banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 31 Jul 2025, 01:47

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 45 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3
Autoru Poruka
PostPoslato: 16 Nov 2008, 12:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Majliliiii, izviiiiniiii, u pravu si. Ipak je glupo, juce sam ponovo pazljivije pogledao.

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2008, 17:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2005, 01:04
a jel iko od vas makar pomislio da rovanje ceste ima neke veze sa saobraćajem i građevinom? znate ono: ljudi idu u školu, pa još malo u školu, pa pola života rade pa postanu neki, nazovi, stručnjaci. ako nije niko evo ja sam, i evo jedna totalno nerealna i suluda teorija koja ne uključuje pranje novca i retardiranost glavnog projektanta: a šta ako su oni prerovali taj mali deo puta jer na njemu nije bio dovoljno debeo sloj asfalta i šljunka ispod tog asfalta? ne razumem se baš u tehnologiju izgradnje cesta ali verujem da nije isto opterećenje kad preko asfalta ide teretni saobraćaj (kojem je, gle čuda, saobraćajnica u izgradnji prvenstveno i namenjena) i obični automobili. znači prerovali su ga sad, dok su sve mašine tu, da ne moraju za godinu dana opet da dovlače mašine i kopaju. pretpostavljam da bi to bilo prilično glupo, zar ne?

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2008, 17:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
A hajde nadji jos jedan takav primjer. Ovaj dio od 20 m u Budzaku je jedan od rijetkih primjera koji se mogu tako objasniti.
Koliko puta su na isti nacin popravljali kolotrage na semaforu kod Rebrovacke crkve, svaki put na isti nacin otklone posljedice i zaglade povrsinu, a nikad da bukvalno zakopaju dublje i rijese srz problema. Hazoo je malo upuceniji, bas me interesuje sta ce on reci.

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2008, 16:34 
BLAF77 je napisao:
Majliliiii, izviiiiniiii, u pravu si. Ipak je glupo, juce sam ponovo pazljivije pogledao.

ma sve ok. nije saobracaj sad doveden u kolups, ljudi se normalno mimoilaze. ja sam samo ukazele na putnje tih crta po cesti za koje, kad bi ih se vozaci pridrzavali, ne znam sta bi bilo...

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2008, 17:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2001, 01:00
BLAF77 je napisao:
A hajde nadji jos jedan takav primjer. Ovaj dio od 20 m u Budzaku je jedan od rijetkih primjera koji se mogu tako objasniti.
Koliko puta su na isti nacin popravljali kolotrage na semaforu kod Rebrovacke crkve, svaki put na isti nacin otklone posljedice i zaglade povrsinu, a nikad da bukvalno zakopaju dublje i rijese srz problema. Hazoo je malo upuceniji, bas me interesuje sta ce on reci.

...Ja nisam upoznat sa stanjem na Rebrovcu koliko i drugi... tj. nemam ni pojma o onom dijelu
grada od svog 7og razreda osnovne. Konkretno, mislim da u gradu - čitaj administraciji - još
nema volje da se uradi nešto konkretno. Dalje, prije su putevi bili u nadležnosti puteva - sada
Put A.D. tako da opet nisam siguran da li putevi unutar užeg gradskog područja spadaju, bar
u dijelu održavanja, u nadležnost gradske uprave.
Razmislite šta bi bilo kada bi mi napravili cestu kvalitetnu kao njemački Autobahn. Teško da bi
se ko od ovih guzonja najeo hljeba od toga. Mnogo se više isplati napraviti prosječno kvalitetnu
cestu, pa svake godine raspisivati tender za rekonstrukciju iste i tako obezbjediti sebi lovu od
namještanja tendera i izvođaču od rada.

Što se tiče izvođačke strane, uvijek postoji interes da se cesta napravi "kako Bog zapovjeda,"
sa naznakom da posao često bude ometan ili otaljavo urađen od strane investitora ili njegovog
nadzornog organa - bap iz gore napomenutog razloga. Najčešći je problem u izgradnji ceste
voda... čije dovođenje na optimalan nivo u sastav zemljišta zahtjeva dodatna sredstva, što
u većini slučajeva potiče iz nedovoljne preglednosti geodetskih mapa koje se u nas koriste,
pojave izdani - koje opet trebaju biti ucrtane u mapi, i sl. da ne dužim. U bilo kojoj daljoj fazi
radova opet nailaze problemi, ali sve manje i manje - dakle sve jeftinije i jeftinije - o čemu se
onda i može pregovarati sa investirajućim.

Ono što hoću da kažem je to da cesta ne propada odozgo, nego odozdo i da će se rijetko ko
uputiti u rasturanje ceste, dizanja i mijenjanja pod-tla i nove izgradnje - jer je to skup proces,
a i gore pomenuti razlog rekonstrukcija je jeftiniji i prisutniji. Primjer je cesta M4, o kojoj se
ovdje i govori. Njena rekonstrukcija sada obuhvata oko 60 ili 70 metara oko nove ceste, ul.
Ilije Garašanina - što je naša obaveza(uklapanje na postojeću trasu).
Isti koji mi je šefovao i ja smo na ljeto ove godine, uporedo sa izvođenjem ove saobraćajnice,
uradili analizu stanja na ovoj cesti, bilo je spremno da se sve radi kako Bog dragi zapovjeda, ali
se od rekonstrukcije odustalo, jer smo mi ponudili da se kompletna rekonstrukcija a ne samo
njen dio.

Dakle, stara cesta - razmontiraj i gradi novu je skupo, rekonstrukcija je prihvatljiva i dobro je
da i za to izdvoje pare.

Roque!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 45 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3

Sva vremena su u UTC [ DST ]