banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 22:36

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3732 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 187  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 10 Feb 2012, 18:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2011, 23:38
blus reci mi koliko m2 grije taj od 6 a koliko od 9 kw? Meni treba za 60 m2, mislim da će biti dosta od 9kw (već onaj za 12 moraš ugrađivati trofaznu struju) I znaš li otprilike reći koliko troši struje? Spomenuo si da je to manje ili isto nego toplana. Dakle mene konkretno zanima ako bi mi ovaj od 9kw bio konstantno uključen jel to recimo 300 km mjesečno ili više??? (zgrada je starija bez fasade, a stolariju planiram mjenjati)

Vrh

PostPoslato: 10 Feb 2012, 19:09 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Okt 2009, 14:16
dtkbl je napisao:
blus reci mi koliko m2 grije taj od 6 a koliko od 9 kw? Meni treba za 60 m2, mislim da će biti dosta od 9kw (već onaj za 12 moraš ugrađivati trofaznu struju) I znaš li otprilike reći koliko troši struje? Spomenuo si da je to manje ili isto nego toplana. Dakle mene konkretno zanima ako bi mi ovaj od 9kw bio konstantno uključen jel to recimo 300 km mjesečno ili više??? (zgrada je starija bez fasade, a stolariju planiram mjenjati)

Meni je u stanu od 50 m2 preporucivan kotao od 6 kw,koji je bio "na granici".Međutim.kotao od 9 kw je skuplji za nekih 30-40 km i logično,kupio sam njega,i mogu ga podesiti kao sto sam rekao na 1,2,3,4,5,6,7,8 i 9 kw da radi.U kuću,na tu gornju etažu sam stavio od 6 kw samo iz razloga sto su mi to spavaće sobe,te i onako ne radi često,a na donjiem spratu je 9 kw.Ja sam konkretno u januaru potrosio u stanu sve ukupno oko 800 kw struje,sto ti je po nekoj srednjoj tarifi oko 100-110 km.To je potrosbja za citav stan.Moram napomenuti da je stan nov,sa demitom od 8 cm,sa 2 vanjska zida,stanom iznad i ispod,te pvc stolarijom.Dakle idealno za tu vrstu grijanja.Pazi,ne radi ti on stalno.On radi na principu bojlera.Dakle,ti mu na sobnom terostatu zadas da je temperatura u prostoriji 22 c.On radi prvo na 7(to ti govorim zato sto je kod mene podesen na 7 kw,a mozes ti staviti i na 5,6...),pa sam spusti na 5 pa na 4kw dok te postigne tu temperaturu.Cim nabije 22 c on se gasi i miruje dok ne padne na 21.5 i opet se pali i dogrijava tih 0,5 c,tako da nema teorije da ti je on stalno ukljucen...

Vrh

PostPoslato: 10 Feb 2012, 19:19 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 08 Jan 2010, 18:56
grijanje je odlicno a meni zima

8-)Pismeni sastav8-)
Lecenje upale vena

Vrh

PostPoslato: 10 Feb 2012, 19:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
blus je napisao:
Ja sam konkretno u januaru potrosio u stanu sve ukupno oko 800 kw struje,sto ti je po nekoj srednjoj tarifi oko 100-110 km.To je potrosbja za citav stan.

Grijač snage 9 kW i da si potrošio za 31 dan samo 800 kWh struje mi je malo nemoguće.

Vrh

PostPoslato: 10 Feb 2012, 20:07 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Pa neradi taj sistem 24 časa dnevno, niti radi punim kapacitetom. Kad dostigne željenu temperaturu isključuje se, i otuda ta potrošnja.

Vrh

PostPoslato: 10 Feb 2012, 20:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Pa čovjek reče kakvu izolaciju ima, i drži ga na 22 stepena. Još ako je na sunčanoj strani sve je moguće :)

Vrh

PostPoslato: 10 Feb 2012, 20:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ako se grijes od 06-22h (situacija kao u toplani kad grije kako treba) mora raditi bar pola vremena znaci nekih 8 sati. Ako je kw srednje struje nekih 14 feninga taj od 9kw dnevno povuce 72kw x 30 dana = 2160 kw x 0,14 = 300 KM

Vrh

PostPoslato: 10 Feb 2012, 20:20 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Ma kakvih 8 sati.Ja imam rupu između 7 i 15 casova kad nema nikog kod kuće.Međutim u januaru je bilo nekih godisnjih,praznika tako da smo proveli nekih 20 dana po cijeli,dan,ili nesto manje ,pa sam potrosio tih 800 kw.U prethodnom postu sam objasnjavao princip rada.Kotao jeste od 9 kw,ali meni je konkretno nastiman na 7,sto znaci da ne moze da radi snagom vecom od 7 kw,dok ja ne zadam taj parametar.On kad se ukljuci,radi nesto malo na 7 kw,kad se nabije zeljena temp vode(optimalno oko 60 c),on i dalje radi,ali sam se smanji na 4-5 kw,tako da ti je prosjek nekoh 5-6 kw.Dalje.On dnevno ne radi aktivno vise od 3 sata sto ti kad pomnozis sa recimo ,u najgorem slicaju 6 kw(i ako je to najveci prosjek) dođe 18 kw dnevno,sto dalje pomozeno sa 30 dana daje 540 kw za grijanje.Ponavljam da su kod mene idealni uslovi,i da sam sve to uzimao u razmatranje...

