Hristov je napisao:
Moramo imati u vidu da ce taj prostor jako vjerovatno posluziti kao jedan
centar gdje ce se promovisati jevrejska kultura i tradicija. Vjerovatno ce tu biti sinagoga, knjizara/biblioteka, mozda neka manja sala za javne manifestacije, neki restoran, parking za goste, itd.. Ne treba se gledati po broju ljudi koliko im prostora treba, vec po svrsi kojoj ce taj prostor sluziti.
A 5000 kvadrata iznosi maltene tacno koliko i neki fudbalski stadion, 100x50 metara. Ako se ko sjeca stadiona na poligonu, tolika je otprilike ta povrsina. U Minhenu ima u centru grada jedan takav jevrejski centar, evo pogledajte sliku:
Ovaj objekt sto dominira slikom je knjizara/biblioteka, zgrada lijevo ima restoran u prizemlju, gore su mozda neke sluzbene prostorije. Iza ove zgrade u sredistu slike nalazi se sinagoga, evo je:
Mislim da je 5000 kvadrata sasvim OK.
Jako sam ponosan sto se u mom gradu takvo sto desava.
Potpis za sve sto je napisao Hristov.
Jevrejima se nista ne daje vec se na neki nacin vraca ono sto je njihovo. Nadam se da ce takav jedan korak promjeniti tu famoznu karikiranu sliku grada BL o "cetnicko-zlocinackoj-agresorskoj" sredini koju najcesce etiketira SA. Na pozitivnom primjeru mozda se i oni nesto nauce i vrate SPC ono sto joj pripada. Ako nista bar ces tada imati i jaci povod da trazis sto je tvoje.
Jevrejski lobi je jedan od najjacih u svijetu i nije ni cudo sto su neki glavni savjetnici Dodika upravo Jevreji. Davno sam citao kako pjene iz federacije jer je Dodik angazovao Jevreje i da se hitno nesto mora promjeniti tj. moraju i oni da ulazu vise novca za lobi usluge. Prema tome, po mom skromnom misljenju ovo je samo neko preklapanje.

Takodje smo povezani kroz istoriju gdje smo i jedni i drugi najebali najstrasnije.
I sjetite se nedavno kada su bili protesti u SA zbog situacije u pojasu Gaze, Dodik je javno podrzao Izrael, slucajno?!
Pogledao sam ove fotke sto je Hristov postavio, takodje sam jednu slicnu gradjevinu vidio u Dresdenu...
Ovo je vrhunski dizajn i arhitektura...bio bih veoma srecan da takva jedna gradjevina krasi nas grad.