banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 03:51

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 61 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Smrdi u gradu
PostPoslato: 29 Okt 2011, 23:00 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jun 2006, 17:02
rotor je napisao:
grij se i na baterije sto se mene tice ali nemoj mi smrditi ves na balkonu....a sto se tice placanja toplane kako je tako je i gorivo je skupo pa eno svi se voze autima...ali smo i svedoci da penzos sam zivi u 100m2 stanu i kaze da mu je mala penzija da ne moze ni rezije da poplaca...

Kolega, eeeevoooooo rjeeeešeeenjaaaa!

http://www.pik.ba/artikal/1027028/susilice-za-ves/

A ako te guše smradovi u gradu BanjaluKi, preseli se brate u Gradišku, Laktaše ili Srbac. Svjež vazduh na svakom koraku, a kad se poželiš banjalučkih ulica, eto te u istoj za par desetina minuta.

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2011, 23:01 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Avg 2011, 07:33
dat kazem malo smo skrenuli s teme...tema je smrad..

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2011, 23:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2007, 17:26
RBA 1987 eks VB 1987 je napisao:
WinstonWolfe je napisao:
[Enterprise] je napisao:
skontao sam da po zakonu nove zgrade koje se prave ako pored njih prolazi toplovod moraju da se spoje

gdje to pise? Bas me zanima,
Sluzbeni glasnik, zakon, clan itd.

Ако правиш стамбену зграду, а желиш сопствено гријање, мораш од Топлане тражити дозволу за то, ако они имају своје топловодне цијеви ту гдје правиш зграду. Тако некако иде то, мислим.

Post iznad...[/quote]
Лик који прави зграде каже да се и даље тражи дозвола од Топлане ако у том дијелу града они имају своје цијеви. Ако је слагао мене, онда и ја овде ширим дезинформације.

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2011, 23:05 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

tu si u pravu i ja sam tako cuo i sto je najgore oni im i odobre to :)

Vrh

PostPoslato: 30 Okt 2011, 08:31 
Bič božji
Bič božji

Pridružio se: 17 Jun 2010, 18:47
Ko god pravi bilo kakav objekat u urbanoj zoni, mora da traži saglasnost od svih preduzeća koja imaju podzemne instalacije, ali to nije saglasnost za priključak na vrelovodnu mrežu, nego je saglasnost na izgradnju objekta, istu takvu saglasnost mora da dobije i od Vodovoda, Telekoma i Elektrodidtribucije, Tada za tu lokocaiju na kojoj je predvidio igradnju na uvid dobije kopiju podzemnih instalacija tj dal ih ima ili nema, od gore navedenih preduzeća, tako da ne dođe do kidanja nekih od navedenih instalacija kao i gradnje objekta na već postojećim instalacijama, procedura je standardna...

Saglasnost za priključak na neku od mreža je nešto drugo...

Vrh

PostPoslato: 30 Okt 2011, 10:26 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Maj 2008, 22:25
To sa "Incel"-om je bilo veoma nisko. Sublimirajući sve vaše tekstove na ovu temu, a uzimajući u obzir poziciju koju današnja gradska sredina živi, tvrdim da ništa nije mirisalo tako lijepo kao Incelovo radničko odmaralište na Jadranskoj obali. Čvrsto stojim iza činjenice da nema više onako ukusnog bureka kao što je bio onaj iz incelovog restorana društvene ishrane i malog jogurta, mala plastična čašica, banjalučke mljekare.
Smrad koji vi osjećate dolazi iznutra. On je ta slutnja i povici iz udaljenih dubina koji Vas pozivaju da odlučujete na prečac. Ništa nije tako senzibilno kao nos, odnosno ništa ne miriše kao znoj radnika koji odlazi kući iscrpljen od dnevnih zadataka, i koji je spreman da nastavi u trećoj smjeni.
Bježeći od posla i gluvareći po ulicama ove Banjaluke omladina i neradnici pronalaze smrad, raznorazne mirise, i situacije koje bi tobože rješavali da se njih pita. Alternativna potrošnja energije je odraz globalne krize, ali opet ko šta i kako loži nije preče od onoga kakav je ukupan razvoj jednog grada kakav je grad Banjaluka. Život je mnogo složeniji od "diorovih pomada" i "lorealovog plajvaza za obrve".
Sa jedne male farme ljudi stvore velike proizvođače prehrambenih proizvoda, odnosno iz jedne male ideje ljudi ostvaruju velike projekte.
Potrudite se da budete na strani koja privređuje i pogledajte sebe u ogledalo jer svakako stoji činjenica da je Banjaluka sve samo ne smrdljiva!!!

Vrh

PostPoslato: 30 Okt 2011, 10:39 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

aj sektas promasio si temu...

Vrh

PostPoslato: 30 Okt 2011, 10:51 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Šta je, ponestalo argumenata pa ide vrijeđanje?

Vrh

PostPoslato: 30 Okt 2011, 10:56 
Bič božji
Bič božji

zipo je napisao:

Pe eto ja sam objasnio, kakvo vrijeđanje... :roll:

Vrh

PostPoslato: 30 Okt 2011, 11:01 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Nije bilo upućeno tebi, ono je bio odgovor na prethodni post.

