banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Avg 2025, 19:31

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 901 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 46  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 04 Jan 2016, 16:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Dec 2015, 00:07
800 je napisao:
дринин вук je napisao:
800

Било је изузетака. Али је чињеница да су вјерске слободе данас на много вишем степену. И данашње генерације далеко више знају о својој религији, него генерације из 40-их, 50-их,60-их. То уосталом и показују подаци о броју вјерника. Е сад, дало би се о томе шта је вјерник, шта је добар и прави вјерник.
Али мотожељо је рекао суштину, а то је да је у вријеме комунизма итекако била занемарена слава и православни обичаји у СФРЈ. О разлозима би се дало. И ово није само став мене као Србина, исто ће ти рећи и Хрват, Бошњак.

Ja ne dozvoljavam da bilo ko u moje ime kaze da sam prvi Bozic i Slavu slavila 1992. Takodje, bila sam svjedok, postoje slike, dokumenta, ziva svjedocenja kako je to izgledalo u kuci moje bake, u centru Banja Luke, i kucama njihovih prijatelja.
Nemoguce da smo toliki izuzetci. Deda i baka su radili u Matexu, zar je samo Matex bio izuzetak? Najvise prijatelja su imali iz firme, pa zato navodim konkretno.
Nesmetano smo isli u crkvu i niko nam branio nije. Ne znam da li sam ja bila mala, pa mi je sve bilo veliko, ili ima istine u tome, ali crkva je znala biti punija tada, nego je sada.

Нисам ни рекао да си ти Божић почела славити 1992-е ;)

И као што рекох, било је изузетака. Говорим о периоду '45-91. Али процентуално однос слављеника и оних других је био 30-70%, мсм на православце. О томе могу више рећи људи који су поприлично старији од мене на форуму. Ја говорим на основу онога што сам читао. Дакле, могуће да нисам праву литературу читао. И на основу прича својих ближњих.

Немањићи су урадили много на подизању свијести, али бојим се да су Карађорђевићи урадили значајно да се она смањи, а потом и Броз који је својом пропагандом и подјелом на лојалне и нелојалне народу "мазао очи". С тим, да је свачије право да буде атеиста, агностик.

Иначе, када говорим о овој теми, увијек се присјетим и овог видеа, који на један импресиван начин говори о национализму.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=wgHcVZ8jp7o[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2016, 16:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
A sa druge strane, postoje i Srbi, veliki Srbi koji i dan danas ne slave slave, ne lete sa sveštenstvom i običajima i ne kažu da su vjernici, ali su i prije rata bili patriote i slavili i branili srpstvo...

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2016, 16:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2010, 23:18
munja.alex je napisao:
A sa druge strane, postoje i Srbi, veliki Srbi koji i dan danas ne slave slave, ne lete sa sveštenstvom i običajima i ne kažu da su vjernici, ali su i prije rata bili patriote i slavili i branili srpstvo...

Zašto bi to nužno bilo odvojivo? Ili nužno spojivo?
Patriotizam i vjera, ateizam i nacionalizam, sve je dozvoljeno, svega ima, sve je prisutno odvajkada.

Drinin Vuce, ja imam drugaciji utisak. Sada su ta pitanja osjetljivija nego ikad. Moja pienta je bila da smo svi sve prije 1992. slavili vise kao druzenje neko zajednicko, nego kao odvojenu stvar. Danas imam primjer u skoli da djete ne smije javno reci da je Srbin, jer uciteljica kaze "da bi to moglo uvrijediti ucenike drugih nacionalnosti". Imamo primjer gdje je skolska slava, Sveti Sava ukinuta, iz istih razloga. Jos ponrka skola kamuflira dstum, pa na Svetog Savu slavi Dan skole, ali zvanicno se Sveti Sava ne spominje.Ne kazem i ne poredim da je to prije 1992. bila praksa, ali sloboda i demokratija kao osvestavanje ljudi danasje izuzetno osjetljivo pitanje. Ima ljudi koji ne zele na Slavu pozvati prijatelja druge nacionalnosti, a nekad se sve to sa velikom radoscu praznovalo.

Izvinite na konfuziji, kuckam s telefona i u zurbi, ne pratim sopstvene misli, zivo cudo da me iko uopste uspije razumjeti.

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2016, 16:58 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
800 je napisao:
Ima ljudi koji ne zele na Slavu pozvati prijatelja druge nacionalnosti, a nekad se sve to sa velikom radoscu praznovalo.

