Са фб-а
Citiraj:
VEOMA VAZNO!
Ljudi, juce sam bio u Doboju. Tamo nista ne funkcionise. Pomoc sam odnio u tri naselja. Od ta tri, u dva se niko od nadleznih (ma ko god to bio) nije ni pojavio, a kamoli ponudio pomoc. Od ta dva, jedno je najvise stradalo u citavom gradu. To je naselje Pjeskovi. Tamo je voda dosla do 3. sprata i ljudima tamo je potrebno apsolutno sve, pa cak i stvari za koje smo mogli procitati po drustvenim mrezama da vise nisu potrebne. Pored hrane i vode najpotrebnija su sredstva za ciscenje, licnu higijenu i lijekovi.
U drugom naselju (ne znam kako se zove) voda je takodje dosla do plafona na 2. spratu. Tamo sam ispred jedne zgrade sreo momka kojeg sam pitao treba li mu ista, a on se onda rasplakao. Kaze da sam ja prvi koji ga je pitao tako nesto, jer ni tu niko od nadleznih nije bio.
Polovinu pomoci sam urucio licno, po principu iz ruke u ruku. Ostalu polovinu sam mislio odnijeti u Crveni krst Doboj. Nakon sto sam se kod gradjana raspitivao gdje se nalaze prostorije Crvenog krsta, saznao sam da su oni (gradjani) kako kazu "culi" da u Crvenom krstu ima jako puno zaliha ali da ih oni ne distribuiraju...
Dakle problem je sljedeci; Crveni krst ima dovoljno zaliha koje ne prosljedjuju gradjanima. Stoga apelujem na sve ljude dobre volje koji su spremni da pomognu da donacije u Doboj odnesu LICNO ili da ih posalju pouzdanim kanalom distribucije (prijatelj, posten rodjak ili kum). Za donacije koje su urucene licno (iz ruke u ruku) jedino cete biti sigurni da su stigle do krajnjeg korisnika, jer je evidentno da distribucija po sistemu punkt za prikupljanje pomoci-crveni krst-krajnji korisnik apsolutno ne funkcionise.
Takodje apelujem na sve korisnike drustvenih mreza i one koji iz najboljih uvjerenja sire informacije putem istih da izadju na teren, jer to nije dovoljno.
To vazi i za ljude koji su pomoc nosili na punktove.
Ako zaista zelimo da pomognemo ljudima moramo biti u direktnom kontaktu sa njima, jer je jasno da dosadasnji nacin organizacije sto se tice same distribucije pomoci ne daje zeljene rezultate.
Moj licni stav je da je do ovako lose organizacije,bar sto se Doboja tice, doslo zbog lose komunikacije izmedju lokalne i drzavne vlasti. O potezima ljudi koji donose bitne odluke ja ne bih pricao sada. O tome mozemo i trebamo tek kada zavrsimo posao koji nam u ovim momentima mora biti i ispred nas samih...
MOLIM VAS DA OVAJ STATUS SIRITE DALJE KAKO BI GA VIDIO STO VECI BROJ KORISNIKA DRUSTVENIH MREZA.
HVALA!