banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Avg 2025, 19:04

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10389 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 520  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 23 Feb 2014, 10:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
тај запад украјине је критичан скроз.
имам једног пријатеља из лвива и стално смо расправљали о тим руско-украјинским односима.
он прича тај украјински али наравно прича и руски.
тотално је збуњен, подсјећа ме на хрвате који се покушавају оградити да немају ништа заједничко са србима.
каже нпр. да је католик а крсти се као и ми, слави божић кад и ми итд.
руси су за њега дивљаци док се он сматра припадником модерне просвећене европе.
познајем и једну дјевојку из одесе гдје је много више руса и русофила и она нпр. уопште не говори тај украјински, само руски.
али ево, колико видим по фејсбуку и она подржава ове демонстранте.

а руси из украјине су као ми.. кад их питаш одакле су сви ће рећи да су из украјине али да су руси.

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 23 Feb 2014, 10:58 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Sinny je napisao:
"Тадашња" Украјина???
Па није је ни било.
Идеја украјинства ће се појавити много касније, а легализоваће је Јевреји који су извршили државни удар 1917. године.
Ne kontam.....Hoćeš reći da Ukrajina kao neka vrsta teritorijalne organizacije nije postojala prije boljševika?

Vrh

PostPoslato: 23 Feb 2014, 11:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=yo5_ct7R6Ng[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 23 Feb 2014, 11:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Avg 2002, 17:16
Пеле Мали je napisao:
тај запад украјине је критичан скроз.
имам једног пријатеља из лвива и стално смо расправљали о тим руско-украјинским односима.
он прича тај украјински али наравно прича и руски.
тотално је збуњен, подсјећа ме на хрвате који се покушавају оградити да немају ништа заједничко са србима.
каже нпр. да је католик а крсти се као и ми, слави божић кад и ми итд.
руси су за њега дивљаци док се он сматра припадником модерне просвећене европе.
познајем и једну дјевојку из одесе гдје је много више руса и русофила и она нпр. уопште не говори тај украјински, само руски.
али ево, колико видим по фејсбуку и она подржава ове демонстранте.

а руси из украјине су као ми.. кад их питаш одакле су сви ће рећи да су из украјине али да су руси.

Па било је и нас који смо подржавали демонстранте у Тузли док се ту нису умјешале ултраланационалистиче групе. Ја не знам ко нормалан може да подржава људе који пале, убијају, рањеног полицајца у око који крвари држе да умре им пред очима и још то снимају и стављају на интернет као доказ своје храбрости.

Ма вечерас се завршава олимпијада, ваљда ће Путин да реагује, или мора да чека завршетак и параолимпијаде, а тада ће већ бити касно. Имаће у Русији милионе избјеглица из Украјине.

Vrh

PostPoslato: 23 Feb 2014, 11:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

_зока je napisao:
Sinny je napisao:
"Тадашња" Украјина???
Па није је ни било.
Идеја украјинства ће се појавити много касније, а легализоваће је Јевреји који су извршили државни удар 1917. године.
Ne kontam.....Hoćeš reći da Ukrajina kao neka vrsta teritorijalne organizacije nije postojala prije boljševika?

постојала је.. као и крајина код нас. у(крајина).
тај простор су насељавали козаци који су имали одређене привилегије код руског цара па су онда пожељели више што је резултирало стварањем украјине.

Дрзнеш ли даље?...

Vrh

PostPoslato: 23 Feb 2014, 11:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Пеле Мали je napisao:
_зока je napisao:
Sinny je napisao:
"Тадашња" Украјина???
Па није је ни било.

тај простор су насељавали козаци који су имали одређене привилегије код руског цара па су онда пожељели више што је резултирало стварањем украјине.

Не заборавите ни хиљаде Срба који су ту насељавани!!!!!!!