Poslednji put menjao blus dana 10 Feb 2012, 20:27, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 10 Feb 2012, 20:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

To je oko 30 kWh po danu.

To je otprilike grijač snage 1kW koji radi 24 sata, a koji drži odogvarajuću temperaturu u stanu od 50 kvadrata.

To je po meni više smrzavanje nego grijanje.

Vrh

PostPoslato: 10 Feb 2012, 20:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

mene sad toplana (koja ne grije) na 60m2 dodje godisnje 1200 km. Znaci svaka racunica na struju koja ne prelazi 200 km u periodu 15.10-15-04 ispada podjednako dobra pod uslovom da si zadovoljan grijanjem. Ako je to 100 km kao što kazes onda ne treba dalje razmisljati i uporedjivati. Samo treba uzeti u obzir kod racunice potrosnju tokom citavog dana (a ne ono nisam kuci od 7 do 7 pa ne potrosim puno). Samo ulaganje dakle ce se otplatiti za 2 godine ko sto si rekao. Pod uslovom da struja ne poskupi znacajno u narednih par godina.
U svakom slucaju dobro je da si ti zadovoljan i to je razlog vise da predjem na tu opciju cim prestane grejna sezona.

Vrh

PostPoslato: 10 Feb 2012, 20:28 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

A ako još ima utičnica prije brojila eto sreće, eto veselja. :D

Vrh

PostPoslato: 10 Feb 2012, 20:30 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Баби Папушка je napisao:
To je oko 30 kWh po danu.

To je otprilike grijač snage 1kW koji radi 24 sata, a koji drži odogvarajuću temperaturu u stanu od 50 kvadrata.

To je po meni više smrzavanje nego grijanje.

On ti ne radi po citav dan,pa potrosio bi milion kw.Samo kad padne ispod zadane temperature,ukljuci se,dogrije do željene i gasi se.

Vrh

PostPoslato: 10 Feb 2012, 20:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ima logike ako radi na principu bojlera. Samo na prethodnoj strani se javio član koji nije zadovoljan istim sistemom tj. kaže da troši puno. Ja sam bio na 2 mjesta gdje je grijanje extra na struju ali nisam uzeo u obzir da radi uz pomoc magneta :D

Vrh

PostPoslato: 10 Feb 2012, 20:39 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Svakako i grijanje na magnet se isplati samo da niko nezna. :D

Vrh

PostPoslato: 10 Feb 2012, 20:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

sad ugradjuju satove u bandere pa ce i ta opcija vremenom izumjeriti. BTW takvi likovi najvise zagovaraju grijanje na struju :D Kažu ne bi nikad prešli na drva, plin, naftu...

Vrh

PostPoslato: 10 Feb 2012, 20:46 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

E sad vi meni lijepo objasnite postoji li u opste nacin marisanja struje kod digitalnih satova u zgradama?Sve sugestije su dobrodosle :D

Vrh

PostPoslato: 10 Feb 2012, 20:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

u zgradama ne može, magnet trebaš drzati na satu, ne znas kad ce ti oni doci. Znaci jedina opcija je ko je u kuci i kome jos nisu izmjestili sat na banderu. BTW ima neki urbana legenda da se moze vracati Nokia telefonom.

Vrh

PostPoslato: 10 Feb 2012, 20:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jun 2008, 11:23
Magneti su sad totalno out
Radnici elektrodistribucije posjeduju uredjaje za mjerenje magnetnog polja i tacno ocitaju u kojem objektu je magnet postavljen
Cijena je oko 50eurica za 1kom-industrijski-original iz madjarske

Vrh

PostPoslato: 10 Feb 2012, 23:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Bluz, druže, izvini ipak si u pravu, ti vjerovatno imaš bunker izolaciju.

Dok nisam izračunao živio sam u zabludi, sada ću svoj račun da podjelim sa vama.

Rekao je da ima grijač snage 9 kW, i njime grije stan 50 m2.

Gustina vazduha je 1,2 kg/m3 u njegovom stanu se nalazi 150 kg vazduha temperature kako kaže 20 C. Toplotni kapacitet vazduha je 1000 J/kgK.

Uzeo sam da je grijanje upalio kada je bilo 15 C i da je temperaturu stabilizovao na 20 C.

I tako sam dobio da se prostor može zagrijati za 80 s.

Znači ovo je jedan proračun za idealan sistem, koji ne gubi toplotu.

Ja tu izolaciju olako shvaćam, kontam živim u starogradnji, pa kako kažu staro je bolje.

Vrh

PostPoslato: 10 Feb 2012, 23:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

zofe izračunaj nam sve isto za 50m2, samo na -15 i sa zidovima i stolarijom kroz koje duva košava.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3732 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 187  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]