banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Avg 2025, 15:12

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1611 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 81  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 30 Okt 2017, 12:19 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 20 Apr 2012, 12:53
Golubić_CR je napisao:
Pa eto javiće se neko stručniji od nas obojice, pa nek napiše mišljenje, mada i ti sam to možeš lako provjeriti sa par klikova i upisa na google.

Kad već neki porede situaciju u Federaciji i kod nas, bilo bi interesantno porediti hipotetički situaciju pred sam rat, kada bi se povukla identična entitetska linija kao u Dejtonu. Tamo su industrijski centri Sarajevo, Tuzla, Zenica i Mostar, preko milion više stanovnika. Koliki bi bio ukupan BDP, BDP glavi stanovnika i ostali makroekonomski pokazatelji...

Ako na to dodamo ratne i poslijeratne donacije i u kojem omjeru su išle tamo, a koliko su prema nama trajale otvorene, ali i one tihe sankcije. Čovjek bi očekivao da su oni Zapadna Njemačka, a glavni pokazatelji pokazuju da su razlike neznatne, prosječna plata, penzija, BDP po glavi stanovnika i ono što ide u prilog moje tezi da imam pomaka na bolje - nikad nije bila manja razlika u zadnjh 15-tak godina. A uzecu sve podatke na jednom mjestu pa uporediti.

Aj da gledamo ovako , kad vec govoris od prije rata da se linija povuce , al recimo koji su gradovi vise stradali u federaciji ili Rep.Srpskoj ?
Cija je privreda unistena , sta je to Sarajevo imalo poslije rata kao i TZ , Mostar ni sad , njih je vise rat dotukao i rat se vecinom vodio na njihovoj teritoriji , dok je nasi gradovi vecinom ne osteceni , od Banja Luke do Bijeljine kao i Prijedor do Trebinja . Hocu da kazem da je njih vise kostalo oporavak nego nas , jer kod njih je sve unisteno bilo , samim tim su i vise para dobijali , posebno misleci na Sarajevo .

Vrh

PostPoslato: 30 Okt 2017, 15:29 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 09 Okt 2014, 22:29
Pa vise smo mi stradali u privatizaciji nego oni u 4 god rata.

Vrh

PostPoslato: 30 Okt 2017, 17:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Dje korisnik?

Vrh

PostPoslato: 30 Okt 2017, 19:41 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 29 Okt 2017, 10:30
kristijan borik je napisao:
Golubić_CR je napisao:
...

Aj da gledamo ovako , kad vec govoris od prije rata da se linija povuce , al recimo koji su gradovi vise stradali u federaciji ili Rep.Srpskoj ?
Cija je privreda unistena , sta je to Sarajevo imalo poslije rata kao i TZ , Mostar ni sad , njih je vise rat dotukao i rat se vecinom vodio na njihovoj teritoriji , dok je nasi gradovi vecinom ne osteceni , od Banja Luke do Bijeljine kao i Prijedor do Trebinja . Hocu da kazem da je njih vise kostalo oporavak nego nas , jer kod njih je sve unisteno bilo , samim tim su i vise para dobijali , posebno misleci na Sarajevo .

Tuzla i Zenica nisu pretrpjeli ratna oštećenja, a u Sarajevu koliko su izgubili oni izgubili su i Srbi, jer je u tom gradu i prigradskim naseljima živjelo blizu 150.000 Srba. A što se tiče pobrojanih gradova u Republici Srpskoj, u njima su uglavnom fabrike mirovale tokom rata, izgubila su se ranija tržišta i poslovi, a i mnogim mašinama je u međuvremenu istekao radni vijek. Da bi uništio jednu privredu ne moraš ju bombama zasipati, najbolje je primjer privreda Srbije pod sankcijima prije bombardovanja. A mi smo u jednom periodu imali i blokadu na Drini.

Lopovska privatizacija je imala isti efekat kako kod njih, tako i kod nas... Dušanić, Rašo Ratkovac i slični su bili samo produkt tog vremena.

