NiZ je napisao:
Brale001 je napisao:
NiZ je napisao:
Podrzavam proteste u skoro svakom obliku iz jasnih razloga i mislim da nema potrebe da to pojasnjavam.
Ali od studentskih protesta ne ocekujem nista. Zasto?
Bar pola tih nasih studenata, predvodnika, potencijalnih kreatoria i nosioca nove misli, novih ideja, su neobrazovani. I to ne pricam ko je zavrsio koju skolu, o ocjenama i slicnim manje bitnim stvarima. Koliko njih pise ekavicu jer ne zna pisati ijekavicu? Koliko njih je procitalo nesto od Andrica osim pola Aske i Vuka jer ih je neko natjerao motkom? Koliko njih je uopste procitalo neku knjigu koju nije moralo? Koliko njih zna uopste opisati drzavno uredjenje ove drzave u kojoj zive? Koliko ih zna koristiti racunar dalje od FB-a i youtube-a? Ne gledajte sebe (studenti sa foruma) nego pogledajte ljude oko sebe (svi). Koliko puta ste upoznali, npr. studenta koji ne zna sastaviti prostoprosirenu recenicu, ali je polozio tri ispita i misli da je uhvatio boga za bradu? Ja previse... Zato mislim da se danas ni sutra nece nista bitno postici, mozda se neka mrvica dokotrlja sa stola "velikih" i gotovo. Od koga ocekivati sta? Budimo realni.
Morace proteci jos mnogo vode Vrbasom da se stvari iskristalisu, da se masa izdefinise i postigne nesto smisleno.
Nismo mi jos na dnu. Ima jos prostora da tonemo....
A ti bi da klinja, sa 18, 19 diskutuje Hegela i Fojerbaha ili Hajeka i Fridmana. Zasto se Majakovski ubio i da li je Andric bolji od Krleze i sta je Dzordz Orvel radio u Spanskom gradjanskom ratu…ili zato…Comski ne moze proc u Americi…aloooo.
Jesi ti imo kad 19, 20 znas gjde ti je bio fokus...Jest da lutaju u zahtjevima ali zato i jesu studenti da uce, bar pokusavaju. Treba ih bodrit i pomagat ne sjec i ismijavat…
Nista licno, kako vidis i ja sam nepismen...

Nista licno. Ne znam te, mozda si mnogo gotivan lik i mozda cemo nekada pivo popiti i zajedno u njemu uzivati ali na ovoj temi uglavnom lupas.
Ako "klinja" nije sposoban za nesto, onda se toga ne treba ni hvatati. Zamisli da svi voze auto bez da poloze vozacki? Ali "Treba ih bodrit i pomagat ne sjec i ismijavat…" Jok. Treba ih potapsati po ramenu i reci da grijese, mnogo grijese, te da greske ispravljaju ili da se manu corava posla.
I nista licno. Ali to sto si nabrojao nekoliko autora nekoliko djela na nacin na koji si to ucinio te ne cini pismenim. Samo folirantom. Ili, jos gore, studentom filozofije, "sveznalici" koja procita tri Makijavelijeva odlomka i lupa gluposti unaokolo iscasen iz vremena i prostora.
Nista licno, referenciram se samo na tvoje postove sa ove teme. Ponavljam, ne poznajem te i ne mogu suditi uopsteno. Ali ovdje se gubis.
To sto me ne znas, nista nisi izgubio, naprotiv.
Podrzavas proteste, to je pozitivno,cijenim to. Kazes od studentskih protesta ne ocekujes nista, smatras da nece promjenit nesto sustinski. Slazem se.
Zasto nece?
Ti kazes da je razlog zato sto su studenti neobrazovani i nema medju njima kako ti rece potencijalni kreatora i nosioca nove misli. Naravno da ih nema i cudo bi bilo da ih ima.
Po meni, studenti u Banja Luci su isti kao u studenti u Barceloni ili u Torontu ili Pristini, Sofiji sto se tice opsteg znanja i sposobnosti ili pismenosti kako god hoces ja tu razliku ne vidim. A takvi isti su bili i oni Beogradski studenti 1968, isto ne informisani, ne nacitani kao ovi sada.
Studentske demonstracije 1968 pocele su bizarno.
Povod ili iskra koja je zapalila sve je bila mala dvorana za priredbu i nemogucnost studenata da istu gledaju ako se ne varam.
Znaci to je bio njihov pocetni nivo tad: Heeej pusti te nas kroz vrata… covjece. Ovi opet poceli: Heej daj te …paviljon. Isto reko bi neko. Zasto ovo pricam 1968 Beograd i 2013 Banja Luka, kakve to veze ima.
Sad dolazi dio koji talasa mase.U Beogradu 1968, parole dole crvena burzuazija, izdali ste pale drugove komuniste, vece minimalne plate, posao mladim - dole prekovremeni rad i druge parole koje nemaju veze sa studentima i fakultetom dosle su iz pozadine.
Ne od kapaciteta kao sto je ovaj Dronjak u BL ili u to vrijeme Vuk Draskovic u Beogradu i slicni…
Dosli su od profesora Filozofskog fakulteta, pisaca, umjetnika i naprednih drustveni radnika tog vremena. Od jedne napredne da kazem kriticne mase koja je trazila promjene.
To su ti tvoji kako ih ti nazva potencijalni kreatori nove misli.
Oni su to bili u Beograd, ne studenti 1968. Vidim ti ocekujes ovdje u Banja Luci to da budu studenti, mislim da to nije fer.
Ako stvarno to mislis onda si u zabludi.
U pravu si ti trebat ce dosta vremena da se ta kriticna masa koja ce dovesti do promjena iskristalise i izdefinise kako si rekao. Ali studneti i njihovo obrazovanje, ne obrazovanje pismenost ili ne pismenost sa time nemaju puno veze.
A to sto sam rekao da sam nepismen, nije metafora u pitanju. Tako i mislim, nema to veze sa nabrajanjem ovih ili onih autora.
Kad sam to rekao mislio sam na pravopisne greske kojih su puni moji tekstovi.
Popravit cu se, obecavam.