Vrh

PostPoslato: 23 Feb 2014, 11:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Мало са википедије

Citiraj:
Време Пољско-литванске уније

У XIV веку значајни део Риси, укључујући Кијев, долази под власт литванске династије, чиме је настала литванско-руска држава, назива Велика кнежевина Литванија. Пољско краљевство заузело је Галицију и подручје око града Холма (до 1387). Након Кревске уније 1385. у Великој литванској кнежевини изразито јача пољски и католички утицај. Кад је унија између Литваније и Пољске, тзв. Лублинска унија 1569., довела до њиховог реалног сједињења, већи део украјинских земаља дошао је под власт Пољске, а пољско племство је стекло право на поседе у Украјини. Црква, дотада под самосталном Кијевском метрополијом, склопила је Брестовску унију (1596.) с католичком црквом (тзв. Унијати или гркокатолици). Уз помоћ те уније католичка Пољска је желела прекинути везе Украјине са православном Русијом. Након распада Златне Хорде пред крај XIV века око Дњепра су се населили украјински Козаци (Запорошка Сич), који су одиграли важну улогу у супротстављању турско-татарском и пољском притиску. То је време развоја књижевности на староукрајинском језику. Током 1591—1638. избио је низ сељачких побуна потпомаганих козацима. Године 1648. започео је ослободилачки рат украјинског народа против Пољака, који је водио хетман Богдан Хмељницки. Иако је пољској војсци нанео тешке поразе, Хмељницки је увидео да се самостална хетманска Украјина не може сама одупрети Турцима и Пољацима. Ослонац је потражио на северу. На перејаславском сабору 1654. године, Украјина се уједињује са царском Русијом.

Vrh

PostPoslato: 23 Feb 2014, 11:17 
Administrator
Korisnikov avatar

Пеле Мали je napisao:
_зока je napisao:
Sinny je napisao:
"Тадашња" Украјина???
Па није је ни било.

Pa Ukrajina je kao region postojala i prije Kozaka. Kozaci su nastali od ruskih i ukrajinskih seljaka koji su se organizovali pred mongolskom najezdom. Ne kažem da su Ukrajinci etnički drugačiji od Rusa al' negirati im posebnost i vlastitu teritorijalnu jedinicu je nebuloza koja nema utemeljenje u ničemu realnom.

Vrh

PostPoslato: 23 Feb 2014, 11:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

_зока je napisao:
Pa Ukrajina je kao region postojala i prije Kozaka. Kozaci su nastali od ruskih i ukrajinskih seljaka koji su se organizovali pred mongolskom najezdom. Ne kažem da su Ukrajinci etnički drugačiji od Rusa al' negirati im posebnost i vlastitu teritorijalnu jedinicu je nebuloza koja nema utemeljenje u ničemu realnom.

о каквој територијалној јединици ми ту причамо?????
Кијевска Русија? И онда распад на кнежевине. Нешто ја не видим нигдје Украјину као "засебну територијалну јединицу".

Vrh

PostPoslato: 23 Feb 2014, 11:32 
Administrator
Korisnikov avatar

I da....neko je uporedio ukrajinsku crkvu sa crnogorskom....al' to poređenje ne stoji. Ukrajinska grko-katolička crkva je bila vodeća crkva u Ukrajini dok se nije počela sprovoditi nasilna "pravoslavizacija" od strane RPC. Masa ukrajinaca je pred tim izbjegla. Zato je većina Ukrajinaca na ovom području grko-katolika.

Vrh

PostPoslato: 23 Feb 2014, 11:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ja imam potpuno drugačija saznanja.Još početkom devedesetih Ruski Kiril je poslao pismo Srpskom Pavlu tražeći podršku tamošnjoj pravoslavnoj crkvi zbog zvjerstava koje čine unijati prema pravoslavnom sveštenstvu.

Vrh

PostPoslato: 23 Feb 2014, 11:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

_зока je napisao:
I da....neko je uporedio ukrajinsku crkvu sa crnogorskom....al' to poređenje ne stoji. Ukrajinska grko-katolička crkva je bila vodeća crkva u Ukrajini dok se nije počela sprovoditi nasilna "pravoslavizacija" od strane RPC. Masa ukrajinaca je pred tim izbjegla. Zato je većina Ukrajinaca na ovom području grko-katolika.

о зока брате, па ти си озбиљан човјек.
чија је била та гркокатоличка црква прије него што је формирана?
водећа? на коликом простору украјине? украјина данас није исто што и украјина тада.

