filozof sa vrbasa je napisao:
Istorija se ponavlja. U ovom slučaju ne mislim na naciste i rat, nego na tu njihovu podjelu na Sefarde i Aškenaze ala suniti i šiti. Ako napraviš jednima, drugi će sa razlogom da pitaju šta je sa nama. Tolike sinagoge nisu postojale zato što je njih bilo mnogo nego zbog njihove podjele.
Filozofe, pročitaj tekst.
Piše ti u samom tektu: centar će biti zajednički i koristiće ga zajedno i Aškenazi i Sefarde.
I piše da će Vlada izdvojiti milion KM za izgradnju, što je, kako je primjetio Block out nedovoljno. Ostatak vjerovatno jevrejska zajednica.
Hertzog je napisao:
Super, ali cisto sumnjam da ce tu radno mesto dobiti neko ko nije jevrej, uz to kda vec shoole pomenu kastel, sta sa njim, istorijski spomenik se urusava, a vazno je da "turisti" dolaze u "obilazak sinagoge... Bruka ovog grada i drzave je taj kastel, moslis Boga kada ti neko dodje u posetu da te ne pita da ga odvedes na kastel
U tom istom Kastelu je godinama bio Zavod za zaštitu spomenika, koji nije ništa uradio, ali baš ništa, da se očuva Kastel. Čemu onda takav zavod, ako ne čuva spomenike kulture? Možda da nekome daju plate? I još neki spomenici kuture propadaju.
Sada su Kastel valjda preuzli gradski oci, a zašto ga ne obnavljaju, moraćeš njih pitati.
A što se poslova tiče, neka izgrade taj centar pa ćemo poslije vidjeti ko će biti zaposlen...