Omjer doniranih sredstava je neuporediv, pa samo tokom rata iz islamskih zemalja barata se ciframa od 2-3 milijarde dolara. Danas taj novac, opran u međuvremenu, niče i vidu nebodera po sarajevskoj kotlini.

Lično smatram za korisne idiote federalnih medija, sve one koji dižu Federaciju na način da unižavaju Srpsku. Ima smisla brutalno kritikovati ovdašnju vlasta na način da se ukazuje na pametna rješenja nacionalnih ekonomija, koja nama mogu biti uzor kao što su Estonija, Češka ili Island.

Vrh

PostPoslato: 30 Okt 2017, 19:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2010, 09:21
Do kosti nas je SNSD oglodao, dzaba te mantre. Kao najezda skakavaca.
Tesko je naci siromasnije od nas. Sa Moldavijom smo u rangu. Kakve Ceske, Islandi i Estonije, to je za nas Amerika.

Ono sto se na RTRS desava i kakve informacije ti ljudi prenose je normalnom mozgu nevjerovatno. Kao da u Diznilendu zivimo.

Doduse kod nas je opasno i ukazivati na kriminal, djelimicno ih i razumijem. Nece niko da zavrsi u nekom jarku.
Samo sto to vodi samo u jednom pravcu.

Vrh

PostPoslato: 30 Okt 2017, 21:05 
Početnik
Početnik

Jesi ti toliko naivan da misliš da čim skineš Dodika, ovdje će biti Švabija!? I da je on i njegova vlast isključivi krivac za ovdašnju situaciju? Probaću napisati svoje viđenje lokalnog i šireg konteksta u koji smo smješteni.

Privatizacija je provedena kako je provedena, za prolivenim mlijekom danas ne vrijedi plakati, ali je prethodila dolasku Dodika. Takvu privredu nije bilo moguće dići na način na koji je Dodik doslovno bacao pare, otkupljujući kapital u tim neuspješno privatizovanim firmama.
Recimo pripreme za prodaju spomenutog Telekoma Srpske su krenule još 2004. godine. Ivanić i njegov PDP su bili nosioci tih aktivnosti, a tad desetkovani SDS puki posmatrač. A mnogi zaboravljaju da je upravo Ivanić bio početkom 2000-tih najveći zagovarač privatizacije Elektroprivrede (a vjeovatno i danas, treba ga pitati), da je ona razbijena na zavisna preduzeća sa ciljem prodaje onih profitabilnih i gašenja onih samostalno neodrživih. Hvala bogu što tadašnji SDS nije pristao na to, ne razumjem zašto to danas ne ističu kao svoju zaslugu. Zamisli da je to prodano, danas bi se mogli doslovno pakovati, jer energetski sektor je najvrednije što Republika Srpska ima.

Ono što ti ne vidiš a i mnogi, da Dodik nije proveo obećanu reviziju privatizacije zbog mnogih koji su se priklonili njegovoj vlasti padom prethodne. I tako će biti i kad ovi odu, ti moćnici koji nisu eksponirani uvijek idu uz ovdašnje vlasti. Kod njih svaka karta igra i svaka dobija. Daj mi jedan dokaz da su ovi što su vlast na nivou BiH, biti bolja vlast ovih sad u Republici Srpskoj.

Širi kontekst je takav da mnogi glupavo vjeruju kako je nama ovdje neko ko kroji geopolitičke mape, namjenio nešto drugo sem uloge periferije EU. U pogledu prirodnih resursa, onih ljudski, strateških, mi smo objekat tih istih.

Njemačkoj u ovom trenutku fali između 750.000 do milion radnika, a generacija rođena tokom njemačkog poslijeratnog baby boom-a iz 50-tih polako odlazi u penziju, s toga će taj broj biti višestruko veći u narednom periodu. Rumunija je ostala bez milion stanovnika od ulaska u EU, jedna Bugarska je od 1990. izgubila 20-25% populacije, a zemlje bivšeg Varšavskog bloka imaju 19 MILIONA manje stanovnika nego su to imale 1991. godine. Gdje smo mi tu sa svim posljedicama rata koji smo imali?