Дрзнеш ли даље?...

Vrh

PostPoslato: 23 Feb 2014, 11:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

_зока je napisao:

Глупост!!!!!!!!!!!!!!
Откуд ти само то!!!!
Па гркокатолике имаш само на западу.

Православних је око 70%!!!!!!!
Друга је ствар што су подјељени око тога да ли треба да буду у саставу московског или кијевског патријархата.

Vrh

PostPoslato: 23 Feb 2014, 11:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

http://sociolog.rs/files/godisnjak_br03 ... osevic.pdf

Vrh

PostPoslato: 23 Feb 2014, 11:49 
Administrator
Korisnikov avatar

spijo je napisao:
Ja imam potpuno drugačija saznanja.Još početkom devedesetih Ruski Kiril je poslao pismo Srpskom Pavlu tražeći podršku tamošnjoj pravoslavnoj crkvi zbog zvjerstava koje čine unijati prema pravoslavnom sveštenstvu.

Ukrajinska grko-katolička crkva je protjerana iz Rusije još prije 200 godina. Kakve veze imaju devesedete sa tim?
Sinny je napisao:
Глупост!!!!!!!!!!!!!!
Откуд ти само то!!!!
Па гркокатолике имаш само на западу.

Православних је око 70%!!!!!!!
.
Sada. Pogledaj malo kroz istoriju hrišćanstvo na tom području, od šizme na ovamo, sa posebnim osvrtom na "treći Rim".

Vrh

PostPoslato: 23 Feb 2014, 11:52 
Administrator
Korisnikov avatar

spijo, ovaj tvoj link mi ne otvara....

Vrh

PostPoslato: 23 Feb 2014, 11:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Pokušaj sa Save Link As...

Vrh

PostPoslato: 23 Feb 2014, 12:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ево мало новости

http://www.novosti.rs/vesti/planeta.299 ... 4.facebook

у криму мобилизација

http://crimea.name/politika/professiona ... yu-v-krymu

Дрзнеш ли даље?...

Vrh

PostPoslato: 23 Feb 2014, 12:21 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2012, 12:51
Ja nikako da shvatim kako Putin do sada nije reagovao na ova dešavanja, i malo dijete vidi čemu ovo vodi a on šuti, dali igra neku igru i čeka povoljan trenutak ili je nešto drugo neznam ali mi nije jasan nikako, pobogu brate ako nije igrač dovoljnog kalibra da se nosi sa ovakvom situacijom što ne preda vlast nekom ko jeste.
Svojevremena reakcija kakvu je priredio u Gruziji je primjerena jednoj sili kakva je Rusija a ova apatija prema Ukrajini mi nije jasna.

Vrh

PostPoslato: 23 Feb 2014, 12:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Wrangler je napisao:
Ja nikako da shvatim kako Putin do sada nije reagovao na ova dešavanja, i malo dijete vidi čemu ovo vodi a on šuti, dali igra neku igru i čeka povoljan trenutak ili je nešto drugo neznam ali mi nije jasan nikako, pobogu brate ako nije igrač dovoljnog kalibra da se nosi sa ovakvom situacijom što ne preda vlast nekom ko jeste.
Svojevremena reakcija kakvu je priredio u Gruziji je primjerena jednoj sili kakva je Rusija a ova apatija prema Ukrajini mi nije jasna.

заборављаш да се у русији тренутно одржавају олимпијске игре и да су очи цијелог свијета упрте у њих.
па све западне земље би аутоматски повукле своје учеснике.. и тако раде све што могу да ту олимпијаду прикажу у лошем свијетлу.
ту је и друга ствар као што сам већ споменуо, лако је напасти на грузијце који нису славени, пуца им к за њих, мали су и никад неће моћи имати неки утицај а и преко њихове територије не иде толико цијеви као преко украјине.
напасти украјину значило би братоубилачки рат, огромне посљедице у будућности за однос те 2 земље и негативан утицај на економију.
уосталом, јако давно је запад схватио да ће словене најлакше поразити уколико их завади једне с другима.

Дрзнеш ли даље?...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10389 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 520  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]