banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Poslednja poseta: 23 Jun 2026, 02:20 Danas je 23 Jun 2026, 02:20

Sva vremena su u UTC [ DST ]

[ 5212 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152 ... 261  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 21 Maj 2014, 10:51 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Šta bi sa Brodom? Sinoć shakal napisa da su CZ iz Dervente pozvali na nasip u Brodu jer je Sava probila na dva mjesta....

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2014, 10:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Srecom ne bi nista, nije bilo vec problema.

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2014, 10:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
Ташко je napisao:
Zasto pokretanje pogona "Nikola Tesla" elektrane kosta 100 miliona, ako se prekine proizvodnja?!
Ja razumijem da je to skupo, da to nije lako, bla, bla.
Ali 100 miliona eura?!

То је неко лупио ко Бачевић за 10 000 милијарди долара кинеских инвестиција.

Када било која термоелектрана изађе из погона и "охлади се", да би ушла у погон користи се мазут. Дакле, ложи се мазут да се постигну неки параметри котла (најосновније температура), а затим се прелази на угаљ. Тај мазут је директан трошак (индиректан је неиспоручена енергија). Знам да су ми ови у ТЕ Угљевик причали да њих један такав старт кошта око 100 000 КМ.

ТЕ Никола Тесла је комплекс 4 термоелектране са не знам колико блокова. Али 100 милиона евра је цифра ниђе везе. Вјероватно се мисли на штету на коповима и опреми.

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2014, 10:59 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Sep 2008, 14:43
shoole je napisao:
Ташко je napisao:
Zasto pokretanje pogona "Nikola Tesla" elektrane kosta 100 miliona, ako se prekine proizvodnja?!
Ali 100 miliona eura?!

Када било која термоелектрана изађе из погона и "охлади се", да би ушла у погон користи се мазут. Дакле, ложи се мазут да се постигну неки параметри котла (најосновније температура), а затим се прелази на угаљ. Тај мазут је директан трошак (индиректан је неиспоручена енергија). Знам да су ми ови у ТЕ Угљевик причали да њих један такав старт кошта око 100 000 КМ.

ТЕ Никола Тесла је комплекс 4 термоелектране са не знам колико блокова. Али 100 милиона евра је цифра ниђе везе. Вјероватно се мисли на штету на коповима и опреми.

Kako ja razumi steta na povrsinskom kopu je 100 miliona
A za Nikolu Teslu kada bi prestao sa radom steta bi bila izmedju 500-600 miliona evra (ne direktna ) posto on trenutno proizvodi 40-50% struje za cijelu Srbiju zato su te cifre samo im hvali da nestane struje tamo gdje je normalno stanje

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2014, 11:00 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Ja sam pročitao da je šteta koju je poplava napravila u TENT-u 100 miliona evra, ne da je ta svota potrebna za ponovno pokretanje proizvodnje...

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2014, 11:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Jun 2013, 17:35
Srbi su imali napredniji mentalitet u vrijeme Svetog Save i njegove dinastije nego danas, ne zaslužujemo da postojimo.

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2014, 11:09 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Pa dokle više tu priču o Bočcu forsirati, shoole je ostao bez par tipki na tastaturi pišući kako priča nema veze s mozgom a vi i dalje po starom.

Ajmo ovako. Ukupna zapremina akumulacije je ~52000000 kubika od čega je korisna zapremina ~43000000 kubika. U četvrtak/petak je protok bio 600-700 kubika u sekundi, što je preko 2000000 kubika na sat. Da su imali prazno jezero (kao kad se radi generalni remont) i da su potpuno zatvorili branu (bez puštanja vode ka BL) nisu mogli izdržati više od 24 sata, a u realnim uslovima gdje 15 dana pada kiša i akumulacija je na radnom nivou taj nepopunjeni prostor je pun na za maksimalno 3-4 sata i nema puno prostora za manevrisanje. Zašto bi neko punio jezero 15 dana ako može to uraditi za deset sati? Uključite malo kontalicu, nije teško. ;)
Uostalom niko ne pominje ostale hidrocentrale na Vrbasu, ima ih i prije Bočca. :)

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2014, 11:15 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2008, 10:27
Institut za javno zdravstvo Republike Srpske aktivirao je mobilni broj 065 360 694 za davanje informacija građanima, saopšteno je iz ove ustanove.
U Institutu je za ove namjene od ranije dostupan broj 051 232 420, na koji građani poplavljenih područja mogu da saznaju sve o postupku dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije.

http://www.banjalukalive.com/aktuelnosti/aktiviran-i-mobilni-broj.html

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2014, 11:26 
Bič božji
Bič božji

Pridružio se: 17 Jun 2010, 18:47
U pogledu ove raspodjele pomoći ljudima stradalim u poplavama, to što se to dijeli ajmo reći kontrolisano jer meni to ima smisla, ovaj početni talas donacija će početi da opada, tj već jeste sigurno i kroz samo nekoliko dana on neće biti dovoljan da zadovolji i taj minimum neophodan za preživljavanje, ti ljudi će vrlo brzo pasti u zaborav, nadam se da griješim, ali kroz dva mjeseca u tim područjima će biti više gladnih nego sitih, stoga ako je neko malo povukao ručnu u podjeli hrane, neka je, ta hrana će tim ljudima trebati najmanje godinu dana...

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2014, 11:27 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 06 Jul 2009, 21:45
U Mostaru su se, na poziv Crkve, organizovali povratnici i skupili pomoć za Doboj. Skupilo se i novca i kupljene su pelene i ostale potrepstine za bebe, a dio je donirala firma Violeta iz Gruda.