Vrh

PostPoslato: 30 Okt 2017, 22:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Citiraj:
Daj mi jedan dokaz da su ovi što su vlast na nivou BiH, biti bolja vlast ovih sad u Republici Srpskoj.

Ne postoji dokaz .Ako si bio prisutan na forumu unazad nekoliko godina niko o tome nije govorio već o neophodnosti promjene vlasti da bi se negativne pojave autokratije izazvane predugom vladavinom jedne opcije svele na minimum.
Mism,otkrivaš toplu vodu i generalizuješ.
Nije potreban naročito visok IQ da bi se shvatilo da iza ove vlasti stoji široka podrška državnih struktura Srbije (SANU,bezbjedonosne službe,Vučićevi analitičari i mediji koji formiraju javno mjenje).....

Vrh

PostPoslato: 30 Okt 2017, 23:39 
Početnik
Početnik

Promjena vlasti je stvar izbora, ovi koji se nude kao alternativa to nisu. Možda se alternativa krije unutar samih struktura vlasti, vidjećemo... Bilo bi najbolje kad nam egzistencijalna pitanja, ne bi zavisile od toga ko je na vlasti.

Meni je opet jako čudno što su mnogi olako prešli preko činjenice da je izvoz Republike Srpske u prvih 9 mjeseci 2017. godine veći za 446 miliona maraka u odnosu na isti period iz 2016. godine. Pola milijarde nije mala stvar za naše pojmove, a ujedno govori o privrednoj aktivnosti, jer mi nikad više nismo izvozili.

Evo još jedan "šokantan" podatak, naime prema nedavno objavljenom dokumentu o zaduženju BiH od strane Minisrstva finansija i trezora BiH, Republika Srpska je smanjila vanjski dug za 147 miliona maraka!

Slika

Vrh

PostPoslato: 31 Okt 2017, 00:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Da li je vanjski dug prvenstveno u dolarima ili evrima?
Ako je u dolarima onda je za smanjenje duga izgleda vise zasluzen kursni pad dolara u odnosu na evro nego bilo koja struktura vlasti u R. Srpskoj.

Vrh

PostPoslato: 31 Okt 2017, 00:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Ili je zasluzan SZP koji je svojim djelovanjem na republičkom nivou spriječio dalja zaduživanja

Citiraj:
Možda se alternativa krije unutar samih struktura vlasti, vidjećemo

Jes ti to Radojičiću,nisam te prepoznao :D

Vrh

PostPoslato: 31 Okt 2017, 08:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ovo vazi ako se zaduzujemo u dolarima. A mislim da je tako ;-)

31.12.2016. 1$=0,950€
30.06.2017. 1$=0,875€

Znaci svaka marka duga na dan 31.12.2016. je smanjena za 14 pfeninga sa 30.06.2017.

Po ovome ispada da se RS u ovom periodu dodatno zaduzivala u dolarima, jer da nije tako, ukupno smanjenje duga u markama bi bilo oko 400.000.000 KM
I to samo po osnovu izmjene kursa dolar-evro. Bez otplate ili bilo cega drugog.

Spijo, sta SZP? :D :lol:

Vrh

PostPoslato: 31 Okt 2017, 08:35 
Početnik
Početnik

I ne baš, ogromna većina duga vraćena u evrima. Druga stvar, ne možeš gledati omjer USD-EUR (KM) za ta dva krajnja datuma, jer je omjer dolara i evra od januara do aprila bio skoro identican.
Evo konkretnih podataka:
Citiraj:
Kada je u pitanju valutna struktura izvršenog servisa vanjskog duga BiH u posmatranom periodu, glavnina dospjelih obaveza ili 80,25% je isplaćena u EUR, 14,03% u USD, dok je 5,72% realizirano u drugim valutama (po kreditima iz bilateralnih sporazuma ili prema nekim od zemalja Pariškog kluba kreditora). Od ukupnih isplaćenih obaveza u valuti EUR 41,76% čine isplate obaveza prema MMF-u obzirom da su obaveze obračunate u SDR isplaćene u valuti EUR.

