banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 21:13

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 171 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 23 Apr 2013, 15:33 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 26 Jun 2010, 18:18
Evil_Dead je napisao:
staar je napisao:
ako vam se neko ko je zavrsio sta inzinjersko ili ekonomiju zali kako nema posla , mislim da bi im odmah trebalo oduzeti i diplomu i zvanje jer je ocigledno da ni za sta nije sposoban, ljudi koji se skoluju trebaju znati da moraju biti u stanju stvarati posao a ne cekati da im padne sa neba.

Претпостављам да си ти створио успјешно предузеће које си стекао тако што си почео да радиш на надницу окопавајући кукурузе, затим уштедио капитал од те наднице и уложио у бизнис?

Наведи ми примјер како инжињер код нас у року 5 година може да себи "створи посао". Из чега? Може ли се без новца? Ресурса - како научних тако и индустријско-технолошких? Да неће можда инжињер штанд на пијацу да постави? Као да је бити инжињер исто што и бити конобар!?

Стиче се утисак из твог поста да су послови исто што и зрели дудови, па расту на грани, а стока инжињерска је сувише килава да их убере.
Стварно, зашто се ови са машинског који немају посла не окупе у нечијем подруму па почну да производе млазне моторе или реакторе за хладну фузију (а ови са ПМФ-а развију сам процес хладне фузије)? Зато што су лијена, неспособна инжињерска стока која не умије да створи себи посао! :lol:

kometar ti je jako neozbiljan, jeste uvijek je lakse kriviti sve ostale (sudbinu, vladu, drzavu,komsiju...) nego preuzeti odgovornost za svoje lose odluke i izbore...

poznajem ljude koji uzeli male kredite i uspjesno su razvili mali biznis, ne mora to da bude proizvodnja mlaznih motora ili reaktora, moze i namjestajam, alata i raznoraznih masinski djelova...
gospoda inzinjeri kad se okupe kako rece u podrum mogu zvati redom njemacke i austrijske (najjaca masinska idustrija) firme i nuditi im svoje znanje i za njihove uslove jako jeftinu radnu snagu.

a ja iz struke da ti kazem inzinjer rucunarstva i informatike treba samo kompjuter i internet da bi nasao posao a ako to nije stanju onda ...

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2013, 15:54 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
skeva je napisao:
Uzecemo za primjer Laktase kao mikro sredinu. Laktasi su i u prijeratnoj Jugoslaviji bili veoma bogat kraj, a tad nije bilo Dodika sa svom njegovom moci. Tada su Laktasi bili teritorija sa najvecim brojem malih preduzeca u BIH cini mi se, negdje sam to procitao..

Ovaj.....Uspon Laktaša kao "privrednog čuda SFRJ" se nekako poklopio sa Dodikovim dolaskom na čelo IO SO Laktaši.....

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2013, 15:58 
Pripravnik
Pripravnik

_зока je napisao:
skeva je napisao:
Uzecemo za primjer Laktase kao mikro sredinu. Laktasi su i u prijeratnoj Jugoslaviji bili veoma bogat kraj, a tad nije bilo Dodika sa svom njegovom moci. Tada su Laktasi bili teritorija sa najvecim brojem malih preduzeca u BIH cini mi se, negdje sam to procitao..

Ovaj.....Uspon Laktaša kao "privrednog čuda SFRJ" se nekako poklopio sa Dodikovim dolaskom na čelo IO SO Laktaši.....

koliko ja znam laktasi sami nisu imali najveci broj malih preduzeca vec su imali male poreze pa su se mala preduzeca od slovenije do makedonije prijavljivala u laktasima

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2013, 16:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2011, 00:53
Citiraj:
a ja iz struke da ti kazem inzinjer rucunarstva i informatike treba samo kompjuter i internet da bi nasao posao a ako to nije stanju onda ...

Дакле, сви нек пале на ЕТФ и студирају рачунарство и информатику? Тај сектор ће да ријеши све наше проблеме? Не треба нам ништа друго? Ни зидари, сељаци, тесари, месари, архитекти, учитељи, умјетници, рудари, путари, љекари, механичари, цвјећари, психолози, трговци, вртлари, сточари...?

