banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 13 Maj 2025, 20:06

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 306 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 16  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Porezi, porezi...
PostPoslato: 27 Sep 2009, 22:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
Dukic je napisao:
breskvica je postavila pravo pitanje,masa ljudi ima kuce 200-300m2 a nezaposleni su ili imaju minimalne prihode kako ce oni placati porez kad jedva sastavljaju kraj sa krajem

Добродошли у капитализам! Тражили сте, гледајте!

Било посла, било пара, направила се велика кућа. Сад нема посла, нема пара, е па тешко ће се остати у кући.
То сте читали милион пута у новинама. Нека холивуска звијезда купи кућерину од 10 милиона долара, јер има пара. Не треба јој 27 гостињских соба, али хоће да се шири, да се прича како има 27 гостињских соба.
А када тој холивудској звијезди лоше крене, онда ту кућу продаје, јер нема пара да је више одржава. Између осталог, нема пара за порез.

Бресквице, овај порез уопште не препознаје категорију "богати", није дефинисано да је неко богат ако има кућу. Битно је колико твоја имовина вриједи и онда се на то плаћа порез. Само је чињеница да сиромашније порез не додирује (некога ко живи са породицом у стану),а некога ко реално има више (порез га не дефинише као буржуја), порез тангира.

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2009, 23:04 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jan 2006, 11:47
shoole je napisao:
Dukic je napisao:
breskvica je postavila pravo pitanje,masa ljudi ima kuce 200-300m2 a nezaposleni su ili imaju minimalne prihode kako ce oni placati porez kad jedva sastavljaju kraj sa krajem

Добродошли у капитализам! Тражили сте, гледајте!

Било посла, било пара, направила се велика кућа. Сад нема посла, нема пара, е па тешко ће се остати у кући.
То сте читали милион пута у новинама. Нека холивуска звијезда купи кућерину од 10 милиона долара, јер има пара. Не треба јој 27 гостињских соба, али хоће да се шири, да се прича како има 27 гостињских соба.
А када тој холивудској звијезди лоше крене, онда ту кућу продаје, јер нема пара да је више одржава. Између осталог, нема пара за порез.

Бресквице, овај порез уопште не препознаје категорију "богати", није дефинисано да је неко богат ако има кућу. Битно је колико твоја имовина вриједи и онда се на то плаћа порез. Само је чињеница да сиромашније порез не додирује (некога ко живи са породицом у стану),а некога ко реално има више (порез га не дефинише као буржуја), порез тангира.

aha, znaci jedan stariji bracni par mora prodati kucu jer su dobra vremena prosla i oni nemaju para za veliki porez , kucu za koju im je vezan zivot, u koju su ulagali citav zivot itd?? jako humano nema sta :)
I opet ti po istom, otkud ti to da je neko siromasniji samo zato sto zivi u stanu u vlasnistvu od 70-80 qm, npr 4-clana porodica?
Ja znam bas za jedan takav slucaj a imaju dosta para ( sa dobrim primanjima) i oni ce eto biti oslobodjeni poreza

I nisi mi odgovorio u vezi nekoga ko ima npr 2 ili 3 stana, 2 su iznajmljena kirija 400 maraka, ok morace platiti porez, i sta ciniti? Naravno podici kiriju na 450 maraka i eto para za porez. I ko placa, opet onaj ko je primoran da zivi pod kirijom i ko ima manje od tog gazde!! A dobiti kredit tako lako za svoj stan u vlasnistvu i vezati se za kredit od 20, 30 godina i nije bas tako lako, pogotovo ne za nase prostore.

Majka je naš početak i kraj

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2009, 23:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Ima jedna tema o porezu na nekretnine na kojoj sam ja upozoravao o manama ovoga zakona. Uglavnom i na forumu i u skupštini dominirao je jedan retardirani savjet.

Ako imaš nekretnine, a ti prodaj i kupi sebi manje. U jedan koš su stavljeni lopovi koji su se skućili preko rata i narod koji je radio par decenija da bi napravio nešto. Zato nemamo zakon o porjeklu imovine, ali imamo ovaj.