Slika

Vrh

PostPoslato: 31 Okt 2017, 08:38 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 28 Jan 2007, 09:30
Javni dug Republike Srpske sve veći a Federacije sve manji.

https://www.rtvbn.com/3882783/javni-dug ... rze-od-bdp

Javni dug Srpske raste brže od BDP

Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta Republike Srpske za prvu polovinu 2017. godine, koji nije predstavila Glavna služba za reviziju na posljednjem zasjedanju Narodne skupštine Republike Srpske, ukazuje na vrtoglavi rast zaduživanja i javne potrošnje, ali sa druge strane, i blagi rast naplate prihoda koji nije u stanju pratiti ovaj trend zaduživanja.

Vijesti Republika Srpska Petak, 20.10.2017. | 10:53

Samo isplata penzija u prvoj polovini 2017. godine subvencionisana je u iznosu od gotovo 115 miliona KM, a do kraja godine se očekuje da taj iznos premaši cifru od 226 miliona, koliko je iz budžeta Republike Srpske izdvojeno u 2016. godini.

Napominjemo da je npr. 2007. godine transfer iz budžeta za Fond PIO iznosio 152 miliona KM, što je manje za gotovo 80 miliona od onog što se očekuje do kraja 2017. godine.

Istovremeno, doprinosi za socijalno osiguranje su rasli za 4,32% u odnosu na isti period prošle godine, a redovni prihodi sa doprinosima za PIO porasli su za samo 2,84% ili za nešto manje od 35 miliona KM.

Na ime otplate javnog duga sa kamatom u 2017. godini samo iz budžeta Republike Srpske biće izdvojeno gotovo 840 miliona KM ili za 130 miliona više nego što je plaćeno u 2016. godini, navedeno je u zvaničnom izvještaju Vlade Republike Srpske.

Takođe, u izvještaju je ukazano da povećanje prihoda za penzijsko-invalidsko osiguranje u prvih pola godine za oko 35 miliona i procijenjeno povećanje od oko 70 miliona za čitavu tekuću godinu ne može ni iz bliza biti dovoljno da pokrije povećanje otplate duga koji će ove godine biti veći za 130 miliona KM u odnosu na 2016. godinu.

Prilivi od zaduženja u prvih šest mjeseci iznose 207 miliona KM, od toga oko 138 miliona je ostvareno po osnovu realizacije emisija dugoročnih obaveznica Republike Srpske, gotovo 20 miliona po osnovu trezorskih zapisa te 50 miliona KM po osnovu dugoročnih kredintnih zaduženja kod domaćih banaka.

Posebno alarmantan podatak je udio redovnih prihoda koja se odvajaju za otplatu duga u odnosu na ukupno ostvarene prihode. Dok je na otplatu duga u 2007. godini odlazilo svega 11,6% redovnih prihoda, u prvoj polovini 2017. taj udio je rapidno narastao na oko 46% sa trendom rasta do kraja godine na 49%.

Međutim, u 2018. godini za otplatu duga biće neophodno 59,3% redovnih prihoda, odnosno rekordnih 1,02 milijarde KM.

Makroekonomski pokazatelji rasta BDP-a i javnog duga takođe nisu ohrabrujući. U periodu od 2007. – 2016. godine BDP u Republici Srpskoj je rastao za 29,6%, odnosno za 2,17 milijardi KM, dok je javni dug rastao za 79,3% ili 2,39 milijardi KM. To nam govori da je BDP prosječno imao rast po stopi od 3,3% godišnje, a da je javni dug rastao po prosječnoj stopi od 8,8% godišnje.

