banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 10 Avg 2025, 08:08

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1580 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 79  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 16 Apr 2015, 20:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Ovaj 4 fi 19 AB stub nije Vrbas pa makar Dodik donio dekret da jeste.

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 20:34 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
vrbaski vir je simbolizovan na predstavljanju kad je gavranovic licno prozveo vortex izazvan prebrancem koji je simbolicno spojio sumadiju nacionalno jelo makedoniju (tetovac) i srpsku kao tri oka koja gorgone nikad nisu imale samim tim nedostatak pipaka koje u heradlici oznacavaju gorgone je vidljiv iz daljine i golim ocima (mi dva a one jedno )

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 20:42 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Apr 2015, 21:40
chils je napisao:
Sta je tu cudno sto se sprdamo pa ja sedmicno osmislim barem 3 gluposti sa kojim se sef sprda poslije barem 2 hefte.
Nije li malo licemjerno pricati kako eto pobogu nije banjaluka kasaba vec epicentar zapadnog srpstva a u isto vrijeme gurati dva neustrojena manjacka bika na grb I drzati se pri tom nekog prirucnika za heraldicare kao pijan plota jer pobogu tako pise u knjizi (kao da projektuju most pa da sve mora u mm)

od nekud se mora poceti. :)
ne treba potcjenjivati kapacitete naseg grada, samo treba da se malo preracunamo. shvatimo gdje smo, ko smo i izvucemo maskimum svega. meni je ovaj grb dobar i podrzao bih ga.

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 20:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2011, 12:04
Ташко je napisao:
Ovaj 4 fi 19 AB stub nije Vrbas pa makar Dodik donio dekret da jeste.

Imaš Dučića o Vrbasu ispod velikog grba, ono "slavna i sveta".
Ali, voda se, na većini grbova koje sam vidio, predstavlja valovitom linijom.
Wolsburg - tvrđava i rijeka + vuk.
Na prvu prepoznatljivo.

Slika

Ovako nešto, samo stilizovano bi moglo proći i kod nas, malo drugačije od starog grba, ali opet bi predstavljalo Kastel.

Opet da ponovim svoj stav od ranije, trebali su zadati jasne elemente i raspisati konkurs, a ne ovako kako se sada radi. Ovaj grb je lijep, ali se većina ne može identifikovati, previše je simboličan, mi smo ovdje navikli na dikrektnija (na prvu jasnija) rješenja :D

Poslednji put menjao Choban dana 16 Apr 2015, 20:47, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 20:47 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2009, 12:35
Meni nije jebat ga, zabole me za heraldiku. Hocu nesto scim se mogu identifikovati, nesto sto cu sa ponosom pokazati gostima i nesto sto na prvu asocira na BL. Ovo to nije.

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 20:58 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Evil_Dead je napisao:
Па добро, грб није разгледница да натрпаш на њега свега и свачега, па у руб још и мало пијеска и шкољку залијепиш уз натпис поздрав из Тучепа...

Ја више о новом грбу размишљам као о трејд марку, нечему што може укомпоновати стилизоване приказе традиције са савременим добом које је визуалније него иједно доба прије. Отприлике - какав је потенцијал графичког рјешења у смислу брендинга, а да уједно (па макар у врло апстрахованој форми) садржи и елементе традиције.

Рјешење малог грба има потенцијал, нарочито колоритни... могу да замислим сребрни и златне елементе аплициране на дрес Борца цијелом дужином по сред груди или на плакатима, позивницама, канцеларијским материјалима, веб сајтовима, сувенирима... дало би се од тога направити свашта. Граница је само машта. :)

bravo! ja sam odusevljen ovim tvojim zapazanjem!!! a kao veliki navijac BORCA mogu zamisliti i to da se nekad u buducnosti oni pocnu nazivati " banjalucki bikovi" a vec vidim i nase navijacke kape sa rogovima (nesto kao asterik i obeliks ili nesto slicno), a vec vidim navijacice banjalucanke kako na obrazima imaju iscrtanu ovu novu "ZBUBASTU" banjalucku zastavu! UH covjece da si me pitao juce uopste ne bih svatio kolike potencijale ovaj grb ima!!!! hvala! :)

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 21:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Dec 2007, 18:06
Nisam bas ljubitelj niti poznavalac te heraldicke estetike, ali ovaj grb mi je vizuelno sasvim OK. Nije previse kicast i napadan, boje i obrisi su mi sasvim podnosljivi. Sto ga vise gledam, to mi je prijatniji.

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 21:56 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Apr 2015, 20:25
chils je napisao:
viktor bog da mu gresne misli prosti je jos ziv cini mi se iako je 31 godiste i porijeklom je iz ivanjske a da je jedan od nasih aj zdravo slikara jeste

nije za grba no to nije bila ni poenta nisu ni mudonje za grba kao ni safikada ili vezeni most ali aj objasni srbima na baterije da ne pale max kad pred njih iz krivine izleti tender

кад већ помињеш мудоње, ево један занимљив и врло познат примјер из италијанске хералдике :lol:

Slika

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 22:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Slika

Čovjeku u trenerci čupaju patike sa noga.

