banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 25 Jun 2025, 19:21

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1184 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 60  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Egzodus
PostPoslato: 04 Feb 2017, 06:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Ne postoje elite u svijetu kojima je teško.Uvjek će se kretati u elitnom djelu grada koji će se prostirati u onoj mjeri koliko imamo elita.Ako se nastavi trend klasnog raslojavanja a sve su prilike da se to neće promjeniti u dalekoj budućnosti,u gradskim sredinama će se stvoriti elitni kvartovi koji će biti izolovan svijet visokog društva po uzoru na neke latino američke gradove.Pa i danas imamo stambene zgrade u BL koje su namjenjene isključivo za elitu.U tim budućim elitnim kvartovima je lako organizovati kvalitetno zdravstvo,restorane i trgovne i sve ostalo što je približno isto nekom evropskom gradu.Prilično je glupo pomisliti da će oni koji imaju novca gaziti po ruiniranim trotoarima i da će čekati u redu za pregled na Paprikovcu,gurati se sa sirotinjom iz BL favela.
Lako će im biti da iz socijalnog taloga obezbjede sebi zaštitare svog kapitala,privatne policajce za sitne pare.

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2017, 08:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Malo je te elite da takav ogradjeni geto bude koliko toliko prostran i da ne lici na malo veci kavez.

Eto, poravnaj Incel i da li taj prostor mozes popuniti elitom? Ali prvo sta sa njihovim nekretninama u gradu? Sta sa punicama i svastikama? Njih ces ostaviti van ograde? :D

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2017, 09:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Nije nužno da bude prostran,rekao sam da će biti onoliki koliko proizvedemo elite a pošto znamo da kapital traži zaštitu i sigurnost,punice i svastike komociju i glamur :D ne sumnjam u drugačiji ishod.

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2017, 09:42 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 09 Jun 2012, 13:13
Upravo tako. Neko spomenu Nigeriju, pa i u Nigeriji u oojoj je 95% ljudi bijeda i pored toga imaš mogućnost kupiti novo luksuzno auto. Gdje god ima potražnje biće i ponude a na kraju krajeva postoji i inostranstvo za nabavku. Pričate o getoizaciji gvatemalskog ili sličnog tipa. Teško da će kod nas doći do toga ali imaćemo ovaj "srednji" model kakav Čiča spominje. Za elitu će uvijek biti. Uostalom, što je zemlja siromašnija, bogataši u njoj su bogatiji i veća je razlika u odnosu na ostatak stanovništva.

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2017, 09:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
Ajde zalećete se na milionske gradove i njihovo stanje a kod nas ovo malo ljudi će da ide...
A "elita" će isto tako na zapad, ne trebate se brinuti za njih.

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2017, 09:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Mar 2008, 20:03
Banjalucka elita :-D

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2017, 10:00 
Nicole je napisao:
Banjalucka elita :-D

bas...jebote...prava "elita"...

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2017, 12:18 
Voajer
Voajer
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jan 2017, 16:05
"Preko vode do slobode!"
Pa kad mogu oni iz Afrike topit se u Sredozemnom moru da se domognu Evrope gdje se zlatnom kašikom jede, ja ću u Vrbasu da se topim makar me i srebrna kašika dopala ako mi se posreći da preplivam. Evropa je Evropa, tamo pečene ćurke s neba padaju. Čim zatopli ću plivam za Evropu makar me stara majka kukom po Vrbasu tražila.

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2017, 12:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

munja.alex je napisao:
Ajde zalećete se na milionske gradove i njihovo stanje a kod nas ovo malo ljudi će da ide...
A "elita" će isto tako na zapad, ne trebate se brinuti za njih.

Fizicki u BL ne mozes skupiti bogatasa za jednu zgradu, a ne citavo naselje. To je osnovna razlika izmedju Juznih Amerika, Afrika i nas.
O tome da se u BL skoro svi medjusobno poznaju i uglavnom (blago receno) ne mogu medjusobno ocima gledati da ne pricam.

A odlazak na Zapad njihovih miljenika opet vodi ovom:

https://youtu.be/Weea3dQoqKk?t=25s

Prosto, mogu im navuci para za kupovinu/stana ili kuce, ali tesko da ih mogu obezbijediti za zivota. Na Zapadu valja raditi i valja znati raditi. Bojim se da ce im se miljenici zamjeriti.

Stvar sa olaksavanjem ce biti jos izrazenija kod trenutne kaste uhljeba odnosno sitne boranije u spic cipelicama, uskim hlacama na peglu i roza kosuljicama sto se vozi u auticima do 5-6 godina starosti.

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2017, 12:37 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 17 Jul 2011, 20:55
Odlika jacih budzetlija:

- visoko obrazovanje
- drzavna firma
- plata po clanu porodice bar 1300 maraka
- proslava dana republike, kacenje velike zastave, dok ga njegove jadne komsije, sto najbolje godine u rovu provedose a danas rade za 450 maraka, gledaju sa pomijesanim osjecanjem prezira i ocaja.