U istom periodu rast BDP-a u FBiH odvijao se po stopi od 41,4%, a javni dug je povećan za samo 18,8% ili 1,04 milijarde KM. Takođe, učešće javnog duga u BDP-u Republike Srpske je sa 41,5% povećano na 57,1%, dok je u FBiH učešće javnog duga u BDP-u sa 39,2% smanjeno na 32,9%, podaci su iz objavljenih zvaničnih dokumenata Savjeta ministara i Vlade Republike Srpske.

Slika

https://www.blic.rs/vesti/politika/dodi ... im/szjxs4h

Vrh

PostPoslato: 31 Okt 2017, 08:45 
Veteran
Veteran

Treba biti ekspert, pa ovako uništavati RS, kao što radi Dodik i njegovi podređeni.

Ogromni prostor, na kome više ne živi ni milion stanovnika, na granici EU, ući u obnovu zemlje nakon rata skoro bez dugova, prodati telekom za milijardu i po maraka...i na kraju biti gori od najgoreg dijela Evrope, kao sto je Federacija. Rasprodao je nasljedstvo (telekom itd) a sad zadužuje unuke.

Da se domacinski posluje, RS bi mogla zivjeti samo od Šuma Srpske, ali šta ćeš, kad se sve svodi na lopovluk.

Vrh

PostPoslato: 31 Okt 2017, 08:52 
Početnik
Početnik

Čiča iz Rogače je napisao:
Ili je zasluzan SZP koji je svojim djelovanjem na republičkom nivou spriječio dalja zaduživanja

Citiraj:

Uloga SZP u ovom svemu dodje ista "pomoć" kao da šepavom izmakneš štake. Umjesto kredita po kamati od 1,07%, tjeraš ovdašnju vlast da se zadužuje na domaćem tržištu po daleko većoj kamati. Umjesto servisiranja ranijeg duga sa povoljnim kreditnim sredstvima, uzimaju i od primarnih budzetskih prihoda za vracanje vanjskog duga. U istom periodu od 31.12.2016.-30.06.2017. unutrašnji dug se povećao za 53 miliona KM, ali eto ukupan dug (vanjski+unutrašnji) je smanjen za vise od 90 miliona.

Za razliku od Radojčića, ja imam samo brkove. :D

Vrh

PostPoslato: 31 Okt 2017, 09:01 
Veteran
Veteran

Ukupan dug RS se stalno povećava.

https://www.glassrpske.com/novosti/vije ... 41425.html

18.07.2017 09:31 | Nezavisne.com

Banjaluka- Ukupan dug Republike Srpske zaključno s prošlom godinom iznosio je 5,439 milijardi KM i za 162 miliona KM je veći nego godinu ranije, kada je RS dugovala 5,277 milijardi KM.

Vrh

PostPoslato: 31 Okt 2017, 09:03 
Veteran
Veteran

A 2016-te je povećan još za 400 miliona u odnosu na 2014-u.

Slika

Vrh

PostPoslato: 31 Okt 2017, 09:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Druze Keba, hvala za ove info u vezi devizne strukture duga. Mogao si odmah napisati koliki je dug u kojoj valuti. Da se ne zaebavamo :-D

Btw. pitam se zasto se bolje ne ispregovara sa komercijalnim bankama? Inonako se zale na slab plasman i povrat kredita. A drzava je bolji platisa od tamo nekog Djure.o

Poslednji put menjao The_new_Statesman dana 31 Okt 2017, 09:17, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 31 Okt 2017, 09:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2010, 09:21
Čiča iz Rogače je napisao:

Citiraj:

Znao sam da će ova rečenica doći, nije dugo trebalo :D

Vrh

PostPoslato: 31 Okt 2017, 09:17 
Veteran
Veteran

KREDITNI AMBIS Vlada dnevno zaduži Srpsku za 1,4 miliona maraka

Tijana Grujić | 28. 04. 2017 - 19:58h
Dok izbrojimo do 10 zaduženi smo sa novih 160 konvertibilnih maraka. Samo u jednom danu, a da toga nismo ni svesni, naš ukupan dug povećava se za oko 1,4 miliona maraka. Dakle, u roku od 24 časa Vlada RS pozajmi novac za 1.690 prosečnih plata ili 341 prosečnu penziju u Republici Srpskoj.
Zoran Tegeltija i Željka Cvijanović
Foto: Dejan Božić / RAS Srbija