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2009, 23:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

breskvica je napisao:
aha, znaci jedan stariji bracni par mora prodati kucu jer su dobra vremena prosla i oni nemaju para za veliki porez , kucu za koju im je vezan zivot, u koju su ulagali citav zivot itd?? jako humano nema sta :)

Капитализам није хуман, откуд ти то?
Радиш, имаш и све супер... и онда останеш без посла. Ако ниси уштедио, завршиш као бескућник. У социјално одговорнијим земљама можда добијаш неку социјалу да преживиш (као у Скандинавији).
breskvica je napisao:
I opet ti po istom, otkud ti to da je neko siromasniji samo zato sto zivi u stanu u vlasnistvu od 70-80 qm, npr 4-clana porodica?
Ja znam bas za jedan takav slucaj a imaju dosta para ( sa dobrim primanjima) i oni ce eto biti oslobodjeni poreza

Опет ти категоришеш некога као сиромашног или богатог.
Ово је порез на имовину. Опорезује се имовина, не кеш. Продај ти кућу у којој нико не живи 330 дана у години и купи мали стан. Бићеш и даље истог имовинског стања (само сада нећеш имати имовину него кеш), а нећеш плаћати овај порез.
Већ сам рекао, овај порез се прије свега уводи да капитал не би мировао, да би био у промету! Теби нехумано, али за уређено друштво је кретање капитала и његов промет генерално добра ствар. Развија тржиште некретнина, покреће инвестиције и трговину...

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2009, 23:28 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

i ja mislim da bi se trebao uvesti zakon o porijeklu imovine, pa tek onda da se odredi koliki porez ko placa..ne moze se to bas tako pausalizirati..

shoole ja nisam kategorisala nego si ti u svom prethodnom postu (20:53) napisao, da je neko siromasniji ako sa porodicom zivi u stanu (npr 4-clana porodica na 80 qm, i tako oslobodjena poreza) , a s tim se jednostavno ne slazem
cak bi rekla da je to imucna porodica koja si moze priustiti stan u vlasnistvu od 80 qm u centru / oko centra BL, i to nedavno kupljen.ali eto oni ne moraju placati porez drzavi
A oni koji placaju kiriju znaci socijalno slabiji, ce placati i porez gazdi koji je imucniji od podstanara.. super stvarno

i smatram da je bezobrazluk morati navesti kakve roletne, podove i ulazna vrata imas. I hoce li to zaista neko provjeravati , da li su podatci 100% tacni?

shoole nisi mi odgovorio na ovo u vezi podstanara , vece kirije i poreza .. ponovila sam pitanje vec 2-3x..ali zanimljivo da to nisi vidio :wink:

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2009, 23:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

breskvica je napisao:
shoole nisi mi odgovorio na ovo u vezi podstanara , vece kirije i poreza .. ponovila sam pitanje vec 2-3x..ali zanimljivo da to nisi vidio :wink:

Ево да ти одговорим... закон понуде и потражње!

Неко издаје стан за 300 КМ, а неко за 600 КМ. А ти себи бираш гдје ћеш у зависности колико си спремна да платиш.
Ако имаш лове, изнајмиш стан код Парка Петар Кочић. Ако немаш пуно лове, идеш да станујеш у Буџак 3 и купиш картицу за градски бус. Ако ни то не иде, нађеш цимера.

Далеко од тога да ја браним овај порез. Далеко од тога да ја знам све његове ефекте. Ја нисам економиста. Али он је ту као што је и у свим земљама Запада. Кад се уводио ПДВ, кукало се како ће наступити општа пропаст. Испало је да смо увођењем ПДВ-а повећали финансијску дисциплину и повећали приходе у буџет. Видјећемо како ће се за обичног човјека показати овај порез...

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2009, 06:17 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
ERROR je napisao:
Ne znam samo kako su kontali s masom zemljisnih posjeda,ciji su vlasnici umrli,a ostavinske rasprave nisu ni u planu,jer su nasljednici rasuti po globusu,mnogi i ne dolaze vise tu....
Privremeno oduzimanje,stavljanje pod hipoteku,nesto trece?

Plaćaš procentualno koliko te zapada a pri tom nije bitno koji dio zemlje.
Npr. zapada te 5/16 neke zemlje i ti platiš tih 5/16 bez ostavinske rasprave. Njima je bitno da neko plaća a ko je taj što plaća manje bitno.

