banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jul 2025, 16:34

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 171 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 22 Apr 2013, 23:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
staar je napisao:
pa mi ljudi nemamo nijedne ozbiljne firme sem telekoma,

Koliko ja znam nemamo ni telekoma, on je davno prodan.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2013, 23:57 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 26 Jun 2010, 18:18
jellyfish je napisao:

govori se o firmama na teritoriji rs, a to sto je prodan je normalna stvar u kapitalistickom sistemu, vrijeme tita i utopije je prosao samo sto se kod nas se to nece lako iskorijeniti zato ni nemamo firme jer niko ne preuzima inicijativu za osmiljavanje novih ideja i rada, svi cekaju da se uvale u drzavne firme i ne rade nista.

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2013, 05:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
staar je napisao:
jellyfish je napisao:

govori se o firmama na teritoriji rs, a to sto je prodan je normalna stvar u kapitalistickom sistemu, vrijeme tita i utopije je prosao samo sto se kod nas se to nece lako iskorijeniti zato ni nemamo firme jer niko ne preuzima inicijativu za osmiljavanje novih ideja i rada, svi cekaju da se uvale u drzavne firme i ne rade nista.

Eto i Rusi prodadose svoje izvore nafte i plina dadose sve privatnicima u ruke :wink:
Jel mozes malo elaborirat ovo "inicijativu za osmisljavanje novih ideja i rada".
Sta mislis, samo onako u par crta.

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2013, 07:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
kuga je napisao:
Srbi su izgubili u Bosni kad su poklonili Sarajevo
Tu se nalazila srpska intelektualna i strucna elita. Oko Sarajeva su gravitirali Srbi u precniku od 150km + oni iz CG. Danas je to proslost. Nazalost

S izdajom Sarajeva, ucinjena je i najveca izdaja Srba

А шта, елита баш МОРА да се окупи у и око Сарај'ва? Може елита да се окупи и око Зелиње Горње, ако има због чега да се окупи. Међутим, и оно мало људи са дипломама који су притом нешто научили током школовања (а нису гањали дипломе због систематизације и морално-политичке подобности) гледа да нагули напоље, и нагуљује док ја пишем ово... Јер посла НЕМА, пара НЕМА, перспективе НЕМА. А што рекоше неки дискутанти прије мене, а и да ја додам на свој начин, разлика између стања у РС и ФБиХ је као и разлика између рака и леукемије... :(

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2013, 08:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2012, 11:29
kuga je napisao:
Srbi su izgubili u Bosni kad su poklonili Sarajevo
Tu se nalazila srpska intelektualna i strucna elita. Oko Sarajeva su gravitirali Srbi u precniku od 150km + oni iz CG. Danas je to proslost. Nazalost
S izdajom Sarajeva, ucinjena je i najveca izdaja Srba

Jeste dio Srba gravitirao Sarajevu kao najvecem gradu u regionu, ali dobar dio Srba iz BiH je gravitirao i Zagrebu i Beogradu i Novom Sadu, tako da sto se tice intelektualne elite - bilo ih je po cijeloj bivsoj Jugi, Sarajevo nije prednjacilo. Sarajevo vec 1991. nije bilo srpski grad, kakva crna izdaja? Vecinsko stanovnistvo nisu bili Srbi. Jedino ako mislis na stanje prije 2. svjetskog rata kada su tu prednjacili Srbi i Jevreji.

Sto se tice pitanja koji je bolji dio BiH? Slazem se sa misljenjem da je komplet BiH u losem stanju i da nema poredjenja izmedju dva crnjaka.

I grieve in stereo, the stereo sounds strange, I know that if you hide, it doesn't go away

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2013, 08:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Moramo znati cije govno vise smrdi, nase ili njihovo, a kako smo mi narod koji se voli inatiti i i dobrom i u losem, tako da smo i ovde iznad njih po tom smradu

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2013, 08:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Jun 2012, 11:37
staar je napisao:

Mislis vladajuce partije ne preduzimaju inicijativu. Pojedinac koji nije "clan" moze biti koliko hoce inicijativan, ali nece nista uspjeti. Lupice u zid korupcije ili lose ekonomije.