Slika
Slika

Poslednji put menjao markonato dana 21 Maj 2014, 11:28, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2014, 11:28 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 15 Feb 2007, 21:27
...

Nemate potrebne dozvole da pogledate prikačene fajlove u ovom postu.

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2014, 11:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Vezano za struju, sam prestanak rada termoelektrane zbog razlike u cijeni može prilično da košta...

Citiraj:
U prethodna dva dana EPS je struju kupovao direktno od elektroprivreda Crne Gore i Republike Srpske po ceni od 35, odnosno 36 evra po megavat-satu.

- Kad je bilo jasno da može doći do problema sa redovnim snabdevanjem potrošača u Srbiji električnom energijom zbog problema u Obrenovcu, nadležni u EPS su se obratili trgovcima. Na berzi je u tom momentu samo nekoliko kompanija prodavalo struju. Sve su bile strane firme, izuzev EFT Vuka Hamovića. Njegovi prodavci su u telefonskom razgovoru najavili cenu od 80 evra, dok su neke strane kompanije tražile i više - kaže za “Blic” izvor iz Vlade Srbije.

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2014, 11:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2010, 09:21
shoole je napisao:
Ташко je napisao:
Ali 100 miliona eura?!

Da, na kopove se misli.

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2014, 11:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
danijell je napisao:
Vezano za struju, sam prestanak rada termoelektrane zbog razlike u cijeni može prilično da košta...

Citiraj:
U prethodna dva dana EPS je struju kupovao direktno od elektroprivreda Crne Gore i Republike Srpske po ceni od 35, odnosno 36 evra po megavat-satu.

- Kad je bilo jasno da može doći do problema sa redovnim snabdevanjem potrošača u Srbiji električnom energijom zbog problema u Obrenovcu, nadležni u EPS su se obratili trgovcima. Na berzi je u tom momentu samo nekoliko kompanija prodavalo struju. Sve su bile strane firme, izuzev EFT Vuka Hamovića. Njegovi prodavci su u telefonskom razgovoru najavili cenu od 80 evra, dok su neke strane kompanije tražile i više - kaže za “Blic” izvor iz Vlade Srbije.

Е ово је примјер политичке кампање! И то у вријеме када се треба спасити народ од поплава, они се баве политиком.

И прије је Вучић оснивао парламентарне комисије за испитвање рада ЕФТ-а и министарка Зорана дизала кривичне пријаве против Хамовића. И сад прозивају по новинама људе ко што су 45. године прозивали комунисти народне непријатеље.

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2014, 12:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
Predsedavajući Veća ministara BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je da je u poplavama, prema zvaničnim procenama, izmešteno skoro 950.000 osoba, a ugroženo je više od pola stanovništva BiH.
Veće ministara BiH donelo je odluku da svim zaposlenima u institucijama BiH odbiju jednu dnevnicu za pomoć stradalima i rekao da je reč o oko milion evra.

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2014, 12:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2010, 15:52
Ajd nek mi neko objasni zbog čega onoliki broj kamiona se zaustavlja u Šešlijama i ne mogu ići u Doboj ?
Jel moguće da neko humanitarnu pomoć zaustavlja ?

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2014, 12:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Sep 2011, 10:43
RBA 1987 eks VB 1987 je napisao:
U pogledu ove raspodjele pomoći ljudima stradalim u poplavama, to što se to dijeli ajmo reći kontrolisano jer meni to ima smisla, ovaj početni talas donacija će početi da opada, tj već jeste sigurno i kroz samo nekoliko dana on neće biti dovoljan da zadovolji i taj minimum neophodan za preživljavanje, ti ljudi će vrlo brzo pasti u zaborav, nadam se da griješim, ali kroz dva mjeseca u tim područjima će biti više gladnih nego sitih, stoga ako je neko malo povukao ručnu u podjeli hrane, neka je, ta hrana će tim ljudima trebati najmanje godinu dana...

Šta znači "povukao ručnu" kada prekjuče u nekim dijelovima Doboja niko ne dobije ni flašu vode iz prikupljene pomoći? Ima smisla da se pomoć racionalno raspoređuje i prostorno i vremenski, ali od nje se neće moći živjeti mjesecima. Bar ne od ovoga što je do sada stiglo.

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2014, 12:12 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
Jutros od 06:00 pa do 20:00 časova na snazi je Naredba MUP RS o zabrani saobraćaja teretnih vozila preko 3,5 t ukupne mase na dionicama:
M-4 Doboj-Stanić Rijeka,
M-17 Rudanka-Karuše
R-465 Doboj (Poljice)-Modriča 2 i
R-465 Orline-Doboj Novi

Napominjemo da se zabrana ne odnosi za teretna vozila preko 3,5 t ukupne mase za vozila koja učestvuju u čišćenju i drugim aktivnostima na sanaciji postojećeg stanja i koja prevoze humanitarnu pomoć.

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2014, 12:18 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 06 Jul 2009, 21:45
Нова Варош je napisao:
Ajd nek mi neko objasni zbog čega onoliki broj kamiona se zaustavlja u Šešlijama i ne mogu ići u Doboj ?

Po meni obavezno pregledati i zaustavljati. Sta mislite koliko ce svercera probati iskoristiti ovu situaciju i ko zna sta uvesti bez carine u BiH?

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2014, 12:20 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Нова Варош je napisao:

Nosivost cesta i mostova, a znaš da je i magistala minirana....

Vrh

[ 5212 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152 ... 261  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]