Како неко да гаји стоку ако нема земљу, објекте и почетни капитал? Како да узме кредит, ако нема на основу чега да га узме? Како зубар да отвори ординацију ако нема новца да је отвори и купи опрему? Јеси ли ти икада ушао у банку да тражиш кредит? Јеси ли видио "књиге инџијеле" које мораш попунити и услове које мораш задовољити да би добио најмањи могући износ? Јеси ли видио камате? Знаш ли колика је конкуренција у свим могућим пољима? Знаш ли колико се фирми затвара, усјева заорава, млијека просипа...? А људи су радили, дизали кредите, све поштено, све у зноју лица свога...

Зашто имам осјећај да само пишаш по сиротињи?

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2013, 16:02 
Administrator
Korisnikov avatar

staar je napisao:
_зока je napisao:
skeva je napisao:

koliko ja znam laktasi sami nisu imali najveci broj malih preduzeca vec su imali male poreze pa su se mala preduzeca od slovenije do makedonije prijavljivala u laktasima

Kakve to veze ima? Pa desetine zemalja žive od toga? Jesi čuo za izraz "poreski raj"?

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2013, 16:09 
Pripravnik
Pripravnik

Evil_Dead je napisao:
Citiraj:
Знаш ли колика је конкуренција у свим могућим пољима?

jos jedan tvoj neozbiljan kometar, a ova gore pitanje sve o tebi govori . ko se boji konkurencije nema sta traziti ni u redu za bus...

i o kakvoj ti konkurenciji govoris kad citava RS ima 1 300 000 stanovnika :evil3:

i samo da je pola ljudi koji su zavrsili menadzment ili politicke nauke upisao informatiku i racunarstvo situacija na birou bi bila osjetno povoljnija!

Poslednji put menjao staar dana 23 Apr 2013, 16:09, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2013, 16:09 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Brale001 je napisao:
Daniel. je napisao:
Ja smatram da je narod dovoljno psihički sazreo da im se komunizam više nikad ne dogodi, nigdje, nikada, nijednom narodu. Zašto govorim "da se ne dogodi" - zato što je to pojava koja se širi kao korov i uništava državu i narod kako iznutra tako i izvana. Nema besplatnih stanova, nema jednog sigurnog posla do kraja života pa ti svejedno da li ga radio punim intenzitetom ili ne i gomila drugih beneficija..

Šta ima? Država koja bi trebalo da stvori uslove da bi se otvorilo što više radnih mjesta, gurati industriju, poljoprivredu i sve ono što bi bilo profitabilno (a to BIH sad ne radi). Šta još ima? Ti, tvoje ruke, tvoja pamet i sposobnost da sebi i ljudima koji su tebi bliski nešto stvoriš. E pa ko se koliko trudi, toliko će i imati.

Ne državna sisa, nop nop. :violent1: Već ti sam sa svojim rukama, pameti i sposobnosti protiv svih ostalih. E sad, neko ima male ambicije pa ostvari malo ili nimalo. A neko je ambiciozan, pametan, pa se bori 24 sata dnevno, kopa, marljivo rovi (figurativno rečeno) po cijele dane.. pa ostvari nešto za sebe i ljude oko sebe. Taj čovjek je uspio u životu.

E ovo drzavna sisa nop nop to me podsjeti uuu..

Imam ja jednog prijatelja sa kojim se ne slazem , kad sam procito ovo tvoje, ko da sam njega cuo u srednjem uhu.

On kaze nesto isto kao ti,nesto kao ovako:
Drzava tj sistem je tu da sluzi nekom. E sad koje taj? On je to meni ovako objasnjavo.
Drzava nije tu da stiti sve svoje gradjane kao neka dobra vila.
Nije to socijalna ustanova da stiti tebe koji nemas i ostalo siromasno stanovnistvo da svima pruzi jednake uslove, podlogu i mogucnosti za razvoj, za neki isti start i uspjeh u zivotu. To je utopija.
Drzava nije tu da stiti neku izmisljenu socijalnu pravdu, da obezbijedi neke okvire za ekonomske mogucnosti svima, to naginje na Marksa.

Drzava je tu da stiti trziste da ono nesmetano funkcionise sa svojim zakonima.
Drzava je tu za one koji su sposobni, vjesti, za one koji zu zaintersirani i motivirani da naprave jos vise. Drzava je za uspjesne, tvoj problem je sto ti nisi sposoban i zato ti propadni sam (ma nisi ti kriv takav si se rodio), a ostali sposobni ce se spasti.
Tebi ce se malo pomoci dok se ne snadjes,grickat ces malo socijalu, malo familija, neces biti gladan a ne da svi propadnemo zajedno.

