banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 11 Maj 2025, 21:07

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 93 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 09 Mar 2010, 21:34 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Okt 2006, 12:58
Silvio Dante je napisao:
Ја подржавам градњу центра, боље њима да се да него неко да уграде или да Мишко направи нови тржни центар

Zbog ovog bi ja i Cecenima dao komad zemlje a ne Misku Vidovicu Malbasicu...

Vrh

PostPoslato: 09 Mar 2010, 22:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Hristov je napisao:
Nisu u pitanju samo tih 90 ljudi, nece samo oni tu boraviti. Zamisli restoran sa jevrejskom hranom, javne manifestacije na jevrejske praznike, knjizara ili biblioteka, kursevi jezika, itd.. To nece biti kao neka jevrejska cetvrt nego centar otvoren za sve.

Ako idemo tom logikom onda bi trebalo napraviti i kineski kulturni centar. + kod Kineza nije mala stvar, kineski jezik, kineska NG, kineska kuhinja...

Vrh

PostPoslato: 09 Mar 2010, 22:13 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

filozof sa vrbasa je napisao:
Hristov je napisao:
Nisu u pitanju samo tih 90 ljudi, nece samo oni tu boraviti. Zamisli restoran sa jevrejskom hranom, javne manifestacije na jevrejske praznike, knjizara ili biblioteka, kursevi jezika, itd.. To nece biti kao neka jevrejska cetvrt nego centar otvoren za sve.

Ako idemo tom logikom onda bi trebalo napraviti i kineski kulturni centar. + kod Kineza nije mala stvar, kineski jezik, kineska NG, kineska kuhinja...

Da ali Kinezi nisu imali ovde dobar komad zemlje u centru grada koja im je oduzeta :wink:

Vrh

PostPoslato: 09 Mar 2010, 22:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

To treba biti stvarni i jedini razlog.

Sve ostalo je naprđivanje.

Vrh

PostPoslato: 09 Mar 2010, 22:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Centar u Minhenu je kostao 57 miliona eura, takodjer je finansiran od grada Minhena, a povrsina zauzima 5500 kvadrata, znaci nesto vece od tog BL centra.

Evo ovdje (prevedeno pomocu Google-prevodioca) vise o tom centru, da otprilike znate sta ce biti i u BL.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 09 Mar 2010, 22:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa cak i da je u pitanju vracanje svojine, opet ostaje otvoreno pitanje zasto jevrejski centar za 90 ljudi a ne da im se isplati gotovinom.

Vrh

PostPoslato: 09 Mar 2010, 22:32 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2009, 16:34
Vuk_samotnjak je napisao:
Hristov je napisao:

Da ali Kinezi nisu imali ovde dobar komad zemlje u centru grada koja im je oduzeta :wink:

Slažem se Vuče, ali ajd' ti objasni nekima...
Jednostavno, Jevreji su imali dosta zemlje u gradu. Porušene su im u Drugom svjetskom ratu sve sinagoge u BL. Jevrejska ulica u BL je po njima dobila to ime. U toj ulici su nekad bili kulturni centar i sinagoga, a poslije rata su to komunisti nacionalizovali.
Kol'ko sam razumio, njima je grad dodijelio to zemljište kao kompenzaciju za svo oduzeto zemljište kojeg nije bilo malo i na tom mjestu će uskoro niknuti sinagoga koje u BL nije bilo još od prije Drugog svjetskog rata.

Ako Kinezi žele da izgrade centar, ja i to podržavam. Što da ne?

Vrh

PostPoslato: 09 Mar 2010, 22:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:

Da, ja nigdje ne vidim problem? :oops:

Vrh

PostPoslato: 09 Mar 2010, 22:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Banjaluka i RS nema ništa sa tim što je stožernik Gutić rušio sinagoge po BL za vrijeme WWII. Mislim ako tako gledamo onda neka sredstva izdvoji i RH i neka se ugledaju na Njemce.

Hristov je napisao:
Hristov je napisao:

Da, ja nigdje ne vidim problem? :oops:

Super onda, Kinezi nam trebaju biti prioritet.

