banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jul 2025, 00:33

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 408 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 21  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 24 Maj 2014, 21:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2011, 12:04
_зока je napisao:
Pa i jedna bosanska glava da padne zbog američkih interesa je jedna previše.....a članstvo u NATO-u je samo dodatni trošak bez benifita za nas.

Slažem se da je i jedna glava previše, ali ne možemo govoriti o frazi topovsko meso, jer OS BiH zbog malobrojnog sastava ne bi mogle izvoditi neke složenije operacije.
Taj izraz topovsko meso za američke interese sam čuo od jednog domaćeg vojno-političkog analitičara koji, da budem iskren, pojma nema o onome što piše i govori.

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2014, 21:38 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 17 Avg 2011, 13:21
o kakvim ti operacijama pricas....pa topovsko meso talibanima su i sami ameri a kamoli nasa saka jada dole....kad kaze topovsko meso misli na vojnike koji su na izvolte neprijatelju

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2014, 21:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Koliko ima vojnika OS BiH na prvim linijama širom svijeta? ;)

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2014, 21:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

krol2 je napisao:
kupiti helikoptere i formirati gorsku sluzbu spasavanja ili kako god neka se zove.....kakva crna vojska...emo pojede samu sebe em nema nikakvu svrhu

Slažem se za GSS. Trebala je biti formirana odavno.
Bila je ideja da se formira GSS još prije nekoliko godina, pojedina planinarska društva su to predlagala, da bude bazirana za spašavanja po planinama, ali ne znam da li je ikada ta inicijativa postala zvanična.
Sigruno je da bi bili od pomoći sada.

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2014, 21:46 
Stara kuka
Stara kuka

Choban je napisao:
Koliko ima vojnika OS BiH na prvim linijama širom svijeta? ;)

ima negdje oko 2 voda....ali nebitno je koliko ih ima,opstali su samo da bi ameri prodali staru opremu i vodali ih kao i hrvate,crnogorce,srbiju po tim svojim operacijama i tvrdili da to civilizovani svijet radi radi visih ciljeva....za nato nikada rs nece dati saglasnost....i koja im je onda svrha postojanja......vuku se ko macija crijeva po kasarnama,nemaju sta da rade niti znaju sta,na sve lice osim na vojsku...i o cemu mi onda

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2014, 21:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa šta pitaš koja je svrha postojanja OS BiH, kada si već dao odgovor na početku posta ;)

A mogli su ovi iz OS BiH obučiti i opremiti vojnike i za reagovanje u ovakvim situacijama, a ne da piloti OS BiH spašavaju ljude za vrijeme vanredne situacije u oba entiteta, a mnogi oficiri i vojnici idu kućama za vikend.
Ne bi se Ameri ljutili da OS BiH sa više čamaca učestvuju u spašavanju ovih dana.

A oko saglasnosti za ulazak u NATO, mnogi političari su mijenjali dresove, ali i mišljenja. Neki vole pare i funkcije, šta ćeš ;)

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2014, 22:02 
Stara kuka
Stara kuka

To ja tebe pitam koja im je svrha.....al da ne bi razglabali bezze.... otjerali su ratne kadrove,komandu nad brigadom preuzeli ljudi koji nikad nisu radili te stvari kao sto je sad personalac komandant brigade,podijelili cinove i odgovorne duznosti dali hrpi rezervnih officira i podoficira,naprimalo kurtu i murtu,ko fol izveli obuku na pazaricu i to nazvali profesionalcima......nit ima ko obucavati nit ima koga oubucavati....

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2014, 16:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
Zašto je potopljena Semberija?

Katastrofa od poplava nije se mogla izbjeći, ali se mogla znatno ublažiti da su pripadnici Civilne zaštite imali blagovremene informacije - složili su se gosti emisije “Puls specijal” direktor JU “Vode Srpske” Dragan Anđelić i šef jedinice za spasavanje na vodi Civilne zaštite Bijeljina, Zdravko Stevanović.

Ljudski faktor je zakazao, ali i poslije sat i po burne rasprave nije zaključeno ko je kriv.

“Ova katastrofa je mnogo više od stogodišnje poplave, to je jedna velika nesreća i od toga se nije moglo odbraniti”, kaže direktor Voda Srpske, dok šef Civilne zaštite smatra da čelni ljudi ove Javne ustanove nisu dali sve od sebe.

