_зока je napisao:
Dobro, dugovi na stranu....Propadaju im industrijski gradovi (Detroit npr), cio srednji zapad im izumire polako, po obrazovanju su na najnižim granama od drugog sv.rata, gube srednju klasu, crnac im je predsjednik

A vise si se fokusirao znaci na licno.. Amerikancima propao Detroit, koji je bio div, dakle imali su nesto.. u Rusiji imas milion vukojebina koje nikad nisu bile nista, a imaju solidno stanovnika.
Sto se tice izumiranja, znaj da Amerika u svakom trenutku moze da otvori vrata i da uveze hiljadu, pet, deset, pedeset hiljada skolovanih ljudi svih mogucih profila.. zasto? Jer su sila i jer im se moze.
I dalje Amerika ima ravnomjernije rasporedjeno stanovnistvo, bolji natalitet, vise se djece rodi na 1000 ljudi.. Rusija je i jedan od sampiona sa 68 abortusa naspram 22 u americi, na 1000 ljudi.
Sto se obrazovanja tice, to je kapitalizam i prihvati ga takvog. Imas pare? Imas najbolje moguce obrazovanje. Nemas pare? Vucaraj se po drzavnim fakultetima, dizi sjebane kredite i ako si mozak ganjaj sansu da upadnes na jak koledz. Ali i dalje, cinjenica je da je okosnica vrhunskog svjetskog obrazovanja smjestena u USA, to je to.
Dalje u vezi obrazovanja, Amerikanci nisu sjajni, ali na pisa testovima njihova djeca postizu bolje rezultate od ruske djece.. i u citanju, nauci i svim ostalim faktorima.
A srednja klasa u Rusiji..

Mani me te price gube srednju klasu. Citav svijet gubi srednju klasu.. govorim o onome sto licno znam. Par rodbine mi zive u Americi, u kreditima jesu, ali jako fino vuku, visoko obrazovani, rade doduse profitabilne poslove i mogu da se u desnu ruku zakunem da oni takvi imaju kvalitetniji zivot od njihovih dvojnika istog obrazovanja u rusiji.