Vrh

PostPoslato: 09 Mar 2010, 22:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa polako, prvo jevrejski centar, pa kineski, cetnicki kulturni centar imamo na stanici... :D

Vrh

PostPoslato: 09 Mar 2010, 22:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Sep 2005, 08:11
Hristov je napisao:
Moramo imati u vidu da ce taj prostor jako vjerovatno posluziti kao jedan centar gdje ce se promovisati jevrejska kultura i tradicija. Vjerovatno ce tu biti sinagoga, knjizara/biblioteka, mozda neka manja sala za javne manifestacije, neki restoran, parking za goste, itd.. Ne treba se gledati po broju ljudi koliko im prostora treba, vec po svrsi kojoj ce taj prostor sluziti.

A 5000 kvadrata iznosi maltene tacno koliko i neki fudbalski stadion, 100x50 metara. Ako se ko sjeca stadiona na poligonu, tolika je otprilike ta povrsina. U Minhenu ima u centru grada jedan takav jevrejski centar, evo pogledajte sliku:

Spoiler:
Slika

Ovaj objekt sto dominira slikom je knjizara/biblioteka, zgrada lijevo ima restoran u prizemlju, gore su mozda neke sluzbene prostorije. Iza ove zgrade u sredistu slike nalazi se sinagoga, evo je:

Spoiler:
Slika

Mislim da je 5000 kvadrata sasvim OK.

Jako sam ponosan sto se u mom gradu takvo sto desava.

Potpis za sve sto je napisao Hristov. :wink:

Jevrejima se nista ne daje vec se na neki nacin vraca ono sto je njihovo. Nadam se da ce takav jedan korak promjeniti tu famoznu karikiranu sliku grada BL o "cetnicko-zlocinackoj-agresorskoj" sredini koju najcesce etiketira SA. Na pozitivnom primjeru mozda se i oni nesto nauce i vrate SPC ono sto joj pripada. Ako nista bar ces tada imati i jaci povod da trazis sto je tvoje.

Jevrejski lobi je jedan od najjacih u svijetu i nije ni cudo sto su neki glavni savjetnici Dodika upravo Jevreji. Davno sam citao kako pjene iz federacije jer je Dodik angazovao Jevreje i da se hitno nesto mora promjeniti tj. moraju i oni da ulazu vise novca za lobi usluge. Prema tome, po mom skromnom misljenju ovo je samo neko preklapanje. :wink: Takodje smo povezani kroz istoriju gdje smo i jedni i drugi najebali najstrasnije. :confused3:
I sjetite se nedavno kada su bili protesti u SA zbog situacije u pojasu Gaze, Dodik je javno podrzao Izrael, slucajno?! :confused4:

Pogledao sam ove fotke sto je Hristov postavio, takodje sam jednu slicnu gradjevinu vidio u Dresdenu... :oops:
Ovo je vrhunski dizajn i arhitektura...bio bih veoma srecan da takva jedna gradjevina krasi nas grad. :P

Vrh

PostPoslato: 09 Mar 2010, 22:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Vrijeme je da se angazuje

Spoiler:
Slika

:lol:

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 09 Mar 2010, 22:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
Око тога да ли је пуно 5000 м2...

У Бањалуци постоји рецимо француски културни центар. С обзиром колико Француза живи у БЛ, тај културни центар има више квадрата по Французу који живи у БЛ него што ће овај јеврејски центар имати по Јевреју који живи у БЛ.
А посебна прича колико су на изградњу и историју Бањалуке утицали Јевреји, а колико рецимо ти Французи.

Око враћање имовине...

Коме вратити? Добар дио пријератних Јевреја у Бањалуци је настрадао и немају директне потомке. Плус што је на земљишту које је било њихова имовина направљено у међувремену ко зна шта.
Са друге стране, колико ја знам не постоје захтјеви потомака бањалучких Јевреја да им се та имовина врати.
Ово је симболичан гест. Град даје земљиште једној заједници и једном народу који је задужио Бањалуку.

Офтопик (а можда и није)... имам информацију да ће завод Мирослав Зотовић у потпуности напустити Траписте и комплетан прећи у Слатину. Дакле, трапистима ће поред цркве бити враћени и остали објекти у кругу самостана (и зграда садашњег завода). А прочитао сам да траже да им се препусти и објекат бивше хидроелектране у Делибашином селу коју су они и изградили.... Може неко да потврди или демантује?

