banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Avg 2025, 17:51

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 524 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 27  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 16 Jun 2013, 00:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2011, 00:53
neizreverbiliziran je napisao:
Vi samo nabrajate probleme. Vidi li iko rješenje?
Najlakše je kenjati kako ništa ne valja. :)

Па, ето је Drizzt предложио укидање свега непрофитабилног и клепање по тржишним цијенама. Моја слободна процјена је да ако од студената филозофског узмемо тржишну цијену за смјештај, храну и школарину да бисмо три пута могли вратити инострани дуг. :roll:

Мој приједлог је да рецимо срушимо Кастел. Јер је непрофитна хрпа камења. Поравнамо, асфалтирамо, извучемо линије и ето нам паркинга у центру града. Инвестиција је практично минимална, а обрт капитала брз и сигуран.
Такође да се из Дома солидарности избаце они фенсери од НУБ РС и Музеја, и да се отвори диско. А може и неки нови Зенит са напуцаним радњама. Музеј савремене умјетности дати оним ликовима што се туже с Градом, јер је непрофитан.

А, могли бисмо и један дио непрофитног становништва (сједаче на кафама у Паркићу) да потрујемо неким гасом, тијела им самељемо, спакујемо у лазање, декларишемо као говедину и експортујемо у ЕУ. Сједачи су непрофитабилни, а лазање доносе профит. :roll:

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2013, 00:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jun 2010, 16:23
richa je napisao:

Boli mene qrac (a vjerujem i vecinu ostalih) koje je rijesenje. Ne sjedim ja i ne primam ja 5000+KM da pravim rijesenja.
Ima gospoda u staklenoj zgradi koji primaju lovu za to da nam bude bolje. Medjutim koliko vidimo ono to ne rade, ustvari rade al nam je svakim danom sve gore i gore.
Dakle, rijesenja nek izmisljaju oni koji su za to placeni, ako nisu sposobni pa zna se brate. Sledece izbore neko drugi i lagano. Valjda ce ova zemlja uspjeti iznjedriti par dobrih strucnjaka koji bi nas koliko toliko izvadili iz ovih govana.

O ovome ja stalno pričam kada se ko fati ovakvih tema.
Kod nas je problem što bi htjeli da drugi misle za nas. Ako nisi zadovoljan trenutnim s(t)(r)anjem, idi mjenjaj nešto. Šta imaš čekati da neko uzima 5000 KM, a ne zna pertle zavezati? :)

Dok smo god takvi, biti će mi iskreno drago što smo u dubiozi.

Evil_Dead je napisao:
Па, ето је Drizzt предложио укидање свега непрофитабилног и клепање по тржишним цијенама. Моја слободна процјена је да ако од студената филозофског узмемо тржишну цијену за смјештај, храну и школарину да бисмо три пута могли вратити инострани дуг. :roll:

Мој приједлог је да рецимо срушимо Кастел. Јер је непрофитна хрпа камења. Поравнамо, асфалтирамо, извучемо линије и ето нам паркинга у центру града. Инвестиција је практично минимална, а обрт капитала брз и сигуран.
Такође да се из Дома солидарности избаце они фенсери од НУБ РС и Музеја, и да се отвори диско. А може и неки нови Зенит са напуцаним радњама. Музеј савремене умјетности дати оним ликовима што се туже с Градом, јер је непрофитан.

А, могли бисмо и један дио непрофитног становништва (сједаче на кафама у Паркићу) да потрујемо неким гасом, тијела им самељемо, спакујемо у лазање, декларишемо као говедину и експортујемо у ЕУ. Сједачи су непрофитабилни, а лазање доносе профит. :roll:

Na realne prijedloge sam mislio. Kastel i te kako zna biti profitabilan kada ga znaš upotrijebiti. turizam

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2013, 00:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Na realne prijedloge sam mislio. Kastel i te kako zna biti profitabilan kada ga znaš upotrijebiti. turizam

Иронију, колико видим, мало ко овде разумије. ;)

Јесте, али Кастел ти неће обновити и осмислити садржај у њему "профитабилни одсјеци", већ они "непрофитабилни". Историчари умјетности, археолози, конзерватори и остала "непрофитна банда" буџетска. :wink:

Ако бисмо слушали Дриззта и слична "рјешења" за проблеме са финансирањем високог образовања, врло брзо бисмо остали неписмени и нико не би знао ни онај мој паркинг да направи, а камоли да од Кастела направи туристичку атракцију.