“Najkritičniju tačku u noći kada je pukao nasip branili smo do ujutru, to su bili nenormalni uslovi i mi smo uradili ogroman posao. Zahvalan sam stanovništvu Ostojićeva, Brodca, Batkovića, jer je tamo bilo oko 300 ljudi. Ogroman broj vreća napunjen je pijeskom i Bijeljina put je dovukao hiljade kubika pijeska. Sve je urađeno na tom dijelu što se moglo uraditi pod nenormalno teškim uslovima”, istakao je Anđelić.

Stevanović je negirao ove tvrdnje Anđelića.

“Nismo mi to branili, to su branili ljudi iz Batkovića uz neku moju malu pomoć, a Vi ste se Anđeliću pojavili sa ministrom Mirjanićem samo jedanput na nasipu. Došli ste još jednom na žarište kada je probijan nasip na Balatunu i to je sve što ste Vi bili na nasipima”, odgovorio je Stevanović.

Direktor Voda Srpske kaže da se u savske nasipe ulagalo i radilo na njihovoj rekonstrukciji, posebno kada je riječ o Topolovcu, za šta Stevanović tvrdi da se jako malo radilo i ono što je urađeno - urađeno je neprofesionalno.

Stvenović je naglasio da se nasip nikako nije smio rekonstruisati u decembru i izjavio da se takvi radovi izvode tokom ljetnih mjeseci.

Stevanović je optužio Anđelića da je davanjem netačnih podataka Vodama Srbije odložio probijanje nasipa kod Balatuna i tako potopio Semberiju.

Na pitanje gledaoca da li će poslije ove katastrofe podnijeti ostavku na mjesto generalnog direktora Voda Srpske, Anđelić kaže da neće i da nije napravio nijedan propust, niti grešku u svom poslu.

http://rtvbn.com/307290/Zasto-je-potopljena-Semberija

Gledao sam dio na TV-u. Imal' gdje snimak emisije?

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2014, 00:16 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jul 2011, 21:09
Choban je napisao:
Citiraj:
Zašto je potopljena Semberija?

Katastrofa od poplava nije se mogla izbjeći, ali se mogla znatno ublažiti da su pripadnici Civilne zaštite imali blagovremene informacije - složili su se gosti emisije “Puls specijal” direktor JU “Vode Srpske” Dragan Anđelić i šef jedinice za spasavanje na vodi Civilne zaštite Bijeljina, Zdravko Stevanović.

Ljudski faktor je zakazao, ali i poslije sat i po burne rasprave nije zaključeno ko je kriv.

“Ova katastrofa je mnogo više od stogodišnje poplave, to je jedna velika nesreća i od toga se nije moglo odbraniti”, kaže direktor Voda Srpske, dok šef Civilne zaštite smatra da čelni ljudi ove Javne ustanove nisu dali sve od sebe.

“Najkritičniju tačku u noći kada je pukao nasip branili smo do ujutru, to su bili nenormalni uslovi i mi smo uradili ogroman posao. Zahvalan sam stanovništvu Ostojićeva, Brodca, Batkovića, jer je tamo bilo oko 300 ljudi. Ogroman broj vreća napunjen je pijeskom i Bijeljina put je dovukao hiljade kubika pijeska. Sve je urađeno na tom dijelu što se moglo uraditi pod nenormalno teškim uslovima”, istakao je Anđelić.

Stevanović je negirao ove tvrdnje Anđelića.

“Nismo mi to branili, to su branili ljudi iz Batkovića uz neku moju malu pomoć, a Vi ste se Anđeliću pojavili sa ministrom Mirjanićem samo jedanput na nasipu. Došli ste još jednom na žarište kada je probijan nasip na Balatunu i to je sve što ste Vi bili na nasipima”, odgovorio je Stevanović.

Direktor Voda Srpske kaže da se u savske nasipe ulagalo i radilo na njihovoj rekonstrukciji, posebno kada je riječ o Topolovcu, za šta Stevanović tvrdi da se jako malo radilo i ono što je urađeno - urađeno je neprofesionalno.

Stvenović je naglasio da se nasip nikako nije smio rekonstruisati u decembru i izjavio da se takvi radovi izvode tokom ljetnih mjeseci.

Stevanović je optužio Anđelića da je davanjem netačnih podataka Vodama Srbije odložio probijanje nasipa kod Balatuna i tako potopio Semberiju.

