pritisak je napisao:
Nevjerovatno je naprosto kako ljudi imaju potrebe da se dijele (pokazujući kako su tobože oni znatno bolji od onih sa "druge strane") i generalizujući ponižavaju druge rase, narode, a evo sad se to spustilo i na dijelove grada(!)
Činjenica je da na Laušu, kao uostalom i u sve i jednom naselju ovog našeg vajnog grada, ima naroda koji se "šljegao" sa sela, da isto tako ima nekulturnog, bezobraznog naroda i šta_ti_ja_znam kakvih sve ruljaka. Međutim, te takve svjetine nema ništa manje negoli u Boriku, Obilićevu, na Kočićevom vijencu ili na Starčevici. Međutim, čini mi se da se smradom koji duva sa Lauša lakše prikriva isti takav smrad iz ostalih dijelova Banjaluke. Ili to ne smrdi toliko kad dolazi iz sopstvene zgrade/kuće? Ljudi, pogledajte malo oko sebe...
Čuj - "Lauški sindrom"? Svašta će čovjek čuti ovdje...
Nije to potreba da se djelimo već stanje činjenica. Decenijama je već Lauš poznat po takvom ponašanju, koje nije karakteristično za ostale dijelove grada. Po meni to se može nazvati sindromom jer je karakteristično za grupu ljudi koja živi upravo na tom području. Nije to pitanje ljudi koji su "šljegli" sa sela, očito je da ih ima u cijelom gradu, ali jeste činjenica da na Laušu oni ili ostanu ili postanu divljaci za cijeli život, a u drugim djelovima grada se nekako "pripitome" i stope sa ostalima.
Ja se kad odem na Lauš osjećam kao da sam u nekoj brdovitoj kasabi u srednjoj Bosni, kuće jedna na drugoj bez ikakvog reda, 99% ih je sagrađeno bez ikakvog plana i dozvole, mnogi drže svinje, kokoške i ostale životinje iz starog kraja. Ulice su uske, zavijene maksimalno da bi se nekako provukle pored kuća divljaka koji su ih digli kako im je prahnulo, objekti se nalaze na pola metra od ulica. Kasaba čista. Nijedan drugi dio ovog grada ne izgleda tako, iako ima naselja sa privatnim kućama kao npr. Paprikovac, Petrićevac, Obilićevo, Lazarevo, i sva su uredna i u poređenju sa Laušom metropole. Da ne govorimo o Boriku ili Novoj Varoši.
Ja lično smatram da ovakva sredina i jeste dio razloga što se ti ljudi ponašaju na takav način. Oni nikada i nisu naučili da budu urbani. Oni nisu naučili da probleme rješavaju na neki drugi način osim da se pobiju ili nešto unište. Jedan od boljih primjera u zadnje vrijeme je regulacioni plan za početak Lauša, gdje je Opština odlučila da počne sa uvođenjem reda (a da li će uspjeti u tome tek ćemo vidjeti) gdje se u onom prvom dijelu sa lijeve strane od Karađorđeve koji ide samo par stotina metara u dubinu Lauša treba srušiti preko 50 objekata koji su sagrađeni bez ikakve dozvole. I tako ti odu ljudi iz Urbanističkog zavoda RS u lokalnu mjesnu zajednicu i održe prezentaciju o tome. Dočeka ih 60tak ljudi koji su ih izvrijeđali maksimalno, prijetili da se glave neće nanositi i skoro ih linčovali. Najglasniji je bio neki tip Savić koji je bjesnio i na televiziji (a inače on posjeduje mislim dva objekta bez dozvole i pregradio je ulicu tamo kod Intermedika samo za sebe). A ti ljudi sebe smatraju "starosjediocima" Lauša. Mogu samo zamisliti kakva je situacija u ostatku Lauša kad je tako kod "starosjedioca" koji su takoreći poluurbani likovi.
Neko spomenu kako to da onda neki drugi momci i curice dolaze na Lauš. Momci možda zato što su i oni krkani pa se bolje tamo osjećaju, a cure možda iz čistog interesa, poznato je da družina ima love, a ima cura koje ne biraju kako će da dođu do toga.
O stanju kriminala na Laušu koji je posebna priča neću uopšte ni da govorim.