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2013, 01:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ma znam ja da je to ironija, ali čitam generalno postove i vidim da ljudi samo kukaju.
Problem je što je odnos broja "profitabilan:neporfitabilan" 1:100.
Neće tim od 400 istoričara i ostalih razbojnika budžetskih :D raditi na brendiranju Kastela.
Inače je prisutan podatak to da ima korelacije između nivoa obrazovanja prosječnog stanovnika i životnog standarda u nekoj zemlji, ali nivo obrazovanja je posljedična varijabla.
Mi moramo poboljšati životni standard da bi se mogli "neprofitabilno" školovati u tolikom obimu. Kod nas je obrnuto, svako bi studirao, a niko neće da se 'fati čekića, diode, turpije, ali ne to je prljavo. Ako već nećeš to, onda hajde u inžinjere koji mogu izvoziti znanje i time dizati standard. Ali ne, tu ima matematike.
Ja sam se zeznuo što sam upisao ekonomiju kada vidim da se može fino živjeti od turpijanja. Ali možda ne bih vidio neke stvari iz te perspektive.

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2013, 01:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2011, 12:04
Kod nas je obrnuto, svako bi studirao, a niko neće da se 'fati čekića, diode, turpije, ali ne to je prljavo. Ako već nećeš to, onda hajde u inžinjere koji mogu izvoziti znanje i time dizati standard. Ali ne, tu ima matematike.
Ja sam se zeznuo što sam upisao ekonomiju kada vidim da se može fino živjeti od turpijanja. Ali možda ne bih vidio neke stvari iz te perspektive.

Potpis za ovaj dio.

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2013, 03:51 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
Što se tiče obrazovanja ono što se treba uraditi i što je jednim dijelom već urađeno je:
- dati maksimalne prednosti studentima deficitarnih zanimanja (stipendije, extra X bodova prilikom konkursa za dom i sl.)
- izbaciti opciju budžeta za studente prepunjenih zanimanja (ekonomija, pravo, razredna nastava, ...) - zvuči okrutno ali tako je... Ovim bi se donekle spriječilo prepunjavanje nepotrebnih profila a ko je opet "zajunio" da stidira pravo pored 10 000 nezaposlenih pravnika, neka izvoli pa neka plati. Ovako plati država, opet država mora pronaći posao...
- studenti moraju izbaciti sve partijaše iz svojih vodećih struktura. Posebno na tzv. preskakače koji su čas socijalisti, čas radikali, pa malo socijaldemokrate... Dok se ovo ne uradi, svi su samo marioneta u nečijim rukama...
- uvesti interesne grupe na fakultete koje bi radile projekte za treća lica i time doprijeli punjenju budžeta pojed. fakulteta a studentima pružili praktična znanja kojih sada nemaju ni u tragovima... (Npr. pravni savjeti, programiranja, vođenja statistika, itd)
- tražiti da jednim dijelom budžeta univerziteta raspolažu sami fakulteti a ne da im neko iznad određuje koliko markera smiju potrošiti. Naravno da se kontroliše trošenje navedenog novca