U mjestu gdje sam ja provodio raspuste kod bake bila je sasvim normalna stvar da Srbi i muslimani jedni drugima čestitaju parznike i zajedno obilježe i Božić i Bajram, čak i za vrijeme rata nije bilo nekih tenzija i netrpeljivosti, ali danas je to već postalo neugodno i uvredljivo :-? što sam vidio prošle godine...
A sada spektakl: http://www.atvbl.com/druga-strana-praznika-bivsi-borac-sanja-hranu-i-topli-dom/

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2016, 17:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Maj 2008, 14:32
U mom kraju se slavilo i prije rata, samo što su tzv, tadašnji lideri izlazili iz prostorije u vrijeme čitanja slave, a nije im smetalo da se vrate i krkaju kad se ista očita :lol:

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2016, 17:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Па ја се уопште не љутим да ми неко у суботу честита Дан Републике, а да је Бошњак или Хрват. Штавише, културно ћу одговорити, захвалити се и узвратити.

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2016, 17:14 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Jel i ti čestitaš njima? Dan BIH, Dan neovisnosti i praznik HZHB?

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2016, 17:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Не. Али кажем, да ми у контексту честитања, није проблем прихватити и њихову честитку. То да ли је лицемјерна или не, апсолутно ме не занима.

Апропо линка, тужна слика наше отаџбине. Нажалост ради се о хиљадама породица које преживљавају. И подједнака је кривица свих оних који су водили Републику Српску од 96-те до данас. О породицама погинулих, ратних војних инвалида, али и о уопште борцима ВРС-а се морала повести далеко конкретнија и значајнија економска политика. То из неког разлога није вођено на прави начин. Ипак, то не умањује значај 9. јануара.

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2016, 17:21 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Vuče, Vuče dvostruki aršini su čudo....

дринин вук je napisao:
Ипак, то не умањује значај 9. јануара.

Itekako umanjuje. Šta oni trebaju slaviti? Dali su za otadžbinu sve, a nemaju od nje ništa....žive kao psi.

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2016, 17:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Зашто двоструки?
Дакле никог не треба тјерати да ми честита. Нити приморавати. То је свачије право и свачија могућност.

Што се другог дијела тиче, умањује у главама оних који су подложни медијској манипулацији и спину.
И оних који за сопствену муку криве нешто што се зове празник.
Том логиком вођени, не треба славити ниједан празник. Дакле ни славу, ни Божић, ни Васкрс. Јер од тога "немају ништа".

Не желим поредити Дан РС са наведеним. Јер као вјерник то сматрам неумјесним.

И многи од наведених живе као пси јер су неки њихови сународници током оних година и одмах након рата се понијели као пси. Али те ствари нису за форума.
А задатак свих нас обичних смртника је да управо тим социјално најугроженијим помогнемо колико можемо. И када можемо. На било који начин. А има нас који можемо. У одјећи, обући, храни.

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2016, 17:33 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 23 Nov 2015, 23:59
Kako ne umanjuje, pa ti ljudi su ratovali i zrtvovali svoje glave da bi guzonje danas ispijali kafice ovdje i da bi gasarbajteri bili najveci srbi kad dodju u BL. I sad, kad ti isti pozivaju na proslavu 9. Januara, ovi koji su branili i stvorili ovo nemaju sta da jedu. I sta oni da slave ?

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2016, 17:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Шта да славе? Дан отаџбине, слободе, свог комада земље и дана када се Србин није сагео, издао православље и вјеру за вечеру. Довољно.

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2016, 17:42 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 23 Nov 2015, 23:59
Aha, a sta onda u toj prici slave politicari koji su najglasniji kad je u pitanju proslava,a tokom rata ne da metak nisu opalili, nego barut nisu osjetili ? Naravno, oni imaju sve, a ovaj sto je glavu davao za RS ima mjesecno 180KM ili ti nema nista
I to gore za Bozic i Slavu, to ne mozes da mijesas sa ovim

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2016, 17:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

То није наша ствар. Никада у животу ствари не треба радити због других људи, већ због себе. Ради наведеног.

Онај што је главу давао заслужује да се та глава помене, да се запали свијећа и помоли за вјечну славу. Ко то не схвата и ко то не практикује апсолутно није релевантан да класификује празник.

Не идем до централног споменика да бих се сликао, дружио са онима који ће поставити вијенце или кретао на ручак. Већ да својим гестом одам поштовање најбољим синовима нашег рода. Тако би се сви требали понашати, умјесто што изигравају моралне вертикале, правдајући свој изостанак или своје нечињење туђим лошим намјерама, навикама или историјским чињењима.

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2016, 17:52 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Ništa onda kad ti zakrči prazan stomak ti lijepo na njega privij ustav RS i odmah puna tiba! A kad malo zazimi i ne bude grijanja pokriješ se zastavom sa dvoglavim orlom i odmah ti bude toplo....e moj Vuče..... :roll:

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2016, 17:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Непокорени. Памтим ја и празан стомак и зиму и нос који цури и још много штошта. Али нећемо о личним судбинама.

