Za uklanjanje grafita u prošloj godini iz gradske kase je izdvojeno 150.000 maraka. U komunalnoj policiji kažu da se na zidovima brojnih banjalučkih stambenih i poslovnih objekta sve češće pojavljuju uvredljivi grafiti fašističke simbolike, te provokativnih političkih poruka.
Prema riječima Neđeljka Radulovića, pomoćnika načelnika Komunalne policije, ni navijači banjalučkog fudbalskog kluba Borac - "Vulturesi" nisu odoljeli iskušenju da ostave mnogobrojne grafite iza sebe.
"Mislim da bi trebalo da izaberu neki drugi ljepši zaštitni znak, jer u svakom naselju možete da vidite simbol "lešinara", koji šalje poruku da je naš grad, grad strvina", rekao je Radulović "Glasu Srpske" i dodao da je bilo svega nekoliko slučajeva u prošloj godini kada su uspjeli da otkriju autore ovih crteža po zidovima stambenih zgrada i javnih ustanova.
U Administrativnoj službi grada su istakli da ne postoji javna površina na kojoj se mogu slobodno crtati grafiti, zbog čega Komunalna policija svakodnevno ima pune ruke posla sa njihovim uklanjanjem.
"Crtanje grafita nije dozvoljeno nigdje i mi stalno apelujemo na građane da to ne čine. Koliko mi je poznato, gradska uprava ne planira izgradnju nekog prostora za iskazivanje ove vrste "ulične" umjetnosti. Sve i da se tako nešto realizuje, nemarni pojedinci bi opet šarali po gradu", pojasnio je Radulović.
"Glas Srpske" piše da većina Banjalučana nije za to da se piše po zidovima javnih objekata,
"Mislim da takva djela treba oštrije kažnjavati, da bi se u budućnosti izbjegle slične stvari. Niko nema ništa protiv ispoljavanja navijačkih strasti, ali tome je mjesto u sportskoj dvorani, a ne na zidovima zgrada i važnih institucija", dodaje Veljko Blanić.
Iz Komunalne policije apeluju na stanovništvo da ukoliko primijete počinioce ovih neodgovornih djela da im se obrate.
"Pojedincima za koje utvrdimo da su nelegalno crtali grafite slijede novčane kazne u iznosu od 100 do 1.000 maraka", zaključio je Radulović.
(BLLIVE, foto:
www.lesinari1987.net)
Zato ćemo mi navijači FK Krajina, poznatiji kao Prdonje, da se organizujemo u trojke i po gradu da mlatimo Lešinare!!!!