Paralelno sa ovim tražiti (što se tiče ekonomije):
- da se vrate porezi na staro stanje jer je podizanje poreza imalo kratkoročan efekat (što je moja baba mogla da im kaže)
- da se konačno završi reforma vezana za otvaranja firmi i taj proces svede na razuman rok (5-7 dana max).
- da se donese zakon o rokovima plaćanja koji bi bio max 30 dana (naravno da se i porezi moraju plaćati u navedenom roku a ne da država i redovne platiše kreditiraju kriminalce). Država neka izvoli pa ponudi zemljište ili šumu ako nema para da plaća svoje dobavljače ...
- da se budžetskim korisnicima dodatno skine 10% plate, višim slojevima vlasti 20-30% jer je razlika u odnosu na realni sektor prevelika
- da se studentima završnih godina redovno održavaju predavanja iz privatnog preduzetništva i maksimalno pomaže da nakon završenog fakulteta započnu sopsteni posao a ne da rade kao najamni radnici
- da se tupavi IT administratori iz državnih firmi NATJERAJU da nauče da postoje besplatne alternative i da se smanje izdaci za softverske licence
- da se razriješe dužnosti svi ljudi u savezu sindikata jer nimalo ne učestvuju u zaštiti interesa radnika u realnom sektoru...
- javne i transparentne tendere
- pomoći dijaspori da otvara firme i proizv. pogone a ne da 100 000 € ulažu u kućerine u kojima niko ne živi...
- objaviti javno spisak agencija osnovanih od strane države, njihove budžete, svrhu postojanja, broj i profil zaposlenih te dosadašnje rezultate rada
- ukinuti sve moguće aerodromske takse ili ih maksimalno skresati (jer ih ni sada ih niko ne plaća a radnicima se moraju obezbijediti plate koje će svakako uzeti iz budžeta)
- promptno prekinuti finansiranje svih vjerskih ustanova iz budžeta i svesti ih na nivo NVO-a. Neka gospoda uvedu članarinu za sve vjernike pa neka im oni kupuju Audije i Mercedese...
- raspustiti vojsku, kasarne dati nekome ko barem kosi travu. Gledajući nekoliko kasarni, zaključio sam da svaki vojnik ima 20kg viška i 1m trave u visinu koju niko neće da pokosi a niko ništa ne radi. Ili umjesto otpuštanja ponuditi im da za pare idu ratovati po Siriji, Iraku, Avganistanu...

Kada lista zahtjeva bude slična ovoj gore, i ja ću biti u prot. koloni. Dokle god se masa bude iskorištavala za privatne interese, nema od toga ništa...

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2013, 07:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2006, 02:36
@mangia
Potpis.

Ja bih samo promijenio stavke za vjerske zajednice: -njihove prihode oporezovati kao i sve druge, i budzetskim korisnicima bih na godisnjem nivou korigovao plate u skladu sa platama u privredi tako da, npr. ako je prosjecna plata racunovodje u privredi bila 600KM 2012, tolika ce biti racunovodje u opstini 2013 godine... Za mjesec dana bi te nosili na rukama kroz opstinu kad se pojavis iz privrede i treba ti tamo neki papir...

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2013, 09:41 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
mangia je napisao:
- dati maksimalne prednosti studentima deficitarnih zanimanja (stipendije, extra X bodova prilikom konkursa za dom i sl.)
- izbaciti opciju budžeta za studente prepunjenih zanimanja (ekonomija, pravo, razredna nastava, ...) - zvuči okrutno ali tako je... Ovim bi se donekle spriječilo prepunjavanje nepotrebnih profila a ko je opet "zajunio" da stidira pravo pored 10 000 nezaposlenih pravnika, neka izvoli pa neka plati. Ovako plati država, opet država mora pronaći posao...

Kad sam ja ovo govorio....svaka čast na dobrom postu :thumbright:

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2013, 11:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

mangia je napisao:
....
- uvesti interesne grupe na fakultete koje bi radile projekte za treća lica i time doprijeli punjenju budžeta pojed. fakulteta a studentima pružili praktična znanja kojih sada nemaju ni u tragovima... (Npr. pravni savjeti, programiranja, vođenja statistika, itd)
....

Ovo mi se sviđa posebno. Čak se i pokušava nešto pokrenuti tako, ali ne znam dokle je doguralo.

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2013, 11:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Maj 2006, 01:17
Evil_Dead je napisao:
Drizzt je napisao:
nek' u BL povećaju cijenu doma, hrane, školarine za neprofitabilna zanimanja, ukinu odsijeke koji im ne trebaju itd.

Која су то непрофитабилна занимања?

Fizika npr. nema uslova ni s opremom ni sa kadrom, plaćaju se gostojući profesori i mislim da dolazi jedan profesor na jednog učenika. Ima još nekih smijerova na fakultetima za koje se dva do tri studenta godišnje odluči.