Vrh

PostPoslato: 30 Okt 2011, 11:08 
Bič božji
Bič božji

Skupština je donijela odluku i o davanju saglasnosti na iskopavanje prve bušotine za korištenje geotermalnih voda koja će biti urađena u Srpskim Toplicama... To je probna bušotina koji bi trebala da da odgovore na neka pitanja kao što su optimalna temparatura koja će se postići na dubinama do
1800 m, kao i sastav tla, dali bi sa tim bile povećane seizmičke aktivnosti, to dali je voda toksična te sam njen sastav i količina minerala, te dali bi ta voda mogla da se koristi za zagrijavanje objekata...

Vrh

PostPoslato: 30 Okt 2011, 11:44 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Korištenje geotermalne energije je jedan od rijetkih slučajeva gdje je čovjek od prirode dobio više nego što uloži. Otprilike za svaki uloženi kWh energije koji potroši toplotna pumpa dobijamo oko 4 kWh toplotne energije, tako da ušteda koju ostvarimo tokom 6-10 godina bude jednaka novcu uloženom za izgradnju sistema.

Vrh

PostPoslato: 30 Okt 2011, 11:48 
Bič božji
Bič božji

zipo je napisao:
Korištenje geotermalne energije je jedan od rijetkih slučajeva gdje je čovjek od prirode dobio više nego što uloži. Otprilike za svaki uloženi kWh energije koji potroši toplotna pumpa dobijamo oko 4 kWh toplotne energije, tako da ušteda koju ostvarimo tokom 6-10 godina bude jednaka novcu uloženom za izgradnju sistema.

Jedna bušotina u idealnim uslovima košta cca 2 000 000 dolara, a nekada se uporedno moraju kopati dvije, jer nerijetko se voda kada obavi primarnu funkciju, ponovo mora vratiti nazad, tj upumpati na dubinu sa koje je izvučena, jer su često geotermalne vode sa dubina od preko 1000 metara vrlo toksične...
Ali nije to tema... O ovom nekom drugom prilikom...

Vrh

PostPoslato: 30 Okt 2011, 11:59 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Kad se toliko buši možda je isplativije da se prebaci na naftu.
Ja sam mislio na manje sisteme za kuću ili eventualno zgradu gdje se buši na dubinu 30-80 metara i koristi zatvoreni sistem cijevi u kojem se nalazi obična voda. Nadam se da ću uspjeti završiti šta sam planirao za par godina i pozdraviti se sa drvima i ugljem.

Vrh

PostPoslato: 30 Okt 2011, 12:07 
Bič božji
Bič božji

zipo je napisao:
Kad se toliko buši možda je isplativije da se prebaci na naftu.
Ja sam mislio na manje sisteme za kuću ili eventualno zgradu gdje se buši na dubinu 30-80 metara i koristi zatvoreni sistem cijevi u kojem se nalazi obična voda. Nadam se da ću uspjeti završiti šta sam planirao za par godina i pozdraviti se sa drvima i ugljem.

Pa to i jesu bušotine kao za naftu, sve je isto, samo se traži topla voda...

Nadam se da ćeš uspjeti sa tim što si naumio, a način na koji radi toplovodna pumpa, možeš pogledati u Slatini, čini mi se da je tamo teperatura vode 38 ili 42 stepena...

Vrh

PostPoslato: 30 Okt 2011, 14:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2003, 22:29
zipo je napisao:

ponestalo je njemu argumenata vec od prvog posta, a sve ostalo vezano za njegove price je bilo samo u fazonu:
smradu jedan, glup si, promasio si temu itd.

sto se tice geotermalne energije ona na bl podrucju navodno ima solidne mogucnosti (u smislu grijanja, ne proizvodnje el energije). U principu za nasa podrucja temperatura u zemlji raste za 1 stepen na svakih 25-30m dubine. U kombinaciji sa toplotnom pumpom ona moze biti (ako se dobro izvede projekat i izvodjacki radovi) dosta isplativa iako je investiciono prilicno skupa. Ako sam dobro upucen, dom Rada Vranjesevic koristi ovakav vid grijanja (ili neki drugi dom, nisam siguran).

Vrh

PostPoslato: 30 Okt 2011, 14:13 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Nisam upucen u materiju, ali me interesuje da li te busotine uticu na nekakav pritisak ispod zemlje, da li to moze da utice na teren u smislu da izazove odredjenje poremecaje mikrolokacije.

Vrh

PostPoslato: 30 Okt 2011, 14:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2003, 22:29
kao sto je rekao RBA 1987 eks VB 1987 obicno se buse dvije rupe. Iz razloga koji je on naveo, a dijelom i zbog toga sto si ti naveo. Ta voda se vraca, ne bi trebalo da se mijenja mnogo podzemni teren, plus tu vodu ponovo griju stijene pod zemljom tako da se prilicno produzava "vijek trajanja" izvora.

Vrh

PostPoslato: 30 Okt 2011, 15:24 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

hehe...o dorote kad bi se i desilo to sto pricas milione eura bi kostalo to sve...

Vrh

PostPoslato: 30 Okt 2011, 15:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Koštalo bi mnogo, ali moglo bi se to izvući iz EU fondova. Projekat dobar i rado bi oni dali novac za "zelene" izvore energije...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 61 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]