Citiraj:
Kinezi skupili 10 miliona dinara: "Mi smo vaša braća"
Objavljeno: 20.05.2014. - 14:44
Više od 500 Kineza koji rade u tržnom centru u Bloku 70 u Novom Beogradu prikupili su pomoć za ugrožene od poplava u Srbiji. Donirali su robu u vrijednosti većoj od 13 miliona dinara - ćebad, jastučiće, garderobu, cipele, čarape za djecu i odrasle. A organizovali su i prikupljanje novčane pomoći.
Autor: b92 Veličina slova:aaa
Kako kažu, glavni razlog da doniraju robu i novac je saosjećanje sa srpskim narodom.
"Ja volim vaš narod i živim ovdje 10 godina. Žao mi je, moramo da pomognemo", kaže Ling Tong od milja zvani Laza.
Osim garderobe organizovali su i skupljanje novca, a svoju donaciju uručiće onima kojima je to najpotrebnije.
"Kao braća rođena, kao jedna zemlja", ističu oni dodajući da su do sada prikupili oko 10 miliona dinara.
Citiraj:
“Podijelit’ ću priču s vama koja me danas haman rasplakala. U moru privrednika, dobrih ljudi, organizacija, svih onih sa iskrenim namjerama da pomognu ljudima, jedna scena me pogodila. U čitavom haosu prenošenja paketa sa hranom u holu opštine Vogošća, ugledah gospodina koji sa kesicom u ruci gleda čekajući da ga neko primjeti. Bio je to stariji gospodin, vjerovatno u svojim kasnim 60-tim ili ranim 70-tim, skromno obučen. Prišao sam mu i upitao ga kako mu mogu pomoći. On mi je pružio onu kesicu, u kojoj se nalazilo mlijeko, šećer i riža i tihim glasom, jedva razumno promumljao da je on toliko mogao odvojiti, i da bi volio da je mogao više. Rasporedio sam to iz kesice i zastao jedno dobrih 3 minute razmišljajući o tom gospodinu. Hvala Vam ko god da ste, jer vratili ste mi apsolutnu vjeru u čovječanstvo.”
http://cazinlive.net/ispovijest-jednog- ... asplakala/Ташко je napisao:
Cim prodje ovaj cirkus, tj. samo ovaj prvi dio istog, za jedno 10ak dana; treba se oformiti tim koji ce precesljati internet portale, forume, medije, sve vijesti tv stanica od pocetka poplava itd...
Zestoko kazniti svakojake dezinformacije plasirane od strane medija, a pojedincima po fejzbucima i forumima (kojih je sepet) koji rade to isto i stvaraju paniku, upozoriti prvi i zadnji put.
Обавјештење о казненим одредбама за непоступање по налогу Републичког штаба за ванредне ситуације у условима проглашене ванредне ситуације на подручју Републике Српске
20.5.2014
У условима ванредне ситуације која је проглашена у Републици Српској и када Републички штаб за ванредне ситуације изда налог посебног руковођења Штабом за ванредне ситуације на подручју одређених локалних заједница, у случају одбијања извршења наредби од стране Штаба за ванредне ситуације или других надлежних органа, предвиђене су сљедеће казнене одредбе:
Законом о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама (''Службени гласник РС'', бр. 121/12), чланом 163. став 1. тачка а) предвиђени су прекршаји за привредна друштва или правна лица, у случају неиспуњавања обавеза прописаних Законом, као и прекршаји из члана 164. став 1. тачка а) неучествовања у припреми и спровођењу заштите и спасавања и неостваривања координације и сарадње са надлежним органима и службама, односно штабовима за ванредне ситуације, као и прекршаји за физичка лица из члана 165. овог закона, уколико не испуњавају обавезу давања на кориштење возила, машина, опреме и других материјалних средстава за потребе заштите и спасавања.
Чланом 409. КЗ РС прописано је да је кривично дјело поступање супротно наредби или позиву надлежног органа или организације без оправданог разлога, односно одбијање да учествују у отклањању опасности од пожара, поплава или других општих опасности и за исто је прописана новчана казна или затвор до једне године.
Чланом 408. став 1. КЗ РС прописано је да је кривично дјело непријављивање или неблаговремено пријављивање надлежном органу или на други начин непредузимање мјера да се отклони пожар, поплава, експлозија, саобраћајна незгода или каква друга опасност за живот или тијело или за имовину већег обима, иако се то могло учинити без опасности по себе или другог и за исто је прописана новчана казна или затвор до једне године.
Чланом 408. став 2. КЗ РС прописано је да је кривично дјело одвраћање или на други начин спречавање другог у предузимању мјера за отклањање пожара, поплава, експлозије, саобраћајне незгоде или какве друге опасности за живот или тијело или за имовину већег обима, и за исто је прописана казна затвора од три мјесеца до три године.
Чланом 22. Закона о јавном реду и миру (''Службени гласник РС'', број 20/07) прописано је да је прекршај, ко не поступи по наредби или рјешењу државног органа у вези са ограничењем или забраном кретања или задржавање лица на одређеним јавним мјестима или подручјима или ко се не удаљи из групе коју је овлаштени припадник упозорио да се разиђе, за исти прописана је новчана казна од 500 до 1.500 КМ.
Чланом 23. истог закона прописано је да је прекршај,
лажно представљање и да ко се лажно представља као службено лице државног органа, одговорно лице предузећа или другог правног лица, или ко неовлашћено носи њихове службене ознаке или униформе или службене легитимације, или ко употријеби лажне личне податке као своје или ко потврди туђе лажне личне податке као тачне, за исти прописана је новчана казна од 500 до 1.500 КМ.
Чланом 24. истог закона прописано је да је прекршај, ометање државних органа у вршењу јавних функција, те ко омета или спречава дјеловање државних органа, предузећа или других правних лица која врше јавна овлашћења или њихове службенике да врше своје функције, или ко не поступи на лицу мјеста по законитом захтјеву или наређењу њиховог службеног лица, за исти прописана је новчана казна од 500 до 1.500 КМ.