Za vrijeme tita i utopije su nicale fabrike, dok su danas ugasene (htjedoh reci gase pa shvatih da nema vise sta da se ugasi).

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2013, 09:42 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 03 Mar 2009, 15:14
ova tema nije intelektualno ovaplocena, a samim tim cinjenicno tacna, dok Damir ne dodje i ne posije koju klicu svoje beskonacne genijalnosti iz svog enormnog sjemenila

kao najbolji poznavaoc RS te zasto je ona bolja polovina BiH, svojim odsustvom obesmisljava temu i obezvrijedjuje ju

unizite se, zamolite, dobar je covjek, pomoci ce vam

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2013, 09:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
On dodje samo kada treba pljuvati druge

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2013, 10:14 
Pripravnik
Pripravnik

Brale001 je napisao:

Jel mozes malo elaborirat ovo "inicijativu za osmisljavanje novih ideja i rada".
Sta mislis, samo onako u par crta.

ljudi iz zemalja u kojima nema ama bas nista napravise cuda sopstvenim radom npr japan. mi se nalazimo u jednoj od najljepsih klima na svijetu ni previse vruce ni previse hladno, zemlja nam je plodna a plodova nemamo (npr izrael ima 4-5 zetvi u pustinji), prirodnih bogastava na svakom koraku.

ocigledno je da jedino sto ne valja jeste ljudski faktor, koji nista nije u stanju da radi nego se svi neke filozofije drze.

ako vam se neko ko je zavrsio sta inzinjersko ili ekonomiju zali kako nema posla , mislim da bi im odmah trebalo oduzeti i diplomu i zvanje jer je ocigledno da ni za sta nije sposoban, ljudi koji se skoluju trebaju znati da moraju biti u stanju stvarati posao a ne cekati da im padne sa neba.

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2013, 10:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Jun 2012, 11:37
staar je napisao:
ocigledno je da jedino sto ne valja jeste ljudski faktor, koji nista nije u stanju da radi nego se svi neke filozofije drze.

Ljudski faktor je ovdje bio izuzetan kada je podigao:
Incel, Jelsingrad, Sipad, Fruktona, Vitaminka, Bosna, Fabrika Duvana, Banjalucka Mljekara, Vrbas, Čajavec, Kosmos!

O istim ljudima se radi ili grijesim?

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2013, 10:59 
Ne, promjenili su se nakon rata...

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2013, 11:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
musakica je napisao:
staar je napisao:

Incel, Jelsingrad, Sipad, Fruktona, Vitaminka, Bosna, Fabrika Duvana, Banjalucka Mljekara, Vrbas, Čajavec, Kosmos!

Ради се о углавном истим људима али о потпуно другачијим околностима. Комунизам је пропао, капитализам је дошао од швеЦког социјализма смо далеко. А пошто сви не можемо да будемо "на буџету" треба неко нешто и да смисли и створи посао "ни из чега": Горепоменути примјер Израела је одличан. Проблем је у томе што и дање већина чека да им држава нешто омогући/обезбједи... Нема тога више.

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2013, 12:11 
Pripravnik
Pripravnik

musakica je napisao:

ti ljudi su sad jako stari (rodjak jedan od direktora cajevca blizu 90) ili su vec mrtvi. i jos nesto na slobodnom trzistu vjerovatno ne bii sve te firme bile uspjesne, jer je u komunizmu bila strategija da se visak para iz jednog preduzeca prebaci u gubitase i zato su sve donekle funkcionisale. vjerovatno se sve i urusile zato sto je bilo vjestacko (pogledajte primjer istocne i zapadne njemacke, isti mentalitet isti ljudi ali los sistem na istoku), zato mi nije jasno to kolektivno kukanje za komunizmom, razumijer ljude koji su nekad imali super posao (nisu pretjerano radili) a sad nemaju nista, ali mladi koji su rodjeni poslije 85 tu nesto da zale za tim je van pameti, jer mi smo samo posljedice tog sistema osijetili i ne svidjaju mi se uopste.