Druga bolja opcija za fiziku, kao što su uradili u Splitu, opremi kabinete, napravi neke normalne uslove, promoviši zanimanje itd. pa se broj upisanih ljudi na godinu s ispod 20 povećao na 80.

Naravno i ovo što je mangia naveo: "izbaciti opciju budžeta za studente prepunjenih zanimanja (ekonomija, pravo, razredna nastava...)" lično bih izjednačio školarinu s privatnim fakultetima kad su ta zanimanja u pitanju.

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2013, 14:09 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Ili podići visoku školarinu ili bar tri godine ne upisivati na pravo, ekonomiju, i većinu smijerova Filozofskog.....to je jedino rješenje.

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2013, 14:56 
Stara kuka
Stara kuka

Drizzt je napisao:
... lično bih izjednačio školarinu s privatnim fakultetima kad su ta zanimanja u pitanju.

Upravo tako...

Inače što se tiče interesnih grupa i rada za vrijeme studiranja... Ne mora se tu operisati nekim silnim parama... Meni bi recimo bilo dovoljno da se uplaćuje penziono u nekom minimalnom iznosu. Čisto da sa fakulteta izađeš sa tipa 6mj radnog staža i gomilom praktičnog znanja...

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2013, 15:23 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pa šta si onda uradio? Opet pare iz budžeta i opet milioni....valjda da imaju opremljen fakultet za vježbe i nastavu ili da ih šalju na praksu u firme ili kod nas ili dalje.

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2013, 15:39 
Stara kuka
Stara kuka

Pa ne bi država plaćala nego naručioci posla...

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2013, 15:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
richa je napisao:

Boli mene qrac (a vjerujem i vecinu ostalih) koje je rijesenje. Ne sjedim ja i ne primam ja 5000+KM da pravim rijesenja.
Ima gospoda u staklenoj zgradi koji primaju lovu za to da nam bude bolje. Medjutim koliko vidimo ono to ne rade, ustvari rade al nam je svakim danom sve gore i gore.
Dakle, rijesenja nek izmisljaju oni koji su za to placeni, ako nisu sposobni pa zna se brate. Sledece izbore neko drugi i lagano. Valjda ce ova zemlja uspjeti iznjedriti par dobrih strucnjaka koji bi nas koliko toliko izvadili iz ovih govana.

Da, upravo tako, to je njihov posao. A oni imaju i moc, obican covjek nema moc i da hoce nesto i da ima plan.
Problem je sto oni tu moc koriste za licne interese, a primaju platu, a nikakvi se rezultati ne vide. Ako ne mogu zasto ne kazu da ne mogu i gotovo, a ne stalno Dole govori nikad nije bilo bolje, prosperitet, najbolji u Evropi, u regionu, kao da narod nema oci i usi i ne vidi sam da nema vece vukojebine i propasti.
I umjesto prosperiteta stalno nudi i prosipa nacionalna sranja. Ako se on obogatio i zivi od nacionalnih sranja, obican covjek ne moze. Cak je i Albanija koja je sinonim za nesto najgore u Evropi oduvijek bila, bolja statisticki od nas.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2013, 16:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

nepokoreni je napisao:
Ili podići visoku školarinu ili bar tri godine ne upisivati na pravo, ekonomiju, i većinu smijerova Filozofskog.....to je jedino rješenje.

Вјеровао или не - није.
Разлог због којих има толико студената је - школарина. Од ње факултети живе, јер Министарство не покрива све трошкове. Када би се смањиле уписне квоте, смањио би се приход факултета и - чабар. Зато Минисарство и одобрава толике уписне квоте, то је прећутни споразум међу њима.

Када би повећао школарину нико не би ишао код нас на факс кад може у Србији да добије буџет и на основном и на магистарском студију, или да за исту цијену студира у иностранству плус врло могуће и неку стипендију добије. А баш би се неко кога си отјерао својим партизанским методама вратио - мало сутра!

А технички факултети би и даље зврјали празни.