Na pitanje gledaoca da li će poslije ove katastrofe podnijeti ostavku na mjesto generalnog direktora Voda Srpske, Anđelić kaže da neće i da nije napravio nijedan propust, niti grešku u svom poslu.

http://rtvbn.com/307290/Zasto-je-potopljena-Semberija

Gledao sam dio na TV-u. Imal' gdje snimak emisije?

Ko veruje u ove gluposti.Hvala srpskoj sto nas je spasila potapanjem semberije, hvala braco za malo je otisao tent a i b, preko 2 milijarde evra bi bila steta.Kakvi nasipi kakvi bakraci koja budala veruje u to.

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2014, 13:33 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 23 Maj 2014, 08:32
Evo kako pametni ljudi to rade:
http://www.index.hr/lajk/poster/39119/v ... ilni-nasip

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2014, 14:35 
A komentara i mozga:

"ovo je k..c voda kida mostove da nece ovo s..ranje odnjeti"

Sent from my DARKSIDE using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 28 Maj 2014, 14:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
:?

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=3ppADTqrFCQ[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 30 Maj 2014, 14:22 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Sep 2010, 13:17
Raspisali smo se ovdje o uzrocima, prevenciji....al' evo iduće godine 16. maja na godišnjicu katastrofe, vidjećemo šta su vlasti uspjele uraditi da unaprijede sistem zaštite od poplava, sistem komande u kriznim situacijama, da opreme spasilačke ekipe, da bar sirene osposobe....doće do promjene vlasti, i vjerovatno će se oni vaditi na prošlu vlast...
Nemojmo zaboraviti da svako ljeto, nažalost, dogodi se požar u Hercegovini. Ne možemo to gledati kao samo naš problem, jer vatra, voda ne poznaje entitetkse granice, državne itd...pa, eto zime, opet tu hercegovina bude kritična zbog snijega...

Moj zaključak, da je civilna zaštita totalno nefunkcionalna, nepotrebna...već treba neka druga služba tipa GSS, gdje će svi pripadnici moći sudjelovati u akcijama, a ne biti trblavi kancelarijski moljci i samo se javljati na telefon...i opremiti te ljude da mogu vršiti spašavanje u svim uslovima poplavama, požarima, snijegu...i to da se organizuje na opštinskom nivou, a ove male opštine i. drvar, i mostar da veće opštine preuzmu brigu o toj teritoriji...

Vrh

PostPoslato: 13 Nov 2014, 04:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
Civilna zaštita - Problemi u formiranju novih timova
Kakva organizacija, takav i odziv građana!

Formiranje timova Civilne zaštite na području grada Banjaluka zapelo je u organizaciji sa vrha, kažu u banjalučkim mesnim zajednicama, gde su nedavno napravljeni spiskovi dobrovoljaca koji su se javili da popune redove Civilne zaštite.

Zastarela i neefiksana Civilna zaštita Tokom poplava najveći dio posla odradili volonteri

U pojedinim mesnim zajednicama koje su u maju i avgustu bile pogođene nepogodama nije se javio dovoljan broj dobrovoljaca, ali to i ne čudi, jer ni sama odluka o formiranju timova, ni bilo kakva informacija ili saopštenje za javnost nikada nisu objavljeni, pa najveći broj građana za formiranje tih timova nije ni čuo.

Dobar deo saveta mesnih zajednica kažu da su sastanci sa predstavnicima Civilne zaštite pokazali da je organizacija lošija nego što se očekivalo, a neki već i razmišljaju o formiranju sopstvenih timova Civilne zaštite, koje bi registrovali kao udruženja građana, nezavisno od gradske CZ.

Zapelo već u startu

Tako je na Starčevici formiran tim od 14 članova, iako je prema planu trebalo da ih bude 48. Starčevica je jedno od naselja gde je Civilna zaštita i te kako bila potrebna ove godine, a iako još fali dobrovoljaca, u savetu građana kažu da su, s obzirom na organizaciju, zadovoljni i sa ovim što imaju.

- Ljudi jednostavno nemaju poverenja u institucije, a činjenica je i da predstavnici Civilne zaštite koji su došli na sastanak sa dobrovoljcima nisu znali da objasne ni šta su nadležnosti pripadnika CZ. Međutim, od ovih što su se prijavili i došli, to su oni koji su se već dokazali u maju i avgustu, bez ikakve organizacije i opreme, koji su mokri i prljavi pomagali bez poziva nadležnih. Bolje da imamo to, nego 48 ljudi od kojih se većina neće odazvati, kao što je bio slučaj ove godine, kada od 15 pripadnika Civilne zaštite nismo mogli računati ni na jednog - kaže predsednik Saveta građana Mesne zajednice Starčevica Đorđe Knežević.