ali sad su nova vremena, novi ljudi, novi sistem, nova sansa treba to znati iskoristiti a ne samo kukati

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2013, 13:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2011, 16:22
Ja smatram da je narod dovoljno psihički sazreo da im se komunizam više nikad ne dogodi, nigdje, nikada, nijednom narodu. Zašto govorim "da se ne dogodi" - zato što je to pojava koja se širi kao korov i uništava državu i narod kako iznutra tako i izvana. Nema besplatnih stanova, nema jednog sigurnog posla do kraja života pa ti svejedno da li ga radio punim intenzitetom ili ne i gomila drugih beneficija..

Šta ima? Država koja bi trebalo da stvori uslove da bi se otvorilo što više radnih mjesta, gurati industriju, poljoprivredu i sve ono što bi bilo profitabilno (a to BIH sad ne radi). Šta još ima? Ti, tvoje ruke, tvoja pamet i sposobnost da sebi i ljudima koji su tebi bliski nešto stvoriš. E pa ko se koliko trudi, toliko će i imati.

Ne državna sisa, nop nop. :violent1: Već ti sam sa svojim rukama, pameti i sposobnosti protiv svih ostalih. E sad, neko ima male ambicije pa ostvari malo ili nimalo. A neko je ambiciozan, pametan, pa se bori 24 sata dnevno, kopa, marljivo rovi (figurativno rečeno) po cijele dane.. pa ostvari nešto za sebe i ljude oko sebe. Taj čovjek je uspio u životu.

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2013, 13:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Apr 2008, 01:45
Nisam sve procitao sta ste pisali ali vidim da je neko spomenuo da je 23 od 25 najvecih izvoznika u federaciji, ok je to, tu su u prednosti ali to nece smanjiti nezaposlenost. Moje misljenje je da je za povecanje zaposlenosti potrebna ekspanzija malih i srednjih preduzeca a ne prijeratnih privrednih giganata koji su se specijalizovali za izvoz sirovina npr. Za povecanje BDP, ND i ostalih ekonomskih pokazatelja mnogo veci uticaj u malim privredama kakve su nase ima ekspanzija upravo malih i srednjih preduzeca, kao i pokusaj pravljenja privrednih pogona za preradu sekundarnih sirovina (to je trebalo zaziviti od para za telekom, a ne asfaltirati puteve po selendrama). Uzecemo za primjer Laktase kao mikro sredinu. Laktasi su i u prijeratnoj Jugoslaviji bili veoma bogat kraj, a tad nije bilo Dodika sa svom njegovom moci. Tada su Laktasi bili teritorija sa najvecim brojem malih preduzeca u BIH cini mi se, negdje sam to procitao. Mislim da se to moze primjeniti i na malu privredu RSa i BIH.

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2013, 14:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Citiraj:
Top 10 bh. izvoznika I-VI 2011.

ALUMINIJ Mostar
PREVENT CUTTING Visoko
GLOBAL ISPAT KOKSNA INDUSTRIJA Lukavac
ArcelorMittal Zenica
OPTIMA GRUPA Banja Luka
ALUMINA Zvornik
TMD AUTOMOBILSKA INDUSTRIJA Gradačac
JP Elektroprivreda BiH Sarajevo
ENERGY FINANCING TEAM Trebinje
BORAC EXPORT- IMPORT Travnik

Ja ovdje vidim tri iz RS za 2011. Ima li novijih podataka?

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2013, 14:24 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2007, 23:50
nekad fabrike, sad muftije i vladike

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2013, 14:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2011, 00:53
staar je napisao:
ako vam se neko ko je zavrsio sta inzinjersko ili ekonomiju zali kako nema posla , mislim da bi im odmah trebalo oduzeti i diplomu i zvanje jer je ocigledno da ni za sta nije sposoban, ljudi koji se skoluju trebaju znati da moraju biti u stanju stvarati posao a ne cekati da im padne sa neba.