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2009, 08:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
shoole je napisao:
Али он је ту као што је и у свим земљама Запада...

Ma da, samo porezi i kazne su sa zapada, a plate i sve ostalo sa istoka. Nije problem uvoditi poreze ljudima koji imaju, ali je problem sto se na hljeb placa 17 posto poreza dok u vecini zapadnih zemalja je 0 posto na hljeb i vecinu hrane. Uzimaju sa zapada samo sto im odgovara a standard zapadni ne daju.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2009, 09:07 
slazem se s shoole, mene isprozivase i na drugoj temi zbog misljenja...
ne mogu vjerovati sta procitah ovde... pa nije stvar u porezu samo. ako neko ima kucu od 300 kvadrata, i imao je nekad novaca, njih npr. dvoje starijih, sad dosla druga vremena, i jedva sastavlja kraj s krajem, pa logicno je da to prodaju, kupe nesto manje.. ne zato da plate porez, nego da normalno zive... nece oni tu kucu nositi u grob, logicno da ako su sami, prodaju to, kupe nesto manje a s ostatkom novca provedu ugodnu i finu starost sto im je jos ostala... ako pricamo o nekom ko nema, onda nije porez samo problem..

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2009, 09:27 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

majlili je napisao:
ne mogu vjerovati sta procitah ovde... pa nije stvar u porezu samo. ako neko ima kucu od 300 kvadrata, i imao je nekad novaca, njih npr. dvoje starijih, sad dosla druga vremena, i jedva sastavlja kraj s krajem, pa logicno je da to prodaju, kupe nesto manje.. ne zato da plate porez, nego da normalno zive... nece oni tu kucu nositi u grob, logicno da ako su sami, prodaju to, kupe nesto manje a s ostatkom novca provedu ugodnu i finu starost sto im je jos ostala... ako pricamo o nekom ko nema, onda nije porez samo problem..

sto je za tebe logicno za nekoga nije, otkuda ti pravo da ti kazes da dvoje starijih ljudi koji su kucu gradili pola svog zivota i kada se moglo, ulozili u nju puno ljubavi, proveli najljepse trenutke svog zivota i u kojoj zele da umru jednog dana (a kada umru nek ostane onome koga oni odrede pa ako treba i drzavi ako je to njihova zelja) , trebaju tu istu kucu prodati zato sto moraju puniti dzepove glavonjama u vladi koji barataju milionima , a oni da presele u stan od 50 qm i da se guzvaju , zato sto sada nisu u situaciji da placaju debeo porez i nisu ratni profiteri ili mafijasi koji su preko noci stekli kuce od 500 qm , i 10 stanova u BL.

Znaci prvo zakon o porijeklu imovine, ali naravno ovo ni mnogima na funkciji ili nekima koji imaju "vezice" sa onima na funkciji, ne bi odgovaralo..

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2009, 09:35 
breskvica je napisao:
majlili je napisao:

sto je za tebe logicno za nekoga nije, otkuda ti pravo da ti kazes da dvoje starijih ljudi koji su kucu gradili pola svog zivota i kada se moglo, ulozili u nju puno ljubavi, proveli najljepse trenutke svog zivota i u kojoj zele da umru jednog dana (a kada umru nek ostane onome koga oni odrede pa ako treba i drzavi ako je to njihova zelja) , trebaju tu istu kucu prodati zato sto moraju puniti dzepove glavonjama u vladi koji barataju milionima , a oni da presele u stan od 50 qm i da se guzvaju , zato sto sada nisu u situaciji da placaju debeo porez i nisu ratni profiteri ili mafijasi koji su preko noci stekli kuce od 500 qm , i 10 stanova u BL.

Znaci prvo zakon o porijeklu imovine, ali naravno ovo ni mnogima na funkciji ili nekima koji imaju "vezice" sa onima na funkciji, ne bi odgovaralo..