Slika

To pokazuje računica na osnovu zaduženja Vlade Republike Srpske samo po osnovu trezorskih zapisa i obveznica u ovoj godini. U 96 dana zaduženi smo sa oko 133,8 miliona maraka na tržištu kapitala na 6 aukcija. Poslednja je bila 5. aprila, a naredna je već zakazana za 3. maj, na kojoj Ministarstvo finansija traži 50 miliona KM za emitovane obveznice.

Ministarstvo finansija, inače, planira da na ovakav način u toku godine prikupi 348 miliona maraka zbog nedostatka novca u budžetu. To im je odobrila Narodna skupština RS, kao što je odobrila i da ukupno dugoročno mogu da uzmu 411,1 milion maraka ove godine.

Po poslednjim zvaničnim podacima, ukupan dug Republike Srpske je na kraju septembra prošle godine iznosio 5,4 milijarde maraka.

Budžet RS ove godine planiran je sa oko 2,6 milijardi maraka, od čega je 522,5 miliona KM planirano od zaduživanja. Istovremeno je predviđeno da bude vraćeno 650,6 miliona maraka duga. Drugim rečima, svaka peta marka u budžetu je od kredita, a svaka četvrta ode na otplatu dugova.

Narodni poslanik iz NDP Dragan Čavić, koji je inače ekonomista, kaže da, po parametrima Svetske banke i EU, Srpska zadovoljava uslove zaduživanja, ali da je problem struktura duga.

Dragan Čavić
Foto: Dejan Božić / RAS Srbija
Dragan Čavić
Przypnij na PinterestPodziel się
– Čak 48 odsto ukupne strukture duga koristi se za javnu potrošnju, a problem je i zaduživanje hartijama od vrednosti zbog sve nepovoljnijih kamatnih stopa – ocenio je Čavić.

Dodao je i da veliki problem predstavlja što je od ukupnog zaduženja svega oko 9 odsto otišlo u privredu.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik tvrdi da Srpska uspešno ispunjava kreditne obaveze i smanjuje apsolutni iznos duga, “što je jedinstven primer u regionu”. Dodik kaže da Srpska održava finansijsku likvidnost i da postoji neobjektivna predstava o njenim zaduženjima.

Slika

Foto: EuroBlic / RAS Srbija
Przypnij na PinterestPodziel się
- Dospevaju određeni anuiteti koji se odnose na vraćanje ranijih obaveza i najčešće deo njih vraćamo emisijom obveznica - rekao je Dodik i naveo da Srpska u apsolutnom smislu smanjuje kreditne obaveze.

On je istakao da je, osim u 2014. godini, Republika Srpska izmirila 30 odsto ranijih kreditnih obaveza, među kojima su i one nastale do 1991. godine, zatim staru deviznu štednju i ratnu štetu.

Slika

- Pribavljanjem novca od klirinškog duga i eventualnom privatizacijom Rudnika železne rude “Ljubija” obezbedićemo dovoljno novca za potpunu likvidnost i nema razloga za ovakvu vrstu brige. To što razni analitičari pokušavaju da naprave, upućujem vas na njihove izjave od pre godinu ili dve koje su identične sadašnjim - istakao je Dodik.

Spoljni dug RS u septembru prošle godine je bio 3,1 milijardi maraka, od čega je budžet zadužen sa gotovo dve milijarde KM, lokalne zajednice sa 77,2 miliona KM, a javna preduzeća i IRB imaju nešto više od milijardu maraka duga.

Unutrašnji dug je iznosio oko 2,3 milijarde KM. Od toga je budžet dužan 1,8 milijardi KM, gradovi i opštine 291,5 miliona KM, te fondovi socijalne sigurnosti 190,5 miliona KM.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1611 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 81  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]