Претпостављам да си ти створио успјешно предузеће које си стекао тако што си почео да радиш на надницу окопавајући кукурузе, затим уштедио капитал од те наднице и уложио у бизнис?

Наведи ми примјер како инжињер код нас у року 5 година може да себи "створи посао". Из чега? Може ли се без новца? Ресурса - како научних тако и индустријско-технолошких? Да неће можда инжињер штанд на пијацу да постави? Као да је бити инжињер исто што и бити конобар!?

Стиче се утисак из твог поста да су послови исто што и зрели дудови, па расту на грани, а стока инжињерска је сувише килава да их убере.
Стварно, зашто се ови са машинског који немају посла не окупе у нечијем подруму па почну да производе млазне моторе или реакторе за хладну фузију (а ови са ПМФ-а развију сам процес хладне фузије)? Зато што су лијена, неспособна инжињерска стока која не умије да створи себи посао! :lol:

Daniel. je napisao:
Već ti sam sa svojim rukama, pameti i sposobnosti protiv svih ostalih.
А, зашто ПРОТИВ осталих? Зашто не СА осталима?

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2013, 15:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
Daniel. je napisao:
Ja smatram da je narod dovoljno psihički sazreo da im se komunizam više nikad ne dogodi, nigdje, nikada, nijednom narodu. Zašto govorim "da se ne dogodi" - zato što je to pojava koja se širi kao korov i uništava državu i narod kako iznutra tako i izvana. Nema besplatnih stanova, nema jednog sigurnog posla do kraja života pa ti svejedno da li ga radio punim intenzitetom ili ne i gomila drugih beneficija..

Šta ima? Država koja bi trebalo da stvori uslove da bi se otvorilo što više radnih mjesta, gurati industriju, poljoprivredu i sve ono što bi bilo profitabilno (a to BIH sad ne radi). Šta još ima? Ti, tvoje ruke, tvoja pamet i sposobnost da sebi i ljudima koji su tebi bliski nešto stvoriš. E pa ko se koliko trudi, toliko će i imati.

Ne državna sisa, nop nop. :violent1: Već ti sam sa svojim rukama, pameti i sposobnosti protiv svih ostalih. E sad, neko ima male ambicije pa ostvari malo ili nimalo. A neko je ambiciozan, pametan, pa se bori 24 sata dnevno, kopa, marljivo rovi (figurativno rečeno) po cijele dane.. pa ostvari nešto za sebe i ljude oko sebe. Taj čovjek je uspio u životu.

E ovo drzavna sisa nop nop to me podsjeti uuu..

Imam ja jednog prijatelja sa kojim se ne slazem , kad sam procito ovo tvoje, ko da sam njega cuo u srednjem uhu.

On kaze nesto isto kao ti,nesto kao ovako:
Drzava tj sistem je tu da sluzi nekom. E sad koje taj? On je to meni ovako objasnjavo.
Drzava nije tu da stiti sve svoje gradjane kao neka dobra vila.
Nije to socijalna ustanova da stiti tebe koji nemas i ostalo siromasno stanovnistvo da svima pruzi jednake uslove, podlogu i mogucnosti za razvoj, za neki isti start i uspjeh u zivotu. To je utopija.
Drzava nije tu da stiti neku izmisljenu socijalnu pravdu, da obezbijedi neke okvire za ekonomske mogucnosti svima, to naginje na Marksa.

Drzava je tu da stiti trziste da ono nesmetano funkcionise sa svojim zakonima.
Drzava je tu za one koji su sposobni, vjesti, za one koji zu zaintersirani i motivirani da naprave jos vise. Drzava je za uspjesne, tvoj problem je sto ti nisi sposoban i zato ti propadni sam (ma nisi ti kriv takav si se rodio), a ostali sposobni ce se spasti.
Tebi ce se malo pomoci dok se ne snadjes,grickat ces malo socijalu, malo familija, neces biti gladan a ne da svi propadnemo zajedno.

BTW, koliko ja znam komunizam se jos nigdje nije dogodio niti je postojao,djes to naso.

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 171 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]