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 22:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Takođe Gavra mora da zna ovo nije 1350. pa da se slobodni carski gradovi i plemićke porodice takmiče ko će imati bolji, originalniji i ljepši grb po heraldici.

Slika

History, here I come. :lol:

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 23:54 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Зоран Николић je napisao:
chils je napisao:
viktor bog da mu gresne misli prosti je jos ziv cini mi se iako je 31 godiste i porijeklom je iz ivanjske a da je jedan od nasih aj zdravo slikara jeste

nije za grba no to nije bila ni poenta nisu ni mudonje za grba kao ni safikada ili vezeni most ali aj objasni srbima na baterije da ne pale max kad pred njih iz krivine izleti tender

кад већ помињеш мудоње, ево један занимљив и врло познат примјер из италијанске хералдике :lol:

Slika

cekaj, da li su to tri kučeća koorca na grbu??? hahaha. :D aooo ljudi zamislite da su nam ovo stavili, haha. cekaj a da li to stvarno moze? ima li opisa ovog talijanskog grba?

čovječe, na prvi pogled pomisliš grb, kakve tu filozofije ima, ali sad mi je jasnije da neko o tome izuzetnoooo mnoooogo zna, i da se to bas proučava do tančina, kao i da se iza toga krije čitav složeni sistempravila i kombinatorike...

znaci mozda i mi dobijemo uskoro "misaoni" grb!!! to mi cak zvuci uzbudljivo! 8)

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2015, 23:58 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

filozof sa vrbasa je napisao:
Takođe Gavra mora da zna ovo nije 1350. pa da se slobodni carski gradovi i plemićke porodice takmiče ko će imati bolji, originalniji i ljepši grb po heraldici.

Slika

History, here I come. :lol:

citao sam nesto u medjuvremenu. zapravo taj prvi grb, bez bikova ce se najvise koristiti. a kad njega gledam izolovano, djeluje moderno bas zbog te apstrakcije, a kontam, kad polako dodajes sve ovo okolo onda dobija na nekoj tezini i ozbiljnosti i onako tiho (ili glasno) govori "vodimo mi racuna o svemu, nemojte da mislite da stvari prepustamo slucaju". to mi je dobro.

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2015, 09:03 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Dec 2009, 15:09
Grb je sjajn! Steta sto je na javnoj prezentaciji bilo svega 10-15 ljudi...sve je mnogo jasnije poslije objasnjenja!
Zorane, da li imate nekih novih informacija vezano za javnu raspravu?

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2015, 09:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
chils je napisao:
covjece ne radi se o stidu svaka peri cast ali bakovi koji se bodu nisu nesto sto je simbol za banjaluku ja ne znam odakle si ti ali da pretpostavimo da neko na grb beograda nalijepi petrohemijske dimnjake panceva da nece bas svejedno beogradjanima biti i danas sa koliko toliko urednim cestama imas dobro voziti do jebenih stricica a kamo prije 120 godina mogao si onda tutnti i jezevu kucicu jebi ga i copic je jedno vrijeme proveo u BL
a kad smo kod doprinosa knjizevnosti i uzimanja simbola zar ne mislis da je licemjerno da se gura pero i 2 bika a ni jedan vezeni most nasihin
glupost je po meni hvatati se jeftinih poena preko ledja pojedincnih pisaca slikara pjevaca politicara ili vodoinstalatera (uvijek ima i drugi koji je opet bitan) banjalucki grb treba jednostavnost 3 komponente kesten kastel i vrbas i kapak sto jednostavnije to se lakse pamti al jebaj ga ne moze jer franko anglo saxonski pravilnik ne dozvoljava
jos da signet prstenje pocnemo izdavati

види, кад се говори о идентитету и симболима Бање Луке, треба имати на уму да она није само уже градско језгро. Бања Лука је и највећа административна јединица (која обухвата и Стричиће које помињеш) у Српској. уз то, она је и најзначајнији град Крајине и дефакто главни град Републике (јер је сједиште њених најважнијих институција). све то треба узети у обзир кад се размишља о грбу. и све то треба изразити на одређени начин, поштујући хијерархију. урбано језгро је представљено штитом, као средишњим и најважнијим елементном грба. дијадема у круни говори о статусу града у контектсту ентитета, док бикови говоре о широј околини, тј. о Крајини. све има своје мјесто.

