korisnik je napisao:
Tesko je ocivjeniti sta je najgore u RS, da li Vlada, javna preduzeca i institucije...
Zdravstvo je posebna prica, jer ko god se razbolio zna da u njemu doktori vide samo nacin da se zaradi novac, posto se podrazumjeva da se doktorima, sestrama...da novac, ako se zeli lijecenje. Ljekova nema, pa pacijent mora sam da kupuje. Banjalucki KBC je dno dna. Zali Boze para sto se izdvaja za zdravstveno osiguranje.
http://www.glassrpske.com/novosti/vijes ... 83183.htmlЗдравство у БиХ најгоре у региону
23.06.2012 06:00 | Драгана Келеч
Бањалука - Здравство у БиХ најгоре је у региону, што потврђују подаци Свјетског економског форума, према којем је БиХ од 134 земље на 89. мјесту, далеко иза Србије, Црне Горе и Хрватске.
Na 4 strane se pise kako doktori primaju novac i oznaceni su kao glavni krivci za stanje u zdravstvu. Da li su doktori krivi za trenutnu situaciju ili Vlada koja je sve dozvolila?
Vlada, preko Fonda i Ministarstva ima sve mehanizme da sprijeci mito i korupciju, a uradili su veoma malo (da ne kazem nista). Ne postoji nikakva analiza zdravstvenih ustanova u RS! Mislim na detaljnu analizu poslovanja ustanova, od javnih nabavki do neplanskog zaposljavanja pa do lijekova i farmakomafije. Sistem odgovornosti u odnosu na normalne zemlje je ravan nuli.
Direktori se postavljaju na osnovu politickog opredeljenja, a ne na osnovu znanja i skilova. Politicki kadrovi su nesposobni podanici kojima treba 3 godine da "udju u posao" a posle toga dolazi do promene politicke klime i sve opet iz pocetka. Dolazi novi direktor koji mora ispostovati svoju stranku i dodatno opteretiti budzet sa novim radnicima koje mi placamo iz svojih plitkih dzepova.
Podignuta su prilicna sredstva od Svjetske banke i pitanje je kojom dinamikom ce se vracati krediti. Rijetko koje ustanove imaju normalnu opremu za rad, prostor, a o kadru da ne pricamo. Ministar je ove nedelje priznao gresku zvanu Porodicna medicina, i kao sto su svi ocekivali da se napravi neki zaokret, ovaj "sjajni" projekat Porodicne medicine je produzen do 2016.g. Bilo bi smjesno da nije tragicno - tako se nekako kaze. Mogao bi do ujutro pisati o opstem haosu u zdravstvu RS, ali mislim da imam pametnijeg posla.. poz.