BTW, koliko ja znam komunizam se jos nigdje nije dogodio niti je postojao,djes to naso.

Država treba da štiti svoje građane zakonima i pravom, treba da štiti domaću proizvodnju, treba da ima socijalnu politiku, da pruži uslove za razvoj preduzeća, da ima sudstvo i zdravstvo koje je efikasno a šta ima ova naša paradržava u nestajanju?

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2013, 16:13 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

staar je napisao:
Evil_Dead je napisao:
Citiraj:
Знаш ли колика је конкуренција у свим могућим пољима?

jos jedan tvoj neozbiljan kometar, a ova gore pitanje sve o tebi govori . ko se boji konkurencije nema sta traziti ni u redu za bus...

i o kakvoj ti konkurenciji govoris kad citava RS ima 1 300 000 stanovnika :evil3:

i samo da je pola ljudi koji su zavrsili menadzment ili politicke nauke upisao informatiku i racunarstvo situacija na birou bi bila osjetno povoljnija!

A tebi je konstantacija na mjestu :lol: treba svi da budu inžinjeri i doktori i eto zlatnih kašika :roll: Država ima toliko stanovnika i preko 50% nezaposlenih zbog uništavanja vlastite privrede nekontrolisanim uvozom i krađom i korupcijom i na sve to dodaj apsurdnu politiku prepisanih poreskih nameta zapadnih država za koju begovski desetak i harač djeluje mizerno...ti bi od zemlje bogate vodom i zemljištem pravio Silicijumsku dolinu :roll: ko da ti je Mikerević mentor...

Poslednji put menjao nepokoreni dana 23 Apr 2013, 16:15, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2013, 16:14 
Pripravnik
Pripravnik

_зока je napisao:
Kakve to veze ima? Pa desetine zemalja žive od toga? Jesi čuo za izraz "poreski raj"?

da ali mi to nismo, niti smo u drzavi sa ostalim ex ju republikama da one kod nas registruju firme

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2013, 16:16 
Pripravnik
Pripravnik

nepokoreni je napisao:
A tebi je konstantacija na mjestu :lol: treba svi da budu inžinjeri i doktori i eto zlatnih kašika :roll: Država ima toliko stanovnika i preko 50% nezaposlenih zbog uništavanja vlastite privrede nekontrolisanim uvozom i krađom i korupcijom i na sve to dodaj apsurdnu politiku prepisanih poreskih nameta zapadnih država za koju begovski desetak i harač djeluje mizerno...ti bi od zemlje bogate vodom i zemljištem pravio Silicijumsku dolinu :roll: ko da ti je Mikerević mentor...

pa jel sam mozda rekla svi???
a da ne treba mozda ko sad vecina da studira menadzment na privatnom i poslije se zale i kukaju kako posla nema?

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2013, 16:21 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Ne nego treba da zasuču rukave, a kod nas je politika ja sam studirao da ne bi radio, fotelja i kravata nebitno koji je fakultet.

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2013, 16:21 
Administrator
Korisnikov avatar

staar je napisao:
_зока je napisao:

da ali mi to nismo, niti smo u drzavi sa ostalim ex ju republikama da one kod nas registruju firme

Pa ko je rekao da tako treba? Ja sam samo spomenuo da je uspon Laktaša počeo sa usponom Dodikove politčke karijere, a ti si se odmah nadovezao na to....De malo prati tok diskusije...

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2013, 16:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

staar je napisao:
samo da je pola ljudi koji su zavrsili menadzment ili politicke nauke upisao informatiku i racunarstvo situacija na birou bi bila osjetno povoljnija!

Објасни. На конкретним разрађеним примјерима. У ком смислу би се поправила ситуација, колики би био економски раст... На крају крајева, уради студију о томе па започни са реализацијом и за пет година постигни резултате, јер то је лако зар не?

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2013, 16:26 
Administrator
Korisnikov avatar

Nek' se udruži sa RSbpBiH i ima da posjeduju pola grada za manje od deset godina....

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2013, 16:29 
Pripravnik
Pripravnik

Evil_Dead je napisao:
staar je napisao:
samo da je pola ljudi koji su zavrsili menadzment ili politicke nauke upisao informatiku i racunarstvo situacija na birou bi bila osjetno povoljnija!