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2013, 17:51 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

mangia je napisao:
Pa ne bi država plaćala nego naručioci posla...

Nemamo privredu....

Evil_Dead je napisao:
Вјеровао или не - није.
Разлог због којих има толико студената је - школарина. Од ње факултети живе, јер Министарство не покрива све трошкове. Када би се смањиле уписне квоте, смањио би се приход факултета и - чабар. Зато Минисарство и одобрава толике уписне квоте, то је прећутни споразум међу њима.

Када би повећао школарину нико не би ишао код нас на факс кад може у Србији да добије буџет и на основном и на магистарском студију, или да за исту цијену студира у иностранству плус врло могуће и неку стипендију добије. А баш би се неко кога си отјерао својим партизанским методама вратио - мало сутра!

А технички факултети би и даље зврјали празни.

To nisu partizanske metode nego jedini način, imamo hiperprodukciju suficitanih zanimanja i profila ko će zaposliti tolike profesore razredne nastave, talijanskog i engleskog jezika? Osnovni i magistarski studiji u Srbiji više nisu šaka kikirikija ko nekad, saberi troškove života i studiranja u BG pa vidi...ko ima para studiraće na Oksfordu ako hoće, ali velika većina takvu vrstu školovanja jedva i ovako može da priušti....
Elem, neko veli ima nekoliko hiljada pravnika na birou i to je tačno. Momak pravnik radi u jednoj firmi za 500 KM full plata, kad ga pitaju što za tako malo radi on je jbg pravnik (vau! :-? ) on reče: Poslodavac rekao ako mi ne valja tamo su ti vrata, ima vas toliko nezaposlenih sa diplomom da vas mogu svaki mjesec mijenjati jedno po jedno ne bi vas sve iskoristio sve za 10 godina...
Drugo veliki broj istih smanjuje cijenu rada na tržištu tako da zbog ovog što sam naveo dobar električar bolje zarađuje od pravnika mjesečno, zato što je KV majstora malo a NKV naučnika na istovar....a to da bi se neko vratio i otjerao, eto baš Jevropa čeka naše "stručnjake" bez dana radnog staža sa elaboratima na papiru :roll:

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2013, 19:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Пријатељ ми је прошле године магистрирао у БГ о трошку буџета Србије, консултације са професорима имао преко скајпа и мејла и само на испите и због администрације одлазио тамо, тако да су му трошкови били мањи него да је овде студирао јер код нас нема буџета на постдипломским.

Тиме што би смањио уписне квоте на педогишким предметима или англистици, сасвим сигурно не би повећао број уписаних на техничке факултете. Кад је у БЛ било индустрије Машински је био крцат. Данас је нема - зато је празан. Врло једноставна ствар. Повећавај ти школарине колико хоћеш, укидај одсјеке, шта год... стање се неће промијенити док не буде индустрије.

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2013, 19:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2006, 02:36
http://www.bitf.rs/cms/item/activities/sr.html

http://www.fer.unizg.hr/projekti

Ne treba izmisljati toplu vodu, treba vidjeti druge koji to uspjesno rade i prepisati. Ako grupa studenata (mahom golobradih) pod imenom IAESTE nadje strucnu praksu za 64 strana studenta ovdje (od toga preko 40 u BL) i, samim tim, omoguci za 64 nasa studenta da odu na praksu vani, sta tek onda mogu fakulteti, univerzitet, kao ustanova, kao "ime"?! Ali neeeceeee, jer to nije niciji pos'ooooo.......

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2013, 19:41 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Poenta priče je u tome što niko neće da radi!! Nema posla odo na fakultet koji natuca 10 godina, i kad ga završi nema dana staža u struci, a hoće da upadne u prosvjetu ili državnu službu...netje da može.

Evil_Dead je napisao:
консултације са професорима имао преко скајпа и мејла и само на испите и због администрације одлазио тамо

Ajme meni :confused2: ....zbog takvih sajber stručnjaka smo u govnima do guše :confused3: Onda budale studiraju kod nas, upišeš faks u EU i školuješ se preko skajp...aham da.... :roll:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 524 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 27  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]