura i tradicija su mi najvrednije.” Cijela dvorana je ustala da mi plješće, a Finci su prilazili da mi čestitaju - sjeća se Vehabović.

Vrh

PostPoslato: 06 Okt 2013, 00:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Jan 2011, 19:09
Šta ako na kraju budu većina Srbi, a Bošnjacima oni koji su se izjasnili kao Bosanci i Hercegovci ujebu stvar? Mijenja li se išta?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1628 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 82  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]