:roll: :roll: :roll: :roll: toliko o tome koliko ti shvatas sta neko pise ili prica... odakle mi pravo.. pa to nije pravo nego logika, ako znas sta je to.. njihova volja sta ce s kucom, zabole me cosak, ali je sasvim ispravno, bez obzira bilo tog poreza ili ne, da ako nemaju sta jesti, da prodaju kucerinu, kupe nesto manje, a fino si priuste u starosti jos ono sto zele, jer je zivot kratak i treba iskoristiti ono sto se moze.. a tom logikom, vezati se za neku nepokretnost i umrijeti u njoj od gladi, a ne prodati je jer sam to svojim rukama gradio.. :roll:
i da, njih dvoje sa se guzvaju u 50 kvadrata.. oooo ... kao sto rekoh moja prica se zaniva na tome, ako su ti ljudi na rubu egzistencije, nije stvar imaju li za porez, nego sto im kapital lezi u kuci koju imaju, a nemaju sta jesti.. mozda sad shvatis.. ne znam kako da ti objasnim..

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2009, 11:20 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

majlili kao sto sam napisala sto je za tebe logicno, za nekog nije..to je tvoja logika moja nije
dokle god ti starci placaju struju i sve ostale dadzbine ne zive na teret drzave, ne kradu od nikoga imaju pravo zivjeti u svojoj kuci iako nemaju jos ekstra para za debel porez kojim se pune dzepove vladi i syebanoj drzavi
najzesce mi je kad se usporedjuju porezi na "zapadu"" i kod nas , daj boze da je kod nas situacija i standard kao u nekim zemljama, sutra bih se vratila svojoj kuci i platila jos 3x veci porez nego ti u svajcarskoj , kanadi ili nekoj drugoj zemlji..
A u Austriji ovakva vrsta poreza ne postoji..njih ne zanima dal ti zivis u 50 qm ili u 300 qm ako je tvoje vlasnistvo, sve regularno placeno ,nisi ukrao i stekao si svoji rukama i mukotrpnim dugogodisnjim radom - zato sam spomenula zakon o porijeklu imovine sto mnogi ignorisu izgleda.

I jos nesto, dal ja dobro razumijem ovaj porez i to znaci da npr 3-4 clana porodica koja zivi u kuci od 200 qm malo van grad npr 5 do 10 km ili recimo Zaluzani/Trn ili neka prigradska naselja kao Rebrovac,znaci koji nisu u centru BL , nego su imali eto plac i napravili kucu (godinama ne preko noci) , morati placati drzavi (nema veze sto je manji iznos nego u centru BL ali ipak ce morati placati) a takva ista porodica koja je kupila nedavno u kesu novoizgradjen stan od 80 qm u centru BL (znaci nemaju para posto eto zive u stanu :D :D ) ce biti oslobodjena poreza??

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2009, 11:30 
dobro kako god.. nisi dobro shvatila, ovo sto si na kraju napisala nije tako... uzimaju se u obzir, i starosne i finansijske prilike necije, primanja, djeca, ... al sad nemam vremena da ti objasnim potanko, a ne znam ni da li bi shvatila ako se i potrudim..

ono sto sam htjela reci je da ja ne odobravam namete, pogotovo sto ne postoji dvostruka stopa oprezivanaj, i ima tu jos svakakvih nedostataka... ali kad neko pocne pricati o tome da im je glupo placati porez, da ce to unistiti narod, ojaditi i slicno.. ne gleda se to tako globalno.... ne branim ja nikoga, ali gledati sve crno i bijelo je meni glupavo...

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2009, 12:06 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

ja shvatila? ma kakvi, ja sam samo glupa gastarbajterka koja pojma nema, al sam dovoljno dobra da platim debeo porez drzavi zato sto ne mogu citave godine da boravim u svojoj kuci i zato sto uopste imam kucu, dok se neke glavonje vozaju u bijesnim limuzinama, imaju plate koje bi trebale biti 3x manje barem itd ...

jos jednom - prije nego sto se uvede bilo kakav porez treba se dokazati porijeklo imovine

i to da ce porez ici po dzepu nekog sto ima svoja 3 stana u vlasnistvu i od 2 bere kiriju je isto glupost , jer o sto sam napisala vec taj porez mjesecno moze naplatiti i od podstanara ako ne citav iznos onda nek je i pola ali opet po dzepu socijalno ugrozenijeg koji si ne moze priustiti svoj vlastiti stan jer nema niti redovnog posla niti ispunjava uslove za stambeni kredit.
I tu ne igra ulogu u kojem dijelu grada zivi,kao sto je shoole gore napisao..i ako zivi u stanu od 300 km , opet gazda moze povisiti na 350 maraka kiriju