U Mesnoj zajednici Lazarevo situacija je slična, a javilo se 10 dobrovoljaca. Lazarevo je naselje koje je i najviše stradalo od nepogoda ove godine, a tokom poplava, najveći teret u spasavanju ljudi iz bujice izneli su meštani, lokalni momci, koji su proveli po celi dan u vodi, takođe bez ikakve opreme.
Manjak poverenja u nadležne institucije

U Savetu građana MZ Lazarevo 2 kažu da građani jednostavno ne veruju Civilnoj zaštiti, a tome doprinosi i sama organizacija formiranja timova.

- Ljudi razmišljaju da Civilne zaštite nije bilo kada je najviše trebalo i da je to nešto na šta ne mogu da računaju. Tome doprinosi i slaba organizacija, ali i činjenica da osim odgovornosti u slučaju neodazivanja, nema nikakvih beneficija za pripadnike CZ. Nije nikome jasno zbog čega se ne ulaže u to, zašto se Civilnoj zaštiti ne obezbedi bilo kakva nadoknada, bar od 50 maraka za nezaposlene pripadnike, a da zauzvrat budu dužni da idu na kvalitetne obuke, tako da imamo pravu Civilnu zaštitu, koja nam je zaista neophodna. Zašto ne postoje bar beneficije pri zapošljavanju? Građani to sve vide, mnogo novca je potrošeno na kojekakve projekte i gluposti, ali je problem da se uloži u organizovanje Civilne zaštite. Ima momaka koji su spremni i koji su dali sve od sebe tokom poplava, ali nisu očigledno spremni da budu statisti u nečemu što se radi tek forme radi - kaže predsednik MZ Lazarevo 2 Milenko Roljić.

Citiraj:
Umesto objašnjenja, prete kaznama

Jedan od propusta na koji upozoravaju u banjalučkim mesnim zajednicama je činjenica da dobrovoljce već tretiraju kao pripadnike CZ, u smislu da na pozivu za sastanke na kojima dobrovoljce treba upoznati sa radom CZ, stoji upozorenje da će u slučaju neodazivanja zakonski odgovarati.
Upravo o toj stavki u pozivu najviše je i bilo reči na tim sastancima, jer dobrovoljcima nije bilo jasno na koji način oni mogu da odgovaraju pred zakonom, ukoliko još, ne samo da nisu ni postali pripadnici CZ nego im nije rečeno ni šta znači biti pripadnik Civilne zaštite. Međutim, na to pitanje, kao i većinu ostalih, očigledno nepripremljeni predstavnici CZ nisu imali odgovore.

Nenad Despot

Vrh

PostPoslato: 13 Nov 2014, 13:58 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Avg 2014, 17:43
Све док се обичан човјек да нисам интелектуалац рекао бих друштвена јединка из Тишине код Шамца не опамети и не схвати улогу постојања контејнера јеботинас.
Има и других примјера ништа мање морбидних као што су мртви прасићи у Сани и Дрини, а има и џукела ратнопрофитерских који отворише праонице и аутомеханичарске радионице па из дана у дан празне канистере од уља и бензина бацају у наше водене љепотице ебо их онај којиих је тако васпито,да их ебо.

Једноставно смо стока и то више није генерализација већ стање ствари на терену. Па јебеммумиша од двије киле јел могуће након свих недаћа које су нас задесиле да не схватамо шта је контејнер и за шта служи канта за смеће. О неким вишим цивилизацијским етапама и културним уздизањима да не говорим. Забранио бих употребу жвакаћих гума на отвореном простору по цијену тоталног негодоваања масе која поваздан ништа не ради и којој по ваздан крива власт.

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2015, 21:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
Na proljeće nove poplave na Balkanu
Četvrtak 19. Feb 2015 20:11
Dok je zima poštedjela većinu Evrope koja se može radovati odsustvu ekstremnih hladnoća, mnogi se pitaju šta proljeće donosi Starom kontinentu.
Slika
Kako piše AccuWeather, početak proljeća južnu će Evropu ispratiti olujama, a time i obilnim padavinama koje bi mogle uzrokovati poplave.