Мислим да је мој претходни пост суштина мог става везаног за 9. јануар. Свако има право на мишљење, славили или не. Поштовати или не. (не мислим на мој став, већ 9. јануар)
Мени је жао што су нам одузели химну "Боже правде", што су нам смјенили грб. Жао ми је и свих оних силних надлежности које су пренесене. Жао ми је десетина хиљада младих људи који су отишли из Српске у последњих 10 година. Жао ми је и свих оних бораца ВРС-а који чекају милостињу да би могли прославити Божић. Али морамо поштовати оно што нам је остављено у аманет. Јер само тако ћемо сачувати минимум достојанства и националног идентитета, који нажалост, након многобројних турбуленција и капиталистичких изазова, је на минимуму.

Да не давим, за судбину своју српску смо одговорни само ми.

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2016, 18:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Sep 2013, 15:21
Ja cu se sloziti sa Drininim dobrim dijelom.
Ja licno slavim i podrzavam obiljezavanje dana republike iz patriotskih razloga. Svaki politicar koji to politizuje izignorisem, jer to ni ne gledam tako.
I kada je bio onaj spektakl na Banskom dvoru za 20g. I tada smo vodili raspravu. Ja nisam da se trose milioni, ali da se obiljezi svecano, to svakako jesam. I te zastave, i bilbordi, sve mi je ok, ali i da se naprave neki obroci taj dan za korisnike javnih kuhinja i slicno.
Obiljezavajuci taj dan iskazujemo postovanje prema svim tvorcima republike a sa zeljom da nam ona potraje. A neimastina, kriza, korupcija, politika, taj dan trebaju biti po strani.

Predzadnji drinin post potpisujem

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2016, 18:30 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Tebi Vuče čovjek sve treba nacrtati :-? ali evo podvućiću paralelu RS sa SHS pošto ovih dana stalno neke analize radim:

Kako reče onomad akademik Stevan Jakovljević u svom fantastičnom dokumentarnom djelu "Srpska triologija" - kada se probijao front prvo je išla pješadija, pa konjica, pa artiljerija, pa štabovi i tek onda zabušanti i liferanti, a kad je fron probijen i ušlo se u otadžbinu uslijedila je komanda "nalijevo krug!"

- Borci i invalidi, kao i udovice i siročad Velikog rata su poslije rata živjeli u bijedi i kao prosjaci, dok su profiteri i šverceri debelo naplatili svoje "ratovanje" - i danas profiteri drmaju RS, a borci i porodice poginulih jedva preživljavaju.
- Poslije rata kralj Aca Ujebitelj je u službu nove države radi "mira u kući" primio bivše oficire KuK monarhije, među kojima su bili i krvnici iz Mačve i Pomoravlja (npr hrvatski šovinista i ustaša Kvaternik, i slovenački kleronacionalista Korošec i ćesarski konjušar i dobrovoljac KuK armije Pribićević) dok su heroji kao što je bio major Gavrilović sklonjeni po strani i potisnuti u službi. Milunka Savić pred kojom se general Saraj poklonio je nadničila zaboravljena od svih kao čistačica u banci, majka Gavrila Principa, onog što ga ne vade iz usta ovih dana i crtaju mu grafite i murale, je između dva rata prosila na Terazijama - i danas imamo dušmane, profitere, dezertere i deklarisane ustaše (koliko li je kadra bivše VRSK u vlasti RvaCke???) na vlasti, zajedničke oružane snage sa dojučerašnjim neprijateljima, dok smo naše heroje i vođe poslali što u peMziju što u Den Hag.
- Onda su sirotinju kinjili zelenaši i bankari, država globila za sve živo, ono malo resursa i industrije bilo u stranom vlasništvu - danas nas kinje mikrokreditne organizacije, strani bankari, ono što nismo razvukli i popljačkali stranci su dobili za siću.
- Radnici i seljaci živjeli u bijedi bez ikakvih prava - isto kao i danas.

Što reče onaj Rus u filmu "Brat": Koja otadžbina i patriotizam? Otadžbina je tamo gdje je tvojoj guzici dobro!

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2016, 18:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2009, 18:40
Nepokoreni, da li bi se ti lično bolje osjećao kada se 9.januar ne bi obilježio? Znači ostaje ovako kako jeste ali nema 9.januara? Jer realno, slavili ga ili ne, živjećemo i dalje gdje i kako živimo.

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2016, 18:41 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Realno, nemamo zašto da ga slavimo. Izgubili smo nadležnosti, grb, himnu, vojsku, dostojanstvo....ko hoće neka slavi ja protiv Sv. arhiđakona i prvomučenika Stefana nemam ništa. I on je primjer stradanja....

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 901 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 46  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]