Daniel. je napisao:
Ja smatram da je narod dovoljno psihički sazreo da im se komunizam više nikad ne dogodi, nigdje, nikada, nijednom narodu. Zašto govorim "da se ne dogodi" - zato što je to pojava koja se širi kao korov i uništava državu i narod kako iznutra tako i izvana. Nema besplatnih stanova, nema jednog sigurnog posla do kraja života pa ti svejedno da li ga radio punim intenzitetom ili ne i gomila drugih beneficija..
Šta ima? Država koja bi trebalo da stvori uslove da bi se otvorilo što više radnih mjesta, gurati industriju, poljoprivredu i sve ono što bi bilo profitabilno (a to BIH sad ne radi). Šta još ima? Ti, tvoje ruke, tvoja pamet i sposobnost da sebi i ljudima koji su tebi bliski nešto stvoriš. E pa ko se koliko trudi, toliko će i imati.
Ne državna sisa, nop nop.

Već ti sam sa svojim rukama, pameti i sposobnosti protiv svih ostalih. E sad, neko ima male ambicije pa ostvari malo ili nimalo. A neko je ambiciozan, pametan, pa se bori 24 sata dnevno, kopa, marljivo rovi (figurativno rečeno) po cijele dane.. pa ostvari nešto za sebe i ljude oko sebe. Taj čovjek je uspio u životu.
E ovo drzavna sisa nop nop to me podsjeti uuu..
Imam ja jednog prijatelja sa kojim se ne slazem , kad sam procito ovo tvoje, ko da sam njega cuo u srednjem uhu.
On kaze nesto isto kao ti,nesto kao ovako:
Drzava tj sistem je tu da sluzi nekom. E sad koje taj? On je to meni ovako objasnjavo.
Drzava nije tu da stiti sve svoje gradjane kao neka dobra vila.
Nije to socijalna ustanova da stiti tebe koji nemas i ostalo siromasno stanovnistvo da svima pruzi jednake uslove, podlogu i mogucnosti za razvoj, za neki isti start i uspjeh u zivotu. To je utopija.
Drzava nije tu da stiti neku izmisljenu socijalnu pravdu, da obezbijedi neke okvire za ekonomske mogucnosti svima, to naginje na Marksa.
Drzava je tu da stiti trziste da ono nesmetano funkcionise sa svojim zakonima.
Drzava je tu za one koji su sposobni, vjesti, za one koji zu zaintersirani i motivirani da naprave jos vise. Drzava je za uspjesne, tvoj problem je sto ti nisi sposoban i zato ti propadni sam (ma nisi ti kriv takav si se rodio), a ostali sposobni ce se spasti.
Tebi ce se malo pomoci dok se ne snadjes,grickat ces malo socijalu, malo familija, neces biti gladan a ne da svi propadnemo zajedno.
BTW, koliko ja znam komunizam se jos nigdje nije dogodio niti je postojao,djes to naso.
Država treba da štiti svoje građane zakonima i pravom, treba da štiti domaću proizvodnju, treba da ima socijalnu politiku, da pruži uslove za razvoj preduzeća, da ima sudstvo i zdravstvo koje je efikasno a šta ima ova naša paradržava u nestajanju?