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2009, 12:10 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

majlili je napisao:
dobro kako god.. nisi dobro shvatila, ovo sto si na kraju napisala nije tako... uzimaju se u obzir, i starosne i finansijske prilike necije, primanja, djeca, ... al sad nemam vremena da ti objasnim potanko, a ne znam ni da li bi shvatila ako se i potrudim..

ono sto sam htjela reci je da ja ne odobravam namete, pogotovo sto ne postoji dvostruka stopa oprezivanaj, i ima tu jos svakakvih nedostataka... ali kad neko pocne pricati o tome da im je glupo placati porez, da ce to unistiti narod, ojaditi i slicno.. ne gleda se to tako globalno.... ne branim ja nikoga, ali gledati sve crno i bijelo je meni glupavo...

i otkud sad to, gledaju se znaci starosne i financijske prilike a pises da je logicno da starci koji imaju slabu financiju prodaju svoju kucu ako nisu u mogucnosti placati velik porez??? al dobro to je ta tvoja logika
Ja ne gledam ni crno ni bijelo nego realno

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2009, 12:19 
gledaju se da, ali ti si pocela pricati a da se ni minumum nisi informisala o zakonu.
ja ga jos nisam stigla u potpunosti porcitati ali sam se koliko toliko informisala, ima tu i nedorecenosti, ali odmah pljujes a ne znas ni kakav je zakon.. nebitno.... tu se uzima koliko clanova ima, ko zaradjuje, koliko je djece, ko ne radi.. ima jos toga..

za porijeklo imovine i ja se slazem, to je neosporno..
ali kazem i dalje i necu vise ponavljati, ono sto sam napisala nema veze s porezom, ako neko zivi na rubu egzistencije, apsurdno je da drezdi u kuci od 300 kvadrata i jede koru hljeba umjesto da je proda i zivi neki normalnim zivotom.. ne vidim sta je tu toliko nelogicno..

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2009, 12:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Moja komšinica (kuća do kuće) koja živi u inostranstvu, a inače radi u Poreskoj inspekciji (u inostranstvu) mi je prije nekolike godine govorila da ona plaća porez na kuću u BH.
Tada sam je pitala "Kakav porez?" a ona mi je odgovorila "Doći će vrijeme da će se porezi morati plaćati pa ne želim da mi se nagomila".

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2009, 13:36 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 24 Sep 2009, 19:31
majlili je napisao:
gledaju se da, ali ti si pocela pricati a da se ni minumum nisi informisala o zakonu.
ja ga jos nisam stigla u potpunosti porcitati ali sam se koliko toliko informisala, ima tu i nedorecenosti, ali odmah pljujes a ne znas ni kakav je zakon.. nebitno.... tu se uzima koliko clanova ima, ko zaradjuje, koliko je djece, ko ne radi.. ima jos toga..

to je onda ok ako je tako predvidjeno ipak bi bilo suludo naplacivati porez od socijalno ugrozenih kategorija stanovnistva koja nemaju nikakv primanjqa a imaju kuce od 300m2

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2009, 16:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2006, 18:43
majlili je napisao:

Tipično... kad se sjetim šta mene sve ljudi znaju pitati kad čuju 'nešto od nekoga ko je opet čuo od nekoga ko ni sam nije siguran o čemu priča' u vezi s nekim zakonom ili sličnim pitanjem... Zapravo nije problem ako neko pita što ne zna, nego što su ubjeđeni u nešto što saznaju na spomenuti način :roll: .
Btw, koliko sam upoznata ne sviđa mi se novi zakon. Ima kategorija stanovništva koje nepotrebno opterećuje (bez obzira na ovaj 'socijalni' moment sa neoporezovanih 20 kvadrata po licu u zajed. domaćinstvu). To je skroz beznačajno.

I wish to see the lost in me

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2009, 16:58 
najvise volim kad neko napise a ni sam ne zna sta..
revan, posto te silni ljudi pitaju o tim silnim zakonima, pa ajde nas prosvijetli, i jos jednom procitaj, jel to jedini socijalni momenat u zakonu?????

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 306 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 16  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]