Dok će početak proljeća kiše poštedjeti čak i vlažnu Veliku Britaniju, Italija i Balkanski poluotok ne mogu se nadati ničemu dobrom, piše meteorolog Erik Lister.

Najveća prijetnja poplavama prostire se preko južne i centralne Italije, cijelog Balkana pa sve do Mađarske i Slovačke na sjeveru i zapadne Turske na jugoistoku.

Slika

"U kombinaciji sa vlažnom zimom koja je donijela velike količine snijega uglavnom na najvišim planinama i kontinuiranom pojavom oluja kreiraće se uslovi za poplave", rekao je Lister koji dodaje da će naš region pored obilnih kiša pratiti i ispodprosječne temperature.

Kako se proljeće bude odmicalo sa povećanim temperaturama problem sa poplavama će polako nestajati, a Rumunija i Bugarska moraće se nositi sa lokalnim vremenskim nepogodama koje mogu usloviti i nastanak tornada u maju, piše Lister.

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2015, 21:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
samo straše narod

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2015, 23:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
Slika
Poplave im uništile imanja, a pomoć do njih ne dolazi
Dec 12, 2014 | Written by DarkoK | 0
Printer-friendly versionSend by emailPDF version

Poplave im uništile imanja, a pomoć do njih ne dolazi
Pomoć namijenjena ugroženima u poplavama nije dijeljena i ne dijeli se pravedno, tvrde mnogi mještani Velinog Sela, naselja u Semberiji koje je najviše stradalo tokom majske katastrofe. Sve kuće i njive u selu bile su pod vodom višom od dva metra. Mještani sa zebnjom čekaju zimu, a pored neimaštine, najviše ih boli nepravda.

Gabriela i Jovan Ivković imaju kuću i imanje između sela Brodac i Velinog Sela. S njima žive kćerka, zet i dvoje unučadi. Dobili su vaučer Vlade RS u vrijednosti 5.000 KM, ali to je bilo jedva dovoljno i za osnovne popravke.

- Nismo još sve iskoristili jer nema namještaja. Čekamo već tri mjeseca, a zima dolazi. Sanirao sam nešto, ali je ostala velika vlaga. Usjevi su stradali, a zelene vaučere još nismo dobili i mislim da od toga neće ništa ni biti - priča Jovan Ivković. On kaže da se stalno dijeli neka novčana pomoć, ali do njih ne stiže. - Ima nas dosta takvih i ne znam po kojem je to pravilu. Valjda stranke dijele, a ja nisam ni u jednoj - zaključuje Ivković. Gabriela dodaje da su za vrijeme poplava bili u izbjeglištvu u Bijeljini jer je voda na imanju bila visoka i 150 centimetara.

- Kada smo se vratili, 20 dana spavali smo na tavanu jer nismo imali gdje leći. Dva mjeseca smo čistili - kaže Gabriela Ivković.

Na izlazu iz Velinog Sela prema zaseoku Jelaz nalazi se kuća Miroslava Mitrovića. Voda je na njegovom imanju bila i viša od dva metra, a uništena su četiri hektara usjeva. Živi sa suprugom, dvoje djece i bolesnom majkom. S uništenim njivama i plaćom u visini minimalca, Miroslav strahuje od zime.

- Mene obilazi sva ta pomoć. Vaučer smo dobili i pomogao je, ali sam potrošio i svu ušteđevinu da saniram veliku štetu. Bit će teška zima, nemam novca. Firma u kojoj radim loše posluje pa sam na minimalcu. Ljudi su dobivali veliku novčanu pomoć, ali je najgore što je ta pomoć iz inozemstva zloupotrijebljena - kaže Mitrović.

Ivana Ćurčić živi sama i kaže da su joj sva stoka i živina uništeni. - Ne misle na nas, valjda misle da trebamo pomrijeti. Da mi nije dvije kćerke, ništa ne bih popravila, ali ne mogu mi ni one vječno pomagati. Neka je na čast svima koji su zloupotrijebili pomoć koju su nam dobri ljudi upućivali - ogorčena je Ivana.

Dnevni avaz

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2015, 01:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
А поента овог чланка од прије 2 и по мјесеца у овом моменту је?

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2015, 01:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Da li bi ti bilo lakše da sam napisao 12. februar 2015.?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 408 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 21  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]