Odavno u BL nista nije Banjalucko a medju mudonjama grada ionako sjede Vrovci sljegli sa planina i nadrigli zabari uz pokojeg zupskog mrmka a ti si ocito uradio ono sto su oni od tebe trazili. Narod u BL nema sta jesti a politicari rapredaju o bitnosti heraldike :roll:

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2015, 10:00 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

ajkula je napisao:
chils je napisao:
covjece ne radi se o stidu svaka peri cast ali bakovi koji se bodu nisu nesto sto je simbol za banjaluku ja ne znam odakle si ti ali da pretpostavimo da neko na grb beograda nalijepi petrohemijske dimnjake panceva da nece bas svejedno beogradjanima biti i danas sa koliko toliko urednim cestama imas dobro voziti do jebenih stricica a kamo prije 120 godina mogao si onda tutnti i jezevu kucicu jebi ga i copic je jedno vrijeme proveo u BL
a kad smo kod doprinosa knjizevnosti i uzimanja simbola zar ne mislis da je licemjerno da se gura pero i 2 bika a ni jedan vezeni most nasihin
glupost je po meni hvatati se jeftinih poena preko ledja pojedincnih pisaca slikara pjevaca politicara ili vodoinstalatera (uvijek ima i drugi koji je opet bitan) banjalucki grb treba jednostavnost 3 komponente kesten kastel i vrbas i kapak sto jednostavnije to se lakse pamti al jebaj ga ne moze jer franko anglo saxonski pravilnik ne dozvoljava

види, кад се говори о идентитету и симболима Бање Луке, треба имати на уму да она није само уже градско језгро. Бања Лука је и највећа административна јединица (која обухвата и Стричиће које помињеш) у Српској. уз то, она је и најзначајнији град Крајине и дефакто главни град Републике (јер је сједиште њених најважнијих институција). све то треба узети у обзир кад се размишља о грбу. и све то треба изразити на одређени начин, поштујући хијерархију. урбано језгро је представљено штитом, као средишњим и најважнијим елементном грба. дијадема у круни говори о статусу града у контектсту ентитета, док бикови говоре о широј околини, тј. о Крајини. све има своје мјесто.

Odavno u BL nista nije Banjalucko a medju mudonjama grada ionako sjede Vrovci sljegli sa planina i nadrigli zabari uz pokojeg zupskog mrmka a ti si ocito uradio ono sto su oni od tebe trazili. Narod u BL nema sta jesti a politicari rapredaju o bitnosti heraldike :roll:

da li stvarno vjerujes u to da neko ko je strucnjak pored sve ove price radi nesto po necijem naredjenju? pa vidis da ni gradska vlast pojma nema, pa neki od njih se srame bikova. to su i javno rekli, ali su se i ogradili i reklida da nemaju pojma o heraldici.

neka svako radi svoje. ova dva covjeka su sto se men tice dobro uradila posao!

gdje ste ljudi :D svi spavate? taman sam se zainteresovao za ovu temu :D
jos uvijek cekam odgovor za MUDAAA :) :) :)

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2015, 10:01 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Apr 2015, 20:25
Talija je napisao:
Slika

Čovjeku u trenerci čupaju patike sa noga.

:D

та необична шаржа која се јавља у италијанској и шпанској хералдици, зове се прогутана греда (banda ingollata). у овом случају су двије греде (близанци). налази се у челенки (крести) па је зато савијена. иначе на штиту се прикајује као привез.

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2015, 10:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Zahvaljujuću ovoj temi čitala malo o simbolici, recimo na porodičnim grbovima ukoso postavljeni npr. mačevi ukazuju na grb vanbračne djece.
Kad već spomenu oblik grba Beograda, razapeta koža, kako se zove oblik dubrovačkog štita na grbu koji je mislim sam po sebi specifičan i neobičan.

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2015, 10:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
ajkula je napisao:
chils je napisao:

Rode, evo ja im predlazem Trapiste koji su donijeli pivo u BL i dukate dobijene za nekog otetog Austrijanca u pohodima Ferhad pase.
Sta fali? Sve je to nase :D

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2015, 10:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
da li stvarno vjerujes u to da neko ko je strucnjak pored sve ove price radi nesto po necijem naredjenju? pa vidis da ni gradska vlast pojma nema, pa neki od njih se srame bikova. to su i javno rekli, ali su se i ogradili i reklida da nemaju pojma o heraldici.
[/quote]

Jok eto, data je slobodna volja da rade sta hoce :wink: Pa u Bl ne mozes ni kafanu da otvoris a da ne dobijes blagoslov gradskih otaca a kamo li nesto na visem nivoJu.

Grb ne lici ni na sta! Na prvu bih rekla da je reklama za mesnicu.. Poveznicu sa BL ima koliko i ja sa Monikom Beluci!!

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2015, 10:17 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

ajkula je napisao:

Jok eto, data je slobodna volja da rade sta hoce :wink: Pa u Bl ne mozes ni kafanu da otvoris a da ne dobijes blagoslov gradskih otaca a kamo li nesto na visem nivoJu.

Grb ne lici ni na sta! Na prvu bih rekla da je reklama za mesnicu.. Poveznicu sa BL ima koliko i ja sa Monikom Beluci!![/quote]

od kad to "mesnica" ima pravo na grb? ako u ovom grbu vidis "mesnicu" onda za tebe grbobvi nisu :D ocigledno :P.

bik je legitiman heraldicki simbol, i onda za tebe svi grbovi koji imaju na sebi bika zapravo su grbovi mesnopredadjivacke industrije? pa oni imaju logotipove a ne grbove. ajoj akiul'ce!!! :) nemoj tako. ovo je dobro rješenje.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1580 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 79  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]