Citiraj:
Анђела Милошевић има само девет година, али је судбина хтјела да из тог најбезбрижнијег доба за цијели живот сачува слике туге и бола које је видјела у родном Обреновцу. Она је с мајком Сањом Милошевић и петогодишњим братом Василијем гледала како нестаје један живот.
"Док су нас евакуисали у чамцу, гледала сам мајку која је пред мојим очима изгубила бебу, толико је плакала да су јој очи отекле, осетила сам сав њен бол…", прича Сања, пише Курир.
"Били смо у чамцу, свуда око нас је била вода, возили су нас ка изласку из Обреновца, у једном тренутку видела сам мајку која држи две бебе. Једну испод једне руке, а другу испод друге, и муж је био с њом. Викали су, дозивали да им помогнемо. Спасиоци су пришли чамцем до ње и одмах су почели да узимају бебе, које су биле много мале, једна је била девојчица, а друга дечак. Узели су дечака, али је девојчица некако пала у воду. Мајка је почела да виче, спасиоци су покушавали да је дохвате, али нису успели. Једну бебу је однела вода… Мајка је остала у чамцу, јаукала је од бола", прича Сања.
Иначе, породица Милошевић је с куцом, након евакуације, од јуче смјештена у хотелу "Славија". Сања објашњава да су живјели у Обреновцу у згради преко пута ватрогасног дома и да су били принуђени да зову спасиоце.
http://www.glassrpske.com/novosti/srbij ... 54070.htmlCitiraj:
Београд - Фудбалери "Црвене звезде" одиграће у Бањалуци пријатељску утакмицу са екипом Фудбалског клуба "Борца", а сав приход са тог меча биће прослијеђен у хуманитарне сврхе.
"жЗвездаж на тај начин жели да настави да помаже угроженима и апелује на све
институције, фирме и појединце да наставе да показују хуманост и солидарност да би се превазишли тешки дани који су погодили Балкан", саопштено је данас из "Црвене звезде", а преносе београдски медији.
Катастрофалне поплаве осим Србије, погодиле су Републику Српску, као и цијелу БиХ, те Хрватску.
http://www.glassrpske.com/drustvo/vijes ... 54151.htmlCitiraj:
Џиновски казан из Прњавора сутра у Маглају
Прњавор/Сарајево - Општина Прњавор у Републици Српској, иако и сама страдала у поплавама, примјер је несебичног пружања помоћи мјестима која су највише страдала, при чему је помоћ пружана и пострадалима у Федерацији БиХ.
Начелник Општине Прњавор Синиша Гатарић изјавио је данас за Агенцију Фена да Прњавор у инфраструктурном смислу има велике штете, поплављено је више од 200 домаћинстава, а велики иброј путева и мостова је уништен.
Међутим, у односу на то како су страдали други крајеви Републике Српске и БиХ у цјелини, Гатарић каже да је то "тривијална ствар".
Зато се Прњавор апсолутно ставио на располагање свим најближим срединама, прије свега Добоју.
- Од првог дана, чим је вода почела да надире, ми смо први послали девет чамаца с моторима и посадама које су учествовале у спасавању људи и одмах смо почели пружати хуманитарну помоћ у храни и неопходним хигијенским потрепштинама. Већ четврти дан волонтери из Прњавора, заједно с припадницима професионалне ватрогасне јединице и "Водовода", уз помоћ машинерије учествују у чишћењу Добоја, што сматрам да је веома битна и значајна ствар -казао је он.
Такође, из Прњавора је прије два дана џиновски казан из Гинисове књиге рекорда искориштен да се скуха 12.000 порција гулаша грађанима Добоја.
Потом је из Прњавора помоћ пружана и другим срединама, напримјер Бијељини, али и Маглају у Федерацији БиХ.
У Маглај су јуче упућена два комбија с храном и хигијенским потрепштинама, а у сарадњи с начелником Маглаја и Меџлисом Исламске заједнице договорено је да џиновски казан сутра буде превезен у Маглај и да Прњаворчани и у Маглају осигурају кухање 10.000 порција гулаша за угрожено становништво.
- На тај начин ћемо показати, али, нажалост, у несрећи, да смо јединствени. Међутим, оно што преовладава сада је прије свега тај људски кохезиони фактор - казао је Гатарић.
Citiraj:
Помоћ стиже и са Бермуда и из Мексика
http://www.glassrpske.com/novosti/vijes ... 54022.html- Полицајац Нихад звани Копљо ударао ме је по глави и тукао мога оца. Оца ми је ударао по глави, леђима и оборио га на земљу - каже претучени Миралем и додаје да се полиција брутално обрачунала и са једном женом, која је такође била у реду за помоћ.
http://www.glassrpske.com/novosti/vijes ... 54047.html