Gledam ih na slavi. Postaju bijesni. Ono, kud cete na zapad, pa nije vam tamo nista bolje, gledajte sta se desava, teroristicki napadi i slicne gluposti. Pa onda ona cuvena, ima posla kod nas, nece narod da radi. Ponovio vozd jednom, pa oni sad ponavljaju kao papagaji za njim.
Iz nekog razloga "kud cete, ne idite, sjedite kuci!" situaciju jos vise pospjesuje nasa stara dijaspora koja je davno otisla. Napricaju gomilu laznih prica, tesko, nema se, kriza, vamo tamo.

Ja vam odgovorno mogu reci za 3 zemlje gdje prilike poznam u dusu (Holandija, Belgija, Luksemburg). Lazu. Ko god kaze da se tesko zivi i da je kriza on laze.

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2017, 12:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

I stara dijaspora je na izdisaju.
To je vec teska penzija. I vjeruj da su se oni pofino napatili u zivotu tako da nije ni cudo da tako pricaju.
To razumijem.

Doduse, mene kad pitaju kako je, ja kazem kao u socijalizmu. Da smijem, okacio bih na balkon ovde u Austriji crvenu zastavu sa srpom i cekicem. Bojim se da me ne bi razumijeli :D

Spoiler:
Slika

A te ''jace'' budzetlije su upravo kasta uhljeba o kojoj pricam. Sirotinja koja radi za par stotina maraka je ipak sirotinja, doduse onima na budzetu je ipak lakse nego onima kod privatnika, ali opet...

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2017, 12:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Maj 2008, 14:32
The_new_Statesman je napisao:
Bojim se da me ne bi razumijeli :D

..

Ništa novo

Vrh

Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Znam, zato cutim :lol:

Vrh

Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2010, 15:52
Те тробојке за дан РС качи и сиротиња и богаташи, нема то везе са овом темом око езгодуса.

Просто је ко пасуљ, свако ко овдје живи иоле солидно неће сигурно ићи одавде, свако ко нема могућност засполења, а да је притом бар солидан посао бјежи главом без обзир ако му се укаже прилика.

За егзодус™ је крива власт. Такође, јебе се њима што народ иде, знаш колико шиште јаја калифу и компанији око њега што неки иду радити по западној европи, САД-у, Канади, Аустралији... Њиховој дјеци је добро, одлично, обезбјеђни за наредних 15 кољена. Иста је ствар свуда по Југославији, сем можда Словеније.

Каква елита, стварање гета и зајебанција, њима је овако добро, и биће још боље.
За облачење увијек могу скокнути до Милана, Трста, за неке здравствене проблеме могу се обратити приватним клиникама, на море на Мајроку, зимовање Гармиш-партен Кирхен...

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2017, 12:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

NV, za trobojke se slazem, nidje veze.
A sto se tice obezbjedjenja potomaka tu razmisljas kratkorocno. Vjeruj da se vec sada hvataju za glavu sta ce, kuda i kako sa djecom. Mali broj bogatasa moze da obezbijedi kapital za unuke (takvih je na prste jedne ruke), mozda 20-30 familija moze dijeci pokupavati nekretnine vani sto je opet solidna stvar. Ostali tuta.

Poslednji put menjao The_new_Statesman dana 04 Feb 2017, 12:51, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2017, 12:51 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 09 Jun 2012, 13:13
To je to NV. Potpis.

Tns, ta kasta budžetlija koju je WrDa odlično opisao neće tako dobro proći, da. Ali govorim o vrhu, visokim funkcionerima i njihovim porodicama.

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2017, 12:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Takvih je malo. Bilo u vlasti ili u biznisu.
Veoma malo, a plus sto su medjusobno kao rogovi u vreci.

Poslednji put menjao The_new_Statesman dana 04 Feb 2017, 12:56, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2017, 12:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2010, 15:52
TNS, koliki je tebi dugoročni i kratkoročni period?
Et, ja imam 26 godina, i ajd da uzmemo da ću doživjeti 90-tu :D , hipotetički, jel ti stvarno misliš da će se do tad izmjeniti situacija ovdje, to jest, da će se odgovorni zapitati što je kolaps u RS, kolaps svega, broja ljudi, stanrdarda života, i tako dalje?

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2017, 12:53 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 26 Okt 2014, 07:58
Ja bih isao al da mi je naci kakvu Svedjanku da joj platim potpis, i ne bih da me kirijaju, imam poznanika radi u Volvu, lijep posao, lijepa plata, kaze treba im i radnika, tako nesto da, a ovo sto velika vecina ide na zesce kirijanje to ne bih, bar ne za sad :)

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2017, 12:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

10-15 godina je sasvim dovoljno dugo dodje do pisanja po grobovima.
Uostalom, ne vjerujem da ce uopste doci do poboljsanja uslova zivota.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1184 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 60  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]