Vrh

PostPoslato: 09 Mar 2010, 22:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Meni je tesko opisati osjecaj koji sam imao kad sam stao pored te sinagoge u Minhenu. Pod nogama je kao onaj pustinjski krupniji pjesak, kamen kao da je isklesan u pustiniji i donesen tu, a sama sinagoga je uradjena po uzoru na Salomonov hram. Nalazio sam se u centru jednog od najmodernijih gradova na svijetu, a kad sam stao pored te sinagoge, kao da sam teleportovan u jednu drevnu zemlju 3000 godina u proslost. Neopisiv osjecaj.

Vrh

PostPoslato: 09 Mar 2010, 23:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
Pa polako, prvo jevrejski centar, pa kineski, cetnicki kulturni centar imamo na stanici... :D

Da je sreće takav vojni muzej u BL bi bio davno izgrađen. Ne može narod da voli više tuđe od svoga, jer da bi tuđe poštovao prvo svoje moraš da poštuješ.

shoole je napisao:
Око тога да ли је пуно 5000 м2...

У Бањалуци постоји рецимо француски културни центар. С обзиром колико Француза живи у БЛ, тај културни центар има више квадрата по Французу који живи у БЛ него што ће овај јеврејски центар имати по Јевреју који живи у БЛ.
А посебна прича колико су на изградњу и историју Бањалуке утицали Јевреји, а колико рецимо ти Французи.

Око враћање имовине...

Коме вратити? Добар дио пријератних Јевреја у Бањалуци је настрадао и немају директне потомке. Плус што је на земљишту које је било њихова имовина направљено у међувремену ко зна шта.
Са друге стране, колико ја знам не постоје захтјеви потомака бањалучких Јевреја да им се та имовина врати.
Ово је симболичан гест. Град даје земљиште једној заједници и једном народу који је задужио Бањалуку.

Офтопик (а можда и није)... имам информацију да ће завод Мирослав Зотовић у потпуности напустити Траписте и комплетан прећи у Слатину. Дакле, трапистима ће поред цркве бити враћени и остали објекти у кругу самостана (и зграда садашњег завода). А прочитао сам да траже да им се препусти и објекат бивше хидроелектране у Делибашином селу коју су они и изградили.... Може неко да потврди или демантује?

Da to se sve vraća katolicima, bilo na HRT, PTPC.

Mene informativno zanima čime su nas to Jevreji zadužili. Katolici su uradili dosta toga, makar sam se tako na TV naslušao i nagledao.

Vrh

PostPoslato: 09 Mar 2010, 23:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Mene informativno zanima čime su nas to Jevreji zadužili. Katolici su uradili dosta toga, makar sam se tako na TV naslušao i nagledao.

Kад будеш био на наредном дочеку Нове године са правом бањалучком рајом, приупитај. Ја немам кредибилитет да одговорим на то питање.

Vrh

PostPoslato: 09 Mar 2010, 23:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Od tog trznog centra ljudi dobiju nekoliko stotina radnih mesta, a od ovog jevrejskog... cke da razmislim... niti jedno

Vrh

PostPoslato: 09 Mar 2010, 23:58 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Hertzog je napisao:
Od tog trznog centra ljudi dobiju nekoliko stotina radnih mesta, a od ovog jevrejskog... cke da razmislim... niti jedno

Pevec :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 10 Mar 2010, 00:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Istraživao sam malo:

http://www.slobodnaevropa.org/content/article/712483.html
http://www.snm.rs.ba/188/snm/Jevreji
http://ko-kr.facebook.com/notes/istorija-banjaluke/jevreji-i-sinagoge/260658798234

Istorija se ponavlja. U ovom slučaju ne mislim na naciste i rat, nego na tu njihovu podjelu na Sefarde i Aškenaze ala suniti i šiti. Ako napraviš jednima, drugi će sa razlogom da pitaju šta je sa nama. Tolike sinagoge nisu postojale zato što je njih bilo mnogo nego zbog njihove podjele.

Ne znam mnogo Jevreja, srbenda Miroslav Mikeš, desna ruka Milorada Dodika Arie Livne, konjina i ministar inostranih poslova Sven Alkalaj. Ova podjela među Jevrejima mi sada postaje jasna.

Vrh

PostPoslato: 10 Mar 2010, 00:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hertzog je napisao:

Да рукнемо умјесто парка Младен Стојановић један тржни центар? Јер ипак толики простор а ни једно радно мјесто.
Или умјесто споменика на Шехитлуцима да изградимо каменолом, да се људи запосле?

А да не причам о Кастелу.. онолика грађевина у центру града, тотално неискориштена са аспекта потенцијалних радних мјеста.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 93 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]