Bas pratim sporadicno ovu temu jer sam se iskreno radovao zavrsetku obnove Ferhadije, svaki dan sam prolazio pored i bilo je interesantno pratiti kako radovi napreduju.
Par osvrta na komentare, tipa zasto danas na "drugi dan Djurdjevdana" (

) . Na danasnji dan je srusena tako da dovodjenje u vezu sa bilo kakvim praznikom je bezobrazno, u najmanju ruku.
Drugi cinicni komentar koji nema smisla je zasto dolaze ljudi iz Bihaca, Cazina, Sarajeva, Geteborga i sl. na otvaranje? Kulturno-religijski-arhitektonski- you name it- znacaj Ferhadije daleko prevazilazi BL sto potvrdjuje i cinjenica da je bila dio
svjetske kulturne bastine pod zastitom UNESCO-a. Dakle to nije bilo kakva dzamija, vec objekat oko kojeg se od 1579 !) mijenjao, oblikovao, razvijao i dobijao obrise grad u kojem zivimo.
Nakon sto je stajala tu vise od 400 godina, Ferhadija je minirana, srusena i pobacana po deponijama i to je cinjenica zbog koje treba biti sramota svakoga ko ima ikakve osjecaje ka Banjaluci i kulturnom naslijedju uopste. Dodatno sto smo (bili) i prikazani kao najveci divljaci 2001. godine kad je polagan kamen temeljac. Polupani i popaljeni autobusi, ubijen covjek, pustanje svinje po temeljma dok narod navija... Ako vam je ovo normalno i ako to prizeljkujete, onda se zapitajte malo o tome kakav ste covjek.
Necu tusiti dalje o znacaju UNESCO-a za turizam bilo koje sredine, a da se ne lazemo, turisti u BL i nemaju previse stvari za pogledati. Stoga, ako vas kulturni aspekt ne tangira onda je ekonomski nesto sto bi moglo. Da je bilo pameti i ikakve vizije, pocevsi od Wizzaira s kojim bi dosli svi ti ljudi iz Skandinavije direkt u BL to bi vec bio plus za grad. Da ne pricamo o tome da ce svi negdje prespavati, otici na rucak, razmijeniti devize ako nista i eto. Prilike i za rukotvorine, suvenire, turisticke obilaske i slicno. Ovakav objekat daje mnogo vise nego sto trazi, tako da bi svi trebali pokazati barem minimum postovanja za ovaj dogadjaj.
Ne sumnjam da ce sve biti ok, mada mi je malo smjesna sva prica o pomirenju uz 10 000 policajaca

Ali opet, nakon 2001. i dogadjaja tad, nije im suditi.