Објасни. На конкретним разрађеним примјерима. У ком смислу би се поправила ситуација, колики би био економски раст... На крају крајева, уради студију о томе па започни са реализацијом и за пет година постигни резултате, јер то је лако зар не?

to je cinjenica, za detaljnu razradu ja nemam vremena jer me ceka stvarni posao.

a ti posto si dokon da filozofiras reci bar jedan argument da to nije tako? da su menadzercici sa privatnog i iz supljeg u prazno sa politickih nauka bolji za ekonomiju?

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2013, 16:31 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Al su nas ovi sa državnog ispravnog i najboljeg na svijetu doveli do totalne propasti....

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2013, 16:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
nepokoreni je napisao:
Država treba da štiti svoje građane zakonima i pravom, treba da štiti domaću proizvodnju, treba da ima socijalnu politiku, da pruži uslove za razvoj preduzeća, da ima sudstvo i zdravstvo koje je efikasno a šta ima ova naša paradržava u nestajanju?

Dosta se slazemo, i ja bi se potipso na dosta ovog tvog, ali bi nas ovaj moj Friedmanovac sjeko kom macem.

Reko bi sta to pricas pricas o protekcionizmu a htio bi u EU, covjece sve je potcinjeno ekonomiji i zakoni i sudstvo i ljudi i pravda.
Hoces welfare drzavu.
Sta, tvoji lokalni zakoni sudovi da budu vazniji od medjunarodni. Sve to treba promjenit uskladit i dalje......... da ne duljim i ovo je previse, pokvari mi dan kad ga se sjetim.

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2013, 16:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

staar je napisao:
to je cinjenica, za detaljnu razradu ja nemam vremena jer me ceka stvarni posao.

То, наравно, није чињеница. А за разраду немаш времена јер немаш на основу чега разрађивати. Поред Индије, ми можемо само да крадуцкамо рачунарско-информатичке послове, пар десетина људи да има стварног посла и то је то, а и већина посла би била аутсорсована у Индију.

staar je napisao:
a ti posto si dokon da filozofiras reci bar jedan argument da to nije tako? da su menadzercici da privatnog i iz supljeg u prazno sa politickih nauka bolji za ekonomiju?

Подебљано: Нисам ја докон да филозофирам, то ми је посао. Тако ми пише у дипломи. :)

Менаџерчићи са приватних факултета јесу добри за економију, ову економију коју ти заступаш. Наиме, власници тих приватних факултета продају услугу и то врло вјешто, за фине паре. Дакле, они су успјешни пословни људи. То што су производи њиховог "пословања" једнаки производима из кинеских шопова... па, сад... бизнис је бизнис, а паре су паре, зар не? :wink:

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2013, 16:44 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Brale001 je napisao:
Reko bi sta to pricas pricas o protekcionizmu a htio bi u EU

Samo bi mu odgovorio: otiđi u bilo koji market u Austriji ili Njemačkoj i nađi uvozno mlijeko ili mliječni proizvod..ako ga nađeš vidi razliku u cijeni i zašto je tako pa se javi :evil3:

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2013, 16:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2002, 16:13
Evil_Dead je napisao:
staar je napisao:

Vjerovatno je mislio na poslove preko Interneta i rad od kuce. Ne znam postoji li istrazivanje kod nas, ali u Srbiji veliki broj informaticara (dobro) zivi od toga. Kazu da izvoze vise softvera, nego malina.

Naravno, ne mogu svi biti informaticari. Pitao si u jednom od prethodnih postova sta da radi jedan inzinjer (ne informatike). Pa, u npr. Svajcarsko moze da se zaposli u struci, u firmi u kojoj ce njegovo znanje biti korisno. Ako ima ideju, moze da otvori i svoju firmu, a za pocetni kapital moze naci investitore (ako neko povjeruje u njegovu ideju) ili dici povoljan kredit u banci.

Ovdje ima opciju da se uclani u vladajucu partiju (bolje sto ranije, da se do diplomiranja upozna sa ljudima), pa da se nakaci negdje u Zeljeznicama ili nekoj elektro ili hidroelektrani...

staar je napisao:

a ti posto si dokon da filozofiras reci bar jedan argument da to nije tako? da su menadzercici sa privatnog i iz supljeg u prazno sa politickih nauka bolji za ekonomiju?

Ne mora znaciti da je "dokon da filozofira". Mozda je covjeku pos'o da filozofira. :)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 171 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]